agent-poznan 25.05.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 Witam... Czy ktos z Was praktykowal wykonanie dolkow pod slupki ogrodzeniowe swidrem 170mm zamiast kopac szpadlem 25cm x 25 cm ? Nie wiem jak Wy ale uwazam, ze taka srednica 170 mm powinna wystarczyc by zabetonwac w nim slupek standartowej srednicy Prosze o opinie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 25.05.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 widzialem taki swider w akcji conajmniej kilka razy wiec nie nalezy to do rzadkosci. Wazne by dol wykopac na tyle gleboko by siegnac ponizej poziomu przemarzania gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 26.05.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Ja wykonywałem dołki świderkiem o średnicy 12cm. Zrobiliśmy ogrodzenie tymczasowe o długości 150m. słupki-stemple co 3 m. Podłoże piaszczyste. Szło jak w masło. Dołki idealne. Sprzęt genialny "zarobił na siebie- kosztował 50 zł w markecie budowlanym". ps.Oczywiście pisze o świderku ręcznym - nie mechanicznym z napędem. Ogrodzenie trochę widać na moim dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 27.05.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2008 My też robiliśmy otwory pod słupki świdrem ręcznym...na pewno wygodniej i łatwiej niż kopiąc dołki szpadlem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 28.05.2008 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 OKI - dziekuje za info - bede wiercic swidrem 170 mm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 28.05.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Wierciłem świdrem - oprócz tego że wygodniej niż rydlem, oszczędza się na ilości zużytego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent-poznan 02.06.2008 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 A jakiej średnicy miałes świderek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrzab1719502499 02.06.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2008 Ja wierciłem świdrem o średnicy 12 cm - do tego słupki fi 45 mm i ok. wiadro betonu.Praca świdrem to czysta przyjemność - oczywiście jeżeli się ma ziemię bez kamieni. Cenna uwaga: najgorzej idzie zrobienie pierwszych 10 - 15 cm otworu. Dalej to bułka z masłem. Jak ja kopałem, to ziemia była dosyć sucha - po wykopaniu tychże 15 cm do otworu wlewałem konewką wodę. Po odczekaniu paru minut szło o wiele lżej. W tej chwili beton jeszcze wiąże. Za jakieś 2 tygodnie (o ile spadnie deszcz) zacznę kopać pod murek (podmurówka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts