Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ło mamciu, tylko kilka dni tu nie zaglądałam a tu proszę...jakie pomysły :D

Side...skoro zacząłeś to skończ ;) bardzo proszę niech zostanie tak jak jest czyli bez zbędnych szczegółów;)

olyv, do nas to w kierunku morza ;) jak macie ochotę to odezwijcie się na priv

beatastr, jasne,ze to żaden problem, skrobnij tylko na priv skąd wiedziałaś gdzie budujemy??? czy ja gdzieś coś nieopatrznie chlapnęłam??? bo to mnie najbardziej nurtuje ;) no, chyba,ze znasz te okolice :)

u nas lekko zimowo się zrobiło :) pan tynkarz sobie tynkuje i jakby to powiedzieć ładnie...nie spieszy się ;) ale może to i dobrze, w końcu pogoda jest taka jaka jest i chyba nikt normalny nie robi teraz tynków ;)

podbitka skończona, wyszła nawet fajnie, ale nie mam fotek :D

z niecierpliwością czekam na budowę kolejnych faworytów...z chęcią bym pooglądała coś innego niż swój domek ;)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pobawiłem się trochę takim prostym programikiem do wizualizacji i jeśli ktoś potrzebuje sobie "pochodzić" po Faworycie lustrzanym z czterospadowym dachem to mogę udostępnić moje wypociny.

Program : "SAM ZAPROJEKTUJ Dom, Wnętrze i Ogród wersja 2.0"

Jak opanuję umieszczanie fotek to wrzucę tu na forum. Może nawet dzisiaj coś z tego wyjdzie.

Pozdrówka

parter - u nas spiżarnia przeniesiona będzie na ścianę wewnętrzną, kominka jeszcze nie wrysowałem ale będzie w rogu salonu.

wyjście z salonu będzie inaczej, na razie wrysowane okno i drzwi na taras są "tymczasowe" bo nie znalazłem gotowych wzorów które by mi pasowały w programie i muszę zrobić swoje.

http://images37.fotosik.pl/61/ebb80f487bf125fam.jpg

parter z innego ujęcia

http://images44.fotosik.pl/65/b6808a6c1756d305m.jpg

piętro - nie przewiduje się zmian żadnych.

http://images46.fotosik.pl/65/00db58d4fb74a525m.jpg

na razie brak wyposażenia ( jakieś kibelki są ale to wstawione tylko na próbę - wybaczanka, uczę się dopiero obsługi)

Jeśli chcecie więcej albo jakieś szczególne "wizje" np konkretny widok z jakiegoś pomieszczenia na inne to mogę zrobić i tu wrzucić - piszcie.

Pozdrówka

Powiedzcie mi czy Faworyt wariant 1(C183a) można pobudować na działce która ma max szerokość ok. 22,5 (23)m? Na stronie jest min. szerokość 23,5m ale pewnie to uwzględnia 4 m po prawej stronie od granicy działki a przecież mogłoby być 3m (na parterze nie byłoby okien, ew. luksfery(10,11) a na piętrze musiałaby pozostać loggia o min. głębokości 1m(20)? Czy ktoś miał podobny dylemat co ja? Ew. pozostaje coś zwęzić :-) (garaż?) - zakładam, że żona da się namówić na 'stodołę' (oj te gusta i guściki kobiet).

Druga sprawa to ta ścianka kolankowa pewnie uwzględniająca tylko standardowe ocieplenie poddasza(20cm) - jakaś mała bo tylko 85cm?

hej phans

te 23,5 m na pewno uwzględnia po 4 m z jednej i drugiej strony budynku, bez problemu w garażu możesz zrobić luksfery, ewentualnie dodać sobie okno od strony podwórka w tym pom gosp(u mnie jest dodane) a z górą można zrobić tak jak mówisz, albo drugie wyjście-zlikwidować loggię i nie dawać tam w ogóle okna a dać z 2 stron po np 3 okna dachowe...ja osobiście na zwężąłabym garażu bo wtedy na pewno nie zmieścisz 2 samochodów, będzie duży garaż na 1 auto, no chyba że nie zależy Ci na 2 stanowiskach...

ale wg mnie najlepszym rozw. są te luksfery w garażu i zostawienie loggii, jednak ja bym proponowała troszkę większą, u nas jest 1,2 m (w projekcie była chyba 2,1m) i wg mnie to takie minimum, ponieważ ona jest straaaasznie długa ;) i taka wąska byłaby mało wygodna

pozdrawiam

ja o tym myślałam, ale...u nas ta loggia nad garażem jest niby od wschodu, ale okno połaciowe od południa, więc nie powinno być źle(poza tym narazie to jest "niczyj" pokój ;)(mimo,że wyszedł najfajniejszy) a druga loggia nad salonem jest od południa, więc nie powinno być źle...prawda jest taka,że i tak pewnie cały dzień nas nie będzie a wieczorami i tak się światło zapala ;)

wrzuciłam do dziennika moją kuchnię ;)

Witam,

również startuję z "faworytem", lokalizacja koło Poznania, aktualnie adaptacja u architekta.

Hej phans, moja działka ma 23,0 m, stąd usuwam okna w garażu i wstawiam pustaki szklane, tutaj logia ma 90 cm.

Pozostałe logie: nad wejściem 90 cm (powiększam łazienkę), tylna bez zmian (pokoje są dla mnie wystarczająco duże).

W salonie zamiast dwóch okien do podłgi wstawiam zwykłe okna.

Wc łączę z łazienką (parter) i zmniejszając powierzchnię wynikową powiększam pokuj na parterze.

Najważniejsze to podniesienie dachu o ok.35 cm by dało się zamontować rolety także na piętrze. Skutkiem tego będzie prawdopodobnie przesunięcie ścianki kolankowej i osadzenia okien połaciowych - no ale to już zadanie architekta :D . Zobaczymy ...

Maciejko, gratuluję odwagi budowania jako pierwszej osobie i dzielenia się tym. Innym później jest łatwiej :)

tono, witaj w grupie :)

wrzucam Wam kolejną, chyba juz ostateczną wersję mojej łazienki :D niestety nie ma szans na wciśnięcie prysznica tam gdzie chciałam, więc wciskam go gdzieś indziej ;) bo musi być

oto prymitywna wizualizacja ;)

http://images44.fotosik.pl/67/2e150dcab8a6076bmed.jpg

http://images43.fotosik.pl/66/aa855285cd2c9b57med.jpg

http://images49.fotosik.pl/66/503116aa874d7f88med.jpg

a to wizualizacja kuchni-ta wypadła troszku lepiej ;)(więcej fotek w dzienniku)

http://images49.fotosik.pl/66/148af157a6650d35med.jpg

jakieś sugestie??? w łazience już rozprowadzona elektryka, więc już marne szanse na jakiekolwiek zmiany, oczywiście ta pralka i suszarka będzie zabudowana, chyba zrobię cały ciąg zabudowy po lewej, razem z umywalką...

no powiedzcie,ze nie będzie źle ;)

a, no i ta wnęka co miała być pierwotnie na pralkę będzie zabudowana, zrobię tam jakies półeczki do wanny, i w tej zabudowie obok wc będzie jakś zabudowana półeczka

Zdjęcie domu C183a w muratorze widok od frontu i widać tam komin na dachu w jakimś dziwnym miejscu. Zamiast być bliżej kalenicy (na równi z kominem od kominka) to jest prawie na samym dole dachu. Ktoś to weryfikował?

Ktoś stwierdził, że ten dom ma za dużo kominów i to 'błąd' projektanta. To proszę sobie poczytać co się dzieje w nowych domach w których zastosowano kominki wentylacyjne(takie specjalne dachówki) do wentylacji grawitacyjnej :-( Niby ładnie to na zdjęciu widać bo komina murowanego w takim domu brak ale do wentylacji grawitacyjnej całkowicie się nie nadaje. Możnaby komin od kotła skasować gdyby ktoś miał na gaz z zamkniętą komorą spalania i rurę można wyprowadzić przez ścianę zewnętrzną.

Te kominy są murowane(z czego) czy systemowe? W jakimś projekcie widziałem kominy w ścianie z pustaków wentylacyjnych - ktoś wie jakie są różnice w stosunku do faworyta?

Co dotyczy wentylacji mechanicznej zrównoważonej z rekuperatorem + ew. GWC. Temat b. dobrze zweryfikowany przeze mnie. Uzasadnienie ekonomiczne takiej wentylacji w normalnym domu jednorodzinnym(nie pasywnym) jest mizerne. Na plus można zaliczyć duży komfort. Jeżeli ma się dobrze zrobioną went. grawitacyjną i postara się aby przepływy w takiej wentylacji były ok. 150m3/h (ciężko to wykonać dla grawitacji ale 150 +-50(100)m3/h możliwe) to po co went. mechaniczna? Chyba tylko dla komfortu.

Kto podwyższył lub planuje podwyższyć i o ile cm ściankę kolankową i tym samym ściankę ryglową i jakie będzie to miało konsekwencje dla faworyta? Wariant 1(c183a) ma wys. ścianki kolankowej 12 a ryglowej 98cm(chyba że się mylę?) ale w opisie murator coś piszę że wys. poddasza rozpoczyna się od 85cm. Znów zwykły faworyt ma wys. poddasza aż 1,25m. To czy tam te kolanko jest wyższe czy wykonano tą ściankę ryglową wyższą? Trochę przez ten dach (tylko 35st) oraz przez niską ściankę kolankową to poddasze wydaje mi się mieć za dużo skosów. Ocieplenie poddasza pewnie przewiduje tylko 20cm wełny więc jeżeli by się zastosowało 30cm to 10cm poddasze się obniży.

Jaki jest strop nad piętrem?

Czy na piętrze są jakieś różnice poziomów(nad garażem)?

Co dotyczy wentylacji mechanicznej zrównoważonej z rekuperatorem + ew. GWC. Temat b. dobrze zweryfikowany przeze mnie. Uzasadnienie ekonomiczne takiej wentylacji w normalnym domu jednorodzinnym(nie pasywnym) jest mizerne. Na plus można zaliczyć duży komfort. Jeżeli ma się dobrze zrobioną went. grawitacyjną i postara się aby przepływy w takiej wentylacji były ok. 150m3/h (ciężko to wykonać dla grawitacji ale 150 +-50(100)m3/h możliwe) to po co went. mechaniczna? Chyba tylko dla komfortu.

Moim zdaniem uzasadnienie ekonomiczne nie jest mizerne. Ja zdecydowalem sie na wentylacje mechaniczna zrownowazona, co spowodowalo, ze rezygnuje z 2 kominow (zostaje ten od kominka i w kotlowni). Do tego mam zamiar zwiekszyc nieco ocieplenie termiczne oraz zlikwidowac loggie - co spowoduje, ze oprocz komfortu przewiduje oszczednosci na ogrzewniu.

Kto podwyższył lub planuje podwyższyć i o ile cm ściankę kolankową i tym samym ściankę ryglową i jakie będzie to miało konsekwencje dla faworyta?

Ja mam cos takiego w planie uczynic... ale tylko minimalnie (okolo 25cm) - ze wzgledu wlasnie na grubsza izolacje termiczna na poddaszu.

Co do zwyklego Faworyta, to nie moge sie wypowiedziec, ja mam projekt C183a wer. lustrzana, ale faktycznie jest tam 125cm min. wysokosc.

Czy na piętrze są jakieś różnice poziomów(nad garażem)?

Nie, wszytsko na jednym poziomie.

Jaki jest strop nad piętrem?

Strop nad parterem (za projektem):

- parkiet gr.1,5cm

- szlichta bet. 4,5cm

- izolacja akustyczna - styropian - 5cm

- konstrukcja stropu - plyta zelbetowa gr. 14, 16, 18 cm

- sufit - tynk gladki 1cm[/b]

Moim zdaniem uzasadnienie ekonomiczne nie jest mizerne. Ja zdecydowalem sie na wentylacje mechaniczna zrownowazona, co spowodowalo, ze rezygnuje z 2 kominow (zostaje ten od kominka i w kotlowni). Do tego mam zamiar zwiekszyc nieco ocieplenie termiczne oraz zlikwidowac loggie - co spowoduje, ze oprocz komfortu przewiduje oszczednosci na ogrzewniu.

Przy budowie domu to jakie jest uzasadnienie ekonomiczne to każdy może sobie przeliczyć (wywalamy kominy, nawiewniki okienne -zysk a musimy założyć cały układ went. zrównoważonej + rekuperator czyli dodatkowe koszty). Ogólnie na pewno do tego interesu dołożymy min. 5 tys. zł.

Co dotyczy ekonomiczności podczas eksploatacji to przyjmuje się, że dla domu prawdziwie energooszczędnego (czyt. pasywnego) , którego zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania wynosi do 15 kWh/(m2.rok) to energia potrzebna do podgrzewania powietrza wentylacyjnego to 60-80% całego ciepła potrzebnego do normalnej eksploatacji czyli 9-12 kWh/(m2.rok) - pamiętaj, że w prasie budowlanej dom energooszczędny czy pasywny jest niekiedy tym samym. Od tych wartości należy wyliczyć faktyczną sprawność rekuperatora więc niech będzie to max 10 kWh/m2.rok. Czyli dla domu 150 m2 mamy 1500 kWh czyli 150m3 gazu ziemnego czyli 300zł. To odlicz jeszcze od tego cenę za energię na wentylatory i filtry :-)

Jeżeli zdecydujesz się na rekuperator to nie warto kupować hiper, super sprawny a ten który ma średnią sprawność, małe opory, energooszczędny wentylator i taki który nie ma problemów przy -20stC.

Dobra went. grawitacyjna nie jest zła i również może być energooszczędna :-)

http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/dom-niskoenergetyczny-blog/283-dom-niskoenergetyczny.html

Te loggie mnie martwią pod kątem ogrzewania oraz tego, że do okien będzie docierać mniej światła.

Hej phans,

Domek Ci się zmieści, ale zastanów się, czy warto.

Będziesz miał wielki (szeroki) dom na wąskiej działce - minimum miejsca z jednej i drugiej strony. To nie wygląda dobrze (nie wiem, ile masz w głąb) - a działka wydaje się jeszcze węższa.

My jeszcze rozważaliśmy projekt Letni wieczór (M44)

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=557&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=letni+wiecz%C3%B3r&symbol=&x=27&y=14&nr=2

w sumie funkcjonalnie i powierzchniowo podobny, a węższy. I też ładny ;-)

Co do loggi, to my z dwóch rezygnujemy (zostaje tylko od frontu)

Tono - my też pod Poznaniem ;-)

Stan zaawansowania podobny - papierologia i adaptacja u architekta.

A na połaci śnieg ;-)

-------------------------

Podszywam się pod login męża. Co złego to nie on ;-)

Będziesz miał wielki (szeroki) dom na wąskiej działce - minimum miejsca z jednej i drugiej strony. To nie wygląda dobrze (nie wiem, ile masz w głąb) - a działka wydaje się jeszcze węższa.

My jeszcze rozważaliśmy projekt Letni wieczór (M44)

Muszę to rozważyć. Mam długość działki ok 60m. Mam faktycznie dylemat bo nie mam za szerokiej działki a najlepiej chciałbym mieć garaż na 2 samochody i to jeszcze nie wystający do przodu względem linii domu i dodatkowo kuchnia z przodu domu. Być może dom na 1 garaż byłby również ok.

Co do M44 to widzę, że zapomnieli o wszystkich kominach wentylacyjnych albo chcą wpakować gówniane kominki wentylacyjne których oczywiście zapomnieli pokazać?

Czy wybierając Faworyta braliście pod uwagę tylko domy w stylu 'stodoła' czy może jakieś jeszcze inne o dachu kopertowym (trudniejszy i kosztowniejszy dach oraz przeważnie lukarny)?

Podobają nam się stodoły - proste, tanie i bezpretensjonalne.

W Poznaniu mówi się, że nie bamberskie

:D

Co do kopertowego dachu, to nam odradzono - w sumie chyba wychodzi nieco drożej, a w środku masz same skosy i okna połaciowe.

Lukarny i inne takie odpadają - dodatkową kasę chcemy wydać na energooszczędność a nie na ozdoby 8)

Zgadzam się z Tobą co do garażu - też wolę, że jest cofnięty względem frontu domu. Zawsze marzyłam o domu z garażem a nie wielkim garażu z przyklejonym domkiem :)

Nie potrafię teraz wskazać konkretu, ale bywają domy specjalnie na wąskie działki. Widziałam też takie z garażem, gdzie samochody stoją jeden za drugim. Oczywiście mniej wygodne, ale to zawsze jakiś kompromis.

-----------------------------------------

Podszywam się pod login Męża, co złego to nie on :D

mi też się podobaja stodoły, nie lubię dachów 4 spadowych, jeśli poddasze ma być użytkowe...

i u mnie będą te gówniane kominki wentylacyjne - chyba aż 6 sztuk zamiast 2 kominów ;)

pozdrawiam

Ja za to lubię domy piętrowe o nowoczesnym wyglądzie - o wiele praktyczniejsze od stodoły.

Uważaj z tymi kominkami wentylacyjnymi do wentylacji grawitacyjnej. One są do kanalizacji lub do wenty. mechanicznej! Jeżeli je zastosujesz będziesz tworzyła wątki w muratorze (tak jak inni) - pomocy mam ciąg wsteczny z kratek :-(

Komin murowany aż tak dużo nie kosztuje - pozostaje sprawa tylko wyglądu dachu. Jeżeli masz z tym problem to może lepiej zast. went. mechaniczną zrównoważoną (ciekawe wnioski teraz się pojawiły na http://forum.muratordom.pl/o-wentylacji-co-i-po-co-wzdluz-i-w-poprzek,t134659-180.htm).