Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myślę że warto się czasem wyluzować a nie walić od razu z armaty...

Przykro się czyta takie teksty, nawet jeśli są zasadne co do tego że ostatnio tutaj niewielu ludzi się wypowiada. Wyciąganie wniosków że jesteś jedynym budującym własnymi rękami a reszta budujących nie ma pojęcia o detalach jest poniżej krytyki. Zbrojenia przed wylaniem betonu powinien zawsze obejrzeć kierbud i nawet często się zdarza że zmienia on przekroje czy ilość prętów w miejscach które uzna za słuszne. Nawet jeśli jest typem "pieczątkowca", za to bierze kasę żeby takie pytania jak Twoje mu zadać.

Życzę niezawodnej intuicji.

Pa.

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5301971

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszytskich!!

Wraz z koncem kwietnia ostro ruszylem do przodu. Na dzien dzisiejszy mam wyrownana działkę, wstawione okna (połaciowe również, wybór okien w rozmiarze 180x78 był strzałem w 10), brama garażowa, zainstalowany alarm, polożoną elektryke, pociągnientą wentylację (rury), dogadane CO, dogadane posadzki, dogadane tynki i gładzie. Wszystko znajdziecie w dzienniku :)

Serdecznie pozdrawiam Faworytowiczów!

Edytowane przez SideInfo
https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5341997

• 2 weeks później...
  • 4 months później...
Witam wszystkich budujących "Faworyty".Bardzo żałuję,że wątek tak nagle się urwał.Z przyjemnością czytałam zmagania budujących.Zamieszczane zdjęcia utwierdziły mnie w przekonaniu,że Faworyt jest jednym z ciekawszych projektów z kolekcji Muratora.Dołączam do grona budujących.Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego.Nie mam niestety zbyt wiele czasu na śledzenie codziennie forum,ale zajrzę tu od czasu do czasu i postaram się wkrótce zamieścić kilka zdjęć.Pozdrawiam Was wszystkich.
https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5563799

• 2 months później...

Hej, od około miesiąca przeglądam wasze archiwalne wpisy dotyczące budowy Faworyta w wersji I oraz II. Cieszy mnie bardzo, że tyle informacji można tutaj znaleźć.

Ja chciałbym wybudować faworyta w wersji II jednak waham się jednak jeszcze troszkę.

Wcześniej brałem pod uwagę projekt o nazwie „syntia II”, który jest bardzo podobny bryłą do faworyta II. Jednak wielkość salonu w faworycie stawia go na zwycięskiej pozycji :)

To, co jeszcze muszę przemyśleć przed samym wyborem projektu to:

1. Czy otwierać kuchnie na salon. Marzy mi się wyspa w kuchni. Zastanawiam się jak to zrobić, aby wyspę nie zasłonić stołem jadalnianym, który będzie pomiędzy kuchnią i salonem.

2. Czy przedłużać salon pod zacienienie.

3. Przeczytałem, że część z was poszerzała schody i to teraz także zaprząta to mą głowę.

4. Gdzie umieścić łazienkę na górze? Pomieszczeni nr 16 jest dla mnie troszkę mało ustawne, ponieważ chciałbym w łazience mieć wannę oraz prysznic nie wspominając o pozostałych elementach. Także raczej pod nr 16 wyląduje pralnio suszarnia a łazienka gdzieś indziej. A gdzie to kwestia jeszcze otwarta. Może jakieś podpowiedzi jak to u was jest zrobione?

5. Od „jacekh” dowiedziałem się już, że obowiązkowo poszerzać garaż. Więc tak uczynię ;)

6. Pokój nad garażem podzielę na sypialnię i garderobę. Dość sporę wyjdą.

Ambitny plan jest taki, aby w tym roku w okolicach czerwca rozpocząć budowę i zrobić stan zamknięty. Przez zimę podłubać instalację a w nowym roku sprzedać mieszkanie i wykończyć cały dom.

Pytałem już „Jacekh” o możliwość obejrzenia domu. Oczywiście na wiosnę jest to u niego możliwe jednak ja mieszkam w Poznaniu i odległości nas dzielące są naprawdę sporę. Czy ktoś poza nim byłby w stanie w lutym pokazać mi swój domek abym mógł podjąć decyzję? W domku nie musi być mebli, bo one mnie nie interesują bardziej zależy mi na pochodzenie po domu i obejrzenie go wizualnie i stwierdzenie naocznie jak te wielkości kuchnia-salon się prezentują. Jak wyglądają optycznie te skosy na górze. Czy szerokość schodów jest odpowiednia itd.

Aha małżonka męczy mnie o piwnicę, jednak ja troszkę boje się kosztów. Czy ktoś mógłby zdradzić ile go ona kosztowała?

Mój mail na potrzeby projektu dom to: [email protected]

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5736367

Witam.My budujemy Faworyta 183a w okolicach Wrocławia.Nie żałujemy naszej decyzji.Jesteśmy na etapie przygotowań do wykończenia.Są tynki,wylewki.W razie pytań mogę pomóc.pozdrawiam
https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5737080

Pytałem już „Jacekh” o możliwość obejrzenia domu. Oczywiście na wiosnę jest to u niego możliwe jednak ja mieszkam w Poznaniu i odległości nas dzielące są naprawdę sporę. Czy ktoś poza nim byłby w stanie w lutym pokazać mi swój domek abym mógł podjąć decyzję? W domku nie musi być mebli, bo one mnie nie interesują bardziej zależy mi na pochodzenie po domu i obejrzenie go wizualnie i stwierdzenie naocznie jak te wielkości kuchnia-salon się prezentują. Jak wyglądają optycznie te skosy na górze. Czy szerokość schodów jest odpowiednia itd.

dimitri4, ja moge udostpemnic dom w lutym (mieszkam pod Bydgoszcza).

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5738257

Kiedy więc mogę do Ciebie podjechać ? Idealnie jeśli byłby to weekend.

Dowolny weekend.

Napisz na prv kiedy Tobie pasuje, wowczas podesle jakis kontakt. Pamietaj, ze mam Faworyta z dachem duspadowym.

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5738763

Witam,

JAcekh widzę że wy cały czas powoli do przodu. Taras drewniany rewelacja :)

My na razie jestesmy na etapie elewacji.

dimitri4 ja mam kuchnie otwartą z wyspa na środku (nie wiem czy dobrze w dzienniku widać), stół z krzesłami stoi między kuchnia i salonem i w niczym nie przeszkadza ta nasza wyspa na środku.

My rowniez poszerzalismy garaz i pokój nad garazem podzielilismy na nasza sypialnię, garderobę i łazienkę (w dzienniku ta czerwona :) ).

Co do łazienki w pomieszczeniu 16 to my tam mamy wannę, ubikację i dwie umywalki (w moim dzienniku to ta zielona łazienka opisywana jako łazienka dziewczyn). Nie jest to aż tak małe powieszczenie jak myślisz :)

My na dole łączyliśmy pomieszczenie 8 i 9 w jedną łazienkę i trochę zmieniejszylismy jak dobrze pamiętam (i tak jest duża) dodając troche metrażu do pokoju za nimi.

Z tego co pamiętam nic ze schodami nie robiliśmy (nie poszerzalismy) i są wygodne.

To, co jeszcze muszę przemyśleć przed samym wyborem projektu to:

1. Czy otwierać kuchnie na salon. Marzy mi się wyspa w kuchni. Zastanawiam się jak to zrobić, aby wyspę nie zasłonić stołem jadalnianym, który będzie pomiędzy kuchnią i salonem.

2. Czy przedłużać salon pod zacienienie.

3. Przeczytałem, że część z was poszerzała schody i to teraz także zaprząta to mą głowę.

4. Gdzie umieścić łazienkę na górze? Pomieszczeni nr 16 jest dla mnie troszkę mało ustawne, ponieważ chciałbym w łazience mieć wannę oraz prysznic nie wspominając o pozostałych elementach. Także raczej pod nr 16 wyląduje pralnio suszarnia a łazienka gdzieś indziej. A gdzie to kwestia jeszcze otwarta. Może jakieś podpowiedzi jak to u was jest zrobione?

5. Od „jacekh” dowiedziałem się już, że obowiązkowo poszerzać garaż. Więc tak uczynię ;)

6. Pokój nad garażem podzielę na sypialnię i garderobę. Dość sporę wyjdą.

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5744468

Witam,

JAcekh widzę że wy cały czas powoli do przodu. Taras drewniany rewelacja :)

My na razie jestesmy na etapie elewacji.

dimitri4 ja mam kuchnie otwartą z wyspa na środku (nie wiem czy dobrze w dzienniku widać), stół z krzesłami stoi między kuchnia i salonem i w niczym nie przeszkadza ta nasza wyspa na środku.

My rowniez poszerzalismy garaz i pokój nad garazem podzielilismy na nasza sypialnię, garderobę i łazienkę (w dzienniku ta czerwona :) ).

Co do łazienki w pomieszczeniu 16 to my tam mamy wannę, ubikację i dwie umywalki (w moim dzienniku to ta zielona łazienka opisywana jako łazienka dziewczyn). Nie jest to aż tak małe powieszczenie jak myślisz :)

My na dole łączyliśmy pomieszczenie 8 i 9 w jedną łazienkę i trochę zmieniejszylismy jak dobrze pamiętam (i tak jest duża) dodając troche metrażu do pokoju za nimi.

Z tego co pamiętam nic ze schodami nie robiliśmy (nie poszerzalismy) i są wygodne.

Hej, a wydłużaliście garaż czy tylko go poszerzaliście. Bo ja oprócz poszerzenia które na 100% zrobię rozważam również jego wydłużenie.

Jeśli nie wydłużaliście waszego garażu i ma on standardową długość to jak się go użytkuje ? można się przecisnąć pomiędzy drzwiami garażowymi lub swobodnie dojść do kotłowni?

A masz może jakieś zdjęcie lub ktoś inny pokazujące jak wygląda otwarta kuchnia ze stołem jadalnianym pomiędzy kuchnią a salonem. Mnie bardzo marzy się wyspa ale boje się że jak postawie pomiędzy kuchnią i salonem stół jadalniany to ją zasłonie i straci ona urok.

Marcin

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5745799

Dzięki "SideInfo" za pokazanie domu. Po tej szybkiej wycieczce mogę bez kozery powiedzieć, że podróże kształcą:)

Masz naprawdę kilka fajnych pomysłów zaimplementowanych które będę chciał zrobić u siebie :)

Nadal szukam kogoś, kto pokaże mi wersję "II" domku :)

Marcin

Edytowane przez dimitri4
błędy :P
https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5753881

• 2 weeks później...

Seba.dom. widzę że w dach wrzuciłeś tylko po jednym oknie a nie 2 jak jest w projekcie.

Możesz napisać jaki rozmiar okna i czy dobrze (wystarczająco) doświetla pokoiki?

Ściankę kolankową podnosiłeś czy jest to projektowe 24cm?

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5778077

okna dachowe : Roto 140cm x 114cm -- wystarczające w zupełności. duża przestrzeń szkła w takim oknie i podstawowa sprawa - nie ma słupka środkowego.

ścianę kolankową podnieśliśmy o 1 pustak, a ponadto w środku skosy mamy wykorzystywane do samego końca - nie jak w projekcie ścięte 1m wcześniej. Teraz jestem na etapie montowania zabudowy meblowej tych skosów - wchodzi tam szafka głęboka na 60-80cm, od czoła wysoka 100-120cm, z tyłu 57cm (w pokojach zastosowaliśmy różną głębokość tych szafek).

acha - te "pokoiki" to mają po podłodze - ok.4,4m x 3,8m - po zabudowaniu skosów 4,4 x 3m. co do okien - dachowe daliśmy dość wysoko - chodziło głównie o jak najlepsze wykorzystanie światła - nie można przez nie zbyt dużo obejrzeć - ale one służą głównie do naświetlania - do oglądania zewnątrz są tarasy.

na górze mamy: 2 pokoje "bliźniacze" z tarasami, jak w projekcie, łazienkę główną, na przeciw łazienki (tej obok schodów, z oknem patrzącym na taras) nie robiliśmy pokoju, tylko zostawiliśmy dużą otwartą przestrzeń - taki salon na górze - i dalej - zlikwidowaliśmy 3 taras (nad garażem) robiąc tam 2 pokoje, garderobę i mała łazienkę przy naszej sypialni.

teraz czekamy na meble do sypialni, montujemy pozostałe meble, lampki, etc.

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5778159

U nas na chwilę obecną stan zero ale po wielkanocy ruszamy i do konca wakacji chcemy miec surowy otwarty.

Wprowadziliśmy parę zmian do c183a

faworyt po zmianach.jpg

faworyt po zmianach2.jpg

na górze zmiana z tą łazienką taka z ostatniej chwili i nie wiem czy tak będzie, poprostu nie chcemy żeby można było zajrzeć z balkonu do łazienki i przy okazji ją zwiększyć.

Z okien dachowych na początku zrezygnowaliśmy całkowicie ale wydaje mi się że tak duży dach bez okna wygląda słabo i w zależności od ustawienia domu względem stron świata niektóre pokoje mogą być niedoświetlone, dlatego najprawdopodobniej będzie po jednym oknie tam gdzie w projekcie są dwa

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5778914

to życzę powodzenia i cierpliwości - jak do pewnego momentu nie miałem problemu z "fachowcami" tak jak się zaczęły to lawinowo - hydraulik gamoń, a może raczej cwaniak, tak robił instalację, żeby każdy punkt później przerabiać - oczywiście za dodatkową opłatą, a im dalej w budowie tym kwoty miał wyższe - rozstaliśmy się.

elektrycy - po awanturze telefonicznej - łaskawie zjawili się i zabezpieczyli kable na zewnątrz (po wprowadzeniu się codziennie wybijało nam główne bezpieczniki - okazało sie, że na zewnątrz są gołe końcówki kabli i robi się zwarcie - ups.). itd. itd. gehenna.

ale mieszka się fajnie. domek bardzo funkcjonalny.

https://forum.murator.pl/topic/102422-projekt-c183a-faworyt-wariant-1/page/46/#findComment-5788806