Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zerknijcie prosze na ten projekt , poniewaz nie mam za bardzo sie kogo doradzic, a juz w tej chwili mam klapki na oczach

nastawilam sie na ten projekt

Moze ktos spojrzy na niego bardziej surowo

bardzo prosze o jakies wady i zalety oczywiscie:)

Z gory pisze ze mam waska dzialke wiec wybor wiadomo jest ograniczony

Dzieki!!

• Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 6 months później...
  • 1 month później...

Mnie ten projekt bardzo się podoba. Sama na niego zwróciłam uwagę w poszukiwaniach odpowiedniego. Budować się jeszcze nie zamierzam (zbieramy fundusze), ale projekty wertuję już od dłuższego czasu.

W tym brakuje wprawdzie spiżarki, ale kotłownia jest spora, więc może ją zastąpić (gdzieś przecież trzeba trzymać przetwory).

Zastanawiam się, jak by wyglądał domek, gdyby zlikwidować to wcięcie w salonie. Może ktoś ustosunkowałby sie do tego?

• 1 month później...

Byłby trochę większy, i zupełnie bez wyrazu. Ale to rzecz gustu.

Piszesz, że masz wąską działkę - ale jak usytuowaną względem stron świata ? Wjazd od której strony ? Pytam, bo obok "mojej" jest działka która ogródek będzie miała od północy a ulicę od południa i domek musi stać przy ulicy. I co - pokój dzienny pod północy, czy z widokiem na ulicę :o Brrr...

Ja mam akurat szeroką i dość ustawną działkę w stosunku do słońca. To mój przedmówca ma podobny problem do Twojego.

Przyjrzałam się jednak Mai jako jej mieszkanka i pani domu i doszłam do wniosku, że ma nieustawny salon. Druga rzecz to fakt, że klatka schodowa jest również na przeciwko salonu. Mało komfortowa sytuacja jak dla mnie. Projekt poszedł więc w odstawkę.

• 10 months później...
  • 2 months później...
  • 8 months później...
Już myślałem, że będę osamotniony w zmaganiach z budową Mai Rex.

Oj... mylisz się, bo ten projekt jest bardzo popularny. Wystarczy wejsc na strone archetonu, wybrac projekt i wejsc na jego forum lub bezposrednio: Forum Maja Rex.

Znajdziesz tam nawet zdjecia z realizacji. Ja jak tylko rusze z budowa rowniez

beda relacjonowal i publikowal zdjecia. Wielkim plusem tego forum jest, ze mozna zapytac architektow o zmiany itp. Sam zreszta sprawdz.

A wracajac do realizacji... osobiscie ogladalem taki dom w stanie deweloperskim w Krakowie-Swoszowicach. Moze tutaj podam kolejny link: Wierzbowa Polana (wejdz tam na akutalnosci)

Jest to inwestycja deweloperska archetonu, jednym z budynkow tam jest wlasnie Maja Rex, znajdziesz na zdjeciach. Powiem szczerze, ze po wizycie w tym domu w 100% przekonalem sie co do dobrego wyboru projektu.

Czy nanosiłeś jakieś zmiany w projekcie?

I tak i nie... niestety krakowskie urzedy sa mistrzami w utrudnianiu ludziom zycia i... musialem odciac garaz. poniewaz zostaly mi wydane "Warunki Zabudowy dla domu jednorodzinnego" a nie "Warunku Zabudowy dla domu jednorodzinnego z garazem". Fakt ze zlozylem wniosek o te pierwsze, ale do glowy by mi nie przyszlo ze musze dopisac ze z garazem! Paranoja! Owszem moglem nie odcinac garazu i ponownie zlozyc wniosek o ustalenie Warunkow Zabudowy, ale jakos nie wyobrazam sobie czekac kolejnych 9-ciu miesiecy, bo tyle trwalo ich wydanie.

Poza odcieciem garazu i pokoju nad nim nic nie zmienialem. No wtedy wiadomo trzeba zrobic drzwi do kotlowni od wewnatrz i zlikwidowac te do garazu, ale tak to brak innych zmian. Projekt jest na prawde fajny, pomieszczenia rozplanowane z glowa i nie widze potrzeby mieszac.

Co prawda do tej pory mam dylemat czy nie podniesc nieco sciany kolankowej ze wzgledow funkcjonalnych, ale boje sie zepsucia bryly domu. Mam na to jeszcze chwile czasu.

W oryginalnym projekcie do budowy wskazany jest Ytong, ale ja uzyje porothermu 25. Mimo dobrych opinii nie mam jeszcze zaufania do tej stosunkowo nowej technologii. A Ty jak, robisz jakies zmiany? I z czego i gdzie budujesz? Ja w Krakowie, tak jak juz wspomialem :)

Stronę poświęconą Mai Rex na forum archetonu znam prawię na pamięć. :lol: Chodziło mi bardziej o nasze forum muratora. Mam nadzieję, że dzięki naszym wywodom znajdzie się więcej osób, które mają zamiar lub budują Maję.

Co do zmian w projekcie to mój architekt zrobił mi projekt na bazie Mai Rex. Mogłem w nim zmieniać co tylko chciałem jednak usytuowanie pomieszczeń na tyle mi się spodobało, że zmieniłem tylko długość budynku o 0,5 m oraz okna nad balkonem i na ścianie garażu. Również myślałem nad podniesieniem ścianki kolankowej ale wydaje mi się, że i tak ten domek już jest wysoki.

My planujemy budowę w Grodzisku Wielkopolskim. Będziemy budować z porotonu Robena. Jeżeli uda nam się załatwić wszystkie papierki to w kwietniu zaczynam fundamenty :p

Mogłem w nim zmieniać co tylko chciałem jednak usytuowanie pomieszczeń na tyle mi się spodobało, że zmieniłem tylko długość budynku o 0,5 m oraz okna nad balkonem i na ścianie garażu.

Tak, przypomiales o oknach i drzwiach :) To tez zmienie, tzn. nieco ogranicze ich ilosc. Salon bede mial na storne poludniowa i drzwi na taras zostaja, natomiast drugie drzwi na taras (u mnie na strone zachodnia) zastapie oknem. Doszlismy z zona do wniosku, ze nie potrzebne az dwoje na zewnatrz z salonu, a dzieki temu zabiegowi stalon staje sie bardziej ustawny i tez bedzie nieco cieplej.

Na pietrze tez usune jedne drzwi na balkon, bo zbyteczne wydaje sie az dwoje z jednej sypialni. Albo zastapie je oknem, albo po prostu zlikwiduje (te na tej skosnej scianie). Ale to wszystko sa drobne zmiany.

• 3 months później...

Witam i ja!!!

Również buduję ten domek, zaczęliśmy w tym roku. Szukałam czegokolwiek o naszym domu na muratorze, ale dopiero dzisiaj znalazłam.

Budujemy z 30stki Robena. Mamy w adaptacji podniesienie ściany kolankowej o 2 pustaki :roll: , tak nam architekt doradził, nie postarał się zbytnio, nawet dachu nie wydłużył, dom na rysunkach wygląda okropnie! Nie będziemy chyba podnosić wcale, wystarczy nam tej powierzchni, i nie chcemy wybudować maszkarona.

Narazie sen z powiek spędza mi wybranie dachówki. Kolor bym chciała antracytowy, mąż miedziany :evil: Jest dobra oferta na Creatona, ale w miedzi, ciemny juz troche drożej, więc rozum nakazuje wybrać miedź... Trudna decyzja.

Wyjścia tarasowe, te podwójne zostawiamy obydwa, bo mamy na zachód i na południe piękne widoki i chcemy mieć oba te tarasy. Poza tym ta elewacja zachodnia tak nas zachwyciła, że nie chcemy za bardzo jej zmnieniac. Na górze rowniez zostają wszystkie okna balkonowe. Zrobimy może jedynie fixa, tam gdzie są po dwa wyjscia. Na dole zamurowaliśmy jedynie to pojedyncze wyjscie tarasowe na skosnej scianie.

I dodaliśmy daszki nad wejsciem i z tyłu nad tarasem, tak jak w Mai. Chociaz elewacja frontowa nie bedzie wygladac jak w Mai, bo tam lukarna jest centralnie nad wejsciem i nad daszkiem, a u nas lukarna jest w lewo, prawda? Ale będzie taka asymetria... Nam sie podoba, narazie na rysunkach, zobazcymy jak to wyjdzie. Jak bedzie kicha, to można zawsze obciac krokwie i skrocic ten daszek. Jak uruchomie skaner, to wrzuce jakies rysunki.

Pozdrawiam

Coś mi się wydaję, że wszyscy się "znamy" z forum Archetona :lol: Szczerzę się przyznam, że zakładałem ten wątek z nadzieją,że jest więcej ludzi budujących ten domek. Forum Archetonu jak dla mnie jest trochę"ospałe", może właśnie tutaj uda nam się rozkręcić wątek? Co Wy na to? My jak na razie czekamy aż architekt złoży papiery do starostwa a potem oczekiwanie na upragnione PnB, mam tylko nadzieję, że nie będę czekał tak długo jak na mojego geodetę i wydzielenie działki w jego wykonaniu-ponad rok czasu.

pozdrawiam

Faktycznie, sami znajomi :lol:

Papierkologia w naszym kraju jest straszna, procedury okropne! My prawie rok czekaliśmy na założenie tzw. zetki, fundamenty robiliśmy na prądzie pożyczonym od sąsiada z naprzeciwka. Kable rozciągane po drzewach nad drogą... Ale jakoś daliśmy radę bez kupowania agregatu, bo to przecież dodatkowy koszt.

Na tym forum bywam częściej, więc może uda nam się tu bardziej rozkręcić! :D Cała masa przydatnych informacji i inspiracji tu jest.

My jeszcze niestety nie ruszyliśmy ale prąd już mam doprowadzony do działki dzięki uprzejmości wuja który buduje się 100m dalej. Więc jak na razie problem drogiego prądu budowlanego mam z głowy :lol: Wracając do zmian w projekcie to mam do Was pytanie. Czy nie macie wątpliwości co do rozmiarów kuchni? Nam wydaje się bardzo malutka i mało ustawna. Zamurujemy nawet otwór na drzwi z korytarza by zyskać więcej miejsca na szafki. Wiem, że już jesteście dalej z budową, więc może się wypowiecie co do rozmiarów tego pomieszczenia? Może jakieś zdjęcie? :roll: Pozdrawiam.