JOKER_29 24.05.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 witam może ktoś wie jaka jest norma mocy grzejnika na m2 pomieszczenia - doradca techniczny w hurtowni powiedział mi, ze jest to 120W/m2 pomieszczenia dom będzie dobrze ocieplony - podłoga 15cm, ściany 20cm styropianu, piec ma być kondensacyjny i dodatkowo będzie zamontowany rekuperator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 24.05.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 Trochę ostatnio zajmowałem się tą sprawą w oparciu o komputerowy program Purmo dostępny na ich stronie.Podany mnożnik 120w/m2 należy uznać za bardzo orientacyjny a na pewno niedokładny. Zapotrzebowanie na ciepło , lub inaczej cieplne straty poszczególnych pomieszczeń nie zależą tylko od ich powierzchni. Zależą przede wszystkim od wielkości ścian zewnętrznych danego pomieszczenia oraz grubości, materiału i zewnętrznej izolacji tych ścian , wielkości okien w tym pomieszczeniu, wreszcie od wentylacji.Aby wykazać absurd podanego mnożnika wyobraźmy sobie pomieszczenie położone gdzieś w środku domu ( nie stykające się ze ścianami zewnętrznymi ) . W przypadku stosowania odzyskiwania ciepła poprzez rekuperator - to pomieszczenie praktycznie potrzebuje do ogrzania bardzo małą moc ( tylko straty ciepła poprzez podłogę ) około 5 W /m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 24.05.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 - doradca techniczny w hurtowni powiedział mi, ze jest to 120W/m2 pomieszczenia doradca techniczny tak powiedział ?? mój domek jest trochę podobny do twojego mi wyszło z audytu energetycznego teoretyczne zapotrzebowanie na ciepło przy -20 stopniach na dworze i + 20 wewnątrz 24,5 W/m2, zamierzam więc dać u siebie 35-40 W/m2 te 120W/m2 to było dawno temu w nie ocieplonych blokach z wielkiej płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 25.05.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 - doradca techniczny w hurtowni powiedział mi, ze jest to 120W/m2 pomieszczenia doradca techniczny tak powiedział ?? mój domek jest trochę podobny do twojego mi wyszło z audytu energetycznego teoretyczne zapotrzebowanie na ciepło przy -20 stopniach na dworze i + 20 wewnątrz 24,5 W/m2, zamierzam więc dać u siebie 35-40 W/m2 te 120W/m2 to było dawno temu w nie ocieplonych blokach z wielkiej płyty Może doradca był z innej epoki. Zgadzam się z mpoplaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 25.05.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Jednym słowem, zakładając zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 40W/m2, przy domu o powierzchni 300m2, potrzeba tylko 12kW ciepła Z tego wynika, że potrzebne są piece o jak najmniejszej mocy typu np 15kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falus30 25.05.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 hydraulik powiedział mi że 60w na m2 wystarcza wielkość grzejnika obliczał-dłu.xszer.xwyso.x60=ilość watów i dobieramy wielkośc grzejnika z tabeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOKER_29 25.05.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 dziękuje bardzo za zainteresowanie i uwagi może nie doprecyzowałem troszeczkę pytania bo doradca mówił, że mam sobie wybrać grzejniki o wielkości i wydajności zapewniającej 120W/m2 przy wyższej temperaturze pracy pieca (75/65 st. C) i to zrekompensuje niższą wydajność przy piecu kondensacyjnym z tego co przeglądałem katalogi grzejników to faktycznie przy zastosowaniu kotła kondensacyjnego wydajność grzejników spada o połowę - więc wychodziłoby koło 60 W/m2 no i jaki mocny powinien być piec i jakiego producenta polecacie - w hurtowni polecono mi żebym wybrał pomiędzy vaillantem i de dietrichem - co o tym sądzicie ?? dom ma 130 m2 powierzchni z czego na powierzchni 75m2 będą tylko kaloryfery (salon i sypialnie) a w pozostałych pomieszczeniach podłogówka (+ po kaloryferze drabinkowym w łazienkach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 25.05.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Troche nie rozumiem, czy masz w planach zastosowac kaloryfery ale pracujace na niskich parametrach jak podlogowka??? Wg mnie nie ma to sensu, zysk z takich grzejnikow przy kotle kondensacyjnych nie zniweluje kosztow zakupu duzo wiekszych grzejnikow. Ale specem nie jestem i moge sie mylic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOKER_29 25.05.2008 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 dokładnie tak - przewymiarowane grzejniki i podłogówka bez mieszacza - wtedy w kotle najlepiej zachodzi kondensacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 25.05.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 To wylicz sobie jakie grzejniki bedziesz musial zastosowac i jaka wyjdzie za nie cena. Gdzie czytalam o takim pomysle to odradzali, kondensacja niewiele mniejsza jest przy grzejnikach zwlaszcza ze parametry te najwyzsze zasilania sa przy temperaturze -20 stopni, przy temperaturze 0 stopni temperatura wody przy sterowaniu pogodowka sa juz nie 75 tylko 55 czyli juz temperatura zblizona do temperatury na podlogowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts