alex121 25.05.2008 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Mam stary dom 70 lat chcę wymienić ceglane ściany pod tgzw.jaskółką gdzie jest pokój na piętrze ,mam strop drewniany i ścianki są postawione na środku okien z obu stron i przechodzą przez środek pokojów na parterze ,żeby odciążyć strop chciałem wymienić cegłę spękaną na gazobeton albo YTONG ,czy da się to zrobić ?Byłbym bardzo wdzięczny za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.05.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 wszystko się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PL-PROJEKT 03.06.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 tylko po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hybris 04.06.2008 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 ależ to - prosze wybaczyć - wymieniać spękane cegły w starym domie na ytongi! równie dobrze można zamieszkać w bloku z płyty, wówczas nie ma się takich problemów. poza tym - jezeli nie przemawia argument historyczny czy estetyczny - to może ekonomiczny: można kupić bardzo tanio cegłę rozbiórkową, która można zastąpić "popękane" cegły. zaleta: jeżeli murarz to dobrze zrobi, wraz z fugą, nie musisz tynkować. no i cena takiej cegły to jakieś 40-50gr/szt. można kupić cegłe ręcznie robioną, takie się w polce robi i zdradze ci, że tzw. tradycyjną (czyli budowlankę) kupisz za 80 gr/szt.jeżeli nie lubisz faktury cegły, możesz pomalować ściany (nie tynkuj ich!) uzyskasz fantastyczną fakturę - widok niebywały. ----innymi słowy: stare domy należy pielęgnować. twój dom przetrwał 80 lat i przetrwa kolejne 80 - czegoo nie można powiedzieć o współczesnych konstrukcjach wznoszonych z ytongów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts