Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

SideInfo - bardzo podobnie u mnie. Dzisiaj wylaliśmy chudziaka na podłogi.

Bez przygód sie nie obeszło - oczywiście pół godziny przed umówioną dostawą betonu betoniarnia dzwoni że pompa się zepsuła... Na szczęście ekipa budowlana wzięła to na klatę i rozgarniali wszystko ręcznie... Grucha wjechała ile tylko dała radę i już po 5 godzinach się udało skończyć. Ciężka to robota...

Mam tylko jedno zdjęcie bo zanim się udało wszystko wylać ciemnica się zrobiła i kończyliśmy już po nocy. Ja świeciłem chłopaki zasuwali :

http://images44.fotosik.pl/234/60e82e0c17079c39m.jpg

Beton przyjeżdżał w dwóch gruszkach, 10 i 3 metry sześcienne. 10 metrów wystarczyło na wszystkie pomieszczenia a te 3 zostały na garaż. I tutaj niespodziewanka - w garażu daliśmy grubszą warstwę, albo betoniarnia dała "górkę" albo nie wiem co, 3 m3 betonu a warstwa wyszła spokojnie 15cm a toż to 30,9 m2... cóż, nawet i lepiej skoro to garaż to grubasza warstwa nie zawadzi. Garaż nie jest taki mały , dużo gratów się zmieści ;) traktor kosiarkę tez trzeba gdzieś zaparkować ;)

Beton B10 kosztował mnie 2500zł, za 13m3, dobra cena ;)

Jutro więcej zdjęć wrzucę do dziennika.

Ja aktualnie podobnie, szukam materiałów, wykonawców więźby i dachu. Polecam serwis http://www.szukajfachowca.pl wrzuciłem tam swoje ogłoszenia i już mam kilka ofert. Niektóre z kosmosu, inne bardziej ziemskiego pochodzenia ale coś tam idzie wybrać. Można w każdym razie szybko wysondować oferty wykonawców grasujących w okolicy, dość powiedzieć że wyceny robocizny dachu mam między 17 a 23 tys. Za "oszczędzone" 6 tys to już można się pokusić o zrobienie wentylacji z reku własnoręcznie. A już na pewno wystarczy na jakąś rozsądną jednostkę centralną do wentylacji albo na dwa kominy ;)

Na wiosnę już się nie mogę doczekać, taraz to już tylko walka o kredyt...

Postaram się podliczyć ile nas kosztowało doprowadzenie do ZERO stanu.

Acha - chudziak jest tak głęboko bo daję 40cm styropianu w podłogi. To na wypadek gdyby się ktoś zdziwił tym co na zdjęciach widać. Zamiast wydawać majątek na piach wolę go wydać na styro i mieć podłogę superdocieploną. W garażu będzie prawdopodobnie 35cm styro ale to już po przemyśleniach odnośnie poziomów podłóg w poszczególnych pomieszczeniach ostatecznie wyjdzie.

W garażu planuję powierzchnię zrobić na gładki beton, (mam takich magików od mixokreta że robią podłogi jak gładzie tynkowe) i odmaluję farbami do betonu lub basenowymi( te trochę są śliskie ale łatwo zmywalne). Koszt mniejszy niż gres jaki a można samemu to zrobić i odnowić bez problemu.

Ponawiam apel abyście sie pochwalili dachówkami/blachodachówkami jakie planujecie u siebie.

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Majac chwile wolnego czasu narysowalem poddasze...

http://images43.fotosik.pl/234/434665335c21a71amed.png

Link do zdjecia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/434665335c21a71a.html

Co sadzicie? Poddasze jest naniesione na rzut z projektu. Ja u siebie nie mam loggi oraz kominow, co powduje, ze moge dowolnie aranzowac. Uwagi mile widziane.

Jak macie strony świata u siebie ? Tzn np. u mnie wjazd jest od zachodu. Przy wersji lustrzanej salon wtedy jest od południa. Ciekawi mnie jak to sie u innych układa i czy braliście to pod uwage wybierając projekt.

U nas tak samo :D ,wersja lustrzana, wjazd od zachodu i salon od strony południowej. To i fajny układ domu zadecydowały o wyborze projektu :)

Co sadzicie? Poddasze jest naniesione na rzut z projektu. Ja u siebie nie mam loggi oraz kominow, co powduje, ze moge dowolnie aranzowac. Uwagi mile widziane.

Dzięki, że się chwalisz i poddajesz pod krytykę swoje plany.

Wg mnie hol jest za duży, w dodatku nic ciekawego tam nie postawisz czyli będzie służył tylko jako droga komunikacji. Szkoda tak najlepsze miejsce w domu zmarnować. Łazienka pewnie od północy bo małe okna? A może łazienkę + pralnię+suszarnię dać nad garażem? Co do tej garderoby to też tak kiedyś kombinowałem :-) i nie wiem co bym zrobił na twoim miejscu.

Trudno tutaj coś ciekawego poradzić ale powoli się przekonuje, że niektóre rzeczy powinien robić dobry architekt. Wydaj trochę kaski na niego a może coś ciekawego ci zaproponuje? Niekiedy mają naprawdę dobre pomysły. Ja jeszcze zamierzam tak zrobić przed budową.

A jak elewacja przednia wygląda z tymi dwoma oknami balkonowymi?

Majac chwile wolnego czasu narysowalem poddasze...

http://images43.fotosik.pl/234/434665335c21a71amed.png

Link do zdjecia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/434665335c21a71a.html

Nie wiem tylko jak wyjdzie ze słupem podtrzymującym kalenicę. Słup wg projektu jest koło komina w łazience. Tam schodzi się kalenica główna i skos z łazienki (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Na tym łączeniu mamy słup podtrzymujący i drugi naprzeciwko schodów. Brałeś to pod uwagę?

Poza tym fajne rozwiązanie, aż żałuję że u mnie wszystko kanciaste :) Holl będzie się ładnie prezentował

phans dzieki za uwagi!

Zdaję sobie sprawę, ze dąży się do tego, aby hol robić jak najmniejszy, jednak osobiście uważam, że jak poświecę 2-4m^2 z tak dużego poddasza nic wielkiego się nie stanie, a "klitki korytarzowe" po prostu nam się nie podobają.

Ponadto, gdy zmniejszę hol, to okazuje się, ze same drzwi są, zero scian :)

Sugestia, aby zrobić Toaletę + Garderobę + Pralnię nad garażem nie jest do końca trafiona, ponieważ:

1. Pokój nad garażem ma 40m^2 (po podłodze), więc szkoda tak wielką pow. marnować na pom. "gospodarcze"

2. Lazienka powinna być tak usytuławana, aby ze wszystkich pokojów był dogodny dostęp (w miarę równa odległość)

Jezelki chodzi o rozkład pomieszeń, to "dół" rysunku to zachód, widok na front domu, góra (tam gdzie w obenym stadium projektowym jest łazienka), to wschód, strona ogrodowa, zaś nawiększy pokój, po lewej stronie rysunku to północ.

Generalnie projekt ewoluuje, ciągle się rozwija.

Zatem zapraszam do komentowania...

btw. jak uda mi sie wgrać foto elewacji frontowej, to wrzuce... do końca nie wiem, czy 2 okna po 180cm tam wejda...

SideInfo - mnie trudno oceniać bo projekt sie nieco różni od naszego ale mam jedno pytanko - co z kominem od kominka ?

Na fundament patrząc to on jest - którędy go puścisz na poddaszu ?

Na tym nałożonym rysunku to wygląda że na korytarzu będzie...

Popraw mnie bo może czegoś nie zauważyłem.

Układ stron świata taki jak i umnie ;)

a moja żonka wymyśliła to tak:

http://lh4.ggpht.com/_TlYFfM2yn7o/Sxpv184KFjI/AAAAAAAAABw/0zeINSZqXPc/s640/c183a.jpg

łazienka przy sypialni z drzwiami rozsuwanymi

z pomieszczenia nr 16 otwarty pokój, taki "mini salonik" na górze - cześć integracyjna

gdzieś w okolicy garderoby i ew. sąsiadującego fragmentu łazienki miejsce instalacji centralki reku.

pokój/suszarnia ma docelowo mieć zastosowania rozmaite - mały sprzęt do ćwiczeń, suszenie prania, prasowalnia, etc. - jak będze w praktyce - zobaczymy

w zwiazku z planowaną instalacją wentylacji mechanicznej - odpadają dwa kominy: w pomieszczeniu 15 i 18 (ten wentylacyjny) - zostaja komin do kominka i do pieca c-o

za krytyczne uwagi będziemy wdzięczni.

pzdr.

jacekh: masz racje, gdyby ten komin stal, bylby na korytarzu, jednak na razie zastanawiam sie czy stawiac kominek, wiec poki co nie przejmowalem sie kominami...

jak pisalem wyzej projekt caly czas sie rozwija... wiec zainspirowany propozycja seba.dom wrzucam kolejna wersje;

plusy:

- kominy nie przeszkadzaja

- sa 3 garderoby

- jest pralnia

Oczywiscie uwagi mile widziane.

Zycze udanego tygodnia - :/ na razie zapowiada sie jesienno-deszczowa pogoda...

Oto nowa propozycja:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0900b7b7f35d1185.html

http://images46.fotosik.pl/235/0900b7b7f35d1185med.png

Jak macie strony świata u siebie ? Tzn np. u mnie wjazd jest od zachodu. Przy wersji lustrzanej salon wtedy jest od południa. Ciekawi mnie jak to sie u innych układa i czy braliście to pod uwage wybierając projekt.

Ja brałam pod uwagę "strony świata" szukając projektu. W obecnym mieszkaniu mam pokój córek od północy i pokój jest zimny, ciemny.

W faworycie będę miała wjazd od północy, salon z oknami od południa i zachodu.

Sideinfo widzę ze czasu nie marnujesz. Bedziesz miał przemyślany każdy szczegół. Myslę ze jeszcze dodatkowo powinienies w jakimś programie 3d zobaczyć jak to będzie wyglądać (ja np. w sweetHome sobie oglądam wszelkie zmiany które nanoszę) Inaczej to wygląda na kartce a inaczej w 3d jak można sobie po takim pomieszczeniu pospacerować.

U nas spokojnie, kończą już parter, na jutro stal zamówiona, będą juz zbrojenie na strop robić. W tym tygodniu wchodzą ludzie od pompy ciepła z kolektorem poziomym.

Bedziemy w tym tygodniu lub następnym "wpuszczać" juz ludzi od okien aby pomiary otworów porobili i zaoferowali okna. Chcielismy okna MS (nawet wymiary pod nich robilismy) ale teraz są u konkurencji(Oknoplast) niezłe rabaty zimowe więc niech wszyscy wymierzą i podadzą ceny.

Coś cisza przedświąteczna na forum zapanowała :)

Ja juz dzisiaj dziennik uzupełniłam o nowe wpisy.

U mnie już zbrojenie nad garażem zrobione, w najbliższych dniach nadal zbrojenie będą "kręcić" i przed świętami chcemy strop wylać.

Ludzie od pompy ciepła też już pracują, dzielnie układają kolektor poziomy.

Tyle relacji z placu boju :)

Monika

Ano cisza jakaś, chyba zima już powoli idzie ;)

u mnie chudziak wylany i na razie finito, dzisiaj trochę drzewek posadziłem i na tapecie kredyt.

Właśnie, pochwalcie się jakie warunki udało się Wam wynegocjować w bankach, pytam tych którzy kredyt brali tak do pół roku wstecz, jaka marża, prowizja, PLN czy walutowy ?

Ano cisza jakaś, chyba zima już powoli idzie ;)

u mnie chudziak wylany i na razie finito, dzisiaj trochę drzewek posadziłem i na tapecie kredyt.

Właśnie, pochwalcie się jakie warunki udało się Wam wynegocjować w bankach, pytam tych którzy kredyt brali tak do pół roku wstecz, jaka marża, prowizja, PLN czy walutowy ?

Ja brałam kredyt we wrześniu tego roku. Najpierw udaliśmy sie do doradcy finansowego, ten przygotował nam kilka ofert. Polecał Polbank w walucie obcej, ale poczytałam sobie w necie o problemach z wypłącaniem transz w Polbanku i nie chciałam ryzykować. Na własną rękę też chodziliśmy po bankach i najbardziej rozsądną ofertą wydała nam się oferta kredytowa z WBK. Spytalismy sie doradcy dlaczego jej nam nie przedstawiłto stwierdził że nie mają umowy z wszystkimi bankami :) i z tym własnie nie mają :)

Marżę mieli najniższą na tamten czas 1.35% + Wibor3M. Prowizję trochę wysoka bo 3,5% ale przeliczylismy ze prz 30-35latach kredytu i tak jestesmy na plusie wzgledem kredytów z niższą marżą a wyzszym oprocenotwaniem.

Na plus moge jeszcze dodać ze:

1. nie wymagali od nas wykupu żadnych dodatkowych ubezpieczen, co w sumie tez podnosi wysokość raty :)

2. mamy bez opłat wczesniejszą częsciową i całkowitą spłatę kredytu (z częściową jest jakiś wpis w umowie ze nie moze być mniejsza niz suma ileś rat - nie chce strzelać ile :) )

3. tzw fotoinspekcja na budowie - bez opłat.

4. po złozeniu wniosku dosyć szybko otrzymaliśmy kredyt

Na minus mogę powiedzeć że trochę trzeba pogimnastykować się przy harmonogramie robót .... dosyc sztywno mają ustalone jaki procent całej kwoty masz przeznaczyć na poszczególne etapy budowy. Ale nie wiem jak jest w innych bankach - innych harmonogramów nie przygotowywałam.

Poza tym na razie żadnych problemów, ostatnio uruchomilismy trzecią transzę. Umawiamy sie na dzien kiedy maja byc pieniądze na koncie i tego dnia są :)

JacekH trudna decyzja z wyborem banku, ale jedno co mogę ci doradzić to nawet jesli decydujesz sie na doradcę i tak warto pochodzić po bankach samemu. Daj znać jak Ci idzie.

A u nas obecnie na etapie dachówka. Jaka macie na swoich dachach ??? My musimy miec czerwoną (taki zapis w warunkach zabudowy). Mamy wycenę Koramica L15 ale zastanawiam się nad Robenem (monza plus kasztanowa angobowana). Podobno Roben jest tańszy, jedni je chwalą inni narzekają na te dachówki.

Poza tym kupilismy dzisiaj okna. Wybralismy Oknoplastu - profil awans, szyba p4, wk2, Uszyby=1,0, Uokna=1,3. (mielismy też ofertę z oknoplastu gdzie Ucałego okna wynosiło 0,9) Na zewnątrz będzie orzech, od środka białe.

Troche pogoda nas nie rozpieszcza, stal na stropie przygotowana i teraz czekamy aż mrozy zmaleją aby lać strop.

• 1 month później...
Czy ktoś kalkulował jakie przy obecnych kosztach materiałów są różnice w koszcie stropu monolitycznego i gęstożebrowego? Moja ekipa twierdzi, ze w koszcie robocizny mogą "zejść" 1000 PLN jeżeli bedzie gęstożebrowy, ale w przypadku Faworyta taki strop bedzie o okolo 10-12 tys droższy niż monolityczny. Mój inspektor twierdzi coś zupełnie innego.

• 1 month później...

W ostatnim numerze "Budujemy Dom" jest artykuł na temat stropów, w którym podano następujące, orientacyjne koszty robocizny:

- strop gęstożebrowy: 20-30 zł/m2,

- strop monolityczny: 40-50 zł/m2.

Przy takiej powierzchni stropu jak w Faworycie ekipa powinna "zejść" z ceny przynajmniej 3-4 tys. zł.

Pozdrawiam

S76

Z tymi cenami robocizny to jest tak że niektóre ekipy na to patrzą a inne nie za bardzo i podają cenę za ile chcą wybudować dany dom. Oprócz przykładu stropu można też dostać różne koszty robocizny gdy się buduje z porothermu, thermoporu(f.leier) na piuro-wpust a inną (większą) ze zwykłej ceramiki (mniejsze pustaki) bez piuro-wpustów.

Na wiosnę rozpoczynam budowę :-) i zastanawiam się czy jakbym zmienił kierunek schodów to na parterze byłoby również dobrze jak w oryginale, lepiej czy może gorzej? Jak myślicie?

• 2 weeks później...

Dobra ludziska, czas rozbudzić troszkę forum. Piszcie co tam u Was ;)

u mnie wylewka się nieco złuszczyła w zimie i trzeba będzie poprawić jak ekipa mi wejdzie na budowę.

Zamawiam właśnie materiał na ściany. Zaryzykuję ceramikę Owczary. 3,55 zł za szt pustaka 25cm P+W. Wychodzi niecałe 45 zł m2 ściany.

I tutaj ciekawostka - na zachodzie kraju pustaki ceramiczne można zdobyć w cenie około 3 zł za szt a kiedy próbowałem tam kupić z dostawą do Lublina to ceny nagle zmieniają się na 5-6 zł ( bez transportu oczywiście )

Mam pod nosem zakłady produkcyjne betonu komórkowego, ale ceny mają niestety także bardzo wysokie i brak konkurencji im jakoś nie szkodzi. Paranoja. I gdzie tutaj jest wolny rynek... Zmowa cenowa to poważne słowa ale coś w tym jest.

Kredyt - walka trwa , WBK będzie, strasznie wszystko przeciągają. Już dwa razy zaświadczenia o dochodach się przeterminowały. Zaciskam zęby i próbuję nie robić awantury. Dają obecnie najlepsze warunki i maja zbyt wielu klientów. Gdyby była alternatywa to już dawno bym do tego banku nie wszedł ale trzeba czasem pocierpieć żeby dostać marżę 1,35...

Zadziwiające absolutnie jest to że wszystkie banki które odwiedzałem ( PKOS.A, PKOBP, BOŚ, ING, BZWBK ) nie mają pojęcia jak będą potraktowani Klienci posiadający kredyt w momencie wejścia do Euro. Nie chodzi mi o kurs po jakim będzie przeliczenie kredytu tylko zasady przeliczenia. Magia. W umowach tylko jakieś lakoniczne pierdoły z których wynika że klienta można wydymać na różne sposoby które bank polubi w przyszłości.

Gdzie ta wiosna...

Ja w ubiegłym tygodniu zakupiłem pustaki na ściany nośne i działowe. Pierwotnie miał to być Porotherm lub Unipor 25 P+W oraz 11,5 P+W. Zastanawiałem się także nad Leierem Thermopor (z Tarnowa). W moim rejonie (Bielsko-Biała) ceny tych pustaków kształtują się na poziomie:

Porotherm 25 / Unipor 25: 5,50 - 6,00 zł brutto / szt.

Leier Thermopor 25: ~5 zł brutto / szt.

Porotherm 11,5: 6,30 - 6,40 zł brutto / szt.

Unipor 11,5 (497x115x240): 4,40 - 5,60 zł brutto / szt.

Trochę się obawiałem Leiera Thermopora - na forum można znaleźć szereg wątków na temat jego kruchości. Obawy moje potwierdziły rozmowy z majstrem oraz z pracownikami składów budowlanych.

Ostatecznie na ściany nośne kupiłem pustaki Leier ale importowane ze Słowacji (Leiertherm 25 P+W):

http://www.leier-baustoffe.sk/images/Leiertherm.pdf

a na ściany nośne Unipor 11,5 P+W.

Uzyskałem następujące ceny: Leiertherm 25 - 4,76 zł brutto /szt., Unipor 11,5 - 4,39 zł brutto/szt. W cenach są wliczone dowóz z rozładunkiem HDS oraz palety (bezzwrotne). Wychodzi więc 51 zł /m2 ściany nośnej oraz 35 zł / m2 ściany działowej.