Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mirka od Marka :

bardzo mnie cieszy że będzie podobnie u nas , będę bacznie obserwował Wasze postępy. My na razie w oczekiwaniu na projekt. Jak pisałem wcześniej Pan Biryło działa zmiany, nie ma ich wiele ale zawsze adaptator miałby powód do zdzierania kasy, a tak to sory misiu.... ;)

Nasza działka ma plan zagospodarowania i mam warunki wyciągnięte, mam nadzieję że to wieki nie będzie trwało z uzyskaniem pozwolenia. Na razie wsadziliśmy drzewka do "sadu" coby dzieci miały świerze owoce "do oporu". Żaba pilnuje żeby nikt tych drzew nie rąbnął ;)

Wersja energooszczędna + wentylacja mech z rekuperacją - mnie ten temat jak najbardziej także będzie dotyczył, kominów do wycięcia jest pod dostatkiem ;)

Jak przyjdzie projekt to sobie wymienimy pomysły.

Pozdrówka

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mirka, super,ze się u Was duzo dzieje :) zobaczysz, stan surowy to baaaardzo szybko powstaje i bardzo szybko to widać, gorzej z wykończeniówką - masę kasy pochłania a niewiele widać ;)

jak tylko będą sufity na górze to dam znać

nam wczoraj zamontowali bramę garażową, marban, to jest firma krispol, taki przynajmniej znaczek jest na bramie ;) mechanizm automatycznego podnoszenia sprawdzony i działa, ale póki co panowie podpowiedzieli, żeby go zdemontować i tak tez zrobiliśmy, w sumie mi się podoba, jedyny minus to czarne uszczelki i ten uchwyt do podnoszenia do bramy koloru orzech...

no i wybrałam tez parapety, ale mam cały czas zgryza czy dobrze zrobiłam, bo po dołożeniu kilku próbek wybrałam kolor taki jak okien-orzech i się zastanawiam czy nie będzie za ciemno...i drugi zgryz to klamki, w sumie zamówione mam brązowe, bo jakos tak najbardziej neutralnie wygladały, ale cały czas dowożę inne i przymierzam...a muszą być z kluczykiem, złota nie lubię, srebrne głupio wyglądają, bo za jasne, i nie wiem, jak myślicie, dobrze będą wyglądały zwykłe brązowe??

Siesio, ja niestety nie mam żadnego kosztorysu :( więc nie pomogę...

Koszt w moim przypadku :

przesunięcie spiżarni na ścianę wewnętrzną

połączenie kibelka i łazienki na dole

przesunięcie kominka w róg salonu

dodatkowe wyjście z pom gospodarczego na zewnątrz

likwidacja okna w garażu

wersja energooszczędna

razem 854 zł.

Co wchodzi w zakres wersji energooszczędnej (ocieplenie, likwidacja komina, podniesienie ścianki kolankowej aby więcej wpakować ocieplenia w dach bez zmniejszenia wys. pomieszczeń itd)?

Czy zmieni również inst. sanitarną, elektryczną w tej cenie?

Czy autor coś doradza w sprawie tych zmian czyli mówi/pisze, że taka zmiana będzie miała określone konsekwencje, odradza zmiany?

Tak dla pewności to autor nie robi adaptację projektu do działki (powinien to robić jakiś miejscowy)? Z tego co czytałem ten który robi adaptację projektu to bierze odp. za projekt.

Dla tych co zmieniają spiżarkę w kuchni na ścianę wewn.i będą mieć went. grawitacyjną to jak rozwiązaliście sprawę otworu(2) wentylacyjnego w kuchni? W oryginalnym projekcie komin jest blisko kuchenki gazowej/elektrycznej a w tej wersji co niektórzy proponują będzie daleko i jak podłączycie okap (sufit podwieszany)?

Ja zamierzam mieć kuchenkę elektr. indukcyjną i w kuchni będzie tylko 1 otwór went. zamiast jak jest w projekcie dwóch.

Pamiętajcie, że pewnie w projekcie w kotłowni jest dziura nad posadzką doprowadzająca powietrze do pieca/kotła. Jeżeli zastosujecie piec z zamkniętą komorą spalania to zlikwidujcie ją w projekcie.

Autor projektu nie prowadził żadnego doradzania. Po prostu napisałem co chcę zmieniać i dostałem wycenę.

Co do szczegółów typu ścianka kolankowa vs wartwy ocieplenia wypowiem się jak już dostanę projekt. Właśnie dlatego te przeróbki zlecam żeby wiedzieć jak mają być wykonane. Co do warst ocieplenia : 20 cm ściany, 30 cm dach, 20 cm podłoga.

Projektu wentylacji nie dają bo to wg nich robi i proponuje projekt wykonawca went. mechanicznej.

Kosztorys dołączają tzw "ślepy" na materiały.

Jeśli macie jakieś wątpliwości to sugeruję pytać Pana Biryło. Mnie odpisywał szybko i konkretnie.

Oczywiście że adaptację będzie mi robił "miejscowy", już nawet wiem kto.

Autora projektu wykorzystuję do przeróbek aby uniknąć nadmiernego wzrostu ceny adaptacji (cuda się słyszy o wycenach adaptacji) Jak juz pisałem , nawet jeśli cena finalnie wyjdzie podobna to wolę tą kasę zapłacić autorowi projektu.

Wentylacja będzie mechaniczna ale to będzie na tapecie dopiero jak dostanę projekt domu.

Mirka od Maarka dziękujemy za uwagi i sugestie, napewno projekt kuchni nadal będzie rozwijany :)

Maciejka my kupujemy bramę garażowa segmentową firmy Normstahl o wymiarze: 4750 x 2125 mm z napędem, cena z montażem 7250 PLN brutto.

phans w sprawie plików źródłowych programów do wizualizacji, proponuję założyć katalog z plikami na darmowym serwerze i tam je przechowywać z dostępem dla budujących Faworyta. Może ktoś z Forumowiczów ma takie możliwości ??

phans mamy nadzieję, że podzielisz się z nami swoją wizualizacją Faworyta z SweetHome3D.

A my, oczekujemy na pozwolenie i mnóstwo innych papierków i ofert, aby rozpocząć budowę Faworyta w "szkielecie".

Pozdrawiamy :lol:

G i M

Witam po dłuższej przerwie :D

U nas też już się dzieje, fundament zalany, chudziak też... dzisiaj jedziemy do pustaki. i w tym tygodniu ruszają ściany achhh WRESZCIE!!!!

Siesio jeżeli nadal potrzebujesz to mogę wysłać typowy BANKOWY kosztorys - baaa nawet kosztorys rzeczoznawcy bankowego. Mam go w excelu wklepujesz kwotę i wychodzi ci gotowiec :D który jednak nie ma nic wspólnego z rzeczywistością :p w tej chwili na plus dla nas :)

A poza tym super, że też budujesz Faworyta w okolicy. Nasza działka mieści się w Konarach, między Plecewicami a Brochowem. Podaj namiary do siebie, bardzo byśmy chcieli zobaczyć twoją budowę i pogadać ... o problemach (i kosztach :p).

A co do zmian w projekcie to nasz Pani architekt i kierownik budowy w jednym zrobiła w cenie... bez dodatkowych kosztów. A namieszałam tam tak, że czerwono że ho ho ... trudno poznać co jest co.:p

góra jest zupełnie inna niż w oryginale, zamiast łazienki - garderoba, jeden pokój zmieniony na łazienkę, dołożona pralnia i strych, zlikwidowane dwie loggie - została tylko frontowa, na dole spiżarka na przeciwną stronę, łazienki połączone i zmniejszone a dodatkowa powierzchnia powędrowała do gabinetu. Ponadto zmniejszone okna w ganku, salonie zmieoniene na zwykłe, małe okno przy tarasie z kretesem wywalone zostawiłam tylko duże wyjście na taras.

Ponadto drzwi do kotłowni od zewnątrz i powiększony wjazd do garażu na 5 metrów. Zlikwidowaliśmy też jeden komin.

i to wszystko w cenie. Adaptacja z kierownikowaniem na budowie kosztowała nas 3000 zł .

I znów obiecuję wrzucić fotki do dziennika. Może tym razem dam rade :D

Acha a co do materiałów to wybraliśmy porotherma - w bricomanie za 4,62 brutto - dzisiaj zamawiam. Wyjdzie nas !!!!!!!taniej !!!!!!!!!!!! niż kupienie Maxa plecewickiego za 2,6 a jakoś i ciepłochronność nie do porównania.

Może jeszcze kroś mi podpowie jak to z tym ociepleniem jest - planowałam dać w podłogę 10cm, na ściany 15 cm (porotherm!) i na dach wełnę 25 cm. Nie wiem czy to jednak nie za mało?

A solary ktoś zakłada? bo przymierzam się bardzo poważnie nad 4 próżniowymi do grzania wody i dogrzewania podłogówki jesienią i wiosną....

Chyba za dużo tego więc uciekam

Pozdr

WItam,

olyv namiary na mnie 512 409 235 Marcin Kowalski, Jak możesz podeśli do mnie te kosztorysy - super sprawa własnie siedzę i liczę wszystko osobiście. Jak możesz wyślij je na maila

[email protected]

Z góry dziękuję - ja buduję z Maxa - cena dużo niższa ... wydaje mi się że wystarczy stawiam go główką więc sciana ma 29 cm. Wystarczy jesli chodzi o przemarzanie.

Zapraszam na działkę na wizję lokalną ... pogadamy na miejscu.

Pozdrawiam i czekam na kosztorysy.

Co do pomysłu z zawieszaniem w internecie projektów, wizualizacji, kosztorysów, filmów czy zdjęć to proponuję wykorzystać zwykłego maila. Założyłem konto : [email protected] - bez ograniczeń pojemności.

Wszystko co ciekawe wysyłajcie na ten adres a hasło do konta podam zainteresowanym.

Logowanie na http://www.onet.pl - podaje się login ( [email protected] i hasło ) nic prostszego.

Prośba jedynie aby nikt nie ściągał maili z tej skrzynki za pomocą programu pocztowego bo to spowoduje usunięcie wszystkiego a nie o to nam przecież chodzi. Na wszelki wypadek będę robił na bieżąco kopie gdyby się ktoś zapomniał.

Ja tam swoją "wizualizację" właśnie tam umieściłem i będę ją aktualizował jak się coś pozmienia.

Pozdrawiam

Jeśli ktoś ma wygodniejszy czy bardziej funkcjonalny pomysł to śmiało piszcie

Z góry dziękuję - ja buduję z Maxa - cena dużo niższa ... wydaje mi się że wystarczy stawiam go główką więc sciana ma 29 cm. Wystarczy jesli chodzi o przemarzanie.

Masz na myśli grubość ściany nośnej 29cm. Jeżeli tak to szkoda kasy (wystarczy te 24cm jak w projekcie) a przemarzanie uzyskuje się poprzez min. 8cm styropianu. Liczyliście koszty dla betonu komórkowego 24cm bo jestem ciekaw różnic w materiałach?

Witajcie

Ja robiłam porównanie kosztów i oczywiście szukałam najtańszego rozwiązania:

wychodzi tak: na 221 m2 muru wg projektu:

porotherm 221*11szt na m2= 2431 szt cegieł *cena 4,97= 12082,07

MAX 221*22szt na m2= 4862szt cegieł*cena 2,6= 12641,2

beton komórkowy 221* 7szt na m2= 1547* cena 7,5= 11602,5

Jeżeli w którymś miejscu zamysł jest błędny to proszę o korektę.

cena betonu kom jest taka średnia - ja w socho nie znalazłam taniej niż 7,8 za szt ale może można sobie tańszy przywieźć z polski.

Mój M. nie chciał jednak z tego budować - BK ma opinie materiału nadającego się na obory i tego typu budynki. Ale oczywiście każdy ma swoje zdanie na ten temat :).

Pierwotnie również mieliśmy budować z Maxa plecewickiego ale najtaniej znalazłam w alfagrze za 2,6 brutto i okazuje się że ten porotherm za 4,97 wychodzi taniej niż max. No chyba, że komuś udało się maxa kupić taniej.