simon toyotka 25.07.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 A jaki jest koszt wypożyczenia toy toya? Ogrodzenie też muszę zabezpieczyć- siatka leśna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 26.07.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Koszt toy toya zalezy od częstotliwości oczyszczania. Deklaruje sie, czy chcesz aby firma oprówzniala go 1x ,2x w miesiącu czy w tygodniu. Mysmy z szefem firmy wzieli najtansza opcje-czyli toy toy dla bhp-owca a nie do uzytku non stop, czyli oproznianie raz w miesiacu. Ceny byly rozne w roznych firmach (szczegolami ja sie nie zajmowalam, tylko moi budowlancu) w rezultacie okolo 250 zl miesiecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 26.07.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Wykonawcy trochę ostatnio odjechalii do innego swiata - ceny "wywoławcze" sa abstrakcyjne. Dla przykładu cena za dach oscylował u mnie od 30kpln do 11kpln. W koncu znalazłem ludzi którzy zgodzili się 40kpln za stan surowy z dachem, chociaż wywyoławczo powiedzieli .... 70kpln. Dom to p160a od lipińskich. Na dzień dzisiejszy (koncówka fundamentów) widzę, że całkiem rozsądnie byłoby wziąć tanich murarzy "ze wsi" na dniówki. Efekt byłby taki sam a jeszcze ze 20-30% taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 26.07.2008 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Inwestorko! Jestem w podobnej sytuacji jak Ty-tzn. na etapie negocjacji cen. Podobnie -z negocjacją cen bardzo ciężko. Początkowa cena za mój domek- stan surowy z dachem bez tarasu, schodów i ścianek działowych (119 mkw. pow. użytrkowa + 18 m. garaż +8 m. pomieszczenie gospodarcze) 40 tys. zł. Po " targach " opuścili tysiąc ,czyli w sumie 39 tyś zł. Inne ekipy chciały jeszcze więcej. Zdecydowałam się na nich ( pzpolecenia , onoć solidni) i dzisiaj podpisuję umowę. Czy "Twoi" zaż\yczyli sobie budy na narzędzia i wc? Pozdrawiam. Kasia Witajcie, Negocjacje dobiegły końca -61 tyś. z więźbą. A wogóle to mam juz mam piwnicę Kasiu, kibelek wybudowali sobie sami pomieszczenia nie chięli, ale im dostarczyłam (dostałam domek za darmo). Moja wycena opiewa tarasy, schody, ścianki działowe, kominy - generalnie wszystko co jest w projekcie (sso). Może twoje jest ciut droga, ale jak sprawdzona to warto, wierz mi. Moja bardzo się sprawdza (jak do tej pory) i nie żałuję, że zapłacilam wiecej niż krzyczą na forum. Wynajecię toy-toya wychodzi jakieś 230 zł miesięcznie wywóz raz w miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Neofik 28.07.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 jak czytam że ktoś za robociznę płaci 64 tys. za samo wymurowanie w dodatku ściany jednowarstwowej to się zastanawiam (bez obrazy) z kim ta osoba się na głowy pozamieniała. Ja płacę murarzowi 10 tys. od fundamentów po dach plus pomocników opłacam sam (10 zł za godzinę) - myślę, że wyjdzie jakieś 6-7 tys. Dom ma 9x15 m, ściany trójwarstwowe, jeden strop, powierzchnia użytkowa 170 mkw. Cieśla plus dekarz za zrobienie więźby dachowej plus pokrycie blachodachówką 40 złotych za metr kw. dachu, u mnie będzię około 200 mkw. W związku z powyższym nie wiem czy 64 tys. PLN za SSO to mało czy dużo. Zastanówcie się sami. A to że murarz ciągnie kilka budów na raz jest rzeczą normalną, bo na jednej budowie zaleje fundament i idzie dalej, później strop i też nie będzie siedział, później jest przerwa jak wejdzie cieśla robić konstrukcję. Pozdrawiam wszystkich... Cześć Może daszmi namiary na tego murarza. Jestem z okolic Łodzi i szukam właśnie ekipy do murowania domu. Chętnie się z nimi skontakuję Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelgrt 31.07.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Czesc, Otrzymaliśmy cenę 85 tys za robociznę do stanu surowego otwartego za dom 200 m2 pod Warszawą. Ile do tego trzeba Waszym zdaniem doliczyć na materiały, pytam ponieważ wcześniej dostałem ofertę na 145 tys razem z materiałami. Będę wdzięczny za komentarz czy to dużo, Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 31.07.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Czesc, Otrzymaliśmy cenę 85 tys za robociznę do stanu surowego otwartego za dom 200 m2 pod Warszawą. Ile do tego trzeba Waszym zdaniem doliczyć na materiały, pytam ponieważ wcześniej dostałem ofertę na 145 tys razem z materiałami. Będę wdzięczny za komentarz czy to dużo, Pozdrawiam, Paweł Napisz coś więcej o projekcie domku z czego będzie budowany jaki strop, dach albo lepiej zamieść linka do projektu, ale na pierwszy żut oka to ofeta z materiałami już jest korzystniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.E.FemFem 02.08.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Cały problem w negocjacjach polega na tym, że jak już mamy cenę to zaczynamy się zastanawiać czy nie dało by się taniej i równie dobrze. Jestem właśnie na takim etapie. Uzgodniliśmy fundamenty (3W) 20k, parter 20k i poddasze 15k przy wyjściowej cenie 60k. Niby ok ale teraz drapię się w głowę czy nie można by taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagali 03.08.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Ja jestem po pierwszej wycenie. Za 250 m pow. całkowitej (9m/12m) z dachem powiedzieli 60tys. nie wiem czy to dużo. Dodam że ekipa sprawdzona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machan 03.08.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Zdecydowałam się na tą ekipę za 64 tyś.. Dostanę w przyszłym tyg. dokładną wycenę i wstępnie umówione jest, że coś zejdą, ale ile jeszcze nie wiem. Nie spodziewam się cudów. Ale mam od dzisiaj wykop pod piwnicę Dziura jak ta lala 64tys zł za dom 270m2 to jest tanio ? Chyba sobie żartujecie. JA za dom o pow. 286m2 z dachem wielospadowym (315m2) będę płacił 30tys zł za wybudowanie SSO (ekipa wchodzi kopać fundamenty w poniedziałek). Wiec powiedzcie mi skąd te zachwyty nad ceną ? Nierealne - kolejna dzika brygada ........... Pomyślności Ta dzika brygada zalała mi własnie ławę fundamentową. Zaczeli przed wczoraj. Wykopali (ręcznie) przez 2dni - 94mb wykopu 60x110cm i zrobili zbrojenie. Dziś zostało to rano zalane. Brygada nie jest "dzika" skoro dzieki temu ze buduje z nimi (na hasło-nazwisko szefa brygady) dostałem w betoniarni beton 10% taniej, na składzie Pth25 30gr taniej na sztuce. Może podasz nazwę tej firmy bo z ciekawości zastanawiam się kto został w 2003-2004 roku 30 tyś na 5 osób za 2-2,5 miesiąca pracy. Dla mnie jest to mało realne szczególnie że mieszkamy obydwoje w Krakowie gdzie jeśli chcesz liczyć na dobrego człowieka do pracy musisz zapłacić około 15 zł na godzinę co według prostej kalkulacji daje 2000 roboczo godzin, to jest 2 miesiące pracy 5 ludzi a gdzie podatki, koszta urlopy pracowników, l4.Może ktoś zna odpowiedź w jaki sposób funkcjonują owe firmy?. Pozdrawiam p.s dodam że koszt utrzymania pracownika który na tzw. rękę zarobi 2500 to jakieś 4300 zł miesięcznie..!! Co do pani pytanie to cena jest rozsądna, lecz nie zaszkodzi zapytać w kliku firmach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 04.08.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Ja jestem po pierwszej wycenie. Za 250 m pow. całkowitej (9m/12m) z dachem powiedzieli 60tys. nie wiem czy to dużo. Dodam że ekipa sprawdzona dobra cena , mi za 300m2 całkowitej powiedzieli 86tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagali 04.08.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 zdecydowaliśmy nie szukać więcej i bierzemy znajomą ekipę. zwłaszcza że był drugi budowlaniec i za metr muru powiedział 240zł. (bez dachu) a najlepsze że zapoznanie się z projektem zajęło mu 3 minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 05.08.2008 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 zdecydowaliśmy nie szukać więcej i bierzemy znajomą ekipę. zwłaszcza że był drugi budowlaniec i za metr muru powiedział 240zł. (bez dachu) a najlepsze że zapoznanie się z projektem zajęło mu 3 minuty Myślę, że to dobre rozwiązanie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagali 05.08.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Dzięki, przyda się. Przerażająca jest ilość decyzji, którą trzeba podjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 05.08.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Byliśmy dzis u dwóch wykonawców. W1 (tanio miał zrobić bo to rodzina i to z długiem wdzięczności. Obiecywał jaieś 2 lata że jak przyjdzie co do czego, policzy jak za barszcz) i W2 - najdroższy w mieście ale jest zgodna opinia DROGI ALE SOLIDNIE. Zaczęlismy od W2: - koszt robocizny (dom na palach, 140 m2, żadnych niesamowitych zawiłości konstrukcyjnych, omówił z nami projekt, wyraził wątpliwości, pochwalił że prosty, natchnął) 45000 w tym: wszystko po dach łącznie z pokryciem. Nie jeździmy w trakcie budowy po nic do hurtowni, Pan załatwia sam korzystając ze zniżek własnych. Opinia o nim taka, że nie kradnie, nie kombinuje w fakturami, idzie na rękę i jest na każdy telefon. Jak cos spieprzy natychmiast poprawia, trzyma sie terminów.a teraz W1... ech... - najpierw wydziwał że projekt nie taki, że to źle , tamto niedobrze, że to dla niego żaden projekt, żadne konkrety (pracownia Archeton taka niekonkretna jakby kto pytał). Potem, że jak chcemy ciągnąc prąd od sąsiada i wodę od sąsiada to on sie nie podejmie budowy, potem wyszło, że Pan W2 ma na budowie ciągłe kontrole i płaci ciągle mandaty z jakiegos powodu (jakiego nie wiem skoro taki precyzyjny i uczciwy). kategorycznie odmówił ukałdania dachu ale może ewentualnie kogos polecić. Jak przyszło do ceny stwierdził, że na podstawie takiego projektu to on nie jest nam w stanie nic powiedziec i najlepiej żebyśmy zrobili nowy. Reasumując - uważam, że warto zapłacić więcej za coś co wydaje się pozornie droższe skoro budujemy mury. Wykończeniówkę mozna sobie zmienic za 10 lat jak nie będą nam się podobały kafelki czy kolor ścian, mur niestety zostaje na zawsze i na tym nie warto oszczędzać - porządny majster i porządne materiały a nie tanie gówno i ekipa partaczy z którymi nie da się dojśc do ładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 05.08.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Czesc, Otrzymaliśmy cenę 85 tys za robociznę do stanu surowego otwartego za dom 200 m2 pod Warszawą. Ile do tego trzeba Waszym zdaniem doliczyć na materiały, pytam ponieważ wcześniej dostałem ofertę na 145 tys razem z materiałami. Będę wdzięczny za komentarz czy to dużo, Pozdrawiam, Paweł Masakra...Ja co prawda dłużej buduję ale za połowę tego mam chate ok.240 m2. Zacząłem w 2007r. w czasie boomu i się nie daję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 06.08.2008 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Ile do tego trzeba Waszym zdaniem doliczyć na materiały HĘ? jakie materiały? Chcesz budować z suporexu czy cegły ceramicznej, ocieplać styropianem czy wełną? mieć na dachu blachę czy dachówkę? instalacje hudrauliczną w miedzi czy plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 06.08.2008 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Zacząłem w 2007r. w czasie boomu i się nie daję. Bóg Ci za to wynagrodzi, że jesteś natchnieniem dla innych . Ja też nie mam zamairu się dać - od samego początku będę latac z kartka i ołówkiem notując ceny. Trzymaj się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 06.08.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Zacząłem w 2007r. w czasie boomu i się nie daję. Bóg Ci za to wynagrodzi, że jesteś natchnieniem dla innych . Ja też nie mam zamairu się dać - od samego początku będę latac z kartka i ołówkiem notując ceny. Trzymaj się! ja ledwo zaczełem a już nie mam ochoty "latać z kartką i ołówkiem" teraz to muszę latać z kasą i płacić , płacić , płacić ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 06.08.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 ja ledwo zaczełem a już nie mam ochoty "latać z kartką i ołówkiem" teraz to muszę latać z kasą i płacić , płacić , płacić ...... Patrząc na przecudną urodę kostki granitowej, zakaładam, że znajduje nabywców jak kraj długi i szeroki. Masz z czego to płac płać płać. Ja biedny nauczycielina będę łaził z tą nieszczęsna kartką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts