Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wieniec i nadproże nad bramą do garażu

Recommended Posts

Ja mam dwa nadproża po 2,5m (garaż dwustanowiskowy) i murarz zrobił zbrojenie z prętów fi12: 4 na dole, 2 u góry. Strzemiona nie pamiętam. U Ciebie jest nadproże 3,4m, więc ja bym chyba dał pręty fi16.

Na tym nadprozu będzie sciana szczytowa z betonu komórkowego.

Więc radzicie dać 4 szt fi 16 (2 na górze, 2 na dole), czy 6 szt fi 12 ( 2 na górze, 4 na dole )

U mnie też na nadprożu będzie stała ściana kolankowa wys. 110cm...

W projekcie mam bramę garażową 4,5m. Nadproże w projekcie jest zbrojone 4szt. fi16 na dole i 2szt. fi16 u góry.

Powinieneś mieć te dane u siebie w projekcie...

Pisał że nie ma projektu i robi z ,,głowy"

DAj na dole 4 prety fi 16 góra 2 pręty fi 12.Strzemiona po metrze od końca belek co 11 cm na dł.1 metra dalej co 19.Wysokość belki przydała by sie ze 40 cm czyli strzremiona wysokie na 36.

a w polowie strzemion nie pasowało by dać drutu jakiegos ??

I czy koniecznie 40 cm musi być - czy 24 cm, z jeszcze większą ilością drutu nie załatwi sprawy ??

Pozdrawiam

DAj na dole 4 prety fi 16 góra 2 pręty fi 12.Strzemiona po metrze od końca belek co 11 cm na dł.1 metra dalej co 19.Wysokość belki przydała by sie ze 40 cm czyli strzremiona wysokie na 36.

a w polowie strzemion nie pasowało by dać drutu jakiegos ??

I czy koniecznie 40 cm musi być - czy 24 cm, z jeszcze większą ilością drutu nie załatwi sprawy ??

Pozdrawiam

W połowie to mozna co najwyżej uziemienie wrzucić ;)

• 2 weeks później...

Zrobilem maly szkic.

http://img255.imageshack.us/img255/9131/wieniecus5.gif

Na niebiesko są strzemiona co 10 cm w wiencu spinającym cały budynek dookoła.

Na czerwono zaznaczylem strzemiona które będą łączyc tą górną belkę z dolnymi prętami fi 16.

Teraz pytanie - czy zmocować to tak jak na zdjeciu - wtedy na górze wyjdzie odstęp między strzemionami 5 cm - CZY TO NIE ZA MAŁO ? -CZY TO MA JAKIEŚ ZNACZENIE, ZE JEST ZA GĘSTO ??

Czy też zamiast co drugiego niebieskiego strzemiona dać to dłuższe czerwone do dołu ??

Pozdrawiam