bulioon 25.05.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i mam pytanie, czy ktoś wie jak przekształcić działkę rekreacyjną w budowlaną. Mam działkę rekreacyjną na której obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego i są zasady kształtowania zabudowy (wysokość budynku, szerokość elewacji, linia zabudowy itp). Mogę postawić dom do 10% powierzchni działki. Jednak jest to działka rekreacyjna. Czy stanowi to jakąś różnicę w stosunku do budowlanej i czy trzeba przekształcać taką działkę w budowlaną aby dostać wszelkie potrzebne zezwolenia na budowę. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź doświadczonych forumowiczów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.05.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 namieszałeśbudować i tak możesz, tylo podatki inne będziesz placił jak MPZP nazywa te tereny? rekreacyjne?jak tak to nie zmienisz, po prostu nie da rady zameldować się i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulioon 25.05.2008 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Właśnie nie będę się mógł zameldować. Ok. dzięki za zainteresowanie tematem ale chcę mieć jasność sytuacji. Chałupa będzie ale dlaczego rekreacyjna. Czy można jakoś działkę przekwalifikować, bo definicja działki rekreacyjnej chyba w przepisach nie figuruje (nie mogę znaleźć). Coś słyszałem że w ubiegłym roku z mocy jakiejś nowej ustawy wszystko co ma MPZP miało być budowlane ale tego nie uchwalili. Może ktoś wie czy są jakieś prace w ty zakresie lub jak przekształcić działkę rekreacyjną w budowlaną zgodnie z obowiązującymi przepisami. Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.05.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 ktoś wie plan to plan możesz wystąpić o zmianę planu lub odstępstwo słyszałem coś o rekreacyjnych z prawem do meldunku, ale czy to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 05.07.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Ja mam działkę, w mieście , w którym obowiązuje MPZP i na planie działka ta jest zagrodowa=rekreacyjna. Trzeba napisać do UM prośbę o zmianę przeznaczenia w MPZG na zabudowę mieszkaniową,jednorodzinną. U mnie w mieście takie przekształcenie może dojść do skutku najwcześniej za 3 lata,bo to miasto nie ma teraz kasy,bo to jestem jednostką i mają mnie w d....Wiec moja 1500m2 działeczka leży sobie zarośnięta i szpeci dzielnicę .Zeby było ciekawie po prawej i lewej stronie i na przeciw stoją domki a między nimi mój busz.Co mi pozostało ? kupiłam dziłkę gdzie nie ma MPZP i po problemie a ta zostawię dla synów , może do tego czasu UM weźmie mnie pod uwagę. Ach w moim mieście jest logo "miasto przyjazne inwestorom"paranoja MOŻESZ WYBUDOWAĆ TYLKO NA DZIAŁCE BUDOWLANEJ NAWET JEŚLI OD NOWEGO ROKU NIE TRZEBA POZWOLENIA NA BUDOWĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akurtas 04.04.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Najlepsza działka rekreacyjna na jakiej kiedykolwiek byłem to ta nad morzem. Cisza, przerywana tylko szumem fal i śpiewem ptaków . Czekać tylko na słońce na leżaku A grunt to inwestycja długoterminowa także polecam dołączcie do mnie i cieszcie się swoją działką nad morzem w przystępnej cenie. A i z przekształceniem niewiele problemów P.S Żona po kupnie była wniebowzięta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts