Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

określenie mocy grzejników

Recommended Posts

Trochę ostatnio zajmowałem się tą sprawą w oparciu o komputerowy program Purmo dostępny na ich stronie.

Podany mnożnik 120w/m2 należy uznać za bardzo orientacyjny a na pewno niedokładny.

Zapotrzebowanie na ciepło , lub inaczej cieplne straty poszczególnych pomieszczeń nie zależą tylko od ich powierzchni.

Zależą przede wszystkim od wielkości ścian zewnętrznych danego pomieszczenia oraz grubości, materiału i zewnętrznej izolacji tych ścian , wielkości okien w tym pomieszczeniu, wreszcie od wentylacji.

Aby wykazać absurd podanego mnożnika wyobraźmy sobie pomieszczenie położone gdzieś w środku domu ( nie stykające się ze ścianami zewnętrznymi ) . W przypadku stosowania odzyskiwania ciepła poprzez rekuperator - to pomieszczenie praktycznie potrzebuje do ogrzania bardzo małą moc ( tylko straty ciepła poprzez podłogę ) około 5 W /m2

- doradca techniczny w hurtowni powiedział mi, ze jest to 120W/m2 pomieszczenia

doradca techniczny tak powiedział ??

mój domek jest trochę podobny do twojego mi wyszło z audytu energetycznego teoretyczne zapotrzebowanie na ciepło przy -20 stopniach na dworze i + 20 wewnątrz 24,5 W/m2, zamierzam więc dać u siebie 35-40 W/m2

te 120W/m2 to było dawno temu w nie ocieplonych blokach z wielkiej płyty

- doradca techniczny w hurtowni powiedział mi, ze jest to 120W/m2 pomieszczenia

doradca techniczny tak powiedział ??

mój domek jest trochę podobny do twojego mi wyszło z audytu energetycznego teoretyczne zapotrzebowanie na ciepło przy -20 stopniach na dworze i + 20 wewnątrz 24,5 W/m2, zamierzam więc dać u siebie 35-40 W/m2

te 120W/m2 to było dawno temu w nie ocieplonych blokach z wielkiej płyty

Może doradca był z innej epoki. Zgadzam się z mpoplaw.

dziękuje bardzo za zainteresowanie i uwagi

może nie doprecyzowałem troszeczkę pytania bo doradca mówił, że mam sobie wybrać grzejniki o wielkości i wydajności zapewniającej 120W/m2 przy wyższej temperaturze pracy pieca (75/65 st. C) i to zrekompensuje niższą wydajność przy piecu kondensacyjnym

z tego co przeglądałem katalogi grzejników to faktycznie przy zastosowaniu kotła kondensacyjnego wydajność grzejników spada o połowę - więc wychodziłoby koło 60 W/m2

no i jaki mocny powinien być piec i jakiego producenta polecacie - w hurtowni polecono mi żebym wybrał pomiędzy vaillantem i de dietrichem - co o tym sądzicie ??

dom ma 130 m2 powierzchni z czego na powierzchni 75m2 będą tylko kaloryfery (salon i sypialnie) a w pozostałych pomieszczeniach podłogówka (+ po kaloryferze drabinkowym w łazienkach)

Troche nie rozumiem, czy masz w planach zastosowac kaloryfery ale pracujace na niskich parametrach jak podlogowka???

Wg mnie nie ma to sensu, zysk z takich grzejnikow przy kotle kondensacyjnych nie zniweluje kosztow zakupu duzo wiekszych grzejnikow. Ale specem nie jestem i moge sie mylic. :)

To wylicz sobie jakie grzejniki bedziesz musial zastosowac i jaka wyjdzie za nie cena. Gdzie czytalam o takim pomysle to odradzali, kondensacja niewiele mniejsza jest przy grzejnikach zwlaszcza ze parametry te najwyzsze zasilania sa przy temperaturze -20 stopni, przy temperaturze 0 stopni temperatura wody przy sterowaniu pogodowka sa juz nie 75 tylko 55 czyli juz temperatura zblizona do temperatury na podlogowce.