Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dlatego jest taka masa projektów-żeby kazdy mógł sobie wybrać to co lubi ;)

co do wentylacji, to koszt tych kominków był pewnie porównywalny z klinkierem na komin, serio...nie chcieliśmy tylu kominów i tyle,

mam nadzieję,ze nie będzie problemów, w łazienkach i tak będą kratki wentylacyjne uruchamiane mechanicznie, w kuchni okap, więc liczę,że nie będzie źle ;) a jak będzie to będę się martwiła...

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzimy, że dyskusja o stodałach została ucięta :wink:

Piękno przecież jest w prostocie.

Nadal czekamy na pozwolenie, jednak są już następne decyzje:

- dachówka Koramic E32 kasztan angoba szlachetna,

- okna firmy M&S z ciepłą ramą, zestaw szybowy dwukomorowy,

- pojawiła się także nowa oferta na wentylację mechaniczną z wykonaniem instalacji i regulacji, centrala -f.DOSPEL- DAYTONA-350 cena 13 700 PLN, kominek z DGP (dystrybucja gorącego powietrza) z połączeniem do reku. 5300 PLN.

To tyle najprawdopodobniej zaczniemy budowę dopiero w połowie maja. Cholerna papierkologia.

Gagusia i Mariusz

marban, nie zazdroszczę Wam tej cholernej papierologii, my, mimo,ze dom juz stoi jeszcze nie wszystko mamy załatwione :(

niestety z różnych dziwnych przyczyn dopiero chyba w zeszłym tygodniu złozyłam projekt ze zgłoszeniem budowy na przyłącze energetyczne - czas oczekiwania długaśnie 4 miesiące :( ale to jeszcze nic...nie mam pojęcia jakim cudem nie zauważyliśmy,ze w warunkach gazowych mamy budowę gazociągu a nie, jak pierwotnie rozmawiałam z panią z gazowni tylko przyłącze...czas oczekiwania, jak oswiecił mnie pewien miły pan z gazowni w najlepszym razie ROK!!! nie mam pojęcia jak my to zrobimy, ale my musimy zamieszkać tam koło wakacji...będziemy mieć też piec na wszytsko, tzw śmieciucha, ale na nim instalatorzy nie zrobią wszytskich prób podłogówki, wiec kicha...mają jeszcze się zorientować czy na propanie da radę, jak nie to leżymy i kwiczymy :(

marban, a jaki w końcu domek budujecie???murowany czy szkielet???

Maciejka: No to troszkę się pokomplikowało z tym gazem, pozwoliliśmy sobie dzisiaj odwiedzić Twojego Faworyta. Troszkę pooglądaliśmy z samochodu :) , podbitka bardzo gustowna, gratulujemy. Budujemy Faworyta w wersji szkieletowej. Będziemy się starać, aby był energooszczędny. Mamy szczęście, że na naszej działce są już wszystkie media. Możesz napisać jaką bramę garażową wybraliście, ile kosztowała i jeszcze jedno jak długo czekaliście na "pozwolonko".

Pozdrawiamy

Gagusia i Mariusz

marban, my na nasze PnB czekaliśmy koło miesiąca, ale ja złożyłam(świadomie)niekompletną dokumentację, nie mieliśmy opinii z ZUD'u, ale termin w starostwie już leciał, zadzwoniłam i powiedziałam,ze zud doniesiemy, babeczka wszystko posprawdzała i jak doniosłam opinię zud to w ciągu chyba 2 dni dostaliśmy pozwolenie :)

ha, fajnie,ze podbitka Wam sie podoba, mi też ;)

ostatnio rzadko zagladam na moją budowę, bo ilekroć tam pojadę to mnie nerwa trzepie na tynkarza, więc wolę rzadko wpaść i się zdziwić,że taaak dużo zrobił ;)

bramę garażową mamy już kupioną, ale ponieważ jest jeszcze nie zamontowana to nie mam od niej żadnych dokumentów i nie pamietam jaka to firma :roll: kosztowała, hmmm też nie pamiętam, chyba niecałe 8tys z montażem, drzwi wejściowe też już od miesiąca stoja w sklepie(zamawialiśmy cal'a w m&s na gdańskiej) ale narazie jeszcze nie chcemy ich montować...szczerze to są zapłacone a nawet ich nie widziałam :-? mam nadzieję,że na serio są ;)

fajnie macie,że macie wszystkie media przy działce, u nas tak blisko mieszka sąsiad a okazuje się,że ze wszystkim są problemy, buuuu

pozdrawiam

w ten week prawdopodobnie wprowadzali się nasi znajomi - a Wasi nowi sąsiedzi :) ciekawie jak im sie będzie mieszkało :D

Tak, chyba tak...

Ja troche zdolowany siedze i sie nie odzywam, poniewaz projekt zagospodarowania przestrzennego gdzies w Starostwie Powiatowym utknal... no i czas wydania PnB sie wydluza... a architekt juz nie moze sie doczekac, brakuje mu tylko wlasnie tego projektu.

Materialy na stan zerowy juz zakupilem, czekaja na placu hurtowni materialow budowlanych...

Pozdrawiam tych co juz buduja i tych co to czekaja na "papierki"...

Udanego weekendu!!

Side, już sie zaczęłam martwić gdziez Ty sie podziewasz ;)

ha, z proj.zagospodarowania to ja tez miałam swego czasu przeboje, bo niby-arhitektka, która nam go robiła źle wrysowała budynek, spitoliła obliczenia i w ogóle wymiary budynku to może i wpisała, ale nie mojego...oddała mi projekt przez znajomą, kasę zabrała i...pojechała na Majorkę ;)a ja nie chcąc marnować kolejnych 2 tygodni zakasałam rękawy i sama sobie wszystko poprawiłam, tato podpisał i tak byłam tysiaka w plecy ale za to 2 tyg do przodu :D

wiecie, już mam "prawie" tynki na górze, tzn w pokojach są, zostało "tylko" mułkowanie, ale już coś widać, niestety kiepsko wszystko schnie, wiec długa droga przed nami...

a dzisiaj wymysliliśmy,że jakoś głupio wyglada nasza boczna elewacja-od str garażu i chyba dodamy tam jeszcze jedno okno - w garażu oczywiście, no i teraz kombinujemy który chętny nam to zrobi ;)

Side, tak własnie się wczytuję w to co napisałeś...jak to projekt zagospodarowania utknął w starostwie??zaginął im czy coś tak wnikliwie analizują??bo u nas to się oddaje do PnB komplet projektów z instalacjami i zagospodarowania i wtedy się czeka na PnB, u Was inaczej czy ja coś źle zrozumiałam??

pozdrawiam i miłego weekendu życzę :)

Heja

U nas ostro wre... latam po bankach jak szalona... no i oczywiście wieczne problemy echh...ten paskudny kryzys i analitycy bankowi...:/

Ale wreszcie coś rusza... murarz zgodzony za 25 000 :D z więźbą także udało się złapać dobrą cenę

W przyszłym tygodniu a najlepiej w poniedziałek mam nadzieję nagonić wreszcie geodetę na wytyczenie budynku bo chłopaki chcą już zaczynać fundamenty....:D

Ale i tak jestem zadowolona że dzieje się wreszcie coś konkretnego

PS. Dzisiaj zawieźliśmy na działkę przyczepę kempingową, jest już gdzie poimprezować :D

Side, tak własnie się wczytuję w to co napisałeś...jak to projekt zagospodarowania utknął w starostwie??zaginął im czy coś tak wnikliwie analizują??bo u nas to się oddaje do PnB komplet projektów z instalacjami i zagospodarowania i wtedy się czeka na PnB, u Was inaczej czy ja coś źle zrozumiałam??

U nas troszke inaczej to wyglada, gdyz dzialka na ktorej chcemy stawiac to dzialka rolna w dodatku bez zagospodarowania przstrzennego (caly tamtejszy teren nie ma zagospodarowania w gminie). Dlatego tez najpierw nalezalo zrobic projekt zagospodarowania ptrzestrzennego dla tego terenu i ten wlasnie projekt musi zostac zaakceptowany przez starostwo. Jak juz to bedzie wykonane, to architekt zrobi plan zagospodarowania przestrzennego dla dzialki i wowczas zlozymy wniosek o wydanie PnB.

Dokładnie SSO z więźbą dachową i schodami wewnętrznymi no i chudziakiem. Panów jest czterech także myślę ,że szybko się uwiną. :) Blachę położy inna zaprzyjaźniona firma :p Resztę będziemy ustalać na bieżąco. Wiadomo jak nie będą mieli innych robót to możemy się potargować o ściany działowe, taras, posadzki itd.

Dokładnie SSO z więźbą dachową i schodami wewnętrznymi no i chudziakiem. Panów jest czterech także myślę ,że szybko się uwiną. :) Blachę położy inna zaprzyjaźniona firma :p Resztę będziemy ustalać na bieżąco. Wiadomo jak nie będą mieli innych robót to możemy się potargować o ściany działowe, taras, posadzki itd.

olyv, powiem tylko tyle :o :o :o

u mnie ten sam zakres: 55tys :cry: :evil:

olyv mam nadzieję, że będzie można do Ciebie wpaść do Sochaczewa w celu obejrzenia prac budowlanych/domku? Ja będę się budował w Międzyborowie więc jest blisko - a projekt jeszcze mamy nie wybrany :-)

Obecnie dostaliśmy warunki zabudowy i wiemy dokł. co tam możemy postawić a że teren leśny więc stodoła z jednym(zamiast dwoma) garażem będzie chyba ok?

"U nas troszke inaczej to wyglada, gdyz dzialka na ktorej chcemy stawiac to dzialka rolna w dodatku bez zagospodarowania przstrzennego (caly tamtejszy teren nie ma zagospodarowania w gminie). Dlatego tez najpierw nalezalo zrobic projekt zagospodarowania ptrzestrzennego dla tego terenu i ten wlasnie projekt musi zostac zaakceptowany przez starostwo. Jak juz to bedzie wykonane, to architekt zrobi plan zagospodarowania przestrzennego dla dzialki i wowczas zlozymy wniosek o wydanie PnB."

SideInfo - wydaje mi się że coś nie gra. Jeśli nie ma Planu Zagospodarowania Przestrzennego to żeby cokolwiek wybudować potrzebujesz uzyskać Warunki Zabudowy. Chyba że w tym rejonie gmina jest w trakcie przygotowywania PZP to wtedy wszystko jest mrożone do czasu jego uchwalenia. Proces przygotowania PZP trwa całe lata i to jest niestety przykra wiadomość. Nadzieja w tym że to mogło się rozpocząć już dawno temu i właśnie się kończy. Problem w tym że jeśli Twoja działka była lub jest rolna, to nie zostanie automatycznie przekształcona bez wniosku ze strony właściciela.

Jeśli w gminie są obszary jeszcze nie objęte PZP i nie ma prac na przygotowaniem PZP w danym obszarze to możesz się upomnieć o Warunki Zabudowy - tutaj jest parę warunków do spełnienia ale jest taka możliwość w kazdym razie. WZ są wydawane bezpłatnie i może o nie się upomnieć każdy. Tak więc trzeba to zrobić zanim się kupi dzialkę w rejonie gdzie nie ma PZP, bo takie WZ są ważne na określony czas i może z nich skorzystać także nowy właściciel działki mimo tego że o nie nie występował. Nie ma jednak żadnej gwarancji że WZ będą korzystne i pozwolą się budować.

Innej drogi do Pozwolanie na budowę nie ma lub jest mi nieznane.

Kupując działkę rolną w obszarze gdzie istnieje Plan Zagospodarowania Przestrzennego nowy właściciel praktycznie nie ma szans na jej przekształcenie w jakimś rozsądnym czasookresie. W moim rejonie PZP jest uaktualniany raz na 5-6 lat mniej więcej. I tylko wtedy jest szansa coś przekształcić ale gminy bardzo niechętnie to robią bo teren przekształcany trzeba uzbroić, drogi jakie porobić... itp. itd...

jacekh czesciowo masz racje.

Ja wniosek o zmiane planu zagpospodarowania przestrzennego dla mojej dzialki zlozylem w pazdzierniku 2008 roku. W grudniu otrzymalem PROJEKT planu zagospodarowania przestrzennego w ktorym to gmina wyrazila zgode na budowe domu. Jednakze, aby ten PROJEKT stal sie prawomocny musi zostac zatwierdzony przez starostwo powiatowe. I wlasnie na tym etapie jestem. Projket lezy w starostwie powiatowym i czeka na zatwierdzenie.

Posiadam dzialke ponad 3000 m^2, wiec nie ma problemu ze stawianiem na ziemi rolnej, bez koniecznosci przeksztalcania na dzialke budowlana - nawet mam takie zdanie w tym projekcie (dom jako tzw. "siedlisko"). Generalnie sprawa nie wyglada zle - moj archtwkt mowil, ze starostwo "przystawi pieczatke", i bedzie mozna wnioskowac o PnB.

Pytanie tylko, kiedy ta pieczatka sie pojawi. Mam nadzieje, ze niebawem.

SideInfo - cieszę się że uda Ci się to prawdopodobnie szybko zakończyć i trzymam kciuki. Masz działkę która zapewne ma status ( lub nabędzie ) "mieszkalnictwo rolnicze" lub "siedliskowa", pierwsza ma na PZP oznaczenie "MR" a druga nie pamietam. Na obydwu da się budować i piszę to jedynie informacyjnie dla kogoś kto czyta i taka informacja mu się przyda - Ty już to z pewnością wiesz.

Działka rolna nie da się zabudować jeśli ma oznaczenie "R" w PZP, powierzchnia nie ma tutaj znaczenia. Jest rolna i koniec. Żadna pieczątka z gminy tego nie zmieni. PZP jest tak jakby "ostateczny".

Możliwe że akurat w Twoim przypadku gmina jest na etapie Studium Planu Zagospodarowania Przestrzennego ( to jest etap przed uchwaleniem Planu Zagospodarowania Przestrzennego ) i akurat Twoja działka się "załapała" do terenu pod mieszkalnictwo rolnicze. Jeśli tak akurat jest to masz duże szczęście. W Studium gmina określa całe duże obszary składające się z wielu działek i nadaje im określone przeznaczenie, dopiero potem każda działka jest szczegółowo oznaczana i przypisuje się jej przeznaczenie.

Apeluję przy okazji do wszystkich na etapie poszukiwania działki - SPRAWDZAJCIE WSZYSTKO !!!

Pozdr

JH

PS : moja działka ma status MR - czyli można budować w zasadzie wszystko.

jacekh aby wyjasnic do konca wklejam pismo, ktore zostalo wyslane do Starostwa Powiatowego. Zwroc uwage na zdanie podkreslone czerwona linia.

Byc moze moje wypowiedzi nie byly do konca pracyzyjne, poniewaz zazwyczaj pisalem z pracy, nie zagladajac do dokumentow, a nazwenictwo ich jest dla mnie ciagle enigmatyczne :)

http://images38.fotosik.pl/78/eb79e824e8b23dd3med.png

I jeszcze wypis z ksiegi wieczystej potwierdzajacy, ze sa to grunty orne:

http://images41.fotosik.pl/78/7ad75e0feb5e340e.png

Dodam tylko, ze pismo, iz nie ma planu zagospodarowania przestrzennego tez mam, ale niestety nie przytocze, poniewaz znajduje sie w domu :) czyli pod Bydgoszcza, a aktualnie "siedze" w Łodzi :)

Pozdrawiam.