Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

k.b.w z projektem dostajesz zgodę autora na b. duże zmiany :-) więc się tym nie martw.

Przeczytaj cały wątek, obejrzyj zdjęcia one odpowiedzą na sporo twoich pytań.

Jeżeli chcesz zmniejszyć loggie z 1,20cm na mniej to kiepski pomysł, chyba że miałaś na myśli tą co ma 2m? W tym domu loggii jest aż za dużo, na Chorwację super loggie i podcienie ale nie na warunki polskie :-)

Pamiętaj o tym, że przy wyborze/adaptacji projektu domu to musi on być funkcjonalny w środku i w miarę ładnie wyglądać. Niekiedy te 2 rzeczy ciężko pogodzić.

Co do tej łazienki na poddaszu to ważne abyś miała dla niej normalny komin(murowany/systemowy) oraz trzeba rozplanować w którym miejscu może być rura kanalizacyjna - nad tym powinien pomyśleć architekt adoptujący projekt. WC musi być max 1m od tej rury i musi ona gdzieś być ukryta na parterze - o tym trzeba pamiętać.

W ramach adaptacji projektu architekt zmienia rysunki architektoniczno-konstrukcyjne (rysunki kanalizacji, elektryki, co+cwu go nie interesują ale tym również się nie martw bo i tak fachowcy robią po swojemu czyli niekoniecznie z tymi rysunkami ).

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

k.b.w z projektem dostajesz zgodę autora na b. duże zmiany :-) więc się tym nie martw.

Przeczytaj cały wątek, obejrzyj zdjęcia one odpowiedzą na sporo twoich pytań.

Jeżeli chcesz zmniejszyć loggie z 1,20cm na mniej to kiepski pomysł, chyba że miałaś na myśli tą co ma 2m? W tym domu loggii jest aż za dużo, na Chorwację super loggie i podcienie ale nie na warunki polskie :-)

Pamiętaj o tym, że przy wyborze/adaptacji projektu domu to musi on być funkcjonalny w środku i w miarę ładnie wyglądać. Niekiedy te 2 rzeczy ciężko pogodzić.

Co do tej łazienki na poddaszu to ważne abyś miała dla niej normalny komin(murowany/systemowy) oraz trzeba rozplanować w którym miejscu może być rura kanalizacyjna - nad tym powinien pomyśleć architekt adoptujący projekt. WC musi być max 1m od tej rury i musi ona gdzieś być ukryta na parterze - o tym trzeba pamiętać.

W ramach adaptacji projektu architekt zmienia rysunki architektoniczno-konstrukcyjne (rysunki kanalizacji, elektryki, co+cwu go nie interesują ale tym również się nie martw bo i tak fachowcy robią po swojemu czyli niekoniecznie z tymi rysunkami ).

dzięki za odpowiedź :) przebrnęłam tylko przez pierwsze 3 strony wątku, na więcej nie miałam czasu :-?

ten dom jest naprawdę najlepszy pod względem funkcjonalności z wszystkich dotychczas oglądanych projektów, problem jest jedynie z tymi loggiami, ja chciałabym wszystkie usunąć i dzięki temu powiększyć pokoje, ale mąż chce zostawić chociaż tą nad wejściem - zobaczymy jak będzie ;)

zresztą zawsze można wstawić okno balkonowe z samą barierką.

pozdrawiam :)

KVV

a jeśli robię wentylację mechaniczną to ten komin w łazience, o którym piszesz Phans też jest potrzebny? chyba nie, co? :roll:

i jeszcze jedno, czy ktoś buduje w okolicy Krakowa lub Katowic? chętnie zobaczylibyśmy dom na żywo :)

już więcej nic w tym poście nie zmieniam :oops:

k.b.w - ja tak wlasnie zrobilem - usunalem wszystkie 3 loggie... mam duza i ladna dzialke i mysle, ze bardziej funkcjonalne jest wyjscie do ogrodu od strony pokoju dziennego... obecnie mieszkam w domu z loggia na poddaszu - bardzo rzadko uzywam, wole zejsc kilka stopni i posiedziec na zielonej trawce... :)

co do wentylaqcji - tez wykonuje mechaniczna z odzyskiem ciepla... kominy polikwidowalem wszystkie... zostal tylko w pom. gospodarczym na piec gazowy... zastanawiam sie jeszcze nad kominem od kominka... ale na to jeszcze mam czas..

my chcemy tak jak Ty piec gazowy, więc ten jeden komin nam się przyda. Kominek też chcemy, więc chyba trzeba drugi zrobić. :)

Orientujesz się już może ile kosztuje wentylacja mechaniczna w faworycie? mam nadzieję, ze nie fortunę :roll:

Nasza działka też jest duża i tą samą opinie słyszałam już od kilku osób, że balkony to wymysł budownictwa wielomieszkaniowego, kiedy nie można zejść w każdej chwili do ogrodu. :D

Co do tych 'nieszczęsnych' loggii to ja zostawiłem tylko nad wejściem do domu z uwagi na ładniejszy wygląd domu (warunek żony :-) ). Znów jak byśmy ją zlikwidowali to aby dom z przodu ładnie wyglądał musiałby mieć $ciekawszą$ elewacje np. drewno jak ma dom w projekcie 'Wspaniały'.

Cóż facet głównie patrzy na względy praktyczne a kobieta na wizualne jednak życie polega na kompromisach z obu stron :-) (np. ja przewalczyłem podwyższenie ścianki kolankowej).

Co do okien balkonowych na poddaszu z barierką to architekt namawiała nas na takie z tyłu domu ale jednak jak na razie balkon zwyciężył. Wystarczy taki balkonik ocieplić dobrym styropianem ze wszystkich stron i będzie git.

Ja będę mieć went. grawitacyjną i tylko 2 kominy murowane(kominek + obie łazienki z kotłem gazowym kondens.) + dachówki went. dla kuchni. Należy tak rozplanować łazienki aby były w jednym ciągu kominowym a kocioł gazowy kondensacyjny można w takiej łazience mieć i nawet obudować szafką. Następnie trzeba zwrócić uwagę aby była jak najmniejsza odległość pomiędzy zasobnikiem z ciepłą wodą a odbiornikami wody (łazienki). Cyrkulację c.w.u. ze względu na duże straty lepiej sobie odpuścić.

k.b.w. jeżeli zależy ci na komforcie to bierz wentylację z rekuperatorem a co dot. opłacalności ekonomicznej rekuperacji z gazem ziemnym do ogrzewania domu to jest to sprawa dyskusyjna. Oczywiście w prasie budowlanej nikt tego ci nie napiszę - zgadnij dlaczego :-)

SideInfo - niestety w naszych warunkach klimatycznych z loggii rzadko się korzysta ale podobnie jak balkon upiększa on wygląd domu.

k.b.w - witamy

problem z loggiami rozwiązać można bardzo prosto - C183B wariant II ;)

U mnie w obecnym miejscu zamieszkania balkon to jedna wielka graciarnia i miejsce dla uschniętych kwiatków w lecie ( ściana południowa - jeśli nie masz czasu i ochoty podlewać codziennie kwiatów to i tak wykitują ) Chyba że kolekcjonujesz kaktusy to im będzie tam milusio...

Jeśli już będziecie robić wentylację mechaniczną to nie można wtedy zrobić żadnego "normalnego" komina wentylacyjnego i nawet ten od kominka trzeba oddzielić od powietrza wewnątrz domu ( dolot powietrza pod kominkiem z zewnątrz + wyłącznik wywiewu wentylacji w momencie otwierania drzwi kominka ) inaczej kiedy otworzysz drzwi kominka to podciśnienie może "zassać" dym z kominka na salon. Jest o tym sporo na wątkach o rekuperacji.

Bardzo możliwe że wentylacja mechaniczna jest wymysłem marketingowców z branży budowlanej ale ja w to wchodzę. Gdyby wszystkie nowości były niepotrzebne to budowalibyśmy dalej domy z krowiej kupy i słomy.

Pozdrówka

Byłem dzisiaj na działce i jakiś złodziej z małym fiutkiem ukradł mi kilkanaście drzewek owocowych, w tym kilka które rosły od wiosny, wartość nie jest jakaś wielka ale człowiek chodzi, wyszukuje odmiany, stara się, dba o to a tu przyjdzie taki łach i... ech, szkoda nerwów. Trzymajcie kciuki żeby mu uschło to i tamto dziadowi.

Wkrótce relacja z działań zasadniczych ;)

Jesli chodzi o kominy to w salonie jest systemowy natomiast w kotlowni póki co są pustaki kominowe. Ponieważ zdecydowalismy sie na rekuperację pozostałe kominy wentylacyjne są zlikwidowane.

Ponad dachem są cegły klinkierowe.

Czy płytę betonową ( album 'zdjęcia końcowe', zdjęcie 22) pomiędzy kominem systemowym a pustakami ceramicznymi i dalej cegłą klinkierową robiliście sami na budowie (czy jest ze zbrojeniem, ile cm gr.), czy kupiona razem z kominem?

Ja mam wycene na 15tys.

Jestem zdecydowany na rekuperacje, ale nadal nie wiem jak to wszystko zamaskować, zeby bylo i tanio i estetycznie.

k.b.w. - nie mam zielonego pojecia ile moze kosztowac (w praktyce) :) wiem, ze wentylacje juz kilka osob robilo, z publikacjami tuaj na forum (marban)..

ja swego czasu dostalem wycene wentylacji do faworyta na kwote okolo 24.000 :)

k.b.w. witamy :)

jesli mogę cos od siebie podpowiedzieć, to jeśli chcesz zmniejszyć loggię tą nad garażem, to spokojnie(u mnie zmniejszona do 1,2m) ale resztę to bez sensu, bo i tak są niewielkie, my likwidowaliśmy tą nad wejściem, i szczerze to nie wyobrazam sobie łazienki bez likwidacji tej loggi, byłaby bardzo mała i ten pokoik obok niej również...

jacekh, oby złodziejaszkowi uschło to i owo ;) nie znoszę takiego czegoś...

wrzuciłam kilka fotek do swojego dziennika :)

pozdrawiam

Side :) jak się zbiorę (a jak tu widać kiepsko mi to wychodzi) to zrobię jeszcze trochę fotek...

a skosy...jak to skosy, parę razy w łeb dostałam, nie powiem,że nie :D ale trzeba się przyzwyczaić...najczęściej gdzieś koło okna dachowego wyładuję, w ten narożnik :) ale zdarza się to coraz rzadziej, myślę jednak,że to kwestia przyzwyczajenia, w poprzednim domu miałam wyższą sciankę kolankową i dach 45 stopni i też nie raz oberwałam :)

powiem Wam, że my nadal jeszcze część rzeczy mamy w kartonach :D i nadal czekamy na część mebli, np na sypialnię, jak dojdą to może w końcu rozpakuję tą resztę :) i może wreszcie znajdę kabel od aparatu, bo dzisiaj,żeby zgrać fotki musiałam kupić czytnik kart :D

dzisiaj obejrzałam sobie mój dziennik i ...zatęskniło mi się do tego budowania :)

pozdrawiam

Maciejka_1976 dzięki i poprosimy więcej zdjęć :-)

Sporo skosów w tym faworycie a przede wszystkim mało sufitu (kłania się tu prawie zerowa od zewn. ścianka kolankowa i małe nachylenie dachu). Ciekawa to przestrzeń otwarta bo powiększa wizualnie poddasze i przez to staje się b. przestronne. Dodatkowo belki zostawiliście widoczne i ciekawie to wygląda.

Zdjęcie przedstawiające 'skos w sypialni' to ile ta ścianka kolankowa od wewn. ma cm (jest super niska)? Czy wyszła normalnie w ramach ścianki kolankowej czy musieliście dostawiać jakąś niską ściankę ryglową jak w pozostałych pokojach? Jak jest ze sprzątaniem i ustawianiem łóżek, mebli w sypialni pod taką małą ścianką kolankową i pod ścianką ryglową jak w projekcie?

Ile daliście ocieplenia pod krokwie (wnęki na okna połaciowe nie są zbyt duże, widziałem większe)?

Pozdrawiam.

ścianka kolankowa w sypialni nie jest powiększana, ma tyle ile wyszło, czyli dokładnie nie wiem ile bo jestem w pracy :D ale mało, pokażę jak to wygląda z drugiej strony jak już będę miała całą sypialnię, łóżka się tam absolutnie nie wepchnie, dlatego w reszcie pokoi i garderobie jest ta ścianka ryglowa, a tu jakoś nam ona nie pasiła i zostawiliśmy więcej przestrzeni-przymnajmniej wizualnie ;)

ocieplenie dachu to 20 i 5 cm z tego co pamiętam...

korytarz na górze nie jest za szeroki, dlatego w czasie robienia sufitów na górze swierdziliśmy,że warto zostawić otwartą przestrzeń...M koniecznie chciał zostawić te belki, to ma :D, wyszło to całkiem fajnie, ma to być docelowo jakiś kąt telewizyjny i wypoczynkowy na górze, ale póki co nie ma czasu, koncepcji i funduszy na zagospodarowanie go więc dzieciaki mają dodatkową przestrzeń do zabawy :)

Maciejka super już oglądać Wasz domek, fajnie macie wszystko pomyślane :) bardzo podoba mi się Wasz dom także z zewnątrz, moja koncepcja to też jasny kolor ścian i ciemne okna / dachówka np.antracyt. Ale zobaczymy jak to wszystko nam wyjdzie :roll: a jak w końcu łazienka na górze wyszła? zmieścił się prysznic i wanna? ja bym jeszcze chciała 2 umywalki i bidet, :o

Tadam! My właśnie dziś zakupiliśmy projekt C183a lustro i czekamy na kuriera :D później wizyta u architekta i naniesienie kilku zmian. Z loggi rezygnujemy całkowicie. Zrobimy sobie okno z barierką. 8) więc chętnie dopiszemy się do mapki. :D

A teraz pytanie, być może z serii głupich - ale ja zielona w budowaniu jestem, dopiero się uczę :oops: co to jest ta ścianka ryglowa? I czy wszyscy podnoscie kolankową - mąż by chciał, a ja nie wiem czy jest sens. My i tak musimy zmienić kąt dachu na 37, bo takie są wymagania u nas. :x ale może to i lepiej.

jacekh złodziejowi nie przyjmą się te drzewka! :wink: ale mają ludzie pomysły :-?

Dawnośmy się nie aktualizowali, co nie znaczy, że nic nie robili ;-)

Mamy SSO już od końca sierpnia. Obecnie dom się zimuje i osiada. My też ;-)

Ruszamy dalej wiosną. Wszystko zgodnie z planem.

Co do zmian - zlikwidowaliśmy 2 loggie. Została tylko ta od frontu. Połączona łazienka i wc na dole. U góry łazienka przeniesiona do pokoju z tyłu (po likwidacji loggi wyszedł saloon kąpielowy). W miejscu planowanej łazienki otwarta przestrzeń (Maciejka - cieszę się, że skorzystaliście z pomysłu - to nas utwierdza, że był dobry :D

A, no i wentylacja mechaniczna będzie.

Trochę zmian w układzie okien.

Nie podnosiliśmy ścianki kolankowej (tak naprawdę podnieśliśmy o 10-15 cm, ale to zginie, bo dajemy więcej ocieplenia pod dachem). I nie żałujemy. Prawdę mówiąc, to dom jest NAPRAWDĘ duży!

Od maja mamy swój prąd, w przyszłym roku wiosną obiecali gaz, wody brak.

W sumie ten etap poszedł całkiem gładko.

Dom jest 20 km od centrum Poznania. Zapraszamy :lol:

Maciejka - pięknie macie. Co to za drzwi wewnętrzne? Też takie oglądam, ale raczej nietanie są ;-(

Szkoda mi tych drzewek, ale nie ma tego złego...

Teraz tam gdzie mam puste miejsca wsadzimy nieco inaczej i nieco inne odmiany niż przedtem. No i w sobotę się zawziąłem i dokończyłem ogrodzenie od frontu. Miałem zrobić kibel ale nie starczyło czasu.

Dzisiaj był "szybki" dzień, wizyta kierownika, ekipa kończyła zbrojenie, potem zepsuł się agregat wrrr.... ale na koniec dnia jak wpadłem to już ławy elegancko wylane... nareszcie coś się dzieje.

A teraz pytanie, być może z serii głupich - ale ja zielona w budowaniu jestem, dopiero się uczę :oops: co to jest ta ścianka ryglowa? I czy wszyscy podnoscie kolankową - mąż by chciał, a ja nie wiem czy jest sens. My i tak musimy zmienić kąt dachu na 37, bo takie są wymagania u nas. :x ale może to i lepiej.

Jak dostaniesz projekt to jest ścianka ryglowa pokazana(Przekrój P1). Jeżeli masz b. niską ściankę kolankową to daje się od strony wewn. domu ściankę równoległą do niej aby ta ściana od tej ścianki kolankowej była wyższa. W faworycie v1 Maciejka pokazała na zdjęciach te ścianki ryglowe i jedno zdjęcie jest z samą ścianką kolankową co ma ok. 20cm wys.

Co do podniesienia ścianki kolankowej to ja będę mieć i ma beatastr. Kat dachu zmieniał olyv.