Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Przeglądając szczegółowe rzuty faworyta zauważyłem że w pokojach na poddaszu jest coś takiego co się nazywa 'Rury wentylacyjne z blachy ocynkowanej śr 150 z kratką w stropie...'

Wg mnie o wiele lepszą wentylację poddasza zapewni wywalenie tego czegoś a w tych pokojach konieczne zastosowanie nawiewników okiennych ciśnieniowych jako nawiew(nie wiem czy w projekcie jest coś takiego), nad drzwiami przez ścianę na hol kratkę went. i koniecznie na kominie wywiewnym z łazienki zastosowanie nasady hybrydowej (fenko, turbowent hybrydowy) - taka nasada może być używana w went. grawitacyjnej!

Może komuś ta wiedza się przyda bo niestety prasa promuje inny tym wentylacji za sprawą sponsorów a projektanci i wykonawcy również nie są bez winy.

Witam Forumowiczów :)

Jeste na starcie budowy Faworyta i poważnie zastanawiam się nad rekeperatorem. Wstepnie jedna z firm wycenila calosc instalacji na ok. 15tys.

Poza poprawą wentylacji w domu i oszczednoscoami na ogrzewaniu, liczyłem na likwidacje przynajmniej jednego komina. Niestety nie mam koncepcji w jaki sposb to zrobic, bo po jednym kominie trzeba do spalin (kocioł i kominek) a jeden komin bylby wskazany jako wentylacja z kuchni - podobno nie podłacza sie okapów kuchennych do rekuperatora. Czy ktos juz moze te problemy rozwiązał?

pozdrawiam

Poza poprawą wentylacji w domu i oszczednoscoami na ogrzewaniu, liczyłem na likwidacje przynajmniej jednego komina.

Zastosuj porządny filtr w okapie kuchennym i podobno coś takiego już się podłącza do went. mechanicznej z rekuperatorem. W takim systemie jeszcze trzeba się zastanowić co z went. garażu (w jaki sposób).

Specem od went. mechanicznej na forum jest adam_mk więc poszukaj jego wątki dot. rekuperacji.

Ja długo analizowałem ten system wentylacji i doszedłem do wniosków, że ani pod względem poprawy wentylacji ani oszczędności ten system nie jest mi potrzebny. Jeżeli podjąłeś tą decyzję tylko na podstawie artykułów prasowych to jeszcze raz to przemyśl :-)

Tom Budowniczy

My będziemy stosowali rekuperator. Ofertę na wykonanie instalacji mamy podobną. Ta sama firma zamontuje też kominek i połączenie DGP z instalacją wentylacji mechanicznej. W kuchni zastosujemy okap z filtrem olejowym i węglowym bez podłączenia bezpośredniego z reku. Oczywiście pośrednio powietrze z kuchni dostanie się do wyciągu rekuperatora zamontowanego w suficie kuchni. :roll:

Komin w gospodarczym będzie systemowy z dwoma kanałami wentylacyjnymi, czyli wentylacja grawitacyjna garaż i gospodarczy. I tak masz dwa kominy do kominka i w gospodarczym.

Pozdrawiamy

Poza poprawą wentylacji w domu i oszczednoscoami na ogrzewaniu, liczyłem na likwidacje przynajmniej jednego komina.

Zastosuj porządny filtr w okapie kuchennym i podobno coś takiego już się podłącza do went. mechanicznej z rekuperatorem. W takim systemie jeszcze trzeba się zastanowić co z went. garażu (w jaki sposób).

Specem od went. mechanicznej na forum jest adam_mk więc poszukaj jego wątki dot. rekuperacji.

Ja długo analizowałem ten system wentylacji i doszedłem do wniosków, że ani pod względem poprawy wentylacji ani oszczędności ten system nie jest mi potrzebny. Jeżeli podjąłeś tą decyzję tylko na podstawie artykułów prasowych to jeszcze raz to przemyśl :-)

Dziękuje za uwagi :)

Co do decyzji - mam znajomych, ktorzy zastosowali rekuperacje dobrych kilka lat temu. Powodem była technologia budowy domu (termomur, czy jakos tak - takie klocki styropianowe zalewane betonem) Są bardzo zadowoleni z tego systemu, w domu jest świeże powietrze, zadnych grzybków czy innych żyjątek :) Tak więc to było moją główną inspiracją. To, co mnie na razie zniechęca to małe oszczednosci (likwidacja max jednego komina a nie dwóch), probem z ukryciem rur (jedyny chyba rozsadny pomysł, to podwyzszenie parteru i obnizony sufit podwieszany) i koszty samego systemu.

Co do wentylacji mech z rekuperacją ja u siebie to planuję zrobić, liczyłem nawet wszystko i kuchnię można spokojnie rozwiązać bez komina. Robisz wyciąg w okapie z filtrem, z tego potem zamiast do komina puszczasz powietrze z filtra z powrotem pod sufit kuchni a tam już czeka anemostat wyciągowy żeby to powietrze zgarnąć. Większość syfu i tłuszczu siądzie na filtrze w okapie a wyciąg zabierze odfiltrowane wstępnie ciepłe powietrze. Jak chcesz to mogę swoje swoje prymitywne wypociny podesłać albo tu umieścić. Taki wstępny projekt rozmieszczenia nawiewów i wywiewów. Próbowałem znaleźć rozsądne miejsce na poprowadzenie kanałów i się udało. Przy odrobinie szczęścia uda się je zabudować że prawie nie będzie widać. Nie wiem czy uda się je wpakować w strop monilityczny - tego się dowiem jak będę u architekta - czy strop takie kanały wytrzyma. Teriva w sumie prawie cała z dziurek to czemu monolit by nie zdzierżył ?

To oczywiście teoria - ja świadomie padłem "ofiarą" marketingu i będę uparcie dążył do wentylacji mechanicznej. Już kiedyś pisałem że mieszkam w nowym bloku i większość łazienek ma grzyba. Ja u siebie chcę tego uniknąć.

Względy kosztów ogrzewania oczywiście też są bardzo ważne i nie stać mnie na puszczanie ciepła kominem. Może sie powtarzam za gazetami ale ja w tym widzę wielki sens, tym bardziej że ceny energii i paliw będą rosły.

U mnie komin zostanie tylko od kominka.Kominek odcięty od powietrza wewnątrz pomieszczeń. Podczas otwierania drzwi kominka musi być możliwość zablokowania wyciągu wentylacji na oczas otwartych drzwi kominka. Inaczej powietrze może zassać z kominka i nieszczęście gotowe. Na wątku o rekuperacji jest nieco na ten temat.

Jeśli macie jakiś piec w planie to komina z gospodarczego nie unikniecie niestety.

Tu jest dół ( wypociny)

http://images43.fotosik.pl/150/fff1813e75e2b588m.jpg

robiłem to na oryginalnym projekcie, finalnie nie mam kominów K1 i K3 , spiżarnia przeniesiona na wewnętrzną ścianę , kibel i łazienka na dole połączone. Kominek w rogu salonu.

Nie wrysowałem tego na zmienionym projekcie bo mam wszystko w głowie i na obecnym etapie nie potrzebuję więcej wiedzieć.

Moja wersja Faworyta to lustro czterospadowe.

Dzisiaj wieczorkiem jak będzie chwila albo jutro wrzucę. Jakoś się nie mogę zebrać do tego. Projekt jeździ ze mną w aucie i jak sobie przypiminam o skanowaniu to już mi się nie chce iść po papiery :)

Różnice wrzucę. Jak macie jakieś specjalne życzenia to proszę o "zlecenia".

Pozdr