Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cena stan surowy otwarty- sezon 2008. Rozsądna ta cena???

Recommended Posts

Witam,

Co myślicie o cenie robocizny - 64000 zł brutto za stan surowy otwarty domu pow.użytkowej 270 m2 (360 m2 całkowita). Dom z poddaszem użytkowym, jest podpiwniczony pod całością (budynek 9mx15m), ma dwa tarasy 15 i 32 m2 (wliczone wylanie ław pod tarasy,ściany tarasu, izolacja,wykonanie płyt betonowych na tarasach). Dom będzie budowany z betonu komórkowego na klej. Oprócz tego- kierownik ekipy projektował ten dom. Dom powstanie pod Warszawą.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
140 m2 bez podpiwniczenia z poddaszem użytkowym, dach czterospadowy, 4 lukarny, 3 balkony, w cenie schody zewnętrzne - robocizna od fundamentów do murów poddasza - 43 tys, więźba z 3 kominami obłożonymi klinkierem - 9 tys, łaty foliowanie, dachówka cementowa, 4 okna połaciowe i świetlik, obróbki blacharskie, rynny - 16 tys.

Zdecydowałam się na tą ekipę za 64 tyś.. Dostanę w przyszłym tyg. dokładną wycenę i wstępnie umówione jest, że coś zejdą, ale ile jeszcze nie wiem. Nie spodziewam się cudów.

Ale mam od dzisiaj wykop pod piwnicę:) Dziura jak ta lala

64tys zł za dom 270m2 to jest tanio ? Chyba sobie żartujecie. JA za dom o pow. 286m2 z dachem wielospadowym (315m2) będę płacił 30tys zł za wybudowanie SSO (ekipa wchodzi kopać fundamenty w poniedziałek).

Wiec powiedzcie mi skąd te zachwyty nad ceną ?

Tylko Ci pozazdrościć takiej ceny.

Mi najtaniej krzyknęli 45 tyś, ale obawiałam się, bo byli z daleka a mimo umów, jak dadzą dyla to szukaj wiatru w polu. I nie chodzi nawet o to, że uciekną z kasą, bo wiadomo, że płaci się dopiero po wykonaniu jakiegoś etapu, ale zrobią piwnicę, wezmą zasłużone wynagrodzenie, dostaną propozycję bliżej miejsca zamieszkania i tyle. Zwiną się, a znaleźć kogoś do rozpoczętej już budowy to nie taka łatwa sprawa. Dopiero wtedy windują ceny.

Ja swoją ceną zachwycona nie jestem, ale przynajmniej wiem, że mi nie zwieją, widziałam wykonywane przez nich domy i mam nadzieję, zę u mnie też spiszą się ok. Ale to już jak przy każdej ekipie i budowie - wielka niewiadoma.

Powodzenia

Zdecydowałam się na tą ekipę za 64 tyś.. Dostanę w przyszłym tyg. dokładną wycenę i wstępnie umówione jest, że coś zejdą, ale ile jeszcze nie wiem. Nie spodziewam się cudów.

64tys zł za dom 270m2 to jest tanio ? Chyba sobie żartujecie. JA za dom o pow. 286m2 z dachem wielospadowym (315m2) będę płacił 30tys zł za wybudowanie SSO (ekipa wchodzi kopać fundamenty w poniedziałek).

Najważniejsze, żeby inwestor nie był zaniepokojony.

Już odbyła się tu rozmowa o kosztach ...

A więc zakładając, że Twój dom będzie budowny przez max.3 miesiące przez 3 robotników.

Wychodzi 10k miesięcznie na trzech. Czyli 3300 na łeb. Czyli jak odliczymy od tego ZUS i podatek to ok. 1500 pln na głowę. I nadal nie jesteś zaniepokojony. DO tego trzeba doliczyć barak, jakieś jedzenie, picie tych biedaków - i pewnie zostanie im w kieszeni tak po 1000. I pewnie badania lekarskie + pozwolenia pracy na wysokości z tego tysiąca tez płacą ...no tak.

I nadal jest ok.

No cóż - słuchajcie - każdy z nas podejmuje swoje wybory. Jedni zastanawiają się nad każdym drobiazgiem - inni biora co taniej . Tylko historia oceni nasze osiągnięcia :):)

Najważniejsze, żeby inwestor nie był zaniepokojony.

Już odbyła się tu rozmowa o kosztach ...

A więc zakładając, że Twój dom będzie budowny przez max.3 miesiące przez 3 robotników.

Wychodzi 10k miesięcznie na trzech. Czyli 3300 na łeb. Czyli jak odliczymy od tego ZUS i podatek to ok. 1500 pln na głowę. I nadal nie jesteś zaniepokojony. DO tego trzeba doliczyć barak, jakieś jedzenie, picie tych biedaków - i pewnie zostanie im w kieszeni tak po 1000. I pewnie badania lekarskie + pozwolenia pracy na wysokości z tego tysiąca tez płacą ...no tak.

I nadal jest ok.

No cóż - słuchajcie - każdy z nas podejmuje swoje wybory. Jedni zastanawiają się nad każdym drobiazgiem - inni biora co taniej . Tylko historia oceni nasze osiągnięcia :):)

Ja zakładam (po konsultacji z szefem ekipy) że dom będzie budowany przez 2-2,5miesiąca. Pracuje jak narazie 5osób (nie wiem ile będzie przy więźbie bo to inna częśc tej ekipy) więc wychodzi po ~3000/miesiąc.

Ekipa jest sprawdzona, 5 domów z czego 3 stoją obok mnie i były budowane przez nich 3lata temu, dodatkowo jest ona polecona mi przez osobę z forum.

Do tego jak doliczysz przestoje technologiczne to wyjdzie ze moga spokojnie w miesiącu wejść na dwie budowy co daje ~6tys/miesiąc.

A co do tego "co taniej" to uwierz mi że miałem tańszą ekipę ale nie sprawdzoną. Więc nie widze sensu płacić ekipie 70tys zł za SSO, i przy której nie mam pewności że wybudują mi lepiej niż ta która mam.

5 osób i dwie budowy na raz - ok - każdemu według potrzeb :):):)

ja tam wolałam mieć na budowie codziennie pełen skład, a nie jakieś bieganie po innych budowach. Ale każdy podejmuje decyzje sam :)

Oczywiście - wysoka cena nie gearantuje wysokiej jakości. ALe niska również nie. I jak zwykle- jest to ruletka :)

ja tam wolałam mieć na budowie codziennie pełen skład, a nie jakieś bieganie po innych budowach. Ale każdy podejmuje decyzje sam :)

Oczywiście - wysoka cena nie gearantuje wysokiej jakości. ALe niska również nie. I jak zwykle- jest to ruletka :)

No tak ale co w przypadku przestojów technologicznych ? Jak rozumiem ekipa ma siedziec w domu i czekac az np: fundamenty wyschną ? :wink:

Jakoś nie trafia do mnie ten argument. I nawet jeżeli będę musiał na nich poczekac tydzien dluzej bo koncza cos na innej budowie to wiele to nie zmieni skoro jedna ekipa buduje caly SSO.

Natomiast co do ruletki to czas pokaże, narazie kopią fundamenty :)

No tak ale co w przypadku przestojów technologicznych ? Jak rozumiem ekipa ma siedziec w domu i czekac az np: fundamenty wyschną ? :wink:

Jakoś nie trafia do mnie ten argument. I nawet jeżeli będę musiał na nich poczekac tydzien dluzej bo koncza cos na innej budowie to wiele to nie zmieni skoro jedna ekipa buduje caly SSO.

Natomiast co do ruletki to czas pokaże, narazie kopią fundamenty :)

A jak długo schną fundamenty ? W tym czasei spokojnie można się zając inną robotą. Jakoś nie zauważyłam,żeby leżeli w domu... Jesli nie jest dla Ciebie problemem poczekać tydzień dłużej, żeby gdzies tam skończyli - to nie ma sprawy :):)

Nierealne - kolejna dzika brygada ........... Pomyślności

Nierealne - kolejna dzika brygada ........... Pomyślności

Ta dzika brygada zalała mi własnie ławę fundamentową. Zaczeli przed wczoraj. Wykopali (ręcznie) przez 2dni - 94mb wykopu 60x110cm i zrobili zbrojenie. Dziś zostało to rano zalane.

Brygada nie jest "dzika" skoro dzieki temu ze buduje z nimi (na hasło-nazwisko szefa brygady) dostałem w betoniarni beton 10% taniej, na składzie Pth25 30gr taniej na sztuce.

Gość Pyrekcb
W weekend miałem pierwszą wycenę - dom 244 m pow. całkowitej (w tym garaż 46,7 m), raczej prosta konstrukcja, dach pokryty gontami, stan surowy otwarty - 80 tzł za samą robotę... :o