Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kanały wentylacyjne

Recommended Posts

Ciekawi mnie tylko czy są przeciwskazania stosowania PCV do wentylacji ?

Oczywiście. Pisałem o tym wielokrotnie, pierwszy raz kilka lat temu. Przewody powinny być wykonane z materiałów niepalnych.

Padały wtedy argumenty, że skoro tak, to dlaczego sprzedaje się w supermarketach budowlanych systemy wentylacyjne z pcv. Moja odpowiedź brzmi: nie wiem. :-).

A może wygodniej zrobić całość z metalu ?

Tak jest. Popieram. Blacha stalowa ocynk, spiro + podejścia do elementów nawiewnych przewodami elastycznymi flex.

Niepalnosc jest wskazana, podczas pozaru nie rozprzestrzenia sie ogien poprzez instalacje wentylacyjna

Lepiej jednak z metalowych - elastycznych,latwiej sie uklada i szybciej dobrac dlugosc, po prostu nie rozciagamy rury i juz. Nie potrzebne sa sztywne kolanka,conajwyzej jakies trojniki i skrzynki rozprezne. :) Z PCV trzeba troszke sie nameczyc,jesli zle dotniesz to musisz nowa rure uzyc zeby nie byla za krotka etc.

Pzdr.

jak już się tak jara, że zaciąga w kanały, to już i tak wszystko jedno,

W uproszczeniu moze i tak,ale jezeli ugasisz np. na parterze w salonie ogien/pozar a okaze sie ze dostal sie plomien do wentylacji i "poszedl" sobie na gore? To przestaje byc wszystko jedno.Zawsze chcemy miec jak najmniej strat,wiec po co kusis los? Nie wiem czy duza jest roznica kosztow,ale chyba warto te "pare" PLN'ow dolozyc? Ja tak mysle a kazdy zrobi jak chce :)

Pzdr.