Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tynk na równo do glazury?

darka

Recommended Posts

Prosze o podpowiedz jak rozwiazac sprawę ścian w łazience, gdzie płytki nie są położone do sufitu. Czy nakładać tynk na ściany tak, by licowało sie razem z glazurą, czy zostawić uskok? Fliziarz namawia mnie, by zostało z uskokiem a ja nie moge sie zdecydowac. A jak u Was w łazienkach jest???

Hmmm.... w łazience kafle połozone sa na dwoch wysokosciach....koło okna nisko, reszta wysoko i badz tu madry :lol: Najbardziej obawiam sie tego, ze na tym uskoku bedzie gromadził sie kurz i cięzko bedzie utrzymac czystosc. A majster jest zdania, ze przy takim zlicowaniu bedzie widac wszystkie niedoskonalosci na scianie względem kafelek, jezeli takowe oczywiscie będą. A Ty jestes zadowolona(y) z połozenia bez uskoku u siebie? Pozdroffki

Prosze o podpowiedz jak rozwiazac sprawę ścian w łazience, gdzie płytki nie są położone do sufitu. Czy nakładać tynk na ściany tak, by licowało sie razem z glazurą, czy zostawić uskok? Fliziarz namawia mnie, by zostało z uskokiem a ja nie moge sie zdecydowac. A jak u Was w łazienkach jest???

my połozylismy z uskokiem i pupa :-? bo tynku zostało za dużo żeby się zlicoawał ściana z płytką, a glazurnik powiedział, że nakładac zbyt dużo kleju na płytkę nie można. W rezultacie zdzierali ten tynk do poziomu "na dole" gdzie miały byc płytki i potem rzucali nowy- oczywiście 2x zapłacona robota. Zrób na równo- glazurnik wyrówna płytą k-g lub nie rób wogóle też sobie poradzą

M@rtini.... tak czułam, ze majster makaron mi na uszy nawija :roll: W poniedzialek rozmówię się z nim 8) Co do sposobu zniwelowania roznicy to muszę popytac majstra, bo ja to zielona jestem :oops: A u Ciebie zrobione płytą k-g? A jakie sa jeszcze sposoby? Muszę do poniedziałku przerobic temat, zeby majster miał rozmówcę "na poziomie" :wink:

Monika$Seba........ my musimy ścianę "nadłożyc" do kafli, ktore juz są na scianie przyklejone jezeli chcemy na rowno

Darka, majstrowi sie najzwyczajniej nie chce bawić, bo nakladanie tynku na równo z glazurą jest upierdliwe. Jak gdzieś nie ma innej możliwości to trudno, ale jak można to zlicuj płytki ze ścianą.

Akurat wczoraj wkleiłam zdjęcia mojej łazienki. W stopce jest link, to rzuć okiem. U mnie jest jeszcze inaczej, bo płytki są położone w piramidkę. Tynk był kładziony juz po płytkach, ale robił to mój mąż, więc jemu się chciało.

Myślę że licowanie ściany z kafelkami będzie praktyczniejsze, łatwiejsze do pielęgnacji. W swojej zostawiam uskok, ale czynię to świadomie. Kafle będą łamane nieregularnie, ściana celowo nierówna, więc gładkie i równe granice nie będą pasowały. Mam zamiar pomalować uskoki impregnatem - ale dopiero po ok. roku napiszę jak sprawuje się ten pomysł.

Darka majster to facet i facet..., teraz w łazience w bloku mam uskok i leży tam kurz, ale w domku swoim kazałam panom od wykończeniówki wyrównać wszystko na równo tynkiem gipsowym, lepiej bo kurzu nie widać będzie i nierównych ścian też nie, tynk kupuje się w workach w markecie budowlanym.a panowie na budowie to zawsze tak doradzą jak im wygodniej!!!

Dzieki dziewczyny za rady..... jestem juz przekonana na 100 %, ze chce na równo z kaflami. Majster nie bedzie zadowolony, ale to ja mam być usatysfakcjonowana :D

Zastanawia mnie jeszcze czy rownanie płytą k-g nie powoduje, ze pozniej powstają pęknięcia na ścianie?

Darka, z tego co pamietam, taka cienka plyta k-g (a taka zazwyczaj wchodzi w gre przy licowaniu do plytek) jest droga (znacznie drozsza od standardowej grubosci).

Ja mam plytki zlicowane ze sciana (plytki sa do wys stelazu kibelkowego - ok.120cm - plytkarz przykleil te metalowe prowadnice do tynku, nalozyl tynk tradycyjny, a ostatnia warstwe tynku gipsowego do wilgotnych pomieszczen (chyba alabaster sie to nazywalo) - ta ostatnie warstwa po to, by struktura nie roznila sie od tej na skosie. Jeden moze byc minus takiego rozwiazania - u mnie w paru miejscach - na ostatnim rzedzie kafelkow jest leciutkie jakby zarysowanie (nie jest to nic rzucajacego sie w oczy, ale sie wkurzylam, ze tynkarz nie pomyslal - powstalo to prawdopodobnie przy zacieraniu tynku pacą - zatarł lekko kafelki).