mikson 24.05.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 czy może być to np garaż który jest przyczepiony do ściany szczytowej? czy musi mieć fundament? czy może być np sama wiata doczepiona do ściany szczytowej? mam tak w warunkach i nie mam pojęcia jak to interpretować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.05.2008 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 czy może być to np garaż który jest przyczepiony do ściany szczytowej? TAK czy musi mieć fundament? A jak sobie to wyobrażasz? bez fundamentu? czy może być np sama wiata doczepiona do ściany szczytowej? Wiata to wiata a garaż to garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.05.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 co masz w warunkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 27.05.2008 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 w warunkach mam że musi być garaż realizowany w bryle budynku , to troszkę ulżyło mi że może być przyczepiony do ściany szczytowej , co do fundamentu to się pytam bo mogę zrobić lekką konstrukcję "ala blaszak" bez potrzeby robienia fundamentów, taka zabudowana wiata lekkimi ścianami, ale nie wiem czy jeżeli jest definicja w bryle budynku to musi garaż "murowany" obsadzony na fundamencie który to wytycza "bryłę budynku" pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 28.05.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Garaz masz miec poprostu przyczepiony do budynku i wsio. Wiata to wiata, skoro niechesz garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 29.05.2008 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 dziękuję za informacje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 30.05.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Jeżeli chodzi o podatek od nieruchomości, to tyko wtedy nie płaci się jak za garaż wolnostojący jeżeli: graż ma współny dach z domem i jest połączony przejściem do domu.W innych przypadkach jest podatek tak jak za wolnostojący (duuużo wyższy niż za dom) - nawet jeżeli garaż jest dostawiony do domu.Więc może graż w bryle musi mieć wspólny dach - ja bym się dowiedziała w urządzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.05.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 Garaż w bryle budynku, nie jest garażem wolno-stojącym na który potrzeba oddzielnego projektu i pozwolenia na budowę - nawet jeśli jest to w ramach "jednego pozwolenia".W zależności od tego czy na garaż był osobny projekt i pozwolenie, budynek - jako całość, kwalifikuje się jako mieszkalny lub jako gospodarczy (dotyczy garażu). Tak też będzie naniesione w ewidencji budynków, a to z kolei niesie za sobą skutki zwiększonego dla garażu podatku od nieruchomości.Dla potrzeb obliczenia podatku od nieruchomości bierze się to co jest w ewidencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 31.05.2008 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 czyli mam rozumieć że jeżeli mam doczepiony murowany garaż do ściany szczytowej to: -jeżeli nie ma wejścia od środka do domu to mam za niego wyższy podatek?-a jeżeli doczepiona będzie wiata na dwa auto i komórka na graty to będzie też wysoki podatek jak za oddzielną bryłę? bo już zakręciłem się , czy w gminie mogę się tego dowiedzieć czy w starostwie w wydziale architektury, bo rok temu tam byłem z pytaniem i Pan nie chciał mi na nie odpowiedzieć czy jest to jego obowiązkiem? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.05.2008 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 realizowany w "bryle" powoduje, że podatek placisz jak za "mieszkalny" źle? od wolnostojącego podatek od bud. gospodarczego jest ok. 4x większy od mieszkalnegoteraz ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 31.05.2008 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 ja się bardzo cieszę i chcę mieć niższy podatek , tylko czy mogę nie robić wejścia do przyklejonego garażu przez środek domu aby zachować niższy podatek i czy to samo dotyczy wiaty też doczepionej do ściany szczytowej? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 31.05.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2008 masz totalną dowolność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 01.06.2008 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 dzięki za informację, mam pytanie dodatkowe jeżeli mam mieć zadaszenie nad garażem to jeżeli nie chce mieć nad nim tarasu to czy jest sens robić wylewany? czy zwykły lekki na konstrukcji drewnianej? bardziej mi chodzi o to że w przypadku wylewanego stropu jeżeli nie chcę mieć garażu ogrzewanego i izolowanego to powstaje mostek termiczny na styku czy jest na to jakieś rozwiązanie? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.06.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 a niby gdzie ten mostek powstaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 01.06.2008 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 na styku ściany szczytowej i lanego stropu nad np garażem, i żeby zminimalizować mostek trzeba to wyizolować , dobrze mówię ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.06.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2008 można zrobić strop tylko po co?) zbrojony jednokierunkowo, z wolną krawędzią, "oparty" na trzech ścianach, z dystansem do ściany szczytowej, tak, aby ocieplić ścianę w całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 02.06.2008 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 dziękuję za pomysł, faktycznie to może rozwiązać sprawę natomiast dokopałem się mojego wypisu z planu zag. przestrz. i tak mam napisane: "obowiązuje zakaz realizacji wolnostojących budynków towarzyszących o funkcjach gospodarczych, technicznych, garażowych; funkcje te należy realizować w formie pomieszczeń w budynkach mieszkalnych" i nie wiem dlaczego zakodowałem siobie "w bryle budynku", mam nadzieję że oznacza to samo, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.06.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Tak na marginesie "wiata" nie jest budynkiem - bo takie rozwiązanie też się przewijało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 02.06.2008 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 dowiadywałem się w starostwie w wydz. arch. i garaż może być przyklejony do ściany budynku jak mowa w warunkach, oraz czy wiata czy garaż to tylko faktycznie moja sprawa. dziękuję wszystkim za cenne rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts