Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja jeszcze nie zdecydowałem jaki strop, wykonawcy zgodnie twierdzą że teriva jest tańsza, ale im jakoś nie wierzę. Architekt który mi zrobił adaptację uważa że zmiana na terivę jest w tym przypadku do zrobienia bez problemu tyle że będziej drożej niż monolit. Ktoś kto produkuje belki i pustaki do terivy musi na tym zarobić odpowiednio, niskie marże na tym polu to raczej mało prawdopodobne.

Ogólnie teriva nie powinna być droższa od monolitu a wręcz mówi się że powinna być tańsza ale nie znalazłem w sieci jakiś ciekawych obliczeń.

Co do terivy(strop gęstożebrowy) to jest to strop cieplejszy(pustaki z keramzytu) i szybciej się go robi tzn. jest krótszy przestój technologiczny w stosunku do monolitu. Monolit również ma zalety w stosunku do terivy więc problem jest podobny jak wybór materiału na ściany :-) Terive bardzo łatwo się układa - nie trzeba fachowców do tego.

Co taka cisza na forum? Może ci do adoptują faworyta i go zmieniają pochwalą się co zmienili i dlaczego.

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie.

czas bysmy dołaczyli do tego wątku.

dla naszego Faworyta właśnie czekamy 3tydz. na PnB. firma to załatwiająca twierdzi, że może jeszcze tydz. - góra dwa.

w każdym razie za 3 tyg. wchodzi ekipa budowlana - do zimy robimy fundament + zasypanie.

poleży zimę, wczesną wiosnę - jak się nie będzie źle działo to kwiecień-maj mur rusza w góre. plan ambitny - ale cóż - trzeba działać - dzieciaki rosną :)

ceny na podbeskidziu lekko amoralne :)

ale jak się poszuka to mozna znaleźć ludzi nie wymagających pilnie konsultacji psychiatrycznej :) pierwsze starcia z budowlańcami - 70tys. - 90tys. za robociznę SSO., 400pln/m2. a później - np. 55tys., 60tys., 45tys.

co do materiału - wycenę dostałem na ok. 100tys. za materiał na SSO.

nasze modyfikacje na tym etapie to m.in.:

fundament - zalewany w grunt + zbrojenie - teren to glina, 95% domów w okolicy tak stoi. nawet dwóch gości, z którymi rozmawiałem o nadzorze nad budową, przekonywali mnie, że to ma sens. i przekonali. więc wykop 40x80cm w głąb, zbrojenie, gruszka i beton b20 do poziomu gruntu. potem izolacja. bloczki 4rzędy, izolacja pozioma i pionowa, styropian, folia kubełkowa, drenaż i obsypanie.

za robociznę tego etapu 10tys. pln + 1tys. koparka.

materiał wstępnie - 23tys. /pewnie wyjdzie więcej :( /

reszta - czas pokaże.. a jak będzie chwila - załozymy foto dziennik budowy

budujemny koło bielska-białej

Witam seba.dom.

U nas wykonawca wybrany, czekamu na PNB, jeszcze tydzień-dwa i powinno być, potem jeszcze chwilę aż się uprawomocni. Wykonawca ma trochę dziurkę w terminach i gdybyśmy mieli już PNB to przed zimą stan zero byłby zrobiony.

Co do cen - za SSO zapłacę ( mam nadzieję ) 33 tys PLN ,w tym rozłożenie kanalizy i wszystkie koszty wykopów(koparka, zasypywanie,ubijanie,docieplenie i izolacja fundamentów itp.)

bez dachu oczywiście.

robocizna za stan zero(I etap w umowie) 4500 PLN.

Co do stropu to u nas robię terivę. Bez wgłębiania się w technologię ( wiem czym się różnią monolit od terivy ), zdecydowała opinia wykonawcy i architekta. Terivę łatwo położyć, a kiedy zobaczyłem jak potrafia budowlańcy s*******ić monolit ( 10 cm odchyłu ) doszedłem do wniosku że nie będę się wystawiał na eksperymenty. Wykonawca za to że robię terivę wziął na siebie koszt rusztowania i stępli pod strop.

U znajomej gdzie tak zwalili robotę trzeba było skuwać wszystko, jak najpierw skuli kilka cm to druty wylazły i klapciocha... Ja bym ich powybijał chyba... Wykonawca uciekł i musiała nająć inną ekipę za słoną kasę.

Jak będzie już wycena materiałów na SSO to tu wrzucę. Wykonawca zaproponował że da swoje ceny od hurtowni, ja nieufna świnia jestem więc posprawdzam je dokładnie czy nie da się taniej. Podobno nie chce gość zarabiać na matariałach. Wszystko wyjdzie w praniu.

Budujemy z MAXA + styropian.

Żałuję tylko że sie tyle przeciągnęło wszystko z papierami przez problemy z wodą, gdyby nie to to już by dłubali fundament.

Jak ja już bym chciał tu zdjęcia umieszczać zamiast literek...

Pozdr

Hejka wszystkim :) rzeczywiscie coś tu ostatnio cisza...

poczytałam, ponadrabiałam zaległości, poogladałam dzienniki i biorę się za nadrabianie...my po koszmarnie ciężkich przejściach-w lipcu nasz młodszy szkrab miał bardzo poważny wypadek-miesiąc zupełnie wycięty z życia, ale nie poddał się i wyszedł z tego prawie bez szwanku-cud!!! kolejny miesiąc to rehabilitacja i przeprowadzka :) tak tak, od 22 sierpnia mieszkamy w naszym faworycie i jestem zachwycona :D, nie wszystko jeszcze skończone, ale już dłużej nie dało się żyć na dwa domy, stąd decyzja po przeprowadzce...początkowo jeszcze bez drzwi, bez dolnej łazienki, ale pomału wszystko robimy i dom zaczyna przypominać DOM :)

mamy trochę niedogodności-nadal nie mamy gazu i ciepłą wodę uzyskujemy paląc w piecu-śmieciuchu - trzeba było wielu dni, żeby nauczyć się palić, żeby woda się nie gotowała ;) ale już mąż doszedł do wprawy :)

poza tym nie mamy jeszcze ogrodzenia, ale pomału "się robi" ;)

jeśli macie jakies pytania o funkcjonalność to służę :)

z wątku zapamiętałam dyskusję o schodach-u nas są zgodnie z projektem i absolutnie nie uważam,że są niewygodne - ja jestem bardzo zadowolona :)

jak tylko się jakoś ogarniemy to wrzucę trochę fotek i zrobię ten obiecany filmik "o skosach" :) - o ile zlokalizuję kamerę :D

pozdrawiam serdecznie :)

Witaj Maciejka_1976. U nas zapadła decyzja o zrobieniu w faworycie v1 ścianki kolankowej - 2 pustaki. Zdjęcia, filmiki jak najbardziej się przydadzą.

Przy okazji to przy budowie pamiętajcie aby zachować ciągłość izolacji np. przy ścianie szczytowej

http://forum.muratordom.pl/styk-sciany-szczytowej-z-dachem-pomozcie,t71784.htm

• 3 weeks później...

klarcia - w salonie póki co nie ma co pokazywać-stare meble, stara kanapa-nic szczególnego, porobiłam trochę fotek domu ale jestem tak zalatana,że nawet nie mam czasu wrzucić ich do kompa, może po weekendzie mi się uda, bo week znowu wyjazdowy

Maarek, a co tam u Was słychać, jak budowa? Będę dzisiaj przejeżdżała niedaleko Was to pomacham :)

w ogóle ruch na tym forum,że ho ho :D nie ma co ;) meldować tu co słychać, jak postępy, bo nasz wątek zamiera...

pozdrawiam

Moi drodzy, odebrałem dzisiaj POZWOLENIE NA BUDOWĘ !!!

Mam nadzieję że fundament uda się dłubnąć jeszcze w tym roku jeszcze. Wykonawca w blokach startowych, pogoda tylko nie sprzyja działaniu.

Kto jeszcze buduje czterospadowego ?

Klarcia - witamy - jeśli Wy macie czterospadowy to mam wizualizacje którymi sie mogę podzielić. Gdzieś tam wcześniej na forum wrzucałem nawet.

Mam zrobione to w programie "Sam Zaporojektuj Dom, Wnętrze i Ogród werjsa 2".

Ja sobie kupuję na razie roślinki, brakujące drzewka do sadu i różne pierdoły. Główkuję nad zagospodarowaniem ogrodu. Za chwilę będzie kredyt na tapecie. Właśnie, gdzie braliście i na jakich mniej więcej warunkach ?

Piszcie ludzie bo nam forum zdechnie :)

Pozdrosy

Witam forumowiczów

ja też mam zamiar budować projekt 183a , w zasadzie prawie go nie zmieniłem - tylko na dole zlikwidowałem ubikację i powiększyłem mały pokój, zlikwidowałem podwójne okna dachowe i zostawiłem pojedyncze oraz zmniejszyłem powierzchnie dachu (nie wystaje już 80cm poza ściany a tylko 30)

budować będę w Dąbrowie Górniczej - może ktoś w okolicy też buduje?

technologia raczej tradycyjna, ściany z betonu komórkowego, fundamenty z bloczków betonowych, strop monolit, dachówka ceramiczna, ocieplenie styropian

właśnie czekam na pozwolenie ale nie powinno być problemów bo na działce wystawiłem już budynek gospodarczy i wtedy się naużerałem z urzędasami.

Pozdrawiam

W muratorze 11/2009 jest płytka z programikiem do meblowania chałupki. Można się pobawić na Faworycie C183a wariant I. Innych wersji nie ma, nie da się tez zrobić lustra, przynajmniej ja nie znalazłem takiej funkcji w programiku.

Można za to przestawiac dowolnie ścianki działowe.

Może sie akurat ktoś głowi nad wnętrzami to się przyda.

Pozdr

W muratorze 11/2009 jest płytka z programikiem do meblowania chałupki. Można się pobawić na Faworycie C183a wariant I.

Załącz jakieś obrazy z działania tego programiku pokazującego faworyta. Czy faworyt jest już umeblowany? Jak programik prezentuje się np. do programu Sam zaprojektuj, dom, wnętrze i ogród 2.0 ? Ogólnie jak prezentuje się programik bo meblowanie można mieć za darmo w 'Sweet Home 3d' ale trzeba najpierw tego faworyta tam wprowadzić.

Proszę bardzo :

przód domu widok ogólny

http://images39.fotosik.pl/213/a2af43ac7a0d0c62m.jpg

parter

http://images48.fotosik.pl/217/146b848ba05d7017m.jpg

poddasze

http://images40.fotosik.pl/213/1108a13c6ce73d4cm.jpg

widok na wejście

http://images41.fotosik.pl/213/ccecdd918c89b990m.jpg

i tutaj ciekawostka - wyposażenie można wyświetlić bez otoczenia, z tego co zauważyłem widać tutaj także ścianki działowe ale jedynie te "przerabiane"

http://images39.fotosik.pl/213/230bc715b2c2fcc7m.jpg

ogólnie wrażenia z obsługi mam pozytywne, interfejsu trzeba się nauczyć ale jest w miarę prosty. W meblach które są "ciemne" z nazwy kolor jest kremowy i nie daje się zmieniać. Są rzeczy nieczęsto spotykane, np kominki czy telewizory. Wybór niewielki bo ogranicza się zwykle do rozmiarów typu "duży" i "mały" , czasem jest jeszcze "średni" ( np fotele ).

Faworyt jest "wgrany" na gotowo i to niewątpliwie fajnie dla tych których akurat ta wersja dotyczy. Ja się pobawię i tylko printscreeny sobie poobracam w lustro i będe miał "prawie" swoją wersję.

login do google maps: [email protected], haslo murator123,

haslo jest takie rowniez dla konta [email protected] (konto potrzebne do zalogowania na maps.google.pl)

Jezeli chcesz, moge ja dodac Twoja lokalizacje - podeslij mi tylko dokladne namiary :)

Witamy w gronie budujacych :)

Pozdrawiam,

SideInfo

Nudziło mi się trochę, pogrzebałem na naszym forum i okazuje się że jest nas już całkiem sporo :) i bardzo dobrze.

Szczęściarze co już budują :

1 Maciejka_1976 – C183a wariant I - lustro

2 SideInfo – C183a wariant I – lustro

3 siekierka6 -C183

4 marban - C183a wariant I – szkieletor- podziwiam

5 polbud - C183

Zamiarują budować :

1 cava – C183

2 Siesio – C183 - lustro

3 bobbud - C183

4 ketym – C183b wariant II – lustro

5 olyv - C183a wariant I - lustro

6 nika78 – faworyt

7kania_nowa - C183a wariant I

8 Maarek - C183a wariant I

9 jacekh – C183b wariant II – lustro

10 beatastr - ?

11 phans - C183a wariant I - lustro

12 tono ?

13 Monika_76 ?

14 roun - C183a wariant I – lustro

15 Sylwia_77 - C183a wariant I

16 Tom Budowniczy -?

17 seba.dom. - ?

18 klarcia - ?

19 Grześ78 - C183a wariant I

Dopisujcie się i podajcie którą wersję budujecie moi drodzy.

Tam gdzie nie doszukałem się informacji jaka wersja wstawiłem "?"

Kolejność mniej więcej wg pojawiania się Was na forum

Zanosi się że wiosną Faworytów będzie jak grzybów po deszczu.

Witam! Ogłaszam uroczyście, ze Faworyt C183aL wariant 1 budowany w Mierzynie kolo Szczecina osiągnął we wrześniu SSO :) Co do zmian:

1) okna w salonie zostały zmienione całkowicie, zamiast dwóch dużych powstały 4 węższe z parapetami 50 cm nad podłogą i wysokością 2,2m, czyli do samego sufitu (zlikwidowaliśmy nadproża),

2) połączyliśmy toaletę z łazienką na parterze

3) poszerzyliśmy garaż o 50 cm,

4) zmieniliśmy okna w garażu na 3 podłużne prawie przy samym suficie

5) spiżarka jest mniejsza i po przeciwnej stronie

6) dodaliśmy okno w kuchni

7) kominek przesunęliśmy do rogu salonu

8) powiekszylismy wejscie do domu

9) powiekszylismy taras

10) zdecydowaliśmy się na podniesienie ścianki kolankowej, w sumie ponad stropem mamy dwa pustaki i wieniec

11) zostawiliśmy tylko jedna loggie nad salonem

12) pomieszczenie nad garażem osiągnęło przerażającą wielkość i zostało podzielone na pokój, garderobę i pralnie,

13) okna szczytowe również są zmienione...

Sama jestem zdziwiona ze wyszło aż tyle zmian :)) ale póki co wszystko na plus!! Teraz planujemy odpocząć i nabrać sił. Planowane rozpoczęcie drugiego etapu to wiosna no i moje ciche marzenie: przeprowadzka w grudniu 2010. Zobaczymy :D

Witam! Ogłaszam uroczyście, ze Faworyt C183aL wariant 1 budowany w Mierzynie kolo Szczecina osiągnął we wrześniu SSO :)

...

8) zdecydowaliśmy się na podniesienie ścianki kolankowej, w sumie ponad stropem mamy dwa pustaki i wieniec

Witaj beatastr - to samo chcę budować i jestem na etapie papierków i również podniosłem ściankę kolankową o 2 pustaki czyli 2 pustaki + wieniec. Czyli na szczęście nie jestem osamotniony w tym podniesieniu ścianki :-)

Ogólnie architekt wykonał mi całkiem nowe rysunki architektoniczno-konstrukcyjne! bo zmian było sporo, główne to:

-wspomniane wykonanie ścianki kolankowej: 2 pustaki + wieniec (funkcjonalność przede wszystkim), wizualnie dom się trochę zmienił ale za to bardziej przypomina dom z poddaszem użytkowym :-)

-schody zostały wydłużone na garaż czyli zamiast zabiegowych są ze spocznikiem (wygoda!)

-garaż nieogrzewany trochę zwężony na garaż jednostanowiskowy, szer. min. 374 z ociepleniem 10cm od ściany wewn. domu

-połączenie wc+łazienki i zwiększenie pokoiku na parterze

-parter bez podcienia od ogrodu i tym samym salon ma 41,5 m2

-dom będzie miał tylko 2 normalne kominy + 1 dla kuchni z dachówek wentylacyjnych

-drzwi wejściowe szerokie

-łazienka na poddaszu przeniesiona nad garaż

-w miejsce łazienki garderoba lub coś innego...

-w salonie zamiast 2 okien balkonowych bocznych na okna na z parapetem

-w salonie od ogrodu będzie tylko okno balkonowe 3 skrzydłowe

-nad garażem będzie łazienka, pralnio-suszarnia z kotłem kondensacyjnym oraz strych

-loggia tylko nad wejściem do domu (2 inne do likwidacji)

-strop gęstożebrowy teriva z uwagi na loggie (zlikwidowanie różnic w wysokości podłogi w pokojach na poddaszu a podłogi dla loggi)

-balkon z tyłu budynku od ogrodu, ocieplony dól i góra

-na poddaszu duże okna balkonowe z przodu (loggia) i z tyłu budynku(balkon)

-pokoje na poddaszu od strony ogródka w związku z likwidacją podcienia na parterze większe

-tylko jedno okno połaciowe(dachowe) które będzie w pralnio-suszarni nad garażem - precz z takimi oknami na rzecz okien szczytowych

-wentylacja grawitacyjna

-zwiększenie ocieplenia podłogi, fundamentów a przede wszystkim ścian i dachu o kilka cm

-pokrycie dachu tak jak w projekcie z dachówki cementowej

-pełne deskowanie dachu z papą

-czerpnia do kominka ze ściany przy garażu

-ogrzewanie grzejnikowe bez podłogówki

i inne które nie wspomniałem i wyjdą podczas przemyśleń, budowy czy w ramach prac architekta wnętrz za którego zamierzam zapłacić(projekt wnętrz zrobiony ogólnie bez szczegółów) :-)

Czyli wyszedł faworyt v.X - no cóż nic nie jest idealne :-)