Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam konstruktora do ścian 3-warstwowych z dużym (>20 c

Recommended Posts

Jak w temacie, dobry konstruktor. Budynek podpiwniczony w technologii ścian trójwarstwowych, z dość dużym odstępem (mam świra na punkcie ocieplenia) > 20 cm. Szukam kogoś, kto takie ściany mógłby mi zaprojektować.

Szarusiu. Zajmuję się również projektowaniem konstrukcji.

Jeżeli sprawa jest jeszcze aktualna, napisz coś więcej na temat tych ścian - możesz napisać na priva.

Dlaczego temat ścian traktujesz w oderwaniu od pozostałej konstrukcji ?

Z czego chciałbyś te ściany mieć zbudowane ?

O jaki budynek chodzi ?

Przy niedużych wysokościach konstrukcja takiej ściany nie przedstawia większej trudnosci. Przy większych wysokościach i rozpiętościach trzeba uwzglednić różną rozszerzalność termiczną obu ścian i ewentualnie zaprojektować odpowiednie dylatacje.

Dużo zależy od materiału, z którego mają być zbudowane ściany.

HenoK,

co sądzisz o ścianie z maxa a od środka gazobeton lub Ytong, w środku wełna. Czy to dobry pomysł?

Przy takiej konfiguracji (materiał o dużej paroprzepuszczalności od wewnątrz i o gorszej od zewnątrz) trzeba pomyśleć o szczelinie wentylacyjnej pomiędzy pustakami MAX (rozumiem, że o grubości 12 cm) a wełną mineralną. Jeżeli się tego nie zrobi wełna moze ulec zawilgoceniu.

Szczelina wentylacyjna (ustabilizowana odpowiednimi krążkami dystansowymi) powinna mieć wlot powietrza w dolnej części ściany i wylot np. przy okapie.

Wysłałem szczegółowy e-mail na adres z Twojego profilu.

E-maila już odebrałem. Nie miałem tylko jeszcze czasu zająć się wszystkimi szczegółami. Myślę, że rysunki, o których piszesz będą mi potrzebne, żeby ocenić zakres potrzebnej przy projektowaniu pracy i zaproponować Ci jakąś cenę za tę usługę. Jeśli możesz to podeślij mi je jak najszybciej. Tak czy inaczej odezwę się do Ciebie za dzień, najpóźniej dwa.