Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont - baaardzo proszę o pomoc przy projektowaniu :)

Besta77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

tapety jak tapety! ale te parkiety! jakimś lakierem dziwnym potraktowane.. prawdziwy klimat to się dopiero w łazience zaczyna... ale zdjęcia nie wkleję, bo bym bana dostała 8) ale fakt faktem, że te stare kamienice mają swój urok i jeśli nie mogę mieć JUŻ jakiegoś domku swojego to wolę mieszkanie właśnie w takich rozmiarach. a propos' prawie stuletnich kamienic - szczena mi ostatnio opadła jak oglądałam jedno "mieszkanko" bagatela 180 m2, w kamienicy z początku ubiegłego wieku, gdzie od początku była instalacja do centralnego ogrzewania i taka niewielka winda na korytarzu! i mieszkanko faktycznie miało podział taki na "salony dla państwa"oraz kuchnię i pokoje "dla służby".

Jeśli tylko to wszystko przeżyję :)

co do kuchni to chyba faktycznie nie ma wyjścia i będzie połączona z tą "komórką" jak na ostatnim planie, bo teraz jest dosyć mała i ciemna, a potem będzie większa i ciemna :p

i jeszcze pytanie odnośnie takiego składziku w mieszkaniu (bo w domach zakładam, że być musi i to raczej nie jeden) - wyobrażałam sobie, że tam schowam wszystko co ma być niewidoczne: pralka, żeby nie zajmowała już miejsca w łazience, piec do centralnego, odkurzacz, deskę do prasowania, zmieszczą się tam też pewnie półki na jakieś przetwory itd (teraz jest tam mała spiżarka w kuchni, ale ona "wchodzi" do łazienki po skosie z każdej strony, do wysokości 1,70 cm więc na pewno będziemy ją likwidować).

Czy warto zmniejszać przestrzeń takim składzikiem czy radzicie sobie z tym wszystkim jakoś inaczej?

Jeśli tylko to wszystko przeżyję :)

co do kuchni to chyba faktycznie nie ma wyjścia i będzie połączona z tą "komórką" jak na ostatnim planie, bo teraz jest dosyć mała i ciemna, a potem będzie większa i ciemna :p

i jeszcze pytanie odnośnie takiego składziku w mieszkaniu (bo w domach zakładam, że być musi i to raczej nie jeden) - wyobrażałam sobie, że tam schowam wszystko co ma być niewidoczne: pralka, żeby nie zajmowała już miejsca w łazience, piec do centralnego, odkurzacz, deskę do prasowania, zmieszczą się tam też pewnie półki na jakieś przetwory itd (teraz jest tam mała spiżarka w kuchni, ale ona "wchodzi" do łazienki po skosie z każdej strony, do wysokości 1,70 cm więc na pewno będziemy ją likwidować).

Czy warto zmniejszać przestrzeń takim składzikiem czy radzicie sobie z tym wszystkim jakoś inaczej?

A jak wysokie jest to mieszkanie?

Wysokość całości to 3,40 m :o

Na pewno będziemy obniżać sufity, bo spadną koszty ogrzewania. A w tej garderobie może sensownie było zostawić pełną wysokość i pod sufitem zrobić półki na rzadko używane rzeczy.

Ja mam 3,90 i ani mysle obnizac sufity :roll: :roll: :roll:. Nie myslalas, zeby nad niektorymi pomieszczeniami dac zbudowac antresole? Taka, ktorej konstrukcja schowa sie w scianach z k-g?

Małgosiu rzuciłam okiem na Twoje zmagania z remontem :) i na planach ta antresola wygląda ciekawie!

U mnie chyba raczej się nie sprawdzi, bo przy tym metrażu powierzchni nam wystarczy (łazienki ani kuchni - tych za małych, niestety nie da się zrobić na dwóch poziomach). Poza tym mimo wszystko obawiam się o koszty ogrzewania - będzie centralne gazowe, chociaż chciałabym jakoś to połączyć z ogrzewaniem kominkowym (tu mnie dopiero czeka przeczesanie forum!).

A całość ze względu na wysokość okien obniżymy o maximum pół metra, więc i tak zostanie trochę "miejsca pod sufitem" :)

Bardzoooo dziękuję Wam za wszystkie uwagi!

Małgosiu rzuciłam okiem na Twoje zmagania z remontem :) i na planach ta antresola wygląda ciekawie!

U mnie chyba raczej się nie sprawdzi, bo przy tym metrażu powierzchni nam wystarczy (łazienki ani kuchni - tych za małych, niestety nie da się zrobić na dwóch poziomach). Poza tym mimo wszystko obawiam się o koszty ogrzewania - będzie centralne gazowe, chociaż chciałabym jakoś to połączyć z ogrzewaniem kominkowym (tu mnie dopiero czeka przeczesanie forum!).

A całość ze względu na wysokość okien obniżymy o maximum pół metra, więc i tak zostanie trochę "miejsca pod sufitem" :)

Bardzoooo dziękuję Wam za wszystkie uwagi!

3,40 to za malo, zeby robic taka wypasiona antresole, ale mozna pomyslec, jak wzmocnic te podwieszane sufity, zeby sie porobily takie schowki - nie nad calym pomieszczeniem, bo sie tam nikt nie wczolga, ale takie chociaz "szuflady".

plan wygląda ciekawie, moznaby pofantazjowac co i jak rozmieścić.. niektóre miejsca przypomniają mi nasze mieszkanie;)

Ile osob ma tam mieszkać???? bo mi chodziłby po głowie pomysł na zaanektowanie jednego pokoju na garderobę i łazienkę....taką zupelnie prywatną....