Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomiędzy betonowym tarasem a domem mam ułożoną izolację termiczną fundamentów (styropian). Na tarasie, przy drzwiach balkonowych chciałem położyć płytki, ale przecież nie położę ich na styropianie.

Myślałem o zrobieniu zbrojenia i zalaniu betonem tego kawałka styropianu, który jest obok drzwi balkonowych.

Jednak w ten sposób powstanie mostek termiczny. W dodatku obawiam się, że dom może osiadać nierówno z tarasem i wtedy płytki na łączeniu będa pekały.

Jak powinno się to poprawnie wykonać?

https://forum.murator.pl/topic/102412-po%C5%82%C4%85czenie-tarasu-z-domem/

[...]

Na tarasie, przy drzwiach balkonowych chciałem położyć płytki, ale przecież nie położę ich na styropianie.

Czemu nie ?? A np. plytki klinkierowe na cokole to na czym sie przykleja ? :)

BTW. Masz poprostu taras na gruncie ? Jest on wogole polaczony ze stropem ?

[...]

Jednak w ten sposób powstanie mostek termiczny. W dodatku obawiam się, że dom może osiadać nierówno z tarasem i wtedy płytki na łączeniu będa pekały.

Jak powinno się to poprawnie wykonać?

Jezeli nie masz polaczonej plyty z domem to jakbys nie kombinowal - zawsze jest ryzyko, ze bedzie nierowno osiadac :( Wiec chyba najlepiej poloz plytki na tym styropianie ktory jest trwale zwiazany z domem, dalej na laczeniu jak najbardziej elastyczna fuga (nie wiem z czego - niech sie fachmani wypowiedza, jakis silikon, akryl ?;) i dalej juz normalnie plytki na tarasie. Jak peknie to tylko fuga, ktora w miare latwo bedziesz mogl poprawic. Gorzej, jak dom siadzie bardziej niz taras i w powstalej szczelinie bedzie Ci sie zbierac woda, ktora zima moze narobic szkod (np. rozwalic plytki pod ktore podejdzie).

Ja np. mam taras na wysokosci 2,5m nad ziemia (mam pelne podpiwniczenie) i chyba zrobie go jak zwykly balkon, bo 2,5m gruntu na pewno nie zageszcze na tyle, zeby jeszcze o te pare cm nie osiadl w ciagu paru lat :) Mniej problemow.. Pozatym mam wypuszczone lawy i dwa slupy, ktore m.in. ten taras (i daszek nad nim) beda podtrzymywac.

pozdr.

--

Adam

https://forum.murator.pl/topic/102412-po%C5%82%C4%85czenie-tarasu-z-domem/#findComment-2490777

Czemu nie ?? A np. plytki klinkierowe na cokole to na czym sie przykleja ? :)

Ale po cokole się nie chodzi a po płytkach na tarasie tak. Nie sądzę, aby płytka utrzymała ciężar osoby, która po tym chodzi.

BTW. Masz po prostu taras na gruncie ? Jest on w ogole polaczony ze stropem ?

Tak - to jest taras na gruncie przylegający do domu. Nie mam piwnicy a strop domu jest dużo wyżej.

Gorzej, jak dom siadzie bardziej niz taras i w powstalej szczelinie bedzie Ci sie zbierac woda, ktora zima moze narobic szkod (np. rozwalic plytki pod ktore podejdzie).

Rzeczywiście izolacja może się rozszczelnić i będzie niewesoło.

https://forum.murator.pl/topic/102412-po%C5%82%C4%85czenie-tarasu-z-domem/#findComment-2495910