Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dawno się nie odzywałam .....

My nadal w papierologii ale powoli do przodu. Juz mamy złożone papiery w ZUDzie, uzgodnienia z zakładem energetycznym na etapie końcowym (mamy nadzieję), mamy juz opracowany projekt sieci wodno-kanalizacyjnej (300m długośc :( ) .

Wczoraj bylismy na naszym polu-"herbapolu". Mamy własne poziomki !!!!!!

jacekh jak masz zamiar schowac na parterze przewody wentylacji mechanicznej. Z pietra przewody na strychu będą "leżały", a parter ???? wykonawcy proponują robić sufit podwieszany. Podnosimy wysokość parteru o 1 cegłę aby pozniej nie okazało się ze nam "za nisko"(podłogówka +ten podwieszany sufit). A jakie są twoje przemyślenia na schowanie przewodów na parterze??

Długo to trwało i decyzja zapadła :-)

Będzie projekt: FAWORYT - WARIANT I ODB. LUSTRZANE czyli C183A L

A zmian to będzie sporo :-) ale o nich później.

Robię wizualizację w 'Sam zaprojektu dom wnętrze ogród' i jak przejdzie to przez ostateczne uzgodnienia z projektantem domu i wnętrz to pokażę.

Pozdr,

Piotrek

Jestem na urlopie i nie mam dostępu do sieci, teraz sobie wlazłem na chwilę tylko.

Monika - na parterze przewody będą u mnie przechodzić tak że nie będzie to się rzucało w oczy i zabuduję zwykłym karton gipsem albo belkami.

Wywiew z kuchni i spiżarni pociągnę zaraz za drzwiami wejściowymi do domu, no i w kuchni końcowy odcinek zabuduje karton gipsem - to już niestety będzie widoczne. Możliwe że walniemy belkę - tak jak to planujemy też w salonie zrobić. U mnie spiżarnia jest przeniesiona na ścianę wewnętrzną więc "po drodze" do kuchni ją załatwię.

łazienka na dole - nie przeszkadza mi że pod sufitem będzie zabudowany kanał, ile razy wchodząc do łazienki patrzy się na sufit ? Zresztą w łazience akurat można śmiało podwieszany zrobić, u teścia jest tak w łazience i nie przeszkadza. Pod warunkiem że mała łazienka. Moja łazienka i kibelek będą połączone i raczej zabuduję sam kanał. Można to połączyć z jakimś ciekawym oświetleniem.

Nawiew do gabinetu i salonu jeszcze raz przemyślę, zastanawiam się czy puścić to przez łazienkę i korytarz nad drzwiami wejściowymi do gabinetu czy już przesunąć do gabinetu , tak żeby nie było to widoczne z korytarza. Tutaj sobie myślę jeszcze. Mam czas niestety.

W salonie planujemy pod sufitem "belki" i w jednej z nich ukryję kanał nawiewny. Będzie raczej tylko jeden kanał, ale dwa nawiewy, ten większy uruchamiany ręcznie kiedy się zwali dużo gości, albo zechce mi się mieć dużą wymianę.

Mam dużo czasu bo niestety pojawił mi się poważny ból z wodą, i po trzech miesiącach ściemniania sąsiad ostatecznie okazał się "nieżyczliwy" jeśli to mogę tak określić i pozbawił mnie złudzeń że da zgodę na przekopanie swojej działki. A wystarczyło powiedzieć od razu NIE i nie miałbym pretensji

Muszę teraz kombinować z innej strony , niestety czas stracony i mapy do celów projektowych psu na budę. Architekt nie rozpocznie mi adaptacji nim nie będzie warunków na wodę. Robił ktoś z Was opcję "własna studnia" ? Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.

Acha, jestem mściwy i staram się o zmianę miejsca postawienia skrzynki energetycznej ( miała być właśnie na granicy z sąsiadem który mi nie chce pozwolić z wodą ) i jak się uda ją przesunąć to prąd będą sobie mogli podłączyć "bezprzewowodo".

Niestety to powoduje że dwa - trzy miesiące muszę teraz zmarnować na oczekiwaniu na wrysowane nowej lokalizacji skrzynki, i dopiero jak się to pojawi na ZUDzie to coś mi drgnie. Tym sposobem w tym roku marne szanse że coś zacznę z budową. Szkoda bo się bardzo napaliłem.

Tymczasem nawet ogrodzenie nie skończone. Jestem na urlopie i nie mogę nic dłubnąć. Materiały czekają.

Trzymajcie kciuki, może jakimś cudem się wyrobię w tym roku.

Acha - obiecane różnice wrzucę po powrocie - nie gniewajcie się.

Pytanie stare jak świat....czy można gdzies zobaczyc Faworyta w wersji bardziej zaawansowanej niż pozwolenie na budowe ? :-) Ja mam zamiar budować w okolicach Bielska-Białej (tam tez mieszkam obecnie) i powiedzmy ze 300 km bylby w stanie sie przejechac, zeby zobaczyć. Moze ktoś zaprosic?

Dlaczego to takie ważne - rozmawiam juz z trzecim potencjalnym wykonawcą i na moje "że drogo" słyszę, że to bardzo duzy dom, praktycznie półtorej domu, duzo mb fundamentów, duzy dach to musi duzo kosztować :( Zastanawiam sie nawet, czy mimo posiadanego juz pozwolenia na budowe nie wybrac znacznie mniejszego domu i calej procedury nie przejsc jeszcze raz. Dlatego chcialbym gdzies zobaczyc w naturze te bezkresne powierzchnie w srodku Faworyta.

SideInfo: Teraz widać w dzienniku, że naprawdę ruszyłeś. :D Co dalej będziesz robił z uziomem. U nas bednarka przechodzi w tym samym miejscu, aby zapewnić odpowiednio niską rezystancję uziomu na drodze do skrzynki podłączeniowej wbiję kilka prętów uziemiających i połączę wszystko bednarką.

phans: moja ściana zewnętrzna oprócz drewnianego szkieletu z KVH (to rodzaj drewna) to 16 cm wełna + 6 cm wełna 0,35 W/m2*K + styropian 12 cm 0,31 W/m2*K i 2 x OSB, PKG oraz tynk :) Teoretycznie dom 3 litrowy, czyli zapotrzebowanie roczne na m2 3 litry oleju opałowego. Na dzień dzisiejszy brakuje styropianu i docieplenia 6 cm wełny. U nas dzisiaj ulewa, mamy nadzieję, że membrana na dachu wytrzymała tą nawałnicę.

marban: Uziom bedzie polaczony z uziomem od zakladu energetycznego i to wszystko - nie planuje dodatkowych pretow wbijanych w ziemie - podobno styk law z gruntem zapewnia wystarczajaco duza przewodnosc (mala rezystancje).

phans: Tak, zamierzam montowac okna w ociepleniou, tzn. okna beda przymocowane do muru, lecz na takich specjalnych ramieniach, po to, aby de facto umocowane byly w ociepleniu :)

SideInfo U nas zakład energetyczny dostarcza 3 fazy + zero robocze, zero ochronne muszę wykonać sam. Jeżeli chodzi o wykonanie zera ochronnego tylko poprzez podłącznie do zbrojrnia fundamentowego bednarki to nie jest wystarczające do otrzymania niskiej rezystancji uziemienia ochronnego. Jeżeli w Twoim przypadku zakład dostarcza zero ochronne to opisane przez Ciebie połączenie może okazać się wystarczające i zapewni odpowienio niską rezystancję niezbędną do prawidłowego działania zabezpieczeń. Tutaj jest kilka ewentualnych wskazówek http://forum.muratordom.pl/uziemienie-ochronne,t163203.htm

ha ha, Maciejka wakacje to miała króciutkie, teraz biegam z kolornikami i wybieram farby, płytki, panele i powiem Wam już szczerze - mam pomału dość!!!! Na szczęście widać już koniec tej mordęgi ;) mam wiadomość,że dzisiaj właśnie przyszły nasze meble kuchenne, jest nadzieja,że na początku sierpnia będą montowane i planujemy przeprowadzkę tak na połowę sierpnia :D:D:D cieszę się ogromnie, bo już zmęczona troszku jestem, ha, a to pewnie dopiero początek tego rycia ;)

zdjęć trochę mam, ale nie mam kiedy wrzucić ich na dziennik, jeszcze obiecałam phansowi nakręcić filmik z moją górą, psychicznie się juz do tego przygotowałam ;)może jutro dam radę...

marban, byłam w zeszłym tyg na Waszej budowie, imponująco to wszystko wygląda! (tylko z zewnątrz popatrzyłam, bo nikogo nie było)

pozdrawiam :)

Kochani :)

21.07 złozylismy papiery do starostwa i czekamy na pozwolenie (słyszelismy ze "u nas" srednio 2tyg sie czeka i trzymamy się tej myśli).... Nadal wierzymy ze w tym roku postawimy SSO. Mamy juz zaklepaną ekipę, kierownika budowy, jak dostaniemy pozwolenie to ruszamy "na banki".

Z tymi bankami to też niezły stres: Polbank ma nawet korzystna propozycje ale tyle sie naczytałam o ich nieterminowych przelewach transz ze strach na mnie padł, WBK ma najnizża marże ale za to prowizje za udzielenie chyba najwyższa oscyluje przy około 3% jesli dobrze pamiętam, w Nordei zdolnosci takiej nie mam jaką bym chciała .....totalny mętlik w głowie.

Mam do tych ktorym juz "mury pną się do góry" prośbę o informacje z czego budujecie ??? Porotherm, silka, sorbet ??? Najpierw chcielismy porotherm ale im blizej ostatecznej decyzji tym gorzej, zaczynam sie zastanawiać nad Solbetem. Co myslicie ???? Wiem ze decyzja należy do nas ale podzielcie się swoją wiedzą.

I jeszcze jedna prośba o bankowy kosztorys ..... chyba Olyv ostatnio nim sie dzieliła

Rozpisałam sie dziś ....