Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jacekh: ja sie bawiłem tym kalkulatorem - jest OK, choć wydaje mi się, że nieco "podkreca" wyniki... np. dla 20cm styro + beton komórkowy 600 24cm przenikalność na poziomie 0.13, moim zdaniem to ok. 0,15... ale wiadomo - w końcu strona ma przekonać do styropianu :)... generalnie jako narzędzie poglądowe - polecam!

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta stronkę również polecam. Gdyby ktoś chciał sam sobie liczyć w arkuszu kalkulacyjnym różne kombinacje ociepleń to podaje jak to się robi:

Współczynnik przenikania ciepła U[W/m2K] ściany

U=1/(R1+R2)

gdzie:

R[m2k/W] - opór cieplny materiału: styropian i pustak

R = gr.warstwy materiału[m] / współ.przewodnictwa cieplnego materiału [W/mK]

Dla: Styropian 0,12m o współ. 0,04 i Porotherm 0,25m o współ. 0,26 (taki kiedyś wspól. znalazłem?) mamy:

R1 styropian = 0,12/0,04 = 3

R2 porothermu = 0,25/0,26 = 0,96

U = 1/(R1+R2) = 0,252

SideInfo , phans - liczyliście coś tym kalkulatorem ? Ciekaw jestem czy wyniki daje wiarygodne.

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator

Czesc,

Ja też tym kalkulatorem przeliczałam i wyniki wychodziły zbliżone do liczenia ręcznego według wzoru U=1/(R1+R2+R3) gdzie Ri dla i=1,2,3 to opor cieplny poszczegolnych warstw.

Jak juz jestesmy przy lambdach to jaki przyjmujecie dla zwyklego bloczka betonowego. Probowałam znaleźć w necie ale ciezko mi to szło :oops: Może znacie ????

Monika_76 a po co chcesz liczyć opór cieplny bloczka betonowego bo z tego co wiem to jest głównie używany na fundamenty?

Jeżeli będziecie dawali dużo dobrego styropianu czyli > 15cm z dobrym współ. np. 0,031 to z czego stawiacie ściany jest mało ważne dla współ. przenikania ciepła ściany.

Jak już jesteśmy przy tym temacie to należy pamiętać, że b. dużo ciepła ucieka w domach przez okna a tych w projekcie faworyt C183a jest dużo - w salonie nawet za dużo - warto to przemyśleć :-)

Kiedyś znalazłem proste wyliczenie czy opłaca się kupować droższe ale za to cieplejsze okna. Oto one :-)

Niech na lepszym(droższym) oknie mamy lepszy współczynnik przenikania o 0,3W/m2K.

15K - średnia różnica temp.

5000h - sezon grzewczy

to

0,3 * 15 * 5000 = 22,5 kWh, niech 1kWh kosztuje 0,19zł (gaz ziemny) to mamy oszczędności 4,3zł za m2 okna rocznie co daje dla okna balkonowego który ma np. 4m2 oszczędności = 17,2 zł/m2*rok.

Wyliczcie różnicę w m2 okna tańszego i droższego i porównajcie z tym wynikiem. Oczywiście dla ogrzewania domu prądem elektrycznym opłacalność drogich okien będzie lepsza.

W ten sposób można by przeliczyć ile kosztuje nas ogrzewanie takiego okna balkonowego który ma współ. 1,3 i ma 4m2:

74zł rocznie :-)

Należy pamiętać, że w oknach najwięcej ucieka ciepła przez ramy więc lepiej jedno duże okna niż 2 małe i jedna duża tafla szkła niż 2 małe.

W ten sposób można by również przeliczyć w sposób przybliżony jaka jest różnica w kosztach ogrzewania 200m2 ścian:

współ. przenikania = 0,25 to 712 zł dla gazu ziemnego

współ. przenikania = 0,15 to 427 zł dla gazu ziemnego,

różnica 285zł/rok

Witam wszystkich aktywnych forumowiczów. Podzielam zdanie iż okna są bardzo istotnym elementem energooszczędności naszych FAWORYTÓW. Oprócz okien o niskim współczynniku przenikania termicznego bardzo istotną sprawą jest ich prawidłowy montaż. Stosowanie taśm paro - szczelnych i paro - przepuszczalnych. Posiadamy okna firmy m&s więc załączam link: instrukcja montażu okien m&s Jesteśmy teraz na etapie kabelków i zabudowywania ścian płytami G-KF. Podłączyliśmy kilka fotek w dzienniku. :roll:

Monika_76 a po co chcesz liczyć opór cieplny bloczka betonowego bo z tego co wiem to jest głównie używany na fundamenty?

Jeżeli będziecie dawali dużo dobrego styropianu czyli > 15cm z dobrym współ. np. 0,031 to z czego stawiacie ściany jest mało ważne dla współ. przenikania ciepła ściany.

Robimy piwnicę z bloczków betonowych i ostatnio pracownik firmy robiacej nam wentylację mechaniczną stwierdził ze za cienki styropian na piwnicę położyliśmy. Upierał się przy 15cm, my położyliśmy 10cm ale o wspolczynniku 0,034 czyli lepszym niż "zwykłego" styropianu o wspolczynniku srednio 0,040.

Jak juz sie nasłuchałam ze za cienki styropian to chciałam sobie przeliczyć (tak dla własnej kobiecej ciekawości :)) wspolczynnik przenikania ciepła. Nie wiem czy to miało jakis sens - bo piwnica pod ziemia więc to pewnie też ma jakiś wpływ. I tak zaczełam sie nad parametrami bloczka zastanawiać. A ze akurat podobny temat na forum poruszany jest to zadałam pytanie mysląc ze może ktos zna :)

U nas dziś pada śnieg, ale robota idzie pełna parą ... z czego się cieszę. Dziś mają skończyć przyklejać styropian, stali na strop zabrakło więc z rana fi12 "dojechało". Majster wieźbę juz przeliczył i też zamówić trzeba. Nad bramą garażową i drzwiami kazał poważnie się zastanowić żeby odpowiednie otwory w domku porobić. Nie mam żadnych faworytów w tej kwestii niestety :( a czas nagli.

Posiadamy okna firmy m&s

Daleko u mnie do tematu okien ale pochwal się jakie masz te okna (współ. szyb, ram, całego okna), ile kosztowały, porównanie cen tych okien z oknami stadardowymi jeżeli chodzi o współ. przenikania ciepła. Ciekaw jestem ile muszę kaski szykować na okna w faworycie?

Zadam być może głupie pytanie :

Folię kubełkową dajecie grzybkami do styro czy na zewnątrz ? Doszukałem wypowiedzi na ten temat ale są całkowicie sprzeczne. Widziałem w dziennikach że raczej dajecie kubeczkami do środka.

Ja skłaniam się ku temu żeby kubeczki dać na zewnątrz. Styropian mam niestety nieco mniej twardy niż się zaleca, co prawda dozbrojony siatką i klejem ale kubeczki zrobią swoje. Jak będę budował drugi dom to już będę mądrzejszy a tak to trzeba płacić "żółtodziobowe".

I jeszcze jedno - likwidujecie okno obok drzwi wejściowych ? Żonka się zastanawia nad tym i chce przesunąć drzwi na środek - dajcie Jej jakie wsparcie.

Dodam że mamy podział - ja się zajmuję grubszymi, surowymi tematami a żonka wykończeniem, drzwi wejściowe gdzieś pośrodku są...

I strasznie mnie kusi żeby słupy na zewnątrz zrobić z drewna...

Ciekaw jestem ile muszę kaski szykować na okna w faworycie?

phans: Swoją ciekawość mogłeś zaspokoić już dużo wcześniej :roll: na 5 stronie tego wątku.

SideInfo: Okna zamówiliśmy już w zimie i przy naszej adaptacji wyszło 14 sztuk w tym 10 szt z roletami. Okna miały być z zestawami trójszybowymi współczynnik 0,6 i ciepłą ramą. Do czasu ich wyprodukowania technologia uległa modyfikacji i mamy szyby o współczynniku 0,5. Współczynnik przenikania ciepła dla całych okien waha się w zależności od wielkości od 0,7 - 0,9. Ze względu na pasywne ściany dobraliśmy jeszcze folię paroszczelną i paroprzepuszczalną, które stosuje się przy montażu takich okien. Koszt całości z montażem 28 470 PLN + koszt w/w folii.

marban dzięki. Jaka była różnica cenowa w tych super energooszczędnych a tych normalnych np. z MS gdzie Uw=1,3 lub 1,2 ? Cena z roletami (ile same rolety)? Cena z oknami również dachowymi (ile)? Takie 3 szybowe mają mniejszą przepuszczalność światła - jak to wygląda w praktyce od zewn. a przede wszystkim od wewnątrz? W jaki sposób osiągnęli Uw=0,7 bo z ich kalkulatora http://uvalue.ms.pl/ wychodzi 0,95 0,85 lub stałe szklenie w ramie czyli chyba tzw. fix nie otwierane mają 0,75 ? Okna dachowe jakie mają Uw.

jacekh ja zdecydowałem się na szerokie drzwi wejściowe i bez okna obok. Chociaż nie będzie problemu co do wys. drzwi i okna obok :-) a tak takie szersze drzwi z przeszkleniem bocznym lepiej zapraszają do domu. Ogólnie się mówi, że gość nie powinien się ani chwilę zastanawiać gdzie jest wejście do domu i gdzie jest salon czyli pkt centralny domu. Dlatego też p. architekt zaproponowała nam drzwi do garażu w jakimś kolorze podobnym do elewacji aby za bardzo nie rzucały się w oczy.

I jeszcze jedno - likwidujecie okno obok drzwi wejściowych ? Żonka się zastanawia nad tym i chce przesunąć drzwi na środek - dajcie Jej jakie wsparcie.

Drzwi na środku zrobiła sobie chyba beatastrak, możesz w jej galerii zobaczyć jak to wygląda.

Ja likwiduję okno w wiatrołapie, dzrzwi nie przesuwam, pozostaną w tym samym miejscu co są, będą tylko szersze o doświetlenie z jednej storny.

Chociaż widziałam "na żywo" :) dom gdzie w wiatrołapie były drzwi z doświetleniem i obok wąskie okno, które dawało dodatkowo światło w pomieszczeniu. Fajnie to wyglądało, możecie zatem i nad takim rozwiązaniem się zastanowić.

Co do drzwi na środku. Zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem jednak majster nam odradził twierdząc ze zaburzą komunikację. Przy zamkniętych garażowych i do "salonu" gość będzie się zastanawiał gdzie dalej :) Będzie bliżej drzwi garażowych więc może próbować wejść przez nie na "pokoje". Przy drzwiach z boku (tak jak jest w projekcie) od razu na wprost mamy drugie drzwi czyli te od salonu.

phans super ze masz schody ze spocznikiem.Twoj architekt fajnie wymyslił ze mozna z tymi schodami wejsc do garażu. Ja tez chciałam mieć ze spocznikiem, architekt który adoptował projekt zrobił spocznik :) Ale jak to zrobił .... podniósł nam wysokość każdego stopnia i teraz mamy stopnie o wysokości 18,75 cm. Wysokie będą te stopnie, nie uważacie ????

phans super ze masz schody ze spocznikiem.Twoj architekt fajnie wymyslił ze mozna z tymi schodami wejsc do garażu. Ja tez chciałam mieć ze spocznikiem, architekt który adoptował projekt zrobił spocznik :) Ale jak to zrobił .... podniósł nam wysokość każdego stopnia i teraz mamy stopnie o wysokości 18,75 cm. Wysokie będą te stopnie, nie uważacie ????

Ten spocznik to kosztem garażu a właściwie z dwu zrobił się garaż jednostanowiskowy ale za to szeroki i z porządnym pomieszczeniem gospodarczym.

Zresztą ci co mają garaże w bryle budynku a nie mają pomieszczeń gospodarczych to wszystkie pierdoły przechowują w garażu kosztem samochodu jednego lub dwóch. Pamiętajcie o tym. Ten garaż dwustanowiskowy w faworycie nie jest za szeroki (większość projektów tam ma) i ci co mogą polecam go poszerzyć o min. 0,5m.

Monika_76 wys. stopnia w domkach jednorodzinnych nie powinna być wyższa niż 19cm więc teoretycznie zrobił dobrze z przepisami :-) Pochwal się jakimiś rysunkami z adaptacji. Schody nie cofnął na hol czy wydłużył na garaż i tylko podniesieniem stopni wykonał spocznik (jak szeroki on jest)? A zmienił szerokość stopnia?

2x18,75+28 = 65,5 czyli poza granicą schodów wygodnych (60-65cm).

Co do tej wys. prawie 19cm to trudno mi się wypowiedzieć, wg mnie będą na granicy wygody czy tak jak napisałem prawa. Zadaj pytanie w dziale Wymiana Doświadczeń lub poszukaj w internecie.

Co do przepisów to na strych czy piwnicy wys. stopni to max 20cm a dla schodów w budynkach użyteczności publicznej, które powinny być super wygodne nawet dla osób starszych to max 16cm!

Pamiętajcie o tym. Ten garaż dwustanowiskowy w faworycie nie jest za szeroki (większość projektów tam ma) i ci co mogą polecam go poszerzyć o min. 0,5m.

.

.

Schody nie cofnął na hol czy wydłużył na garaż i tylko podniesieniem stopni wykonał spocznik (jak szeroki on jest)? A zmienił szerokość stopnia?

2x18,75+28 = 65,5 czyli poza granicą schodów wygodnych (60-65cm).

Co do tej wys. prawie 19cm to trudno mi się wypowiedzieć. Poszukaj w internecie. Co do przepisów to na strych czy piwnicy wys. stopni to max 20cm a dla schodów w budynkach użyteczności publicznej, które powinny być super wygodne nawet dla osób starszych to max 16cm!

Phans masz rację garaż w faworycie nie jest za duży. My poszerzylismy go o 1m. Coś nas w mężem tkneło i któregoś dnia postawilismy obok siebie nasze dwa samochody i stwierdzilismy ze do garazu na upartego wjedziemy ale wyjsc juz chyba nam sie nie uda i zapadła decyzja poszerzamy.

Co do schodów to maja one teraz wymiary wysokośc 18,75 szerokość 24 cm. Takie same zrobił w piwnicy jednak majster stwierdził ze można je przesunąć do przodu i wykonać wygodniejsze i tam będą (ze spocznikiem) o wymiarach: szerokość 26 i wysokość około 17cm (zaprojektowane przez architekta ktory adaptował projekt są takie same jak w domu czyli o wysokości 18,75 i szerokości 24)

My w bloku mamy 16cm i jest super, u znajomych w domku po ponad 20cmetrowych schodach (wysokość) chodziłam i dużo mniej wygodnie jest :)

Dużo zmian na rysunkach nie mam (przypominam mam z dachem czterospadowym): doszła piwnica(zejscie przy schodach), garaż poszerzony o 1m, parter podniesiony (nie pamietam o ile) ze względu na wentylacje mechaniczną (ukrycie tych wszystkich rur w podwieszanym suficie), schody ze spocznikiem, pomieszczenie nad garazem podzielone i zrobiona dodatkowo przy sypialni garderoba i łazienka.

Zmiany które będą a nie uwzglednilismy ich u architekta (można to zmienić wpisem w dzienniku budowy) to drzwi z przeswietleniem, zmiejszone okno w kuchni, okno na ogród duze (3skrzydłowe zwykle badz duże dwuskrzydłowe) a rezygnacja z małego na tej samej scianie, łazienka z wc połączona.

I ostatnia moja myśl krąży wokół spiżarni w kuchni, mam piwnicę więc może zrezygnować ze spiżarni. Ale to jeszcze kwestia rodzinnego przedyskutowania :)

Co do schodów to maja one teraz wymiary wysokośc 18,75 szerokość 24 cm. Takie same zrobił w piwnicy jednak majster stwierdził ze można je przesunąć do przodu i wykonać wygodniejsze i tam będą (ze spocznikiem) o wymiarach: szerokość 26 i wysokość około 17cm (zaprojektowane przez architekta ktory adaptował projekt są takie same jak w domu czyli o wysokości 18,75 i szerokości 24)

My w bloku mamy 16cm i jest super, u znajomych w domku po ponad 20cmetrowych schodach (wysokość) chodziłam i dużo mniej wygodnie jest :)

Czyli schody do piwnicy masz 17/26 ze spocznikiem i przesuwałaś je do przodu w piwnicy. Schody w części mieszkalnej masz 18.75/24 ze spocznikiem ale nie wydłużane na hol. Pewnie ilość biegów masz nie 18 a 16.

Wg mnie z jednej niedogodności czyli schody zabiegowe możesz przejść w drugą czyli wys. stopnie(prawie 19cm) i wąskie czyli 24cm. Na to samo chyba wyjdzie jeżeli chodzi o komfot albo jeszcze gorzej ale to tak tylko teoretycznie bo trzeba by mieć te schody i po nich pochodzić.

Pomyślcie o zabiegowych ale z mniejszą ilością stopni na samym zabiegu czyli te stopnie będą super szerokie - beatastrak ma chyba coś takiego (tylko niech się pochwalą jak wys. mają te stopnie?) albo wydłużać schody na garaż ale tutaj trzeba pomyśleć o fundamentach, ścianach itd. bo trochę się zmienia układ pomieszczeń w faworycie.

Polecam stary wątek o schodach - nie tylko dla Monika_76

http://forum.muratordom.pl/jakie-macie-wymiary-schodow,t11573.htm

Co do tych okien w salonie i ich wpływu na energooszczędność budynku to proponuje zobaczyć sobie rzuty z projektu instalacji co i gaz w którym macie podane jakie moce [W] muszą mieć grzejniki w poszczególnych pomieszczeniach. Dla salonu wyszło aż 2970W czyli 83W/m2. Dla porównania gabinet ma 435W czyli 39W/m2.

Pytanie za 100 pkt. Dlaczego w spiżarni :-) przy kuchni jest grzejnik!

Idąc dalej tropem tych okien w faworycie C183a (może komuś się to przyda :-) ), to powierzchnia okien w świetle ościeżnicy w gabinecie to 2,19m2 czyli mniej niż 1/6 powierzchni użytkowej (wg prawa musi być min. 1/8 i nie powinno się schodzić niżej niż 1/6 ze względu na duże koszty w ogrzewaniu takich pomieszczeń). Salon ma pow. okien w świetle ościeżnicy aż 13m2! Dla tak dużej powierzchni okien salon mógłby mieć spokojnie aż prawie 80m2 a wg prawa ponad 100m2.

Ja w swoim projekcie zmieniłem okna w salonie i mają ok. 10m2 w świetle ościeżnicy ale wg tych wyliczeń wychodzi jeszcze sporo za dużo bo powinno być ok. 7m2!

Może ktoś ma przemyślenia w tym temacie? Dla jasności to polskich warunkach dla standardowych oknach nigdy nie będziemy mieli bilansu dodatniego w zimie ze słońca. Dopiero okna pasywne to dają (mogą dać).

Co do okien w salonie - moim zdaniem to kwestia estetyczno-wizualna. Wszystko wskazuje że u nas będą te okna jak sie da największe. Bo mi się to zwyczajnie podoba i lubie mieć "widok". Czy i jakie to ma pokrycie w przepisach to już wtórna sprawa...

Ale to oczywiście moje zdanie. Gdybym chciał sie odizolować od otoczenia to bym zrobił w salonie ślepą ścianę i problem ogrzania z głowy.

U mnie salon będzie od południa dlatego zamierzam w tym pomieszczeniu"poszaleć" z przeszkleniami.

Jeśli komuś salon "wypada" od północy a i tak sie zdarza w życiu, to rzeczywiście warto się poważniej skupić nad decyzją. Gdybym mógł to południową ścianę zrobiłbym całą ze szkła...

Już się nie mogę doczekać wiosny...

Dzisiaj hydraulik dłubał kanalizę. Po weekendzie foty jakie zapodam nowe do dziennika. Jeszcze tylko chudziak i na ten rok koniec.

Jakaś cisza.

Możecie podać wyceny Waszych dachów ? szczególnie mi zależy na wersji czterospadowej. Z tego co mam dane to powierzchnia dachów w Faworytach to około :

Faworyt c183 - 189m2

Faworyt c 183a wariant I -223 m2

Faworyt czterospadowy c183b wariant II - 263 m2

ciekaw jestem ile dekarze sobie cenią za robociznę.

Pochwalcie się jakie dachówki upolowaliście ?

Jakaś cisza.

Możecie podać wyceny Waszych dachów ? szczególnie mi zależy na wersji czterospadowej. Z tego co mam dane to powierzchnia dachów w Faworytach to około :

Faworyt c183 - 189m2

Faworyt c 183a wariant I -223 m2

Faworyt czterospadowy c183b wariant II - 263 m2

ciekaw jestem ile dekarze sobie cenią za robociznę.

Pochwalcie się jakie dachówki upolowaliście ?

Oto nasza wycena robocizny dla Faworyta C183:

- montaż więźby, folii, dachówek, stopni kominiarskich oraz okien dachowych i wyłazu: 13230 zł,

- montaż rynien i rur spustowych: 560 zł,

- montaż instalacji odgromowej: 1050 zł,

- obróbki blacharskie: 540 zł.

RAZEM: 15380 zł

Planujemy położyć dachówki "Greckie" koloru czarnego firmy Braas:

http://www.monier.pl/katalog-braas/dachowki/grecka-lumino.html

Pozdrawiam

S76

Cześć,

17.11 wylali mi już strop. Tydzień przerwy,w między czasie podlewanie i od jutra pniemy się do góry z silką

Przemysleliśmy schody na piętro, pobiegaliśmy u znajomych po zabiegowych o podobnych wymiarach jak te z projektu i zdecydowaliśmy że rezygnujemy z tych ze spocznikiem i wracamy do zabiegowych (czyli niższych i szerszych).

Dzięki phans za link przydał się, poczytałam, przemyślałam i wybrałam.

Monika

A teraz coś dla rozweselenia wszystkich : ekipa zasuwała tak szybko że zapomniała o 3 warstwach izolacji przeciwwilgociowej dac pod styropian... mieliście podobne przygody ?

Padło jedynie : "Zawsze tak robimy...."

Widok obecny od wejścia :

http://images39.fotosik.pl/220/70d4015898076e68m.jpg

Nie mam jeszcze zdania jak to rozwiązać, poczekam co powie kierbud. I jako ciekawostkę ku przestrodze dla innych - styropian którego użyli to EPS40 Arbetu ( czyli inaczej FS15) zwykły fasadowy, a w projekcie wyraźnie jest FS20 (czyli EPS100...) ręce mi opadły... różnica 30 zł na metrze sześciennym raptem...

wywal na zbity -ą buzię

bo będziesz żałował jak ja

http://forum.muratordom.pl/nie-polecam-zbigniew-jeznach-sochaczew-oszust,t164790.htm

niby miało być tak ładnie