DOP1 10.07.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Nie widzę wtym nic dziwnego,ze robotnicy mają dwie roboty w jednym czasie. U nie tak było i jestem zadowolony. Zrobili u mnie fundamenty fundamenciki sobie schły a oni zrobili u innego inwestora. pociągneli mie ściany zaleli strop i sobie właśnie schnie a oni robią drugą robótkę. Po trzech tygodniach wchodza do mnie i kończą. Ja za dwóch majstrów za mury bez dachu zapłacę 15 tys. pomoc jest z mojej strony i rodziny. powodzenia. Dodam okolice skierniewic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 10.07.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Wiecie co cena wykonawstwa jest ważna ale od razu uwzględnijcie - co ma wykonawca robić bo zaraz okaże się że owszem fundamenty czy strop ale z gruszki - jak betoniarnia na miejscu to pal licho ok a jak ja mam 80 km to płacę jak głupi za transport. Czy strop z Terriv czy z płyt. Płyty niby tańsze i szybko się układa 2 h i co z tego jak sam transport i praca dźwigu kosztowała ponad 2000 zł. Albo stemple - nie ma własnych trzeba zamawiać - zbędny koszt .Tak że wykonawca może być i tani byleby nie "robił drogo" - bo wtedy lepiej było wziąć tego droższego gdyż i tak na końcu wyszło taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 11.07.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 ja dostałem taką ofertę: dom parterowy z użytkowym poddaszem, 300 mkw całkowitej, 160 użytkowej + garaż 35m, bardzo skomplikowana więźba. Stawka za robociznę za SSO z więźbą 260 PLN/m powierzchni całk., czyli w sumie ok. 75k PLN Wraz z materiałami wykonawcy 150k PLN (materiały standard, Porotherm, Teriva, etc.).Myślicie, że to akceptowalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo 13.07.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witajcie czytając posty powyżej wydaje mi się że żyjemy w całkiem innej Polsce. Ale to przecież nieprawda bo są tu forumowicze z całego kraju.Mam już stan surowy otwarty (dom 112 m użytkowych, dach dwuspadowy) i podaje kosztorys robocizny:fundamenty: 0 zł - własna siła - wiem że nie wszyscy mogą sobie na to pozwolić mury I i II kondygnacja - 8 200 złstrop (terriwa) - 2 700 złdach - 8 000 zł (dachówka + rzeźbione krokwie) Ekipy miałem bardzo profesjonalne i rzetelne (jedyne przygody ze stropem które szybko się wyjaśniły). Wystarczy chyba tylko umieć szukać a nie płacić astronomiczne sumy za robciznę. Niedługo ekipy za prosty domek będą krzyczeć po 100 tyś - skoro klient się godzi to czemu nie.Uwierzcie mi w moim regionie (podkarpacie) większość ludzi za takie ceny jak podałem buduje swoje domy. Nie jestem żadnym wyjątkiem. Miłego świętowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.07.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witajcie Uwierzcie mi w moim regionie (podkarpacie) większość ludzi za takie ceny jak podałem buduje swoje domy. Nie jestem żadnym wyjątkiem. Miłego świętowania To dla równowagi podaj ile w Twojej miejscowości kosztuje metr mieszkania. Bo w mojej wsi 7.000 za mkw to okazja :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.07.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 mateo, nie wiem czemu jestes taki zadowolony z siebie .... jak dobrze policzysz, ty zaplaciles wiecej niz zaplaci inwestorka102 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo 14.07.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 mateo, nie wiem czemu jestes taki zadowolony z siebie .... jak dobrze policzysz, ty zaplaciles wiecej niz zaplaci inwestorka102 .... Wydaje mi się że matematyka jest tylko jedna ale widać bardzo się myliłem. Co prawda dom inwestorki102 jest dużo większy ale i cena dużo wyższa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 15.07.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 jak czytam że ktoś za robociznę płaci 64 tys. za samo wymurowanie w dodatku ściany jednowarstwowej to się zastanawiam (bez obrazy) z kim ta osoba się na głowy pozamieniała.Ja płacę murarzowi 10 tys. od fundamentów po dach plus pomocników opłacam sam (10 zł za godzinę) - myślę, że wyjdzie jakieś 6-7 tys. Dom ma 9x15 m, ściany trójwarstwowe, jeden strop, powierzchnia użytkowa 170 mkw. Cieśla plus dekarz za zrobienie więźby dachowej plus pokrycie blachodachówką 40 złotych za metr kw. dachu, u mnie będzię około 200 mkw. W związku z powyższym nie wiem czy 64 tys. PLN za SSO to mało czy dużo. Zastanówcie się sami. A to że murarz ciągnie kilka budów na raz jest rzeczą normalną, bo na jednej budowie zaleje fundament i idzie dalej, później strop i też nie będzie siedział, później jest przerwa jak wejdzie cieśla robić konstrukcję. Pozdrawiam wszystkich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 15.07.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 dokładnie. Cytowałem już jednego z mądrzejszych forumowiczów ale raz jeszcze dla przypomnienia: „Wszędzie chcą człowieka naciąć na kasę - ja nie wiem, chyba istneiej jakiś stereotyp, że jak ktoś buduje to ma kupę kasy i nie liczy tych dodatkowych paru stów.” Nie wiem jakie są realia stołeczne czy nawet podstołeczne. Ja buduję na Podlasiu i mój wykonawca liczy sobie 7000 za kondygnację więc moim zdaniem 64 000 to jednak duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 16.07.2008 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 ano realia warszawskie i okoliczne nie są zwykle zbyt przyjazne inwestorowi Najtańsza ekipa jaką znalazłem zażyczyła sobie 40k PLN, ale po rozmowie z poprzednim zleceniodawcą oceniłem ich fachowość jako dyskusyjną. Cięzko jest trafić dobrze i tanio, aczkolwiek po lekturze wątku wnoszę, że niektórym się udało. Mój SSO wyniesie ok. 70k PLN za robociznę, ale primo po pierwsze - dom dość skomplikowany, primo po drugie - nie interesuje mnie zupełnie nic, ekipa prowadzi wszystko od wbicia pierwszej łopaty po więźbę, primo po trzecie - cały sprzęt ich, primo po czwarte - są w stanie załatwić tańsze materiały (sprawdziłem, ceny rzeczywiście konkurencyjne), no i primo po piąte - to ekipa sprawdzona "naocznie i nausznie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 16.07.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Ramotki - trzymaj się więc takiej ekipy. Ja też w ubiegłym roku tak budowałem. My z uwagi na obowiązki zawodowe nie bylibyśmy pewnie w stanie organizować materiałów, jeździć po hurtowniach, nadzorować pracę itp. A tak po prostu wieczorem po pracy wsiadało się w samochód i obserwowało jak dom rośnie. Dość to przyjemne, chociaż oczywiście kosztowniejsze niż system gospodarczy. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurasie 16.07.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 ja też na budowę jeżdżę po pracy, czasami muszę podjechać rano, jak czegoś brakuje dzwonią do mnie i albo przywoże wieczorem albo zamawiam telefonicznie. tak też się da, chociaż faktycznie czasami wolałbym się niczym nie interesować. Ale jak widać coś za coś )) co do opinii tez murarz jest jednym z lepszych w okolicy, co drugi dom na wsi jest jego autorstwa. Każdemu zdarzają się wpadki i są możliwe różne problemy. Nawet w przypadku ekipy za 50 czy 60k PLN może być jakiś zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mick 17.07.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 U mnie robocizna wyszła tak: Fundamenty: 1600 Podpiwniczenie (pod całość) 6500 (mury, kominy, strop, schody) Parter 10 000 tjw. dach 13000 http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=133 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mick 17.07.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 a i jeszcze poddasze ok 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 18.07.2008 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Witajcie, cena stanęła na 61 tyś brutto, więc dużo nie urwałam Szczerze mówiąc zastanawia mnie skąd sie biorą takie ogromne rozbieżności w cenach. U mnie naprawdę nie chcieli zejść poniżej 45 tyś a ekip było z 15. Patrząc na kosztorys Micka widzę, że pokrywa się to z moją wyceną,a nawet jest nieco droższy (35 tyś ale dom 2 razy mniejszy). Tak czy siak klamka zapadła. Chłopaki murują, chociaż nie obywa się bez drobnych zgrzytów....ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 18.07.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Inwestorko, nie przejmuj się Wiadomo, że budowa domu to zajęcie pracochłonne, matriałochłonne i kosztochłonne. Ale zadowolenie z mieszkania we własnym domu... bezcenne. Jak już zaczełaś to ciągnij ten wózek. Zapewniam cię że wizyty na budowie w okresie jak dom rośnie jak na drożdżach to bardzo przyjemna sprawa. Co innego wykończeniówka, ale to jeszcze przed tobą tak więc carpe diem. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 18.07.2008 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 dzięki za słowa otuchy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 22.07.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Ja zaczelam budowe 15.07 Stan zer0-15000 mury (sciany wewnetrzne murowane)+strop, taras-20000 dach-kompletny wraz z orynnowaniem i podbitka-20000 Calosc 55000. Firma renomowana. Wiem,ze mozna troche taniej, ale za moj spokoj warto dolozyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simon toyotka 25.07.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Inwestorko! Jestem w podobnej sytuacji jak Ty-tzn. na etapie negocjacji cen. Podobnie -z negocjacją cen bardzo ciężko. Początkowa cena za mój domek- stan surowy z dachem bez tarasu, schodów i ścianek działowych (119 mkw. pow. użytrkowa + 18 m. garaż +8 m. pomieszczenie gospodarcze) 40 tys. zł. Po " targach " opuścili tysiąc ,czyli w sumie 39 tyś zł. Inne ekipy chciały jeszcze więcej.Zdecydowałam się na nich ( pzpolecenia , onoć solidni) i dzisiaj podpisuję umowę. Czy "Twoi" zaż\yczyli sobie budy na narzędzia i wc?Pozdrawiam. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 25.07.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Moim musialam zabezpieczyc ogrodzenie, bude, toy-toy'a. Niestety....takie są wymogi. Jedyne co, to dzielimy sie na pol cena za wypozyczenie toytoy'a i oni go sami zalatwiali. Mnie juz to nie obchodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts