Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to teraz trzeba poczekać na decyzję Wydziału Ochrony Środowiska.

Życzę Ci żeby była szybko i przede wszystkim pozytywna.

To pisemko oznacza że nie ma Planu Zagospodarowania Przestrzennego na terenie gdzie chcesz budować.

Mocno uważaj co zaplanuje gmina jeśli kiedyś przystąpi do tworzenia Studium ( to taki zalążek Planu Zagospodarowania Przestrzennego ) żeby Ci czegoś niemiłego nie umieścili w okolicy. Np stacji benzynowej czy kolektora ściekowego. Na etapie Studium jeszcze można coś na to wpłynąć potem jak to przejdzie to już nie bardzo. Znam przypadek właśnie z głównym kolektorem ściekowym który właściciel działki "przegapił" podczas zakupu działki i teraz jest lekko mówiąc smród, nie mówiąc o braku możliwości budowy czegokolwiek.

Tego Ci absolutnie nie życzę ale kiedy nie ma Planu Zagospodarowania Przestrzennego to trzeba mieć dużą dawkę nieufności do najbliższej okolicy.

Oby się szybko ruszyło , trzymam kciuki.

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Faworyt ma kąt nachylenia dachu 35st. i wys. na poddaszu 1,9m uzyskamy dopiero po 2,7m podłogi (wys. 2,6m aż po 3,7m podłogi). Czyli wychodzi na tych poddaszach dużo skosów (pomijam tutaj wys. ścianki kolankowej i ryglowej i przyjmuje że mają 0cm).

Przy kącie nachylenia dachu 45st po wys. poddasza 1,9m uzyskamy 80cm wcześniej niż w przypadku dachu co ma 35st.

Czy ktoś porównywał praktyczność poddasza Faworyta z takim np. Wspaniałym co ma dach o 45st. ? Wydaje się, że trzeba koniecznie dla Faworyta C183a podnieść ściankę kolankową o 40-50cm?

Czy zastanawialiście się (to już pytanie dla tych co będą mieć kocioł gazowy dla CO) nad przeniesieniem kotła gazowego z pom. gospodarczego np. do łazienki na parterze a najlepiej do łazienki na piętrze? W ten sposób zmniejszamy odległości kotła od poborów wody i dodatkowo zasobnik wody (traci on jakąś tam energię) będzie grzał nam nie pom. gospodarcze ale łazienkę (ogrzewanie pom. gospodarczego albo garażu uważam za bezcelowe)? Likwidujemy w ten sposób również jeden z kominów.

Czy/gdzie planujecie suszarnię?

W faworytach z dachem dwuspadowym źle pokazali na dachu komin od kuchni (powinien być w bliskim sąsiedztwie kalenicy). Czy ktoś to może mi zweryfikować?

Wydaje mi się że nie jest tak źle, mansandrowy dach załatwi sprawę :) tylko jak to będzie wyglądać ?

Spróbuję porównać nachylenie 35 i 45 u siebie w programiku do wizualizacji ale ja u siebie zmiany nie wprowadzę. To za gruba modyfikacja.

Ja planuję czterospadowy i w tym przypadku niektóre pomieszczenia faktycznie słabo wychodzą ale w innych to wygląda bardzo dobrze. Z rzutów tego sie nie da wyczytać, dopiero na wizualizacji widać.

Ja bym nawet nie odważył się zmieniać kąta nachylenia dachu w Faworycie. Ogólnie im mniejszy kąt nachylenia dachu tym lepiej pod względem energooszczędności tego domu. Pewnie projektant specjalnie dał taką niską ściankę kolankową aby powierzchnia domu nie wyszła za duża (faworyt v1) - większość pewnie poszukuje domów w granicach 150m2 a nie 200m2?

Żyjemy w demokracji i każdy sobie robi jak mu się podoba, parę obrazków na temat zmiany kąta nachylenia dachu z 35 na 45 st :

Pokój nr 17 35st

http://images45.fotosik.pl/83/8beabed93172dc99m.jpg

Pokój nr 17 45st

http://images39.fotosik.pl/79/c600dc391a181276m.jpg

Pokój 20 35st

http://images36.fotosik.pl/79/91b5f4a40a56c1bem.jpg

Pokój 20 45st

http://images40.fotosik.pl/79/1c0858b678c00f46m.jpg

Łazienka 35st

http://images43.fotosik.pl/83/29a8da522bba7ca1m.jpg

Łazienka 45st

http://images44.fotosik.pl/83/96ecd9285545e2d6m.jpg

Jak dla mnie to odpowiedź czy zmieniać nachylenie dachu jest oczywista.

Oczywiście wszystkie obrazki dotyczą wersji czterospadowej lustrzanej bo takową ja sobie upatrzyłem. Ścianka kolankowa 90 cm.

W oryginale jest to 48 cm. Takie obrazki wrzucę niżej.

Pozdrawiam

I wersja 35st ze ścianką kolankową 48 cm jak w oryginale.

fakturę sufitu zmieniłem żeby było lepiej widać jak się układają skosy.

Pokój 17 35st :

http://images36.fotosik.pl/79/76dee81eee1fb3b9m.jpg

Łazienka 35st :

http://images43.fotosik.pl/83/fa1fdd66d511237em.jpg

Pokój 20 35st :

http://images47.fotosik.pl/83/3d11b1daa8ba23d1m.jpg

Pozdr

Czesc!!

Chcialbym pochwalic sie przed wszytskimi budujacymi Faworyta, ze w wolnej chwili zglosilem sie do konkursu Muratora, gdzie mozna bylo wygrac zwrot kosztow zakupu projektu!

Wyobrazcie sobie, ze "sklecilem" kilka zdan i udalo sie!! WYGRALEM!

Pod adresem znajdziecie szczegoly:

http://projekty.muratordom.pl/promocje.htm

P.S.1. PnB juz wiem w ktorym miejscu "utknelo"... za miesiac powinienem dostac papier - rowniez nie omieszkam sie pochwalic (jeden z siasiasdow dzialki zmarl i nie odebral informacji o zmianie zagospodarowania terenu, a UG nie byl laskaw mnie o tym poinformowac (pan za to odpowiedzialny BARDZO NIEMILY, a ja nawet nie moge "wytknac" mu tego. bo mnie zablokuje)... udalo mi sie zone tego sasiada namowic, zeby odebrala, gdyz Starostwo obiecalo, ze wysle jeszcze raz (panie ze starostwa BARDZO MILE)... w innym przypadku sprawa ruszylaby sie po ustaleniu spadkobiorcow, a to oznacza LATA :/ TRZYMAJCIE KCIUKI).

P.S.2. Przeprzaszam, ze sie tak "wychwalam" tym konkursem, ale ogromna radosc mnie rozpiera, wiec chcialem sie podzielic :)

jacekh Ta wizualizacja jest super! TAk jak napisales zyjemy w wolnym kraju i kazdy robi co chce, ja jednak (podobnie jak Ty) namawiam do pozostawienia kata 35 stopni - we wnetrzu wcale tak wiele sie nie zyskuje, a na zewnatrz z pewnoscia budynek wiele straci ze swego piekna.

Gratutujemy wgranej !!

Tak to pięknie opisałś, poezja czy co :)

My jesteśmy przed wyborem technologii budowy fundamentu. Coraz bardziej przekonuje nas wykonanie płyty fundamentowej SUNDOLITT, czyli twardy styropian 30 cm zbrojenie, rury, ogrzewanie podłogowe i 10 cm betonu który akumuluje energię ogrzewania a to w szkielecie istotne.

Pozdrawiamy

Gagusia i MarBan

SideInfo - Gratulujemy i oby jak najszybciej się ruszyło.

Dzięki za miłe słowa nt wizualizacji.

Dopiero kiedy ktoś dociągnie do dachu będzie wiadomo czy to oddaje rzeczywistość.

Ja na razie mam wycenę przyłącza prądu i będę musiał szukać właściciela sąsiedniej działki za granicą :( inaczej z prądu będą nitki.

Faworyt szkielet ?

Macie już rozeznanie cenowe?

Pozdr

Side - GRATULUJĘ!!! Kurka, żeś poezją poleciał ;)

Mam nadzieję,ze sprawy papierkowe szybko "się załatwią" chociaż jak patrzę na tą papierologię, to ręce mi opadają...w piątek podpisaliśmy umowę na gaz - termin realizacji - 30.11.2010 r!!!!!! lekki kosmos!

wczoraj bylam na budowie i próbowałam wyobrazić sobie faworyta z dachem 45 stopni - i szczerze, wydaje mi się,że by to zepsuło całą bryłę budynku...ta wersja, którą ja buduję jest dosyć szeroka, rozłożysta i ten dach 35 stopni idealnie do niej pasuje, te 45 stopni mogło by zachwiać proporcje...ale to moje zdanie, każdy zrobi wg własnego uznania

jacekh - bez prądu można żyć ;) my jedziemy na agregacie, dopiero na tynki sąsiad nam swojego prądu "pożyczył" - może za jakieś 3 miesiące będziemy podłączeni :( - a tak serio - mam nadzieję,że uda Ci się dorwać właściciela sąsiedniej działki i szybko załatwisz sprawę prądu - nic bardziej nie wkurza niż buczący agregat prądotwórczy :evil:

Mama rodzicielka forum :) - opowiedz o swoich doświadczeniach z agregatem, zamierzam kupić, a sprzedawcy zawsze zachwalają to co im najbardziej zależy sprzedać.

Diesel/benzyna ? Moc, firma, ile toto pali ?

Ciekaw jestem praktycznych doznań z budowy "na agregacie" i jak się Wasz sprawdził.

Starania o prąd oczywiście podejmę, pojawiła się możliwość że z drugiej strony drogi dociągniemy, nie wiem tylko czy na to energetyka się zgodzi. Zobaczymy.

I w temacie prądu jeszcze : obowiązuje podobno wolny rynek w wyborze dostawcy prądu, czy ktoś z Was próbował zawierać umowę od podstaw(włącznie z przyłączem) z innym operatorem niż ten który ma "monopol" i sieć w okolicy ?

Pytam bo lubelski zakład energetyczny kosi klientów wysokimi stawkami za prąd i nic nie robi sobie z konkurencji. Termin przyłączenia dwa lata.

A może da się szybciej z inną firmą.

Maciejka_1976, jacekh - ja do sprawy przylacza podszedlem nieco inaczej. Firma dostarczajaca energie (Enea) w moim rejonie powiedziala, ze prad sa w stanie zaczac dostarczac w 2 lata od podpisania umowy (czyli w moim przypadku to by bylo koniec 2010 roku), co oczywiscie mi nie odpowiadalo...

Mam znajomego, ktory pracyje w firmie Enea - podpowiedzial mi, ze istnieje mozliwosc zrealizowania przylacza w inny sposob-na zasadzie realizacji zlacza przez inwestora.

Podpisalem umowe z Enea mowiaca, ze ja osobiscie wybuduje przylacze (a wykona to oczywiscie ten znajomy z Enea), a nastepnie firma energetyczna odkupi ode mnie to przylacze (jest zobowiazana). Znajomy mi powiedzial, ze mnie to nie bedzie NIC kosztowalo (budowa przylacza), tylko bede musial zaplacic normalna cene za podlaczenie do sieci (u nas okolo 2800 PLN). I tak oto jak tylko zrobi sie cieplej znajomyn obiecal, ze bierze sie za budowe przylacza. Mysle, ze kwiecien - maj 2009 (!!!) bede mial prad.

Moze tez moznaby u Was zrobic cos takiego??

BTW. Maciejka, czy istnieje szansa, ze znajdziemy jakies nowe foty niebawem? Ja przyznam sie, ze uwielbiam ogladac Twoje relacje z postepu prac.

Witam,

w drugiej połowie roku chcę zacząć budowe faworyta c183 pod Wrocławiem.

Jestem na etapie wyboru wykonawcy.

Ile płaciliscie wykonawcy za SSO - wyłącznie robocizna.

Ewentualnie ile kosztuje poszczególny etap budowy

Pozdr

bobbud

hejka :)

z tym prądem u nas to jest tak,że jakoś nie doczytaliśmy pktu 3 warunków energetycznych, bo w 2 napisali,że możemy zrobić sami projekt i wtedy zaoszczędzimy dużo czasu(enea ma na to 8 miesięcy) - no i się ucieszyliśmy :D projekt zrobiliśmy, zdaliśmy, enea ogłosiła juz przetarg i jutro jest otwarcie ofert :( niestety sprawy już zaszły za daleko i wycofać się nie możemy, teraz już może nie bedzie źle, w poniedziałek będę wiedziała który wykonawca wygrał, jeśli da radę coś z nim załatwić to fajnie, jak nie to i tak on ma 60 dni na wykonanie, to może przeżyjemy...

gorzej jest z gazem, bo nie wiem jak szybko uda się coś załatwić...póki co z niecierpliwością czekam na podpisaną umowę, która idzie do mnie pocztą już 3 dni!!jak dojdzie to będziemy działać :D

co do agregatu, to na chwilę obecną wiem,że mamy :p i że jest na ropę, sprawdza się dobrze, jedynie żarówek chyba się nie dało podłączyć, dlatego mamy też prąd pożyczony od sąsiada, no i spawarka na agregacie nie pójdzie :wink:

zaraz spróbuje odnaleźć jakies papiery od niego to napiszę więcej

beatstr przyjeżdżacie??

Mamy propozycję umowy z zakładem energetycznym, na razie tego nie podpisuję póki nie będę pewien że nie ma tam żadnych kwasów. Znalazłem firmę chętną to wykonać, myślą teraz ile wg nich będzie kosztować.

Sąsiada chyba nie uda mi się odnaleźć więc oddam to w ręce tej firmy i niech się martwią.

Dzięki za info o agregacie. Pewnie kupię na dniach. Będzie potrzebny za chwilę do betoniary przy ogrodzeniu.

Witam wszystkich ponownie!! Jestesmy wlasnie na etapie zbierania ofert od firm wykonawczych...no i z dotychczaswych rozmow wynika, ze sam strop w naszym Faworycie to koszt okolo 40000-50000 a wycena przyblizona za stan surowy otwarty (pokrycie dachu wraz z oknami polaciowymi, bez tarasow) w jednej z firm robocizna wraz z materialami to okolo 340000. Co myslicie na ten temat... bo my postanowilismy szukac dalej!!

beatast, myślę,że to dobry pomysł poszukać dalej, jakbyś chciała namiary na firme budującą to daj znać na priv :)

jeśli chodzi o firmy, które oferują robocizne z materiałem to niestety będzie to zawsze więcej, bo będą chcieli na tym zarobić...

u nas robocizna za sso to 55tys, wiem,że firma, która u nas robiła za dach bierze 65zł/m2(konstrukcja + pokrycie)

chciałam Wam powiedzieć,że mam już wylany taras i schody wejściowe :)