Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak ułożyć kafle w łazience?

magda_adgam

Recommended Posts

To moja pierwsza wiadomosc na forum, choc czytam go już jakiś czas. Dzien dobry wszystkim.

Glowię się nad rozmieszczeniem płytek w mojej małej łazience. Może któs mi odpowie na moje wątpliwości..

Link do planu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9e06233e705272b6.html

Mam problem ze ścianą,na ktorej ma byc umywalka.

Po pierwsze wnęka na geberit, to ok 104 cm. Czy na potrzeby geberitu nie jest za szeroka? na zabudowanym gebericie chce polozyc inny kolor plytek. Płytki maja wymiar 35x70. Czy jak je zaczne kłaść od prawej strony, to szerokosc jednej plytki bedzie wystarczajaca na ten geberit? Chodzi tez o to,ze miska wc, powinna byc chyba symetrycznie umieszczona w tym rzędzie innych plytek, co oznacza,ze od prawej sciany do wc bedzie malo miejsca. Nie wiem,czy jasno to opisuję... Jesli tak moze byc, to kolejne plytki,sa tego samego wymiaru,tylko jasne. Cala sciana ,ma dlugosc ~~240. Rząd ciemnych (nad geberitem) zajmie 70cm, zostaje więc 170cm. jak te plytki polozyc?czy zaczac od calej i skrajnie po lewej zakonczyc kawalkiem plytki?czyli:

------------|----------------------------|----------------------------|----------------------------

jasna jasna cała jasna cala ciemna (geberit)

czy zrobić tak:

------|----------------------------|----------------------------|------|----------------------------|

jasna jasna cała jasna cała jasna ciemna (geberit)

UMYWALKA

To ulozenie powinno zalezec chyba tez od polozenia umywalki. Umywalka ma miec szerokosc 60cm, wanna ma szerokosc 75cm. Czy umieszczenie umywalki ma tez jakos wspolgrac z symetrią płytek?

Jak uloze sposobem drugim,to umywalka moglaby byc tam, gdzie wpisalam slowo "umywalka".

Poza tym, czy ona po zamontowaniu powinna miec nad sobą pełną płytkę, innymi słowy, czy układać te płytki od dołu,od całej płytki?czy zacząć od umywalki i na dole nie będzie calej? I co wtedy z wanną? ma ona wysokość 60cm, więc jak zacznę od niepełnej wysokości płytki,to będzie: pierwszy rząd ok.20cm,potem pełna 35cm, i zostanie 5cm..też zle...

Nie liczę tu fugi,żeby obraz był prostszy. Płytki będą miały fugę minimalną.

Jeśli ktoś dotrwał do końca i zrozumieł co mam na myśli, to proszę o pomysł..o zasadę, jak się to robi..o innych ścianach tej łazienki,to jeszcze nie zaczęłam myśleć.. :cry:

dzieki za ew.pomoc

pozdr

Magda