Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do 'błędów' w projekcie to oprócz tych zabiegowych schodów warto zastanowić się co z zrobić z różnicą poziomów podłogi pomiędzy pokojem a loggią (zauważalny próg).

Schody u mnie mają być ze spocznikiem kosztem garażu czyli schody wydłużamy na garaż.

Co do progu w loggi to planuję zmienić strop monolityczny na gęstożebrowy(teriva).

A ten dach u olyv ma więcej niż 35st.

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

phans: ze schodami, musze przyznac, dales mi sporo do myslenia... po zapoznaniu sie z obowiazujacymi normami oraz doswiadczeniem innych okazujesie, ze min. szerokosc schodow to 80 cm - we Faworycie bedzie 90cm (po wykonczeniu) - troche malo... ja planuje polaczyc na parterze lazienke z WC, wiec bylaby mozliwosc porzerzenia np. o 20 cm schodow - zawsze cos...

Co do spocznika, to rowniez uwazam, ze schoy powinny byc tak zaprojektowane, aby sie zmiescil - masz juz moze dokladna koncepcje jak to wykonac?? moze jakies rysunki??

Co do spocznika, to rowniez uwazam, ze schoy powinny byc tak zaprojektowane, aby sie zmiescil - masz juz moze dokladna koncepcje jak to wykonac?? moze jakies rysunki??

90cm na szer. biegu wystarczy. Pani architekt co nam będzie robić zmiany w projekcie oraz adaptacje stwierdziła, że poszerzenie schodów mało co da komfortu, rodzą się problemy jak poddasze zmienić itd.

Aby te schody miały spocznik i stopnie prostokątne to pozostaje tylko wydłużyć te schody na garaż. Podobno ściana od schodów wejdzie do garażu ok. 1m. Rysunków brak ale jak będę miał zmieniony projekt to pokażę.

Ja wolę mieć b. wygodne schody kosztem garażu. Byliśmy u olyv i utwierdziliśmy się w przekonaniu o ich wydłużeniu. Uważam, że dom buduje się dla ludzi a nie dla samochodów :-) a schody w domu używa się często. Schody zabiegowe mogą być dla człowieka młodego i sprawnego fizycznie ale dla dzieci i zwłaszcza osób starszych to tylko ze spocznikiem i wszystkie prostokątne stopnie.

http://www.muratordom.pl/wnetrza/posadzki-i-schody/sprawdz_-jak-sie-zaczynaja-i-koncza-schody___,6514_21747.htm

http://www.budujemydom.pl/abc/336_podstawowe_wymiary_schodow/

Hej!

Chcialbym bardzo serdecznie podziekowac olyv oraz marban'owi oraz za to ze uzupelniaja swoj dziennik na biezaco - milo jest popatrzec jak prace sie posuwaja naprzod - bardzo Wam kibicuje. I zachecam do wstawiania wiecej fotek.... szczegolnie Marban... gdzie sa wnetrza?? :)

A jak reszcie idzie? Moje "postepy" rowniez mozna obserwowac w dzienniku, jednak z oczywistych wzgledow prace znacznie wolniej sie posuwaja.

Pozdrawiam wszytskich!

BTW. Marban: jakie okna wstawiales (parametry) i jaki koszt calkowity wyniosl przy wyborze firmy M&S?

To ja również podziękuje olyv za to, że budują dom niedaleko naszego - warto zobaczyć coś na własne oczy i skopiować niektóre zmiany. Jestem również pod wrażeniem szkieletowca marbana głównie za szybkość w budowie domu. No cóż ja wybrałem technologię tradycyjną bo 'wszyscy' tak budują.

U mnie ustalone z p. architekt z Grodziska Mazowieckiego główne zmiany w faworycie C183aL (architekta polecam bo ma zmysł oraz duże doświadczenie w budowach). A, że tych zmian w projekcie jest b. dużo to większość stron projektu jest od nowa rysowanych na komp.!

wszytko jest kwestią gustu i przyzwyczajenia, u nas garaż musi być na dwa samochody, to był warunek wyboru projektu ( jeden z wielu :) )

schody może i faktycznie troche źle zaprojektowane ale jak juz robimy górę i biegamy po nich non stop to juz wydają sie całkiem normalne i nie przysparzaja problemów.

jeżeli uda sie komuś poszerzyć o te kilka cm. to na pewno znacznie zwiększy to komfort użytkowania, schody staną się szersze i co za tym idzie stopnie się powiększą.

Reasumując: Schody nie są powodem aby rezygnować z projektu, dom ma bardzo wiele zalet, a schody nie są wadą, jedynie drobnym mankamentem

jeżeli ktoś chce dokładnie się przyjrzeć to zapraszam w okolice Sochaczewa

Witamy wszystkich serdecznie,

my także podziwiamy wszystkie dostępne dzienniki Faworytów i trzymamy kciuki. :D

SideInfo: Okna zamówiliśmy już w zimie i przy naszej adaptacji wyszło 14 sztuk w tym 10 szt z roletami. Okna miały być z zestawami trójszybowymi współczynnik 0,6 i ciepłą ramą. Do czasu ich wyprodukowania technologia uległa modyfikacji i mamy szyby o współczynniku 0,5. Współczynnik przenikania ciepła dla całych okien waha się w zależności od wielkości od 0,7 - 0,9. Ze względu na pasywne ściany dobraliśmy jeszcze folię paroszczelną i paroprzepuszczalną, które stosuje się przy montażu takich okien. Koszt całości z montażem 28 470 PLN + koszt w/w folii.

Zdjęcia wnętrz postaram się umieścić jeszcze w tym tygodniu. A dlaczego Wasze zdjęcia są takie malutkie??? :wink:

Zazdroszczę wszystkim którzy już "w trakcie".

Dzisiaj dostałem telefon od architekta że skończyli adaptację, wszystko pouzgadniane, poskładałem już wcześniej wniosek o zgodę na przebieg przyłącza wodociągowego w gminie i jestem w trakcie wyłączania ziemi z produkcji rolnej. W poniedziałek odwiedzę architekta i starostwo z tym wyłączeniem. Architekt za adaptację + projekt zjazdu i przyłącza wodociągowego - 3000 PLN.

Mam oferty na SSO robocizna - rozpiętość niezła, od 20 do 40 tys. Jak oni to liczą ciekawe... ten co dał 40 tys to mam wrażenie ocenił mnie "na oko" i po samochodzie. Bardzo nie lubię jak ktoś tak na mnie patrzy. Auto nie moje oczywiście tylko służbowe...

W tym roku w każdym razie klapciocha, raczej nie zaczniemy. :(

Podziwiam dzienniki i przebieram nogami aż się coś u mnie zacznie dziać, porządkujemy działkę, skończyłem rozpinać siatkę. Zajmę się tymczasowo ogrodem w części gdzie nie będzie budowy. Już trochę roślinek wsadzone.

Co sądzicie o zmianie stropu z monolitu na terivę ?

Jeden z wykonawców preferuje terivę, mnie obojętne, sądzę że im łatwiej po prostu zrobić terivę bo nie ma tyle zbrojenia ale to tylko moje wrażenia.

Dajcie znaki jak z tym stropem u siebie planujecie.

Pozdrówka

Ja chyba tez wybiore terrive... zwroc uwage na to, aby wybrac Terrive III (chyba to tak sie nazywa) - lepiej tlumi dzwieki.

Co do wykonania - terrive znacznie lepiej sie "robi" poniewaz nie musisz zaopatrzyc budowy w ogrom desek do szalowania... stepli tez chyba troche mniej - zawsze to jest material "jednorazowy", ktorego raczej juz nie uzyjesz nigdzie indziej... pozarym chyba szybciej sie robi - jadnak ukladanie zbrojenia trwa dluzej.

Z tego co mi wiadomo, to tylko wieksza grubosc stropu jest...

Ja jeszcze nie zdecydowałem jaki strop, wykonawcy zgodnie twierdzą że teriva jest tańsza, ale im jakoś nie wierzę. Architekt który mi zrobił adaptację uważa że zmiana na terivę jest w tym przypadku do zrobienia bez problemu tyle że będziej drożej niż monolit. Ktoś kto produkuje belki i pustaki do terivy musi na tym zarobić odpowiednio, niskie marże na tym polu to raczej mało prawdopodobne.

Wierzę architektowi, nie ma żadnego interesu żeby mnie namawiać na monolit czy terivę, za to wykonawcy owszem.

Ktoś z Was robił porównanie ?

Ja mam górę inną ale do stropu to to samo u wszystkich zdaje się.

W sumie jest mi obojętne jaki będzie, mam czas na decyzję bo u mnie budowa już definitywnie ruszy w przyszłym roku dopiero. Najlepszy z wykonawców który mi się najbardziej podoba może ruszyć w lipcu, ale wiem że robi dorze i bardzo pilnuje terminów. Określił czas budowy na 6 tygodni ( z przerwami technologicznymi) cena za robociznę 30 tys.

Czekam do środy na jeszcze jednego, robi nieco większy zakres bo z kanalizacją i pierwszą wylewką na parterze i wygląda że będzie podobnie kosztował, byłbym pierwszy w kolejce w nowym sezonie, więc kwiecień jest realny. Gość buduje dwa domy dla architekta właśnie i się sprawdził.

Albo albo zobaczymy kto wygra.

Odebrałem dzisiaj dokumentację z adaptacji. Projekt + projekt zjazdu+ projekty przyłącza wody i prądu łącznie 3tys. wszystko pouzgadniane elegancko i mam nawet zrobioną organizację ruchu z oznakowaniem jak już będę dłubał zjazd. Oby wszystko tak gładko dalej szło.

W przyszłym tygodniu składam wniosek o PNB. Dzisiaj w starostwie złożyłem ostatni papir - wniosek o wyłączenie z produkcji rolnej. Oby wszyscy urzędnicy byli tacy przyjaźni.

Dajcie znaki ile Was kosztowały/będą kosztować SSO

Pozdr

witam

tak sobie licze i sprawdzam

jaka wyszła wam powierzchnia dachu ??

generalnie powinno być coś około 240 m2

a u mnie podobno wyszło 309 m2

bardzo proszę o info

na stronie muratora dot. materiałów dla C183a jest:

Pokrycie dachu: dachówka ceramiczna + folia paroprzepuszczalna 228,96 m2 ale być może się pomylili albo poprzez zwiększenie kąta nachylenia dachu tyle wychodzi?

Te 240m2 czy wg danych z muratora 229m2 dachu są zaniżone albo nie uwzględniają powierzchni okien dachowych i kominów!

Sam jeden prostokątny wycinek dachu o przekroju poziomym 570cm x 1393cm ma powierzchni:

dla dachu 35stopni = 96,6 m2

dla dachu 40 stopni = 103,6 m2 (czyli wzrost 7%)

i dla dachu 45 stopni = 112,2 m2 (wzrost 16%).

Dla dachu 35 stopni mamy 96,6 m2 - 4 okna dachowe (1,25m2) = 91,6 m2

Nie chce mi się liczyć wszystkich połaci dachu. A co z dachówkami kalenicowymi i innymi?

Możesz podać wyliczenia szczegółowe do tych 309 m2 dachu czy dachówek?

Ładna sumka chyba wyjdzie na sam dach dot. dachówek? Ile?

witam

tak sobie licze i sprawdzam

jaka wyszła wam powierzchnia dachu ??

generalnie powinno być coś około 240 m2

a u mnie podobno wyszło 309 m2

bardzo proszę o info

na stronie muratora dot. materiałów dla C183a jest:

Pokrycie dachu: dachówka ceramiczna + folia paroprzepuszczalna 228,96 m2 ale być może się pomylili albo poprzez zwiększenie kąta nachylenia dachu tyle wychodzi?

Te 240m2 czy wg danych z muratora 229m2 dachu są zaniżone albo nie uwzględniają powierzchni okien dachowych i kominów!

Sam jeden prostokątny wycinek dachu o przekroju poziomym 570cm x 1393cm ma powierzchni:

dla dachu 35stopni = 96,6 m2

dla dachu 40 stopni = 103,6 m2 (czyli wzrost 7%)

i dla dachu 45 stopni = 112,2 m2 (wzrost 16%).

Dla dachu 35 stopni mamy 96,6 m2 - 4 okna dachowe (1,25m2) = 91,6 m2

Nie chce mi się liczyć wszystkich połaci dachu. A co z dachówkami kalenicowymi i innymi?

Możesz podać wyliczenia szczegółowe do tych 309 m2 dachu czy dachówek?

Ładna sumka chyba wyjdzie na sam dach dot. dachówek? Ile?

dokładne wyliczenia będę miał za jakiś czas

generalnie podnieśliśmy trochę dach, zwiększając kont nachylenia, i zakładam że tu jest różnica w obliczeniach

jak tylko będę miał dokładne cyfry to napisze