Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olyv, dochodzą do nadproży??to dlaczego brak fotek w dzienniku?? :)

no wiem, wiosna, człowiek woli na dworze spędzać czas a nie przed kompem :) mam to samo...

u nas za tydzień montują drzwi wejściowe, nareszcie, bo już tyle czasu stoją w firmie, gdzie zamawiałam, a jeszcze ich nie widziałam...bo zapakowane ;)

tynkarzowi została ostatnia warstwa mułku w salonie i koniec,

c.o. w tym tyg kończą, w przyszłym będziemy wylewać posadzki :)

no i mocne postanowienie na ten tydzień...porządki na zewnątrz i wyrównanie terenu...mam nadzieję,że się uda ;)

pozdrawiam, matka założycielka ;)

Hej,

Kubatura pomieszczen:

0.1 - Przedsionek--------7,36x2,7 = 19,90

0.2 - Hol------------------4,05x2,7 = 10,90

0.3 - Spizarnia-----------3,00x2,7 = 8,10

0.4 - Kuchnia-------------13,47x2,7 = 36,37

0.5 - Pokoj dzienny------35,68x2,7 = 96,34

0.6 - Gabinet-------------11,13x2,7 = 30,05

0.7 - Korytarz------------ 2,09x2,7 = 5,64

0.8 - Lazienka------------ 3,60x2,7 = 9,72

0.9 - WC------------------ 1,92x2,7 = 5,18

0.10 - Pom.gospodarcze- n/d

0.11 - Schowek---------- 0,5x2 = 1,00

0.12 - Garaz--------------- n/d

1.1 - Schody-------------- 19,25

1.2 - Korytarz------------- 22,13

1.3 - Sypialnia 1 --------- 41,44

1.4 - Sypialnia 2 --------- 44,4

1.5 - Sypialnia 3 --------- 34,59

1.6 - Sypialnia 4 --------- 80,86

1.7 - Lazienka ------------ 18,36

Razem kubatura 484,23 metry szescienne (garazu i pom. gospodarczego nie wentyluje, tylko stosuje nawiewniki hydrosterowalne).

Wysokosc na parterze przyjalem 2,7m. Prosze pamietac, ze na poddaszu kubatura policzona jest dla wersji bez loggi.

Reku bedzie w garazu.

SideInfo - dziękówka, dzisiaj już nie mam czasu porównać co mnie powychodziło ale jutro się postaram.

U mnie reku też raczej wyląduje w garażu.

Liczyłeś już może opory ?

Góra jest problematyczna bo w łazience wychodzi wymiana prawie 10 razy na godzinę czyli właściwie przeciąg ( u Ciebie 12 razy ) . Skończy się chyba na tym że będzie dodatkowy wywiew z jednej z sypialni. Możliwe że coś mi się pomerdało przy liczeniu ale jutro jak będę miał wypoczętą głowę to jeszcze raz wszystko posprawdzam. Parter w miare ładnie mi się zbilansowal. Muszę tylko coś wykombinować z okapem w kuchni i spiżarką. Mam już pomysł ale to jutro.

Pozdrówka i dobranoc.

Rano znowu do roboty....

No i jakoś powoli do przodu :)

Dzisiaj załatwilismy sprawy u architekta, pocieszcie mnie że nie przepłaciłam :)

wiec tak ustalilismy po negocjacjach cenę 10 000zł za:

1: projekt przyłącza wodno-kanalizacyjnego (ciagniecie kanalizy od sąsiada około 200m dalej)

2: zmiany w projekcie i adaptacja: (najważniejsze: projekt piwnicy, podniesienie scianki kolankowej, w pokoju nad garażem postawienie scianek działowych i zrobienie dodatkowo garderoby i łazienki, co się z tym wiąże zmiana usytuowania okien - to takie najważniejsze zmiany :) )

3: badanie geologiczne

4. mapki geodezyjne

5. opłata w ZUD w Starostwie

tyle pamietam ......

Napiszcie co o tym myślicie ???

Monika, czy ja tu w Twoim poście widziałam rozbicie tej kwoty na poszczególne punkty czy mam zwidy?? :)

No i Cię nie pocieszę, bo wydaje mi się,że te 10tys to sporo...pisałaś chyba(no chyba,że ja sobie to wymyśliłam) że 6tys za tą piwnicę i adaptację ze zmianami - wydaje mi się,ze to dość wysoka kwota, bo reszta to chyba była w normie ;) w każdym razie na naszym rynku robią to taniej, ale wiadomo - co region to inne ceny

pocieszę Cię, że to dopiero początek ;) zobaczysz jak pięknie uciekają pieniądze na etapie wykończeniówki, aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, mimo,ze to nasz 2 dom to jestem w lekkim szoku :o

jacekh liczy reku a co u reszty słychać??

pozdrawiam i cierpliwości życzę :)

Maciejka masz racje było rozbicie :) Ale pozniej stwierdziłam, że moze trochę zbędnie narzucę wam ceny za poszczególne "roboty", które czasem w rozbiciu na wielu fachowców wychodzą "raz drozej raz taniej" i po zsumowaniu może wyjdzie podobnie jak u mnie :-?

Tez uważam ze za adaptacje zaspiewał za dużo (6tys), w tamtym roku znajomi zaplacili 4,5tys co prawda nie robili piwnicy.

Za SSO też z jednej firmy wycenili roboty na 70tys, uważam ze dużo! dwie kolejne mają sie zapoznac z projektem i zawiadomic ile za robocizne wezmą.

Juz powoli zaczynam sie stresować ze kasa idzie, idzie, idzie a do pozwolenia jeszcze długa droga....

Monika

Liczę reku liczę, nawet już bliżej końca jestem. Sideinfo jest na etapie liczenia dalej ode mnie. Wymieniamy się teraz pomysłami. Ja w weekend powinienem skończyć wstępne projektowanie i wyliczenia. Tak przynajmniej mam zamiar.

A na działeczce wszystkie drzewka w sadzie się przyjęły, bober ( niektórzy mówią bób) rośnie aż miło, groszek żonki też, sadzonki pigwy ( dostałem 200 szt od wuja ) też w większości się przyjęły co mnie niezmiernie cieszy z powodu perspektyw dobrej nalewki, sadzę cały czas różne krzaki i drzewka żeby się na przyszłość osłonić od drogi biegnącej z tyłu działki, wysadziłem też na 3 granicach działki ałyczę na żywopłot i też się ładnie przyjeła. Zamówiłem gruz i piach i w końcu ruszę z ogrodzeniem, blaszak będzie to już pójdzie łatwiej bo teraz pusta działka i wszystko trzeba wozić w kółko.

Sąsiadów wreszcie poznałem, spoko ludzie, budują drewniany dom co mnie bardzo cieszy bo taki widok z salonu bardzo mi odpowiada, idą jak burza, w kilka tygodni postawili całość, teraz okna ii drzwi i to już będzie przypominać dom.

Mam nadzieję że zaczniemy w tym roku nasz własny.

Monika - ja też widziałem rozbicie i reszta wydaje się ok poza tą kwotą 6 tys, myślę że to przesada. Nie wiem jak bardzo komplikuje projekt piwnica ale wydaje mi się że tutaj Cię chcą ogolić. Na inne koszty nie ma bardzo co narzekać, mapki nawet masz taniej niż u mnie.

Pytanie do Jackah i Sideinfo: Czy likwidujecie którys z kominów z uwagi na jego "zbędność" przy zastosowaniu wentylacji mechanicznej ???

Moj maz jest zdecydowany na wentylację mechaniczna. Widze ze wy poczyniacie jakies wyliczenia w tej kwestii. Ja az tak sie na tym nie znam, wyliczenia chyba zostawie firmie która wentylacja mechaniczna sie zajmuje.

Mąz uwaza ze komin np z łazienki jest zbędny (z uwagi na wentylacje mechaniczna którą chce zrobić), architekt z nim sie nie zgadza.

Dlatego mam pytanie do Was czy likwidujecie któryś z kominów ???

Proponuje wymienic architekta, jezeli uwaza, ze zastosowanie wentylacji mechanicznej nie skutkuje w usunieciu komina :)

Ja u siebie "wywalam" kominy K1 i K3 - gdybym nie chcial miec kominka, wowczas wylecialby rowniez K2... no i idac dalej... gdybym mial pompe ciepla - wywalilbym K4.

Generalnie jest zasada - nie laczy sie wentylacja mechanicznej z grawitacyjna - albo jedno albo drugie. Wyjatkiem jest "otwarte palenisko" - jezeli chcesz miec kominek - musisz miec komin...

U mnie zostaje tylko komin od kominka. Reszta out. Pompa ciepła jeśli nie wypali to będzie jeszcze komin z kotłowni. Ale mam nadzieję że jednak z pompą się uda. To zależy od tego co w glebie zastanę. Na dniach się wyklaruje.

Właśnie dłubię drugą wersję planu rozprowadzenia instalacji wentylacji mechanicznej u siebie i jak skończę to wrzucę tu na forum.

Oczywiście z rekuperacją - Twój Mąż z pewnością będzie wiedział o co chodzi.

Architekt który się upiera w zostawieniu kominów albo nie miał do czynienia nigdy z taką instalacją albo profilaktycznie mówi "nie" żeby uniknąć tematu.

Akurat autor naszych projektów jest zwolennikiem mechanicznej choć nie podjął się jej wprojektować od razu. Wiem to z wymiany korespondencji z P. Biryło.

To pierwsza w moim życiu instalacja ale jestem absolutnie zdecydowany bo jak widziałem kilka domów gdzie jest grawitacyjna ( kominy i kratki wentylacyjne ) i grzybek w łazienkach to nie ma tematu.

Sideinfo już wie że w łazience na górze będzie taka wymiana powietrza że "pieczarki" i za sto lat tam nie będą miały warunków do rozwoju. A w pokojach będzie świeżutkie powietrze a na tym bardzo mi zależy.

Popieram więc Twego Męża.

Pozdrówka.

Monika_76 proszę przeanalizować czy można przy rekuperatorze zastosować "kominek" w kuchni. Dobrym i polecanym rozwiązaniem jest filtr węglowy oraz siatka zatrzymująca tłuszcze a powietrze w kuchni wymieniane jest poprzez wyciąg reku gdzieś w suficie :-?

A u nas powolutku:

PNB - jest

aneks na szkielet - w toku

Prąd - jest

Studzienka wodomierzowa - w toku

Płyta fundamentowa - pomroczność jasna :roll:

Ściany - jutro rusza budowa

Pozdrawiamy G i M

Mam nadzieję że w Twojej łazience pieczarki nie zagoszczą nigdy. Najgorszemu wrogowi nie życzę. Dobrze działająca wentylacja grawitacyjna jest w porządku, gdyby nie była, to w każdym domu mielibyśmy pieczarkanie.

Problem w tym że nowoczesne budownictwo jest coraz bardziej "szczelne" i grawitacyjna powoli przestaje mieć rację bytu. Mieszkam w nowym bloku od 3 lat i większość łazienek ma zaczątki grzybków. To niepokojące, a może być wynikiem źle działającej wentylacji. Mieszkanie ogólnie jest suche i nie jest to wina zawilgoconych ścian bo łazienka jest głęboko wewnątrz bryły budynku.

Tak więc jeśli grawitacyjna będzie dobrze wykonana i będziecie pilnować przewietrzania to wszystko będzie w porządku z pewnością. Prawie wszyscy mieszkamy w domach gdzie wentylacja jest "po staremu".

Współczuję jedynie tym którzy wymieniają bezkrytycznie okna na szczelniejsze a potem się dziwią że tyle lat nie było grzyba a tu nagle łup i jest.

Mechaniczna ma swoje wady i to wcale nie małe ale ja już się zdecydowałem.

Pozdr

maciejka a ja mam pytanie: czy nie uważasz, że okno w kuchni jest za nisko?, tak się właśnie zatanawiam też mam ścianę na 3 cegły i jak dam ocieplenia 10 cm + podłogówki i niezbędne wylewki + płytki to zastanawiam się wcisnę te nieszczęsna szafki kuchenne pod okno? Tym bardziej, że jesteśmy wysocy i chciałam kupić meble ciut wyższe od standardowych. Ale jakoś i standardowe mi nie chcą tam wejść.... liczyłaś to jakoś??? czy wsio się zmieści???

Monika - cena jest kosmiczna, lepiej poszukaj gdzieś dalej... ja pod wawą za adaptację płaciłam 1,5 tyś też bez piwnicy - w tej cenie zmiany w projekcie (patrz posty wyżej - było ich sporo) oraz projekt szamba, za kierownikowanie na budowie dodatkowe 1,5 tyś. = razem 3 tyś ze wszystkim

acha i pani za nas wszystko załatwiała w urzędach, nawet pozwolenie monitorowała - dzwoniła gdy było przygotowane, nie interesowały nas żadne papiery poza warunkami przyłącza energ i wody.