Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hej Olyv, u mnie okno w kuchni i w wiatrołapie jest na wys 95 cm od podłogi, reszta okien na 85cm (przynajmniej tak miało być) ale szczerze to nie wiem czy jest tak w projekcie czy sami tak chcieliśmy ;) mamy juz wylane posadzki to jutro zmierzę jako to wyszło :) my też wysocy i też myślałam o troszkę wyższych meblach kuchennych...

pozdrawiam

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej Olyv, u mnie okno w kuchni i w wiatrołapie jest na wys 95 cm od podłogi, reszta okien na 85cm (przynajmniej tak miało być) ale szczerze to nie wiem czy jest tak w projekcie czy sami tak chcieliśmy ;) mamy juz wylane posadzki to jutro zmierzę jako to wyszło :) my też wysocy i też myślałam o troszkę wyższych meblach kuchennych...

pozdrawiam

A jeszcze cię pomęczę jak mogę oczywiście:

czy wysokość okna masz 140 cm czy 150 ? bo nam arch zmieniła na 150 i to pewnie to ... tak domniemam ... muszę coś o tym pomyśleć póki czas jeszcze...

hmm górne krawędzie to sa na jednej wysokości ale w salonie zmieniliśmy duże okna na standardowe 150x180 i wygląda to ładnie, niestety jak patrze to w kuchni i wiatrołapie będę musiała podnieść po prostu parapet wyżej by te nieszczęsne szafki zmieścić.

w ten oto sposób na ścianie frontowej okna będą wyżej niż na bocznych :/

człowiek nie przewidzi wszystkiego echh.,,,,,,,,,,,,

Co do szczegółów typu ścianka kolankowa vs wartwy ocieplenia wypowiem się jak już dostanę projekt. Właśnie dlatego te przeróbki zlecam żeby wiedzieć jak mają być wykonane. Co do warst ocieplenia : 20 cm ściany, 30 cm dach, 20 cm podłoga.

...

Masz już może projekt przerobiony na energooszczędny? Czy autor orientacyjnie napisał jak zmieniło się zapotrzebowanie na energię do ogrzewania domu Ea w stosunku do standardowego projektu?

Czesc!

Cisza na forum... dzienniki sie nie uzupelniaja... :(

tak dla odmiany dodam cos od siebie :)

Plan zagospodarowania terenu juz mam:

http://images44.fotosik.pl/132/95ed61bd232ada76med.png

Niedawno przyszlo do mnie pozwolenie na budowe wjazdu - chcialem ta informacja sie podzielic z moim architektem... wydzwaniam do niego przez tydzien... a tu okazuje sie, ze kolega (hym... no juz nie taki kolega, bo po 60 jest) w Grecji sobie wypoczywa... telefonik wylaczony i niczym sie nie martwi... a ja za pozwoleniem czekam jak na zbawienie :/

No, ale wreszcie udalo mi sie go zlapac - w sobote otrzyma decyzje i mysle, ze w pierwszym tygodniu czerwca wystapi o pozwolenie na budowe... hope so...

Pozdrawiam i czekam na wpisy do dziennikow bodow!!!

Witaj phans :

Dostałem w zeszłym tygodniu wszystkie rysunki po zmianach tj : A3, A4, A5, A6, A8 , A9, A10. Podmnienię je w teczkach które trafią do adaptacji.

Co do brakujących :

A1 - przykładowe usytowanie - to sie nie zmienia w moim przypadku bez zmian

A2 - aranżacja - nie jest potrzebna, mam zresztą starą

A7 - projekt więźby- nie dostałem tego po zmianach - podobno przeliczanie więźby jest obowiązkiem architekta który robi adaptację i wykonuje się to każdorazowo dostosowując fundamenty i dach do warunków klimatycznych - zobaczymy. Zapytałem o wysokość krowki i to można zwiększać max do 4 cm.

Wszystkie pozostałe rysunki ( przekroje ) mają już pozmieniane wymiary po powiększeniu warstw ocieplenia. Co ciekawe bloczki fundamentowe są zmienione z 24cm na 29cm.

Jeśli napotkam na problem przy podniesieniu wysokości krokwi to aby nie tracić sufitu na poddaszu zmienię murłatę na wyżższą i będzie taka sama wysokość pomieszczeń poddasza jak w oryginale. Cały czas zastanawiam się nad ścianką kolankową - korci mnie podniesienie o jeden pustak.

Żadnych danych o zmianach energochłonności nie dostałem.

Mało się odzywam bo zasuwam na działce. Ogrodzenie wreszcie zgłosiłem do starostwa i w przyszłym tyg stawiam słupki. Jak tylko dostanę warunki na wodę walę do architekta z adaptacją.

Czas jakieś foty działki wrzucić :) humus zdjęty, koparka wywaliła mi dziurę żeby sprawdzić co za ziemię mamy do głębokości 4 m ( woda nie podchodzi ) , zrobiłem tymczasowy zjazd wysypany gruzem( może mnie nie dopadną zanim nie wprojektuję docelowego - trzymajcie kciuki ) blaszak postawiony, sad rośnie, jakieś drobne roślinki uprawiamy sobie ( ja bober(bób) - żonka dynie ) , posadziłem 1000 szt ałyczy na żywopłot, przyjęły się ładnie i już są pierwsze listki po przycięciu.

Glebogryzarką przejechałem wkoło działki w linii ogrodzenia żeby wyrównać w miarę pod słupki.

Dłubię teraz dziurki w słupkach żeby zakotwić je lepiej w betonie.

Pozdrówka

Mamuśka - REWELACJA, mimo że inna bryła niż nasza będzie to bardzo mi się podoba.

co do zapału to nie mam wyjścia, pół hektara trzeba czymś zapchać a to wcale nie jest łatwe. Część działki gdzie będzie budowa oddzielę żeby nie było ruiny na całym terenie ale poza tym ogrodzonym kawałkiem mogę już działać swobodnie. Z sadem częściowo się wyrobiliśmy i poza jabłkami i śliwkami mam już wszystko czego dusza zapragnie. 4 rzędy moreli, brzoskwini, gruszek, czereśni, wiśni, orzechów... wszystko się przyjęło.

Tam gdzie nic jeszcze nie rośnie rozsypałem gorczycę i już powschodziła. Jak podrośnie to przeoram - będzie nawóz za darmoszkę.

Tył działki gdzie będzie "prywatny las przydomowy" obsadzam sukcesywnie jak coś fajnego trafię gdzieś na trasie, a to jakieś dębaczki, a to buczki, sosenki, parę jodeł, zanim to urośnie to ja posiwieję ale co tam, poczekam.

Chwasty nie czekają ani chwili i już widzę że walka będzie cieżka. Gdyby nie glebogryzarka to już bym nie widział rąk przez odciski. A tak to pyr pyr pyr ;) ...

Cześć wszystkim!

Ja też przymierzam się do budowy Faworyta - wariant I, wersja lustrzana, czyli C183a L. Będę budował w okolicach Błonia k. Warszawy. W tym roku mam nadzieję na wylanie fundamentów, a potem reszta. Trzymam kciuki za Wasze domy, chociaż nie zdążyłem jeszcze przeczytać wszystkich wypowiedzi.

Moje zmiany na razie nie są do końca ustalone, ale pewnie będzie to:

- na dole zlikwidowanie jednej z łazienek;

- na górze przesunięcie łazienki w kąt bliżej pieca;

- usunięcie loggi nad garażem;

- poprzesuwanie ścianek działowych na górze.

To na razie tyle. Pozdrawiam.

Witamy Forumowiczów,

Po długich i wyczerpujących przygotowaniach dobrnęliśmy do końca papierologi.

- pozwolenie na szkielet jest,

- pozwolenie na studzienkę wodomierzową jest,

- pozwolenie na rozpoczęcie prac archeologicznych jest,

- firma budująca fundament jest (brawo Maciejka :) ),

- działka odkrzaczona i zdjęty humus,

- studzienka zamontowana, woda na działce,

- licznik energii i gniazda zamontowane,

- archeolog odwiedził działkę po zdjęciu humusu, tu była jakaś wczesno średniowieczna osada :o a archeolog też musi zarobić,

- w poniedziałek geodeta wytyczy osie budynku i położenie mediów,

więc powolutku do przodu.

Maciejka - Wasz Faworyt śliczniutki widziałem z bliska.

Gagusia i Marban

Witaj Sylwia :)

mam nadzieję,że będziesz się chwaliła postępami na budowie, jak już coś się zacznie dziać...

cieszę się,że mój domek się podoba :)

u nas ostatnia wykańczalnia, najgorsze,że fizyczna i psychizna też :x

łazienka górna się robi(dolną narazie odpuszczamy), kuchnia i schody zamówione, płytki do kuchni częściowo zamówione, częściowo są, i generalnie to ciągle coś załartwiam, wybieram, idę na kompromisy pomiędzy tym co chcę, a tym na co portfel pozwala...ale, już niedługo... :)

marban, no piękny dziennik sie zapowiada

pozdrawiam