michuteria 25.06.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Z ta kuchnią też mam dylemat, również wydaje mi się troche mala i nieustawna. Ale jak zamurujecie drzwi z korytarza do kuchni, to bedziecie wchodzić do niej tak naokoło? Też myślałam, żeby to zrobić, ale wtedy trzeba chyba zrobic jakieś wejście bliżej, np. w ścianie działowej, dzielącej kuchnię i salon, albo wcale tej ściany nie stawiać? My mamy narazie stan zero, jutro chłopaki ruszają ze ścianami, to dopiero będzie lepiej coś widać. W ogóle pomieszczenia robią wrażenie niewielkich, ale zdaję się, wszyscy tak mają przy fundamentach...A oglądaliście jak są rozwiązane kuchnie w innych Majach i Majkach? Może coś w tym stylu? http://www.archeton.pl/projekt/maja_szk-683-931-rzuty-10bfa7584211af5a2508463200f2fa3bhttp://www.archeton.pl/projekt/majka-687-752-rzuty-10bfa7584211af5a2508463200f2fa3b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartas i AG 25.06.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Ja myślę, że wchodzenie przez pokój gościnny nie będzie aż tak wielkim problemem. Ze ścianki działowej też nie chcemy zrezygnować, żeby zasłonić ewentualne kupki brudnych naczyń po imprezach rodzinnych itp. Nam pasuję taki układ jak tutaj (wnętrze 2) tyle, że bez drzwi. http://www.archeton.pl/projekt/majalux-859-947-wnetrza-10bfa7584211af5a2508463200f2fa3b. Ostateczną decyzje podejmiemy gdy już staną mury bo wtedy najlepiej będzie to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śmiałki 26.06.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 hej, dzięki za info o nowym forum. Wyglada na to,że my jesteśmy chyba najdalej z budową, teraz walczymy z tynkami wew. i ociepleniem. pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartas i AG 26.06.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Dzięki Waszym zdjęciom mamy obraz tego co budujemy Obiecuję, że jak tylko dostaniemy PnB to będziemy starali się Was dogonić, żeby Wam smutno nie było W tym roku mamy w planie stan surowy zamknięty a na wiosnę ruszymy dalej. Śmiałki czy możecie wrzucić zdjęcie kuchni tak aby ukazało wielkość tego pomieszczenia? Plisss Może pozwoli nam rozwiać nasze obawy co do wielkości. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuteria 26.06.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Ja myślę, że wchodzenie przez pokój gościnny nie będzie aż tak wielkim problemem. Ze ścianki działowej też nie chcemy zrezygnować, żeby zasłonić ewentualne kupki brudnych naczyń po imprezach rodzinnych itp. Nam pasuję taki układ jak tutaj (wnętrze 2) tyle, że bez drzwi. http://www.archeton.pl/projekt/majalux-859-947-wnetrza-10bfa7584211af5a2508463200f2fa3b. Ostateczną decyzje podejmiemy gdy już staną mury bo wtedy najlepiej będzie to widać. Ta wersja jest też kusząca, powstaje wtedy dużo miejsca na szafki, ale dla mnie to by było za daleko, żeby wejść do kuchni... Dzisiaj byłam na budowie i kazałam chłopakom zrobić tak: http://www.archeton.pl/projekt/majka-687-752-rzuty-10bfa7584211af5a2508463200f2fa3b Nie będę musiała daleko zasuwać z zakupami i poszerzy się wejście do salonu, będzie widac z salonu całą klatkę schodową, bo zlikwiduje się kawałek tej ściany nośnej, między salonem a klatką schodową. Nie będę miała za to tej ściany działowej, na której wisi Tv, i trochę mi jej szkoda, bo salon robi się bardzo mało ustawny, ale kuchnia otworzy sie bardziej na salon, a tak lubię. Mam w obecnym domu kuchnię całkiem otwartą, przedzieloną tylko barkiem i mi to odpowiada, przyzwyczaiłam się, trzeba jedynie bardziej dbać o porządek. Mam tez pomysł na barek/wyspę między salonem a kuchnią po skosie jak w Kaprysie Archetonu, ale to okaże sie później, czy się coś takiego tam zmieści. Narazie leje u nas okropnie i tempo na budowie słabe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuteria 28.06.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Dzisiejsza inspekcja na budowie wykazała, że chłopaki zamurowali wyjście na taras zachodni, wszystkiego człowiek musi dokładnie pilnować! Teraz trzeba będzie trochę rozkuć... Pytanie do Wolfeer, chociaz nie wiem, czy jeszcze tu zagląda...: Co to za dziwny strop na poddaszu i skąd taki pomysł? Oglądałam fotki na Picasa i stąd moje pytanie. Jak potem robi sie dalej dach? Więźba, czy może same łaty, kontrłaty? Bardzo to ciekawe... Podaję linka do mnie, bo trochę namieszałam w swojej galerii http://picasaweb.google.com/michuteria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartas i AG 28.06.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Przyznam się szczerze, że mnie również zaskoczył ten strop wolfeera. Miejmy nadzieję, że kolega nam wyjaśni tą sprawę. michuteria a u Ciebie Niech się mury pną do góry czekam na więcej fotek i trzymam kciuki za bezproblemowe budowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfeer 29.06.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Witam Na forum archetonu dość obszernie wypowiedziałem się na temat stropu na poddaszu, dlatego nie będę dubował odpowiedzi, myśle że link wystarczy, tym bardziej że ta sama ekipa tu i tam Tak jak tam napisałem, w Małopolsce i na Rzeszowszczyźnie to dość popularne rozwiązanie i do mnie akurat przemawia. W razie pytań służę odpowiedzią i również gotowy jestem na krytykę, bo widziałem na innych forach jaką żywą dyskusję to wywołało. Jutro ma być trzecie podejście do lania stropu, bo dwa razy już pogoda nas wygoniła. Jak zaleją, podeślę kolejne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuteria 29.06.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Mieliśmy dzisiaj pierwszy dzień pogody a nasze ''majstry'' się nie zjawiły Dostałam za to wycenę dwóch różnych dachówek: 1. Roben Plus, kol. miedź ok. 25.000 (w tym dach. skrajne również, membrana, wszelkie taśmy, klamry, kosze, duperele, rynny, rury spustowe, kolanka itp., 5 okien dachowych Alpine/Roto i 1 wyłaz) 2. Rupp Ceramika Sirius, kol miedź ok. 26.000 (reszta tak samo) Czekam jeszcze na wyceny z innych miejsc, również na Creaton Balance, który to rzekomo ma być w cenie Robena, sprawdzałam w sieci, jest to nowy model Creatona i faktycznie można go dostać w przyzwoitej cenie (jak na Creatona ) Nie wiem czy to dobre ceny, jak wam się wydaje? Poza tym kolor trochę ''nie mój'', małż sie przy nim upiera, ja wolałabym jakiś antracyt albo czarny. Ale to będzie trochę drożej. Wolfeer, krytykować nie będę, każdy robi, jak uważa Dla mnie trochę to jak bunkier, takie miałam pierwsze skojarzenia, ale skoro tobie to pasuje, to ok. Najważniejsze, żebyśmy sami byli zadowoleni ze swoich wyborów. Tym optymistycznym akcentem kończę swoje wypociny i lecę na wątek o dachach. Dobranoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śmiałki 29.06.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 pod linkiem kilka nowych fotek dla zainteresowanych na końcu galerii http://picasaweb.google.com/przemosmial/BudowaMaja?authkey=Gv1sRgCL6YtKyb2ce0Yw# Pozdrowienia i pilnować fachofców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuteria 30.06.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 michuteria a u Ciebie Niech się mury pną do góry czekam na więcej fotek i trzymam kciuki za bezproblemowe budowanie Dzięki! Bez problemów się jednak nie obejdzie. Tym razem okazuje się, że projektant narobił błędów przy adaptacji stropu. Będziemy robic terivę, parę belek ''wisi'' w powietrzu, nie opiera się na ścianie, nie ma wcale balkonu Nasz majster sam to poprawi, na szczęście się dopatrzył w porę Też nam jakoś ten strop nie pasował, ale przecież nie jesteśmy z małżem budowlańcami, żeby się na wszystkim znać! Po wczorajszej lekturze wątków dachowych mam niezły mętlik w głowie. Okazuje się, że Roben niby fuj!!! Rupp wcale nie lepszy, a ten tani Creaton to też rzekomo jakaś lipa i w ogóle kicha. Nie mam zamiaru się jednak tym sugerować, w końcu to tylko dachówka. Na niejednym domu leżą takie ''buble'' i pewnie niejedno przeżyją. Nie dam się zwariować! Śmiałki, nie pamiętam czy była już o tym mowa, ale macie tylko jeden komin? Wentylacji z kuchni też nie ma u was? Co planujecie na dach, jeśli można spytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfeer 30.06.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Ufff... do trzech razy sztuka! Tym razem udało się zalać skosy, chociaż bez lekkiego stresu się nie obeszło, bo przy końcu zalewania na horyzoncie można było dojrzeć ciemne chmury i błyskawice. Na szczęście jak nagle się pojawiły, tak szybko się rozeszły. Zapraszam zatem do galerii michuteria my kryjemy blachodachówką, więc na temat dachówek nie będę się wypowiadał, bo nie wgłębiałem się w temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śmiałki 01.07.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 odpowiadamy: tak mamy tylko jeden komin, nie bedziemy mieć kominka, ale mamy za to taras, który już teraz okazuje się strzałem w dziesiątke, mamy wentylacje w kuchni ale może nie widać jej na fotkach, planujemy kryć dachówką prawdopodobnie z robena kolor miedziany lub kasztan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuteria 01.07.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Wolfeer, gratuluję ukończenia kolejnego etapu! Gdybyś zalał jeszcze tę dziurę na lukarnę i wstawił okna, to od biedy mógłbyś już mieszkać! Dach nad głową jest! Śmiałki, ten Roben wygląda cenowo całkiem, całkiem... Myślę, że można się na niego skusić, wbrew wszelkim opiniom na temat tych dachówek. Robiliście już wycenę dachówki? Nam proponują 2,96 zł za sztukę dachówki podstawowej, nie pamiętam ile dokładnie wchodzi ich na m2, ale przy naszej ilości 2400 sztuk to wychodzi 7104 zł. Koszmarne ceny za to są na dachówki skrajne, 28,92 zł za szt, u nas trzeba ich 160 szt, więc wychodzi ok. 4600 zł. I tu mój małż wymyślił, żeby nie kupować tych skrajnych, tylko wykończyć blachą w tym kolorze. Rozwiązanie całkiem kuszące, jeśli chodzi o koszty, ale mi się to nie podoba. Widziałam takie dachy, dużo zależy też od pomysłu i sprytu wykonawcy, ale mimo wszystko nie widzi mi się coś takiego. On za to nie widzi wcale różnicy, albo tylko ściemnia, żeby zaoszczędzić Mamy więc w domu kolejny powód do konfliktu. Nie wiem czy u was są też takie zgrzyty, jak u mnie? Czy może jesteście zgodni we wszystkim, bo u nas batalia o każdą pierdółkę, że nie wspomnę o większych rzeczach, ehhh... Problem chyba w tym, że faceci mają inne spojrzenie na świat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuteria 01.07.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Obiecałam wrzucić nasze rysunki po adaptacji przez architekta Planujemy zadaszenie wejścia i tarasu z tyłu, jak już wcześniej pisałam. Ma to wyglądać mniej więcej tak: http://picasaweb.google.com/lh/photo/us2tl4ABSR0O9ZRfUePiXw?feat=directlink -front http://picasaweb.google.com/lh/photo/yCo5_UAU_LFSH3ooDWWAGA?feat=directlink -tył Nie patrzcie na ścianę kolankową, bo nie będzie tak podniesiona. Nie podoba nam się to. Wychodzi za duża odległość między górną krawędzią okna a okapem dachu, zatraciły się tu proporcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śmiałki 01.07.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 michuteria: haha już my coś o tych konfliktach wiemy, ale pewnie tak to wygląda przy budowie domu, tylko że u nas co do dachówki jest odwrotnie: to ja chciałam wykończyć dach blachą a mężowi podobają się dachówki skrajne, ceny kosmiczne tych dachówek. Znajomi wykańczali właśnie blachą i ładnie sie to prezentyje a koszty napewno dużo mniejsze. My robiliśmy wycene robena w 2008 roku cena za sztuke 3,20 już wtedy nas zapewniano że już taniej nie będzie gdyż to promocja, a tu proszę ceny znów w dół. My planujemy dachówkę w przyszłym roku. U nas zadaszenie tarasu jest załamane, w projekcie zadaszenie miało byc przedłużeniem dachu tak jak u was, ale ponieważ zasłaniało nam to okno tarasowe zrobiliśmy załamanie i jest dużo lepiej. Zadaszenie z przodu super sprawa, my teraz żałujemy że tak nie zrobiliśmy jak wy macie w projekcie, ponieważ kapie nam ciągle na schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śmiałki 02.07.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 http://images49.fotosik.pl/155/62b99f4845fecbc3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartas i AG 02.07.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Śmiałki,Wasz domek z dnia na dzień jest coraz ładniejszy My planujemy dachówkę Domino Kreatona. Z tego co się orientowałem to nie jest ona tania ale jest super! Bierzemy także pod uwagę - Roben, sredzka falista plus, czarnobrązowa . Wyceny będę miał za 2 tyg. bo jadę na wakacje do Polski ( wakacje w Polsce-dobre co? ) Obydwie dachówki można zobaczyć w tym wątku http://forum.muratordom.pl/pokazcie-swoje-dachy,t81343-600.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michuteria 02.07.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Chyba ktoś tu chce, żebym zeszła z tego świata doznając ataku serca!!! Domino to moje marzenie. Pozostanie niestety niespełnione, gdyż cena jest powalająca , przynajmniej dla nas. Ale miło będzie popatrzeć na fotki, jak już sobie to Domino położycie Niech zgadnę..............., kolor pewnie łupek??? Śmiałki, fajny macie ten taras, całkiem spory ten daszek, my mamy trochę mniejszy, ale mamy właśnie takie obawy co do niego, jak piszecie, że może zasłaniać drzwi tarasowe i zabierać światło. I nie wiem, czy nie jest za krótki, czy zmieści się pod nim stół z krzesłami... Możemy jakby co ściągnąć od was pomysł z tym załamaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Śmiałki 02.07.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 michuteria też ten tarasik z tył wydawał nam się mały i dlatego go powiększyliśmy też mieliśmy obawy czy wygodnie sie tam bedzie siedzieć - imprezowac i pewnie jakies tańce bedą.... teraz jest w sam raz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts