Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękają wylewki!!!

Recommended Posts

Witam forumowiczów,

Mam ogromny problem :-( (a przynajmniej tak to wygląda dla laika). 1,5miesiąca temu wykonano mi wylewki (ekipa solidna jeżeli chodzi o dokładność np. tynków) wylewki wykonane z betoniarki. Niestety tydzień temu zauważyłem, że wylewki pylą się, a co najgorsze pękają. W większości pokoi popękały - pokazały się szpary o małej grubości, ok. 0,5mm. Najgorsze, że pękają już także te z ogrzewaniem podłogowym, i obawiam się, że popękają rurki ogrzewania... Jestem załamany - proszę Was o opinie, czy komuś zdarzyło się coś takiego i ew. jak z tego wybrnąć? A może się nie przejmować, jak sugeruje inny fachowiec.

Dylatacje brzegowe zostały wykonane, siatka ułożona w wylewce, dylatacje na dużych metrażach również. Dziwi mnie, że np. w małej łazience (ok. 20m2) na kwadratowej powierzchni pęka wylewka począwszy od słupa podtrzymującego dach w kierunku środka. Nadmieniam, że dom stał od 1,5 roku, więc raczej ruchy ścian bym odrzucał, chociaż nie jestem do końca tego pewien.

POMOCY!!! Co robić? Czy mieliście podobne przeboje i co z nich wynikło? ?Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Z GÓRY DZIĘKI!!!

wylewka była pielęgnowana?

prawdopodobnie pęknięcia to rysy skurczowe betonu

No właśnie niestety pielęgnowana nie była :-(. Co prawda było to jeszcze w czasie, gdy temp. była w okolicy 5-10St. C i było dosyć wilgotno, ale nie mówili mi nic o podlewaniu. Wylewek też nie przykryli folią - liczyli chyba na to, że nie było ciepło i sucho. Czy to jest powód pękania? I czego się mogę dalej spodziewać? Czy to groźne? Czy zapobiec się da ew. dalszemu pękaniu?

Z góry dzięki.

Rafał

... Czy to jest powód pękania? ...
mysle, ze tak tak

I czego się mogę dalej spodziewać? Czy to groźne?

jaka jest grubośc jastrychu ? jak długie są rysy ?

rysy da sie zatrzec

parkietu na pylacym podłozu nie przyklajałbym

Czy zapobiec się da ew. dalszemu pękaniu?

moim zdaniem - nie

I czego się mogę dalej spodziewać? Czy to groźne?

jaka jest grubośc jastrychu ? jak długie są rysy ?

rysy da sie zatrzec

parkietu na pylacym podłozu nie przyklajałbym

Jastrych ma grubość 5 cm na poddaszu i tam pęka najbardziej (ocieplenie 5cm styropianu), na parterze ok. 7cm (5+6cm styropianu). Rysy, zależnie od pomieszczenia, są długie ok. 3-4m, czasami przez całą szerokość pokoi. Czy może się coś stać z rurkami ogrzewania podłogowego, czy raczej nie?

Co do pylenia - chcę położyć panele, ale nie przyklejać ich. Pytanie czy coś dodatkowo należy podłożyć pod te panele? Wykonawca chce zatrzeć ten pylący podkład jakimś specjalnym podkładem o grubości warstwy ok. 2mm, który ma zniwelować ten efekt. Czy się na to pokusić?

Dziękuję Ci bardzo brzoza za pomoc.

Ps: Może ktoś jeszcze ma/miał takie same problemy i z nich wybrnął?

... Pytanie czy coś dodatkowo należy podłożyć pod te panele? Wykonawca chce zatrzeć ten pylący podkład jakimś specjalnym podkładem o grubości warstwy ok. 2mm, który ma zniwelować ten efekt. Czy się na to pokusić? ...

zgadzam sie z Twoim wykonawcą - pod panele wzmocniłbym wylewke

pod płytki - nie ma potrzeby

jaro71: dzięki za dobre słowo ;-). Chyba tak źle u mnie nie będzie :-). Brzoza mnie trochę uspokoił.

zgadzam sie z Twoim wykonawcą - pod panele wzmocniłbym wylewke

pod płytki - nie ma potrzeby

Mam jeszcze jeden dylemat - skoro w tej chwili mam popękaną podłogę, a nie uruchomiłem jeszcze ogrzewania, czy położyć tą warstwę 2mm już w tej chwili, czy też poczekać na uruchomienie ogrzewania, wygrzać podłogi i dopiero wtedy zatrzeć rysy i położyć warstwę pod panele?

I jeszcze jedno - co z rurkami ogrzewania? Obawiać się że coś się stanie czy raczej nie?

Najgorsze, że chyba ja jestem jedyny, który ma takie przeboje. Nikt więcej tematu nie porusza.... A myślałem, że mam takich fachowców, a tu taka fucha :(

... położyć tą warstwę 2mm już w tej chwili, czy też poczekać na uruchomienie ogrzewania, wygrzać podłogi i dopiero wtedy zatrzeć rysy i położyć warstwę pod panele? ...

logiczniejszym wydaje mi sie uruchomienie ogrzewania wczesniej i niech popeka co ma popekac

następnie zatrzec rysy

... I jeszcze jedno - co z rurkami ogrzewania? Obawiać się że coś się stanie czy raczej nie ...

domyslam sie, ze rurki masz czyms osłoniete od jastrychu(otulina lub w styropianie)

jesli tak - to rurkom nie powinno sie nic stac

Żartujecie a rafald zdenerwowany skrajnie...

Może nie doczytałem, ale czy to są to tylko pęknięcia w tych miejscach gdzie były rurki podczas wyrównywania posadzki (jeżeli były)? Wtedy mogą być płytkie.

Czy widziałeś jak dawali siatkę w środek czy mniej więcej na 2/3 głębokości wylewki? Bo z tych pękań to wynika, że pewnie na spód - tak łatwiej.

[edytowane kilka razy] A właśnie jak kolega Kris2222 napisał niżej czy rurki od ogrzewania puszczone są na całej długości w peszlu/oslonie bo to by ci troszkę zaoszczedziło zmartwień, choć grzało będzie mniej.

Generalnie to podłoga zwłaszcza ogrzewana musi być dylatowana od ścian, więc ściany u ciebie na pewno nie wpływają. Ale jezeli słup tworzy nieregularność na podłodze to może pękać od niego. Chyba że jest jeszcze cos innego.

W zasadzie panele na taką podłogę mogą być ale zainwestowałeś dużo pieniędzy w ogrzewanie a mając panele będziesz miał większe straty ciepła - więcej zapłacisz za użytkowanie ogrzewania.

... I jeszcze jedno - co z rurkami ogrzewania? Obawiać się że coś się stanie czy raczej nie ...

domyslam sie, ze rurki masz czyms osłoniete od jastrychu(otulina lub w styropianie)

jesli tak - to rurkom nie powinno sie nic stac

:o :wink:

Najgorsze, że pękają już także te z ogrzewaniem podłogowym, i obawiam się, że popękają rurki ogrzewania...

Może nie doczytałem, ale czy to są to tylko pęknięcia w tych miejscach gdzie były rurki podczas wyrównywania posadzki (jeżeli były)? Wtedy mogą być płytkie.

Peknięcia są w pomieszczeniach, gdzie jest podłogówka, ale także w pomieszczeniach bez podłogówki. Rurek żadnych nie stosowali - posadzka wyrównywana była od razu, z kilkugodzinną przerwą. Myślę, że może to spowodowane jest niepodlewaniem, nieofoliowaniem jastrychu i dodatkowo za małą jego grubością. W pokojach chyba trzeba było zrobić dylatację przez środek pomieszczenia dodatkowo, w korytarzach w poprzek było ich za mało.

Czy widziałeś jak dawali siatkę w środek czy mniej więcej na 2/3 głębokości wylewki? Bo z tych pękań to wynika, że pewnie na spód - tak łatwiej.

Tego nie jestem na 100% pewien, ale mój tata był na budowie i rurki podłogówki układane były na spodzie-na samym styropianie i do niego mocowane, a nad nimi siatka unoszona w trakcie wylewania. Tu chyba nie zawalili.

[edytowane kilka razy] A właśnie jak kolega Kris2222 napisał niżej czy rurki od ogrzewania puszczone są na całej długości w peszlu/oslonie bo to by ci troszkę zaoszczedziło zmartwień, choć grzało będzie mniej.

Generalnie to podłoga zwłaszcza ogrzewana musi być dylatowana od ścian, więc ściany u ciebie na pewno nie wpływają. Ale jezeli słup tworzy nieregularność na podłodze to może pękać od niego. Chyba że jest jeszcze cos innego.

No niestety rurki pex były zatopione w wylewce bezpośrednio, bez żadnego peszla :-(. Jedynie może powierzchnia zewnętrzna pexa ochroni trochę :-(. W łazience to chyba z powodu słupa :-(.

W zasadzie panele na taką podłogę mogą być ale zainwestowałeś dużo pieniędzy w ogrzewanie a mając panele będziesz miał większe straty ciepła - więcej zapłacisz za użytkowanie ogrzewania.

Panele daję z innego powodu - mam za małe dzieci na płytki. Kiedyś zamierzam je wymienić na płytki, ale nie wiem czy do tego momentu wytrzymają rurki.

JARO'71 i inni przed podłogówkami = bierzcie przykład ze mnie - przykryć folią, robić dylatacje, grubości wylewek i siatki ochronne, itd. zgodnie ze sztuką budowlaną a nie słuchać pseudo znawców: że nie trzeba, że wytrzyma, itp.. Kurcze już blisko końca budowy, a ja "stary budowniczy" :-) się znowu złapałem na wszechwiedzących znawców i majstrów, a nie postawiłem na swoim. CZYTAĆ I WYMAGAĆ.

ludzie nie kompromitujcie się,

dawno takich bzdur nie czytałem, :roll:

od kiedy to podłogówkę układa się w jakichkolwiek otulinach czy peszlach :o :o :o

chyba ten długi łykend Wam zaszkodził,

nie wiecie, nie piszcie,

narobicie mniej szkody, :evil:

rafald popękała Ci wylewka,

ma prawo i to nie jest powód do zmartwień,

gorzej jest z tym że pyli,

nie powinna,

i nie także powinna klawiszować,

o tym na szczęście nie piszesz,

włącz ogrzewanie, wygrzewaj przez 28 dni tak jak w książce pisze,

niech jeszcze popęka to co ma popękać,

później weź wyżyłuj pęknięcia, rysy uzupełnij masą elastyczną, może być klej do podłogówki i rób podłogę,

o rury się nie martw,

one i tak pracują cały czas nieosłonięte w jastrychu

Nie martw sie ja puscilem moim wykonawca film szkoleniowy a i tak nie pomoglo... prosilem o siatke w srodku no i podnosili ale wyszla na dole tak, ze moze bede mogl sejf polozyc na tej podlodze...

[Edytowane] Sluchaj a czy cement byl dobry? Czy masz go z przesypowni lub od wykonawcy? Jezeli od wykonawcy to popros o atest i dokument jaka jest data waznosci cementu. Z tym, ze w praktyce dadza Ci lewe papiery na cement.

Zawinil wykonawca :(

W tej chwili nie pamietam jaka jest minimalna grubość wylewki ale ona byłaby dobra gdyby siatka była na spodzie wylewki 2/3 grubości.

Jeżeli jest w środku to jest w strefie w ktorej znikaj naprężenia od nacisku ale jest zalecana przeciwko skurczom i w przypadku zmian termicznych.

Z punktu widzenia rurek ogrzewania wydaje mi się, że nie będzie występowało ścinanie tylko rozciągania - czyli nie jest tak zle.

Te peszle to tez jest sprawa dyskusyjna bo rurki kompensuje mechanicznie ale jest mniej odbierane ciepła i przekazywanie do pomieszczenia. Dobrze ze jest siatka.

Mi wydaje sie, ze macie takie rozwiazania:

1) Teraz mozna dac panele, deski podlogowe podloga moze byc.

Natomiast tracicie cieplo przy ogrzewnaniu.

2) Kiedys mozecie albo skuc gorna warstwe i wylac od nowa.

{edytowane] ^^^ moze jednak zarzadac teraz skucia od wykonawcy. To on odpowiada a kiedyc beda od Ciebie krzyczec wielkie pieniadze.

3) Wylac zbrojona wylewke na tym co jest ale wtedy bedzie ogrzewanie podlogowe akumulacyjne. Dlugo bedzie sie rozgrzewalo ale bedzie dlugo trzymalo cieplo. Bedzie tez potrzebna wyzsza temperatura lub przeplyw wody (jezeli macie wodne).

4) Mozna potraktowac podklad jako krytyczny i dac plytki na siatce z klejem elastycznym S1.

Napisales jak jest z wykonawcami ale ja tez spotkalem sie kilka razy (nie czesto), ze producent cos mowi wymaga a potem to nie jest nic warte. Moim zdaniem najlepiej jest spytac sie innych i samemu przemyslec.

rafald popękała Ci wylewka,

ma prawo i to nie jest powód do zmartwień,

gorzej jest z tym że pyli,

nie powinna,

i nie także powinna klawiszować,

o tym na szczęście nie piszesz,

włącz ogrzewanie, wygrzewaj przez 28 dni tak jak w książce pisze,

niech jeszcze popęka to co ma popękać,

później weź wyżyłuj pęknięcia, rysy uzupełnij masą elastyczną, może być klej do podłogówki i rób podłogę,

o rury się nie martw,

one i tak pracują cały czas nieosłonięte w jastrychu

Pyli trochę, ale na szczęście nie klawiszuje. Tylko czy pokryć tą masą 2mm grubości wszystkie pylące wylewki przed wygrzewaniem czy powygrzaniu i uzupełnieniu rys? I czy ew. po tym znowu wygrzewać przed podłogami? :roll:

Z góry dzięki!!