Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

SideInfo: jestem nowicjuszka na forum, wiec jesli zdjecia nie sa wystarczajaco "czytelne" sprobuje jeszcze raz. Chciałabym jeszcze zaznaczyć, że prawie wszystkie zdjęcia jakie mam są robione z dołu (fundament jest podniesiony o jeden pustak i domek stoi na lekkim wzniesieniu). Byłam pełna obaw co do wyglądu domu po podniesieniu, ale teraz uważm, że efekt jest całkiem niezły.Tyle tylko, że gabaryty dmu zmieniy sie dosć znacząco :)

http://images45.fotosik.pl/218/6f6605c5ea12daadm.jpg

http://images37.fotosik.pl/213/9bd307f4092c3f25m.jpg

http://images47.fotosik.pl/217/c6e834f5550dd383m.jpg

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

beatastr prośba o założenie dziennika budowy lub konta na picasaweb (http://picasaweb.google.com) i udostępnienia większej ilości zdjęć z budowy. Szczecin to dla mnie kawał drogi a warto podpatrzyć jak inni budują i jakie zmiany robią.

Faworyt c183a to kawał budynku, zwłaszcza po podniesieniu ścianki kolankowej.

Prośba o bardziej szczegóły opis domku i zmian (np. komin systemowy a czy na kominie ponad dachem są płytki klinkierowe czy cegły klinkierowe?, z czego pokrycie dachu?, czy krokwie były wydłużane z 80cm?, powód/cel robienia takich wys. okien do samego sufitu na porterze?, wys. okien szczytowych na poddaszu? i inne)

phans: Założyłam konto na Picasaweb i wgrałam zdjęcia.

Jesli chodzi o kominy to w salonie jest systemowy natomiast w kotlowni póki co są pustaki kominowe. Ponieważ zdecydowalismy sie na rekuperację pozostałe kominy wentylacyjne są zlikwidowane.

Ponad dachem są cegły klinkierowe. Dach wykonany wg projektu i pokryty Robenem dachówka czarno-brązowa Bornholm. Krokwie były wydłużane, wstępnie usalone było 20 cm, ostatecznie jednak długosć ich wyszła "w praniu", okapu szczerze mówiąc nie mierzyłam. Wykonawca stwierdził, że wyszło optymalnie.

Okna na parterze to była moja "wesoła" twórczosć. Myslę, że troche wyższe okna złagodzą niekorzystne wrażenie podniesionej scianki kolankowej. A poza tym po dodaniu skrzynki na rolety (20cm) wysokosć ich będzie wg mnie idealna :)

Wysokosć okien szczytowych- hmm dobre pytanie. Decyzje podejmowane była na budowie i funkcjonalnosć dostosowywalismy do możliwosci nie sugerując sie wymiarami, później zaokrąglilismy i jakos wyszlo. Szczyt nad tarasem to dwa okna tarasowe o szerokosci 150 cm i wysokosci o ile sie nie myle 250cm. Natomiast nad garażem jest jedno okno szer 180 wys chyba 170.

Tak oglądam te moje zdjęcia i widzę, że fotograf w postaci mojego męża upatrzył sobie tylko dwie strony domu całkowicie zapominając o pozostałych. Oj niedokładna dokumentacja :(

Do większych zmian zaliczam jeszcze przesunięcie kominka w róg salonu czego efektem bylo wyprowadzenia komina na zewnątrz budynku, nie wygląda to może super ale wybralismy mniejsze zło.

Jesli macie więcej pytań chętnie odpowiem.

Pozdrawiam

http://picasaweb.google.com/beatastr78/ZdjeciaKoncowe?authkey=Gv1sRgCNvI1sLp2-6D6wE#5395342974975141042

Napisz coś więcej o kosztach dachu, czy dachówka jest glazurowana (Bornholm - dachówka średzka typ S - tobago glazurowana), czy weryfikowaliście ceny różnych pokryć dachowych itd?

Koszt dachu to około 58 tys w tym: więźba 10; dachówka i jej towarzyszące (łącznie z rynnami kanion) 21 tys; okna (szesć okien GZL i jedno GGU o wymiarach 78x160 ) 7 tys; wykonawca 20 tys. Dachówka jest glazurowana dokładnie ta o której piszesz. Przy pierwszej wycenie analizowalismy 4 rózne rodzaje dachówek. Decyzja szybko padła na Robena duże znaczenie oczywiście miał koszt.

Wielkosć naszego dachu po wszystkich zmianach to 298 m2. Chciałabym jeszcze zaznaczyć, że nasz wykonawca wraz z kierownikiem budowy podczas stawiania więźby postanowili wzmocnić dach dodając 6 jętek (nad schodami, korytarzem i sypialniami 1.3 i 1.4)

beatastr - super zdjęcia, tego mi brakowało, jak byś jeszcze miała jakieś z salonem to byłby komplet. Mnie także interesuje jak rozwiązaliście kanały wentylacji, szczególnie salon bo ja u siebie resztę rozgryzłem tylko w salonie sie głowię.

Do wszystkich -

Co sądzicie o wpakowaniu kanałów wewnątrz pustaków terivy ? Jeden z nich byłby "z dziurką" i po sprawie. Chodzi mi to po głowie już parę dni.

phans - poszalałeś, toz to właściwie już jakiś inny projekt ;) z zewnątrz tylko co nieco przypomina pierwowzór. Zmiany jak zmiany, jak to w IKEI mnie tylko zastanawiają słupy na poddaszu. Nie będą przeszkadzać ? pokój 5 na środku a w 7 zaraz w wejściu właściwie. Tak trochę dziwnie, otwierasz drzwi a tu słup :)

No i garaż, zrobiłeś jednstanowiskowy czy na dwa samochody jeden za drugim ?

Powierzchnia tam duża a jakoś tak wąsko. I powiem Ci że wg. mnie drzwi wąskie do garażu słabo wyglądają na elewacji.

Ale to tylko moje zdanie i się nim nie przejmuj, z pewnością wszystko wiele razy przemyślałeś. Trzymam kciuki za szybką i udaną realizację.

A ja jestem po słowie z kierbudem, w środę geodeta wytyczy budynek a w czwartek ognia... :) Trzymajcie kciuki.

Jacekh napisał

Nudziło mi się trochę, pogrzebałem na naszym forum i okazuje się że jest nas już całkiem sporo :) i bardzo dobrze.

Szczęściarze co już budują :

1 Maciejka_1976 – C183a wariant I - lustro

2 SideInfo – C183a wariant I – lustro

3 siekierka6 -C183

4 marban - C183a wariant I – szkieletor- podziwiam

5 polbud - C183

Zamiarują budować :

1 cava – C183

2 Siesio – C183 -

lustro tak naprawdę to już buduję ... Zadaszyłem, ociepliłem, teraz robię tynki w środku... przymierzam się do hydrauliki, ogrzewania itp. itd. W tym roku chcę jeszcze odpalić piec i zacząć wykończenia w środku...

Pozdrawiam wszystkich Faworytowiczów

Ale to tylko moje zdanie i się nim nie przejmuj, z pewnością wszystko wiele razy przemyślałeś. Trzymam kciuki za szybką i udaną realizację.

Interesują mnie uwagi, spostrzeżenia i krytyka więc dzięki.

Faktycznie powinienem kupić projekt indywidualny bo żaden mi nie odpowiadał i za dużo chciałbym w nich zmieniać.

Słupów drewnianych na poddaszu w ogóle bym nie chciał ale konstruktor wybił mi z głowy skosy żelbetowe więc została konstrukcja dachu drewniana (tak jak w oryginale), później zmiany w pokojach i faktycznie wyszło na razie tak jak wyszło z tymi słupami. Przez następne kilka miesięcy do czasu dojścia z budową do stropu przeanalizuje(zmienię) jeszcze raz układ poddasza z jakimś architektem i postaram się coś w tym zmienić. Akurat jest wątek dot. słupów na poddaszu http://forum.muratordom.pl/slupy-na-poddaszu-w-pokojach-czy-blachodachowka,t172297.htm

Co do garażu to działkę mam szeroką na 23m i dodatkowo moim priorytetem kosztem garażu były wygodne schody więc garaż jest jednostanowiskowy. Co do bramy garażowej to zastanowię się z tym poszerzeniem z 2,60m na x ?

Witam wszystkich starych i nowych Forumowiczów.

Gratuluję postępów w pracach zwłaszcza beatastr, fajowe zdjęcia i tak czyściutko na budowie. Siesio: dlaczego jeszcze nie możemy podziwiać Twoich zdjęć !! A Ty nasze już zapewne dawno wyoglądałeś !!

A tak na serio :wink: dodaliśmy kilka zdjęć w dzienniku budowy.

jacekh, SideInfo - schematu wentylacji nie mam. Jedyne co dowiedzielismy się od firmy, w której wstępnie wycenialismy koszt założenia wentylacji, to gdzie umiescić otwory w stropie i co z kominami.

jacekh - byłam wczoraj na budowie z chęcią zrobienia zdjęć salonu i niestety spóźniłam sie o parę dni....okna zabite deskami i zupelna ciemnosć, wiec zdjęcia dopiero wiosna...

Marban- to fakt ekipa trafila nam się pierwsza klasa. Szybko, równiutko, solidnie i bardzo czysto. Szef ekipy otwarty na zmiany, dużo podpowiadal w trakcie budowy, dawal swoje propozycje itd.

Co sądzicie o wpakowaniu kanałów wewnątrz pustaków terivy ? Jeden z nich byłby "z dziurką" i po sprawie. Chodzi mi to po głowie już parę dni.

Czy chcesz poprowadzić kanały wentylacyjne poziomo w pustakach teriva czyli w stropie? Wg mnie (a trochę o rekuperacji czytałem) wszelkie kanały wentylacyjne do went. mechanicznej powinny być tak wykonane aby nie było problemu je za ileś tam lat poprawić, wymienić i przeczyścić - czyli powinny być obudowane płytami g-k.

Co do stropu gęstożebrowego (np. teriva) to (Murator nr specjalny 1/2009):

"W stropie gęstożebrowym można przewiercić otwór przez dowolny pustak, a pod przewód kominowy można nawet wybić kilka pustaków. Nie wolno tylko naruszyć belek stropowych ani prętów zbrojenia w żebrach rozdzielczych."

"W stropie monolitycznym możliwość wprowadzania zmian jest bardzo ograniczona..."

phans - dzięki, takiej odpowiedzi mi było potrzeba.

Zamierzam tak zrobić kanał od salonu. Pozostałe "normalnie" czyli pod sufitem w zabudowie. Jak się zdarzy że będę musiał coś "naprawiać" albo czyścić to wtedy dopiero zrobię kanał pod sufiem. Choć nie powinno być problemu z wymianą rury bo to będzie prosty odcinek.

Być może to karkołomne i nierozsądne ale wydaje mi się że warto zakombinować w tym przypadku.

Witajcie,

faworyt c183a lustro to także nasz faworyt. Plan jeszcze nie kupiony. Na razie papierki się robią. Zastanawiamy się tylko jak powiekszyć pokoje na górze. Architekt doradza nam likwidację loggi. Ja bym chciala może tylko trochę zmniejszyć, ale wtedy ponoć wyjdą kichy. Kurcze, nie wiem :-? Jeśli dobrze rozumiem to w projekcie jest zgoda na zabudowanie balkonów - można to chyba podciągnąć pod przesunięcie ścian konstrukcyjnych, czy nie?

Plan nasz jest taki, że nasza sypialnia będzie nad garażem (fajnie by było mieć tam też garderobę). 2 pozostałe pokoje dla dzieci i jeden na graciarnię :lol: chcielibyśmy żeby pokoje dzieci miały min.13m i żeby były takie same, żeby kiedyś nie zarzuciły nam, że jedno ma balkon a drugie nie.

Czy górna łazienka może być w innym miejscu czy wymaga to dużych zmian w projekcie? Pomóżcie doświadczeni Faworyci, bo my dopiero zaczynamy. Projektów było już wiele na tapecie, ale ten mamy nadzieję jest ostatni. Pasuje idealnie do działki. Wjazd od zach, na pd ścianie powiekszymy okna tarasowe i taras tam przeniesiemy. Od wsch zostaną może tylko fixy. W kuchni spiżarnia tez przejdzie na drugą stronę, bo bez sensu żeby była od pd. No i tradycyjnie powiększymy gabinet kosztem łazienki na dole. Chcemy też drzwi na zewnątrz z pom.gosp. Trochę tego jest :o

Chciałabym juz patrzec jak dom się buduje, a tu jeszcze długa droga przed nami :cry:

pozdrawiam

KVV