Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ło matko, olyv

współczuję. U mnie też nie za bardzo popisali się z tą izolacją ale więcej kaszany nie ma i odpukać może nie będzie. Pilnuję ich i teraz nadrabiam niewiedzę żeby się nie dać namówić na "usprawnienia" na budowie.

Moi przynajmniej zasuwają jak lokomotywa. Wręcz za szybko. Szczególnie że w fundamentach robota taka co łatwo znika i potem nie idzie sprawdzić co i jak zrobione.

Ściany fundamentowe murowali dwa dni zaledwie.

U mnie na dzisiaj fundamenty zaspane piaskiem i ubite wewnątrz, zewnątrz zbrojenie styropianu obsmarowane 3 razy, wyloty rur nawet 5 razy, do tego folia kubełkowa która dochodzi do połowy ławy. Powinno wystarczyć bo wody gruntowej u mnie nie posiadam. Wykonawca zresztą bierze na siebie naprawę gdyby wilgoć mi w to weszła.

A tak to wygląda mnie więcej , zdjęcia z soboty:

http://images47.fotosik.pl/230/f1f6591118034e59m.jpg

mały inwestor w salonie ;)

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

SideInfo spostrzegawczy jesteś ;)

celowo przeniesiony.

W oryginale komin na parterze idzie przez łazienkę a ja chciałem go puścić w pomieszczeniu gospodarczym. Piętro - u mnie akurat będzie tam dodatkowa ściana działowa i powstanie garderoba. Komin będzie dokładnie w rogu tego pomieszczenia i przez to mi nie przeszkadza. Gdybym przesunął ten komin do ściany zewnętrznej pomieszczenia gospodarczego to faktycznie byłby ukryty za ścianką ryglową na piętrze ale wychodziłby dachem akurat w koszu... tak to przynajmniej u mnie wygląda patrząc w projekt. Nie wiem jak u Ciebie, moze wynika to z konstrukcji dachu i w Twojej wersji kosz jest gdzieś przesunięty i nie koliduje.

Zresztą nie wiem jeszcze czy komin wyciagnę przez dach bo być może nie będzie mi potrzebny. Chcę go mieć "na wszelki wypadek" gdbybym nie wyrobił z kasą albo nie zadziała pompa ciepła. To nie do przewidzenia na chwilę obecną. Jak stanie poddasze to wtedy zdecyduję czy komin "wyjdzie" z dachu.

Poszukuję nadal ekipy od dachowania i trochę mnie ceny zaskakują , między 50 a 90 zl za m2 :o . Niezły rozrzut. Chciałbym też tak móc w swojej branży 8) Jak to u Was wycenili ? Wiem że wiekszość robi dach dwuspadowy i to zmienia powierzchnię i koszt, pochwalcie się jak z tym u Was no i jakie pokrycie planujecie.

Witamy !

W dzienniku zamieściliśmy kilka aktualnych zdjęć.

I jeszcze REWELACJA.

W sobotę odwiedzili naszą budowę Pan Przemysław architekt oraz pan Andrzej redaktor z Muratora. Prawdopodobnie w styczniowym wydaniu ukaże się jakaś wzmianka o szkieletowym Faworycie z naciskiem na prawdopodobnie. :wink:

marban: Gratuluje i trzymam kciuki! Mam nadzieje, ze wreszcie pojawi sie jakis artykul na temat Faworyta :)

A swoja droga uwazam, ze jak najbardziej powinni szczegolowo opisac Twoja budowe - "szkieletory" zasluguja na promocje!

BTW. Zmodyfikowalem nieco mapke faworytow - fajnie by bylo, gdyby kazdy w swoim opisie (w google maps) dodal linka do dziennika budowy - latwiej byloby sledzic postepy budujacych Faworyta...

Linki, ktore juz dodalem:

- Maciejka

- Marban

- Jacekh

- Olyv

- Sideinfo

Niestety nie posiadam linkow do wszystkich budujacych faworyta, jednakze, jakby ktos chcial sie dopisac - bardzo prosze (moge to rowniez ja zrobic, podeslijcie tylko dane na prv).

SideInfo robi porządki na mapce a ja na liście budujących :

Szczęściarze co już budują, kolejność mniej więcej wg pojawiania się info o rozpoczęciu budowy na forum :

1 Maciejka_1976 – C183a wariant I - lustro – już zamieszkują sobie

2 SideInfo – C183a wariant I – lustro

3 siekierka6 -C183

4 marban - C183a wariant I – szkieletor- podziwiam

5 polbud - C183

6 beatastr - C183a wariant I – lustro

7 jacekh – C183b wariant II – lustro

8 Siesio – C183 - lustro

9 Maarek - C183a wariant I

10 S76 - C183 - lustro

11 olyv - C183a wariant I – lustro

12 Monika_76 - C183b wariant II – lustro

Zamiarują budować :

1 cava – C183

2 bobbud - C183

3 ketym – C183b wariant II – lustro

4 nika78 – faworyt

5 kania_nowa - C183a wariant I

6 phans - C183a wariant I - lustro

7 tono ?

8 roun - C183a wariant I – lustro

9 Sylwia_77 - C183a wariant I

10 Tom Budowniczy -?

11 seba.dom. - ?

12 klarcia - ?

13 Grześ78 - C183a wariant I

14 k.b.w. - C183a wariant I – lustro

dopisujcie się śmiało.

Pozdr

SideInfo robi porządki na mapce a ja na liście budujących :

Szczęściarze co już budują, kolejność mniej więcej wg pojawiania się info o rozpoczęciu budowy na forum :

1 Maciejka_1976 – C183a wariant I - lustro – już zamieszkują sobie

2 SideInfo – C183a wariant I – lustro

3 siekierka6 -C183

4 marban - C183a wariant I – szkieletor- podziwiam

5 polbud - C183

6 beatastr - C183a wariant I – lustro

7 jacekh – C183b wariant II – lustro

8 Siesio – C183 - lustro

9 Maarek - C183a wariant I

10 S76 - C183 - lustro

11 olyv - C183a wariant I – lustro

12 Monika_76 - ?

Zamiarują budować :

1 cava – C183

2 bobbud - C183

3 ketym – C183b wariant II – lustro

4 nika78 – faworyt

5 kania_nowa - C183a wariant I

6 phans - C183a wariant I - lustro

7 tono ?

8 roun - C183a wariant I – lustro

9 Sylwia_77 - C183a wariant I

10 Tom Budowniczy -?

11 seba.dom. - ?

12 klarcia - ?

13 Grześ78 - C183a wariant I

14 k.b.w. - C183a wariant I – lustro

dopisujcie się śmiało.

Pozdr

Ja buduję wersje lustrzaną z dachem czterospadowym (C183b). Jesteśmy na etapie stawiania ścian.

SideInfo - okazuje się że te dwa projekty się pod tym względem różnią

W dwuspadowym jest dodatkowy komin w gospodarczym właśnie pod ścianą zewnętrzną.

W czterospadowym spaliny z pieca są wyprowadzone jednym z kanałów komina który jest w łazience na dole.

Dopiero na to wpadłem.

Ja zrobiłem modyfikację która polega na likwidacji komina w łazience i stąd wyszedł mi komin w gospodarczym. Nie mogłem go dać pod ścianę zewnętrzną żeby nie kolidowała z dachem.

Monika_76 - wreszcie ktoś buduje to co ja ;) -zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia prosimy... :)

uff.. na ten rok wystarczy... teraz czas lizać rany finansowe.

ale po kolei.

zaczelismy budowę Faworyta C183a (wariant pierwszy, wersja normalna).

plan na ten rok byl prosty - stan zerowy.

dostaliśmy projekt - znalazłem biuro projektowe które załatwiło PnB i dokonuje na bieżaco adaptacje. Na biezaco, bo ścian konstrukcyjnych praktycznie nie ruszamy - mieszamy co rusz w sciankach działowych, etc.

I tu pierwsze klops - pomimo zmian w przepisach na prawomocne PnB musimy czekać tak naprawdę prawie 4m-ce (uzgodnienia - 2m-ce, upawomocnienie się - <3tyg. zgłoszenie robót - tydz).

A potem przyszły deszcze... I lało tak kilka tygodni.

Na działce błoto (bo pod spodem glina i woda nie wsiąka). Budynek tyczyliśmy przy lekkiej mżawce, w niezłym błotku - jak sie zdjęło humusik, to sie glinka pod wpływem wody uplastycznia - wspaniały materiał na garnki i wazony :)

Ale trzeba byc optymistą. Budynek wytyczony, zaznaczone pod wykop.

I dzień 0 - rano koparka - wykop na 90cm gleboki, na 40-45cm szeroki. Ok. południa wpadają majstry - wrzucają zbrojenie Ok. 14tej. przyjeżdzają beczki z betonem -b20 - leją do poziomu gruntu (33m3).

Mijają 2tygodnie - pada deszcz - co jakiś czas jadę na działke - w koleinach zostawionych przez koparkę zbiera się mnóstwo wody - wszędzie :( ławy stoją w wodzie.

I zaświeciło słońce, odpompowaliśmy częś wody >3000l - majstry biorą sie za murowanie. A ze działka ma lekki spadek - 50cm na długości budynku - to i wychodzi wiecej bloczków niz planowano (dodatkowo trzeba było podnieść o 1 warstę bloczków) - łącznie prawie 1700 bloczków.

na to z zewnątrz rapówka, izohan WL jako grunt i cienka warstwa do której docisnięto 5cm XPS i folia kubełkowa.

A teraz to co mnie rozbawiło - w projekcie napisano - do zasypania fundamentów 20m3 piasku. He he.. przywiozłem kilka aut - nawet nie wypełniłem pierwszego pomieszczenia.

I trzeba było organizować wypełnienie fundamentów, bo przecież gliną tego nie wypełnię, a piasek zbyt drogi

Weszło

- 70m3 grubego gruzu betonowego na dno (podlogi, krawęzniki, etc)

- 40m3 klińca pomiędzy ten gruz

- 30m3 wysiewki z kamieniołomu - prawie jak piasek, zagęściło sie świetnie

he he - a mialo być 20m3 piasku

i obsypanie + drenaż opaskowy.

a na to 15m3 betonu

działka wygląda jak poligon po wiosennych ćwiczeniach czołgów. bloto, błoto, błoto. a mieliśmy taką ładną łąkę...

teraz ino autko słomy i trochę folii do przykrycia na zimę.

Ile to wszystko kosztowało - dużo. ale i warunki gruntowe niekorzystne.

a na wiosnę ruszamy dalej. kupię sobie duże grabki i to wszystko sie posprząta :)

podsumowując - fundamenty klasyczne to dość dobre rozwiązanie. płyta praktycznie odpada z powodu pochyłości działki. i tak byłoby trzeba sporo klińca nasypać, żeby wszystko wyrównać. a że pod spodem glina... melodia dla dostawców kruszca, ale koszmar dla inwestora.

na samo zasypanie środka fundamentów poszło coś koło 5tys. pln.

myslałem też, czy nie zrobić w ramach oszczędności płytszych, a grubszych ław - np. szer. 60, głębokich 40cm. - ale wyszłoby na to samo (różnica kilku kubików)

Monika_76 zauwazylem, ze w projekcie Faworyt C183b powierzchnia garazu to 30,9m^2...

u nas, tzn. w C183a powierzchnia ta wynosi 38,82m^2 (546 szerokosc, 711 dlugosc).

Jakie macie wymiary garazu w C183b?

------------------------------------------------------

Znalazlem... w 183b jest 546 szerokosc x 566 dlugosc....

Przy zalozeniu, ze samochody sredniej klasy maja okolo 175cm szerokosc (np. taka szerokosc ma VW Passat), pozostaje wolnej przestrzeni okolo 190cm.

Troche malo, jezeli 2 samochody maja parkowac :/

----

hmm... ale te 175 to chyba bez lusterek jest...

Monika - imponująco to wygląda, czyściutko, działka super, piwnice gigantyczne, lochy jakieś planujecie ? ;) trzeba było zostawić z jedno pomieszczenie bez izolacji coby było wilgotne i zimne dla jakiegoś niegrzecznego sąsiada jak podpadnie :)

U mnie ruszy się dopiero wiosną. Już się nie mogę doczekać.

Side

Właśnie widzę że już znalazłeś wymiary. faktycznie jest 546 szeroki i 566 długi. My nie zmienialiśmy jego wymiarów. Nasze auta mają 202 cm z lusterkami.

Parkuje się jedno przodem maksymalnie do ściany prawej drugie tyłem maksymalnie do ściany lewej i zostaje nieco ponad metr przestrzeni "wspólnej" a to do otwarcia drzwi musi nam wystarczyć.

Garaż zapewne i tak zostanie graciarnią i zmieści się jeden samochód jak znam życie i nasze bałaganiarstwo ;)

Przyznaję że nie przyglądaliśmy się wcale rozmiarom garażu pod kątem czy się zmieszczą dwa auta. Ten metr dodatkowy by się przydał ale juz za późno i przeżyjemy tak jak jest. To nasz pierwszy dom a jak wiadomo buduje się go dla wroga ;)

my nie zmienialismy szerokości garażu, mieścimy się super patrząc na to ile rzeczy stoi jeszcze po bokach :D parkujemy dość wiekową toyotę 4runner(terenówka-dla niezorientowanych ;)) i corollę, więc małe nie są ;) parkuję sama obydwa auta i jeszcze nic nie obdrapałam :D wyjść też mi się udaje, chociaż nie ukrywam,że trochę porządku w tej graciarnio-garażowni by się przydało :)

pozdrawiam silną grupę budującą :)

Monika_76 zauwazylem, ze w projekcie Faworyt C183b powierzchnia garazu to 30,9m^2...

u nas, tzn. w C183a powierzchnia ta wynosi 38,82m^2 (546 szerokosc, 711 dlugosc).

Jakie macie wymiary garazu w C183b?

------------------------------------------------------

Znalazlem... w 183b jest 546 szerokosc x 566 dlugosc....

Przy zalozeniu, ze samochody sredniej klasy maja okolo 175cm szerokosc (np. taka szerokosc ma VW Passat), pozostaje wolnej przestrzeni okolo 190cm.

----

Sideinfo według projektu szerokość tak jak piszesz 546cm, my powiekszyliśmy o 1m i obecnie mamy 646cm. Chcielismy aby po wjechaniu dwoma autami nie było problemu z otwieraniem drzwi, przenoszeniem fotelików dzieci między jednym a drugim autem. Zmierzylismy że jakby wjechać dwoma autami to zawsze z któregoś będzie niewygodnie wychodzić i dlatego zapadła decyzja o poszerzeniu.

JAcekh my garażowi przyjrzeliśmy się dokładniej przez przypadek. Kiedyś z luźnej rozmowy (z obcymi ludźmi) dowiedzielismy sie ze maja garaż dwustanowiskowy a parkuja tam tylko jedno auto gdyz drugie sie nie mieści mimo że w projekcie garaż dwustanowiskowy :) Postanowiliśmy zmierzyc garaz dwustanowiskowy w faworycie i tez nam wyszło troche mało.

Co do piwnicy to masz rację teraz widze jakie to lochy ;) w projeckie tak skromnie to wyglądało. Ale jak to mówia od przybytku głowa nie boli, zawsze czyms sie ja zapełni :) W piwnicy będą wszelkie urządzenia od pompy ciepła i wentylacji mech., bedzie pralnia, spiżarnia.

Może na zdjeciach tego nie widać ale podzieliliśmy piwnicę i do częsci pod garażem jest wejscie do ogrodu, a pod domem jest częsc gdzie jest wejscie z domu. Miedzy tymi dwoma piwnicami nie ma łącznika.

----

Im nowsze roczniki to samochód staje się coraz dłuższy i szerszy i to dotyczy vw, opli i innych marek. Sprawdzałem w garażu dla 2 dużych rodzinnych samochodach wymiary i:

- szerokość ok. 550cm może być od biedy ale nic po bokach garażu się nie zmieści (na upartego oczywiście wszystko można). Trzeba mieć bramę o szerokości 5m i taki garaż jest w miarę ok. a nowy passat ma 185,5cm szerokości.

- długość ok. 550cm jest za mała bo rodzinne samochody mają ok. 480cm dł. (mercedes S 520cm) a to sam samochód!

Tak więc problemem w takich 'standardowych' garażach jest długość, wąska brama. Chyba, że jeździ się 'maluszkami' co mają w porywach 4m dł. to wystarczy :-)

Szerokość 546 cm - 10cm ocieplenia ściany pomiędzy garażem a pomieszczeniami ogrzewanymi (gdy garaż nieogrzewany) to wychodzi 536cm!

Garaż dwustanowiskowy powinien mieć 6m szer. i 6,5 dł. aby można było mówić o jakimś konforcie.

Witam!

U nie powoli przygotowania do zimy - piasek zageszczony, niebawem chyba wejdzie pan od kanalizy....

poki co mam umowiona ekipe do stawiania SSO (bez dachu na razie, to tego musze kogos innego poszukac)... jak tylko zima odpusci, cos kolo konca marca ruszamy ostro ze stawianiem murow :):)

Plan na styczen-luty: policzyc dokladnie materialy, zakontraktowac w hurtowni + poszukac ekipy do zrobienia dachu...