Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

beatastr Strasznie tam u Was drogo. Nam jedna z poznańskich firm wyceniła podobny zakres robót na 230 500 brutto. (firma sprawdzona - budowała dom naszego kolegi) Było to dwa miesiące temu. Uznaliśmy, że to drogo i się nie zdecydowaliśmy ;-)

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na tzw. system gospodarczy. Będzie większa przygoda - to na pewno :D

Szukaj dalej. Na pewno znajdziesz taniej.

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

znam już firmę, która będzie wykonywała mi przyłącze energetyczne - do końca tyg mają podpisać umowę z enea i na 8 zadań(w tym moje) mają 60 dni :) rozmawiałam już z panem wykonawcą(cszkoda,że to nie jakiś znajomy, tylko firma zupełnie spoza naszego zasięgu) i powiedział,że w sumie kolejność zadań losowa, powiedziałam,że nam bardzo zależy, a on na to,że nie ma problemu, tylko,że on wolałby,żeby to enea zasugerowała tą kolejność, dzisaj dzwoniłam do gościa z enei, a on mi mówi,że ten wykonawca już w tej sprawie do niego dzwonił :)enea nie ma nic przeciwko, cobyśmy byli pierwsi na tej liście :D po podpisaniu umowy mam nadzieję nic się panu nie pozmienia i zacznie od nas...więc jest szansa na prąd, z gazem też zaczynamy działać...

a co u reszty słychać??

Witam serdecznie...

Oj, cos malo sie dzieje - nie widze chetnych do pisania postow :)

To moze ja malym kroczkiem sie pochwale: Projekt zmiany zagospodarowania terenu wlasnie mi sie uprawomocnil (dokladnie dzis... troszke trzeba bylo "pomoc", aby sprawa nabrala tempa)... teraz krotka sciezka do pozwolenia (mam taka nadzieje)...

Maciejka: a jakies foty na dzienniku przedstawisz? ;) bo czekam, czekam i doczekac sie nie moge....

Dzieje się ale nie widać na razie efektów, niestety :)

U mnie kompletowanie materiałów i sprzętu na który mogę sobie pozwolić bez kredytu.

Kupiłem słupki , agregat, wiertnicę do robienia dziurek w ziemi, mam mapy do celów projektowych, próbuję załatwić prąd i wodę. Jak się śnieg oddali z naszych stron to będzie zabawa w krecika i grodzimy działkę.

Na dniach zamawiam projekt.

Dzisiaj odebrałem pozwolenie na budowę zjazdu z opisem warunków.

Małymi krokami idziemy do przodu, na razie jak ślimaki ale z uporem ;)

Działka wygląda jak pole śniegu to nawet nie ma co wklejać foty.

Jak się zacznie grodzenie to trzeba będzie zakładać dziennik. Już trochę sie nie mogę doczekać.

A, jak ziemia rozmarźnie to będziemy sadzić nasz przyszyły sad.

Pozdr

• 2 weeks później...

Witamy i życzymy wszystkim Forumowiczom wesołych Świąt Wielkanocnych. Na forum cisza, więc wrzucamy naszą wariację na temat kuchni :D

http://images47.fotosik.pl/102/162878ff6609d809m.jpg

Wymiary kuchni zgodne z naszą adaptacją, drzwi prowadzą do spiżarni.

http://images37.fotosik.pl/98/a5bd639c0c867c89m.jpg

Wizualizację zrobiłem za pomocą programu http://www.kitchendraw.com

Witajcie, długo się nie odzywałem. Widzę, że dołączyło sporo nowych osób. Fajnie jeszcze rok temu szukałem osoby do pogadania o Faworycie... teraz już nas kilkoro jest.. nawet w moim mieście z tego co widze na mapie. Moja budowa już się pnie - w środę zalałem strop. Teraz codziennie podlewam. Czyje się jak ogrodnik - rano i wieczorem i tak jeszcze przez najbliższe kilka dni. Ale ważne że dom się pnie. Mam nadzieję że teraz będę częstszym gościem. Zainteresowanych moimi zmianami do projektu odsyłam do początku forum - tam szczegółowo opisałem wszystkie zmiany jakie palnowaliśmy. Kolejne w trakcie budowy...

Pozdrawiam

Czy ktoś z was starał się może o kredyt - własnie jestem w trakcie wypoełniania wniosku - i potrzebuję kosztorysu. Życzliwą osobę prosze o kontakt lub wysłanie mailem na usunięte

Wiem, że każdy może stawiać dom wg swojego sposobu jednak dla banku to jedynie formalność.

Z góry dziękuję. Jeśli będę mógł się odwdzięczyć napewno to uczynię.

Prośba do wszystkich aby w profilu napisali skąd pochodzą a właściwie gdzie się budują. Dodatkowo o ile to możliwe to stwórzcie dzienniki budowy i opisujcie w nich swoją budowę czyli co, jak budujecie, z jakich materiałów, ocieplenie(ile cm), odstępstwa od projektu, wyposażenie domu, cenniki materiałów, robocizny itd... Dodatkowo pomocne będzie opis DLACZEGO tak robicie. Niestety na forum jest trochę wpisów od osób które żyją z promowania i polecania danego rozwiązania więc takie wpisy będą bardzo pomocne.

Ja np. na ściany nośne widzę zamiast ceramiki poryzowanej to ceramikę zwykłą(np. max) lub bardziej beton komórkowy (ale to zależy kto czym będzie ogrzewał dom - akumulacja ciepła), ściany wewn. z ceramiki zwykłej lub silikatów(akumulacja ciepła i tłumienie dźwięków) itd. Następnie na dach pełne deskowanie z papą, muszę się zastanowić czy chce wełnę do ocieplenia dachu bo można wpakować styropian na krokwie, między i pod krokwie (projekty biura lipinscy). Pamiętajcie, że dach ma 35stopni więc ta woda w porównaniu z 45st. będzie wolniej uciekała z dachu.

Na 90% będę budował C183a L z jednym garażem i z jedną loggią od wejścia więc takie opisy będą mi pomocne a i widzę do Sochaczewa nie tylko do rodzinki będę jeździł :-)

Ja na dniach założę dziennik "budowy". Brak na razie większych działań na działce to i nie ma co opisywać. Papierologia niestety nie jest efektowna.

Zamierzam szczegłowo opisać naszą drogę do własnego domu. Może komuś to pomoże.

A zmiany jakie mi przyszły do głowy wprowadza autor projektu, mamy dostać wersję po zmianach i z tym dopiero do adaptacji. Wolę zapłacić komuś kto jest autorem projektu niż rzemieślnikowi który ma go tylko wpasować w teren.

Zmiany także opiszę na dniach.

Mama Forum - gratuluję postępów. Jak się popatrzy na pomieszczenia poddasza to jest dokładnie tak jak sobie wyobrażałem.

Pozdr

U mnie zalany strop :) teraz podlewam ... na dniach rozpoczynam dalej. Przymierzam się do ogrodzenia mam już siatkę i rozglądam się za słupkami. Wybór duży jednak ceny ... trochę przesada. Wiem zaraz ktoś napisze że ceny są niższe od tych z przed roku, jednak uważam że i tak jest drogo.

Mam nadzieją że ciąg dalszy budowy będzie taki bezproblemowy jak dotychczas. Robię drugi strop i sklepienie na poddaszem więc jeszcze trochę murarze popracują.

Czy ktoś może wie ile jest potrzeba m3 desek na dach?? mam już kupione 7 m3 jednak mam wrażenie że to będzie za mało. Jeśli ktoś już robił dach proszeo info. Zastanawiam się nad ocieplenim dachu - tk jak napisałem powyżej będę miał drugie sklepienie i strop więc pozbywam się kartonu z poddasza :) jednak jako ocieplenie myślałem dać steropian i sprasowaną wełnę Co Wy na to - sprawdzi się ??

Jeszcze raz proszę jeśli ktoś mam kosztorys i chciałby się nim podzielić ... Dziękuję

Zastanawiam się nad ocieplenim dachu - tk jak napisałem powyżej będę miał drugie sklepienie i strop więc pozbywam się kartonu z poddasza :) jednak jako ocieplenie myślałem dać steropian i sprasowaną wełnę Co Wy na to - sprawdzi się ??

Masz na myśli skosy/dach nad poddaszem z żelbetonu? (patrz wątek http://forum.muratordom.pl/skosy-na-poddaszu-zelbetowe-kto-robil-podobnie,t155599.htm)

Może narysujesz lub opiszesz warstwy dachu?

A zmiany jakie mi przyszły do głowy wprowadza autor projektu, mamy dostać wersję po zmianach i z tym dopiero do adaptacji. Wolę zapłacić komuś kto jest autorem projektu niż rzemieślnikowi który ma go tylko wpasować w teren.

Ciekawe podejście do zmian w projekcie i z tym rzemieślnikiem :-)

Szczecin to trochę daleko od Ciebie? A jak to cenowo wychodzi i w jaki sposób przedstawiasz autorowi projektu to co chcesz?

Wysłałem na pw prośbę o wizualizację do faworyta.

Do zamieszczania zdjęć w internecie polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/Picasa

Szczecin to faktycznie daleko ale od czego jest internet. Pan Biryło bardzo szybko odpisuje i jest otwarty na propozycje. Już mi się podoba.

Projekt jak żaden do tej pory nam podpasował i zmiany niewielkie nam potrzebne.

Autor zgodził sie wprowadzic zmiany które sa najtrudniejsze i "rzemieślnik" krzyczałby za to z pewnością więcej. Poczekam aż przyjdzie projekt i wtedy powiem czy było warto.

Generalnie autor wrysuje mi wszystko to co sobie wymyśliłem i dostanę projekt "gotowy" który nie będzie pokreślony zmianami. A pomijając już koszty ogólne wolę dać zarobić komuś kto poświęcił czas i swoją pracę na obmyślenie i powstanie projektu. Sam bym się ucieszył gdyby ktoś tak moja pracę doceniał.

Na lubelskim forum jest właśnie na tapecie przypadek gdzie "rzemieślnik" krzyknął 9000 za adaptację bo było sporo zmian... Fakt że poważne zmiany ale żeby 9000 to przesada lekka.

Koszt w moim przypadku :

przesunięcie spiżarni na ścianę wewnętrzną

połączenie kibelka i łazienki na dole

przesunięcie kominka w róg salonu

dodatkowe wyjście z pom gospodarczego na zewnątrz

likwidacja okna w garażu

wersja energooszczędna

razem 854 zł.

Na razie wpłaciłem zaliczkę i czekam na sygnał że gotowe.

Pozdr

Potem podeślę Ci"wizję".

hejka wszystkim budowniczym ;) właśnie w święta spotkałam kumpelę z ogólniaka i chyba też będą budowali Faworyta :) chyba nawet tą wersję co ja :)

widzę,że wiosna daje dużego kopa do działania :) u nas tynkarz wreszcie zmierza ku końcowi, myślę a raczej mam nadzieję,że do końca miesiąca się wyrobi ;) dzisiaj montują nam wreszcie bramę garażową!!!!!!! na początku maja wchodzi ekipa od regipsów na poddaszu, ekipa od co, może docieplenie na zewnątrz tez się uda zrobić i wreszcie dom będzie chociaż z zewątrz jakoś wyglądał ;)

no nic, ja zmykam wybrać i zamówić parapety wewnętrzne, żeby tynkarz zdążył je poobrabiać...taka piękna pogoda,że nie chce mi się pracować :D

Maarek, jak tam roboty u Was??coś się już zaczyna???

pozdrawiam

To piszę ja - Mirka od Maarka :p

U nas też się dzieje.

Jak na razie idzie gładko. Mieliśmy trochę mało czasu na papierologię, bo murarz już był dogadany, a przeciągały się uzgodnienia wjazdu i inne takie. Ale w starostwie poszło migiem - prawie się zaprzyjaźniłam przez telefon z miłą panią inspektor. Trzy tygodnie i pozwolenie gotowe ;-)

Mamy już wykopaną dziurę. Jutro przyjeżdża chudziak.

Na działce stoi już garaż blaszak i wóz cyrkowy - barakowóz, w którym mieszka ekipa. Murarzy importowaliśmy aż z toruńskiego, bo byli tańsi.

Mamy już skrzynkę prądową i lada dzień przyjdą podłączyć. W przyszłym tygodniu wiercenie studni. Na razie jedziemy na mediach od sąsiada.

"Inspektorem wykonawczym" jest mój ojciec, który praktycznie od wtorku też mieszka na budowie i wszystkiego dogląda - słowem i czynem.

Niech żyje system gospodarczy ze złotą rączką w rodzinie :D

Na razie patrzymy na sprawę dość optymistycznie - tylko nas martwi, że nic jeszcze nie widać, a forsa płynie szerokim strumieniem :-?

Maciejka - czekamy, aż będziesz miała karton-gips na poddaszu. Chcielibyśmy się wprosić na jeszcze jedną wizję lokalną, żeby zobaczyć skosy. Niby nie chcemy się podnosić, ale potrzebujemy się utwierdzić.

jacekh - 9koła za zmiany to lekka przesada, za taką kasę to można mieć autorski projekt pałacu.

My też łączymy klop i łazienkę na dole, ale ponoć przesunięcia ścianek działowych nie trzeba wykazywać w zmianach projektu.

Też robimy dodatkowe wyjście z pom.gosp. i wersję energooszczędną ;-)

I zmieniamy strop na gęstożebrowy. Robimy wentylację mechaniczną, więc pozbyliśmy się kilku kominów.

marban: fajna kuchnia. Kuchnia to mój konik

Moja jedyna wątpliwość dotycząca Twojej, to taka, że strasznie wielka. Popłyniesz na tej zabudowie :(

Nie mogę się zorientować, czy ten długi blat jest przyklejony do ściany salonu, czy też z drugiej strony też jest miejsce na krzesła?

Z tego co narysowałeś, to szafek jest jak w restauracji (i jeszcze spiżarka!), ale tylko 2 wygodne miejsca do siedzenia.

Ja mam też mieszane odczucia co do szafek narożnych. Karuzela w środku fajnie wygląda, ale jest mało praktyczna. Na Twoim miejscu nie robiłabym tego narożnika po prawej stronie.

No, ale każdy robi, jak chce i potrzebuje ;-)

My po wielu próbach zmieściliśmy się na ścianie z oknem + wyspa z płytą grzejną i blatem - stołem dla 4 osób.

Jak kiedyś przeniosę to do fajnego programu, to się podzielę.

Ale to u nas śpiew przyszłości. Takie rzeczy dopiero za rok. W tym "tylko" surowy otwarty :p

Parafrazując hasło Maciejki: INWESTOR to brzmi dumnie! :D [/b]