Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Puszki elektryczne - jak mocowa??

tdxls

Recommended Posts

Najalepiej montować podczas tynkowania. U mnie po nałożeniu warst takich wyrównujących a przed ostateczną kiedy były już przyklejone listwy montowali puszki wtedy poziomicą można sprawdzic na jakiej mają być głebokości. można obsadziś troszeczke głebiej, zapchać puszkę papierem i tynkować ,pożniej tylko delikatnie odstukac tynk wyjąc papier i jest OK

Dokładnie tak jak napisł KrzysiekSw . Musisz tylko sprawdzić, czy tynkarze nie ułatwili sobie pracy wpuszczając puszki zbyt głęboko. Ponadto polecam zabezpieczenie końcówek przewodów w puszkach np. poprzez włozenie do małej torebki foliowej lub okręcenie jej kawałkiem folii malarskiej i paskiem izolacji a sama puszke szczelnie wypełnij np. papierem. (wyłącz na okres tynkowania określone bezpieczniki).

Z doświadczenia - bardzo denerwowało mnie to, że zanim "uzbroiłem" gniazda i kontakty to musiałem mozolnie czyścić nie tylko puszki ale i przewody.

Podobnie postąp w przypadku końcówek przewodów od żyrandoli i kinkietów - zwiń je w rolkę i okręć folią.

Pozdrawiam

Tynkarz po nikim nie poprawia, poprostu on ocenia, jak gruby tynk należy położyć na ścianę, nie mówię już o glazurniku.

Nie chodzi o to że elektrykowi się nie chce, tylko o to że jest pewna kolejność prac, jeżeli Pitbull uważasz, że ma Ci to zrobić elektryk, to O.K. - umów się tak z nim, ale po tynkach

Pozdrawiam

Gaweł próbowałeś tego co radzisz to trochetrudna czynność chyba że puszki masz papierowe,albo podrapiesz ściane albo zniszczysz puszkę. A te głębsze puszki mają inne zastosowanie. Słuchajcie sprawdzonych rad . niestety na pewnych etapach prac wykonawcy musz ze sobą współpracować ( elektryk z tynkarzem)

Sorry, przyjmuję krytykę. Zapomniałem, że teraz są inne techniki tynkowania ( listwy pozimujące,narożniki itp) i łatwiej przeciągnąć łatą po "pustej" ścianie (bez puszek). A puszki obcinałem już wiele razy. Mimo to jeszcze raz przepraszam. FORUM czuwa!!!

Normalnie tynkarze omijaja puszki, sciagajac po skosie. A z dziesiatkami puszek to duza przesada. Wole jak puszki osadza elektryk i wykonuje w nich przejscia polaczenia, peszlowanie itd. Z moich obserwacji wynika, ze zazwyczaj robili ta porzadnie ("atom"). Nie chcialbym zeby mi tynkarze przy osadzaniu puszek urwali peszle lub druty, ktorych dlugosc jest z gory dopasowana do usytuowania puszki.

...........A z dziesiatkami puszek to duza przesada. ......... Nie chcialbym zeby mi tynkarze przy osadzaniu puszek urwali peszle lub druty, ktorych dlugosc jest z gory dopasowana do usytuowania puszki.

Przesada? :o Policz ile masz gniazd i wyłączników. Już dawno skończyły sie czasy gdy dwa gniazda na pokój wystarczały. Do tego dochodza wyłączniki schodowe, wyłączniki oświetlenia balkonów, tarasów, wejścia itp. No chyba, że ktoś lubi plątanine przedłużaczy wzdłuż ścian. Ja nie lubię i dlatego takich puszek mam w domu prawie 100.

Jeśli urwą to naprawią. A wysokość osadzenia skontrolować należy po otynkowniu.

Pozdrawiam

Zgoda, ale puszki sa blisko siebie i na roznych scianach. Powierzchnie do tynkowania dzieli sie na pola ktore sie osobno "sciaga". Wiec na jedej scianie tylko w dwoch plaszczyznach "sciagania" beda mieli utrudnienie. Wyprawe wapienna i tak sie nakalda recznie i kazdy centymetr zaciera filcem, takze kolo puszek.