Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć!

To i ja się pochwalę:

- ściany nośne 2W - Beton Komórkowy Solbet Optimal 600 24x24x59 - 6,77Brutto, czyli 47,39PLN za metr kwadratowy

- ściany działowe - Beton Komórkowy Solbet Optimal 700 12x24x59 - 3,97Brutto, czyli 27,79PLN za metr kwadratowy

Miałem ruszyć z końcem marca... ale zima się przeciąga :/

dobre pytanie, gdzie ta wiosna????????????

chociaż... u nas dziś piękna pogoda, słońce świeci tak, jakby właśnie wiosna była :) tylko zimno, brrrr... ale jest nadzieja :)

u nas jakoś spadek energii, nic mi się nie chce, jak już zamieszkaliśmy to jakoś nie możemy skończyć tej chaty, mam nadzieję,że jak wiosna przyjdzie to wraz z nią energia i nowe pomysły,

mamy zrobione ogrodzenie, ale przedłużająca się zima nie pozwala na wylanie cokołów i zabetonowanie słupków...śmiesznie wygląda nasza działka, bo wokoło są już posadzone iglaki, a ogrodzenia niet ;)

to pozdrawiam i czekam z utęsknieniem na wiosnę :)

Magda

p.s. komuś(nie pamiętam teraz) miałam zmierzyć moje schody, i właśnie sobie przypomniałam ;) zmierzę i napiszę, już sobie wpisałam przypominacza do tel :D

Witam wszystkich.

Jesteśmy z żoną na razie na bardzo wczesnym etapie przygotowań do budowy domu, trzy razy zmieniliśmy już projekt, ale wydaje nam się, że Faworyt będzie tym ostatnim. Budowa ruszy w przyszłym roku, a jak papiery w miarę szybko się załatwi to może w tym roku jeszcze fundamenty.

Mam pytanie do ludzi, którzy podnieśli ściankę kolankową: orientujecie się może jaką macie powierzchnię domu po podłodze? Planuje podłogówkę i chciałbym policzyć orientacyjne koszty. Czy jest tu ktoś kto podniósł ściankę kolankową i zarazem zrezygnował ze ścianek ryglowych? Coś takiego chodzi nam po głowie, ale wtedy dom będzie miał chyba z 200m2. Dodatkowo planujemy likwidację dwóch loggi i poszerzenie garażu o przynajmniej 50cm...

Pozdrawiam wszystkich Faworytowców!

Budowa obok Gliwic więc być może na mapce przybędzie jeden Faworyt na południu:)

mati__ my już na końcówce ale chętnie ci napiszę moje uwagi:

ściany kolankowej nie podnosiliśmy do wydawało się nam, że będzie za duża powierzchnia. Teraz bym podniosła - pokoje nie są wcale duże a ściana ryglowa jeszcze je pomniejszy. Niestety teraz to już po zawodach... :/

Garaż jak masz możliwość to powiększ - szczególnie jak macie 2 auta, dla nas jest za mały (chodź przy budowie wydawał się duży ;P). Gdybyśmy to przewidzieli to poszerzyłabym go nawet o metr bo jest ciasno. Dwa auta zaparkują ale będzie gorzej z wysiadaniem. My mamy dwie wielkie "krowy" więc średnio ciekawie. Na razie parkują tam dwa quady, taczki, trochę płytek i wapna i nie ma się gdzie ruszyć :o. Nie wiem jak się zmieścimy ...

My mamy podłogówkę na całym parterze prócz gabinetu + górna łazienka. Koszt 12000 - ale to za całość instalacji hydraulicznej. W do tego wczoraj się dowiedziałam, że nie potrzebnie robiliśmy przyłącze pod zmywarkę !!! (u Pana od mebli) bo zajmuje za dużo miejsca za zmywarką i jest problem z meblami i pewnie będzie trzeba ją zaślepić ...ooo i ze 3 stówki wywalone w błoto. A podłączenie robi się trójnikiem od zlewu ...

Acha i nim zrobisz adaptację to pomyśl o tarasie - w projekcie staaasznie malutki powiększyliśmy go 3-krotnie a i tak za duży to nie jest. A zmiany trzeba nanieść przed pozwoleniem na budowę !!!

I schody strasznie nam nie odpowiadają - zabieg mamy na 6 schodów (ciasno i nie wygodnie) inni robią na 4 i jest o niebo lepiej (patrz schody maciejki). I teraz powiększyłabym je kosztem łazienki.

To tak na wstępie :D

może kogoś zainteresuje - dostałem wycenę materiału na terivę - 7800 za belki i pustaki żużlobetonowe z dostawą

I przejechałem się do Owczar i pustaki wyglądają pozytywnie.

Jeżeli Owczarki :-) 25cm wyglądają pozytywnie to może i ja się zdecyduje. Faktycznie na alledroga cena m2 ściany z dostawą wychodzi do mnie 43-45zł.

A masz porównanie z innymi dużymi ceramikami dost. na rynku które są droższe czyli kruchość, wymiarowość bo papier jedno a praktyka drugie? Jaki mają wspł. przenikania ciepła te owczarki 25cm na piuro-wpusty i co to znaczy na ich stronie że mają kategorię II?

Jeszcze strop czyli terivę nie liczyłem ale w razie czego się odezwę gdyby mi o wiele więcej wyszło (podaj jaki producent, skąd).

Olyv: dziękuję za uwagi, właściwie to myślałem i o zrobieniu schodów tak jak u maciejki bo nam się to rozwiązanie spodobało i o poszerzeniu garażu, ale o powiększeniu tarasu to już nie. Prawdę mówiąc nie myślałem wcale o tarasie :( a chyba trzeba z tego co piszesz...

Jeszcze jedno pytanko w kwestii ścianek ryglowych - czy wymiary pokojów podane na stronie Muratora (mierzone po podłodze) to wymiary po zbudowaniu tych ścianek czy nie? Może zbudowanie ścianek pomniejsza jeszcze te pokoje więc podniesienie ścianki kolankowej np. o 2 pustaki i rezygnacja ze ścianki ryglowej miałaby sens?

Jeszcze raz dzięki za wskazówki no i wszystkim za zdjęcia z Waszych domków bo to bardzo pomocne przy planowaniu swojego Faworyta!

mati__ większość odp. masz na stronach tego wątku a co do tarasu to pomyśl o tarasie ziemnym zamiast opartym na fundamencie i wylewnym z betonu. Przed oddaniem budynku do użytkowania geodeta sprawdza(wyrysowuje) czy zarys budynku z tym tarasem zgadza się z tym na co dostałaś pozwolenie.

Zmiana pow. użytkowej budynku również jest zmianą istotną od tego na co dostałaś pozwolenie - w końcu od tej pow. płaci się podatki :-)

No w końcu z zimowego snu budzi się wątek o faworycikach :) U mnie już kochani moj domek daszek ma :D

http://lh5.ggpht.com/_C835JRDlGNo/S5vZgb6wkHI/AAAAAAAABG8/oxKjcy6kb_w/s128/Budowa_0608.JPG

Witam nowych budujących faworyta.

Mati_ ja poszerzyłam garaż o 1m, przemyśl ten garaż bo w projekcie jest mały jak na dwa samochody.

Schody u mnie będa zabiegowe - jeszcze ich nie mam wiec nie wiem jak to będzie z ich wygodą ( chciałam ze spocznikiem ale tak mi je poprawił architekt ktory adaptował projekt że byłyby chyba mniej wygodne niz te orginalne zabiegowe - po prostu odwalił robotę byle jak :evil: )

Pozdrawiam

Monika

phans: no kurczę grzecznie przeleciałem cały wątek ale tej informacji nie znalazłem:( Wiem, że podniosłeś ściankę kolankową o 2 pustaki, ale jaką masz teraz powierzchnię poddasza? Też chciałbym zlikwidować dwie loggie (zostawić tą nad tarasem) więc powinno pasować...

Dzięki za sugestie!

Jeszcze jedno pytanko w kwestii ścianek ryglowych - czy wymiary pokojów podane na stronie Muratora (mierzone po podłodze) to wymiary po zbudowaniu tych ścianek czy nie? Może zbudowanie ścianek pomniejsza jeszcze te pokoje więc podniesienie ścianki kolankowej np. o 2 pustaki i rezygnacja ze ścianki ryglowej miałaby sens?

Witaj Mati__!

Wymiary pomieszczeń na poddaszu to wymiary po zbudowaniu ścianek ryglowych (ścianki ryglowe pomniejszają te pomieszczenia). Tak więc podniesienie ściany kolankowej i rezygnacja ze ścianki ryglowej spowoduje powiększenie powierzchni użytkowej poddasza. Nie wiem tylko, czy podniesienie ściany kolankowej aż o 2 pustaki (0,4 - 0,5 m) nie wpłynie negatywnie na wygląd tego domu.

Pozdrawiam

S76

mati__ w temacie ścianki ryglowej i pow. podłogi już ci odp. S76. A co mojej pow. użytkowej to nie ma sensu jej podawać bo dużo zmieniałem i ta wielkość nie będzie dla ciebie tak miarodajna. Jeżeli chcesz podnieść ściankę kolankową i mieć mniej pow. użytkowej niż by to wynikało to możesz w adaptacji projektu zlikwidować pom. gospodarcze (wliczy się do pow. garażu a to nie jest pow. użytkowa), możesz również dać na garażem pomieszczenie które będzie się nazywać strych i to również nie wlicza się do pow. użytkowej. Są 2 normy na liczenie pow. użytkowej. Ja akurat garaż zmniejszyłem o 0,5m czyli jest jednostanowiskowy o szer. 3.7m bo te moje schody ze spocznikiem weszły na ponad 1m do garażu i miałem ograniczenia co do szer. działki.

Co do tych schodów to przeglądając projekty to większość ma zabiegowe bo podczas wyboru projektu najmniej się na to zwraca uwagę i klienci chcą mieć więcej przestrzeni w pokojach niż dla schodów. To samo dot. tych garaży dwustanowiskowych - niby na 2 samochody ale o komforcie w używaniu 2 sam. rodzinnych można zapomnieć.

Bryła po podniesieniu ścianki kolankowej zmienia się a te poddasze wygląda jak poddasze użytkowe a nie jak duży stryszek :-)

ok Dziękuję Wam za informacje. Z tego co widziałem w dziennikach budowy domy z podniesioną ścianką kolankową też wyglądają ładnie więc na pewno bym ją podniósł. Teraz czekamy na sfinalizowanie zakupu działeczki, a potem szybko kupujemy projekt i zaczynamy boje urzędowe :evil:

Pozdrawiam!

Zróć uwagę na ocieplenie poddasza bo w projekcie oryginalnym wełna wsadzona jest tylko pomiędzy krokwie(22cm! wys. krokwi) a drewno(krokwie) przewodzą ładnie ciepło i jeżeli tak zrobisz będziesz mieć pełno mostków cieplnych w dachu. Ale jeżeli dasz również wełnę pod krokwie co polecam to wtedy obniżasz sobie i tak niską ściankę kolankową w faworycie i dlatego trzeba rozważyć podniesienie ścianki kolankowej i to nie koniecznie o te 2 pustaki.

Pamiętajcie, że projekt domu musi ładnie wyglądać czytaj dobrze się sprzedać. Do was jako inwestorów pozostaje decyzja czy w takim domu będzie się dobrze czytaj praktycznie mieszkać. Swoją drogą te niewykorzystane miejsce pomiędzy ścianką kolankową i ryglową w faworycie sporo kosztuje. Niech ktoś policzy ile jest tego m2 powierzchni i pomnoży przez koszty wybudowania m2 domu w stanie SSZ. Dodatkowo oprócz ścianki kolankowej, można rozważyć kąt nachylenia dachu bo 35 st. to jest taki sobie jeżeli chodzi o praktyczność poddasza zwłaszcza przy niskiej ściance kolankowej, już lepszy by był 40st.

To se ponarzekałem :-)

W wakacje jak wszystko pójdzie dobrze zamieszczę zdjęcia mojego faworyta z podniesioną ścianką kolankową.

I jeszcze jedno. Pomyśl nad pełnym deskowaniem dachu z papą zamiast folii paroprzepuszczalnej - podraża to cały dach o kilka tys. ale będziesz spać spokojniej.

ok Dziękuję Wam za informacje. Z tego co widziałem w dziennikach budowy domy z podniesioną ścianką kolankową też wyglądają ładnie więc na pewno bym ją podniósł. Teraz czekamy na sfinalizowanie zakupu działeczki, a potem szybko kupujemy projekt i zaczynamy boje urzędowe :evil:

Pozdrawiam!

mati_ wklejam ci poniżej zdjecia jak wygląda góra w faworycie (wariant z dachem czterospadowym) bez podnoszenia ścianki kolankowej. Obecnie uważam że można było podnieść górę o jeden pustak. Mam dwie wysokości ścianki ryglowej, pokazuję poniżej tą niższą i wyższą.

niższa ścianka ryglowa

http://lh3.ggpht.com/_C835JRDlGNo/S6UBIKZJfJI/AAAAAAAABII/ijfhzTdzph0/Budowa_0637.JPG

Wyzsza ścianka ryglowa

http://lh6.ggpht.com/_C835JRDlGNo/S6UBIvHSnQI/AAAAAAAABIM/PDMBwUz3o7g/s512/Budowa_0639.JPG

Monika: bardzo dziękuję za te zdjęcia. Dają fajny pogląd na to ile miejsca zabiera ta ścianka ryglowa. Przy okazji jeszcze mam pytanie (starałem się wysłać wiadomość na priv ale coś nie idzie): widziałem, że budujecie z Silki. Jak się ten materiał sprawuje podczas budowy? Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi bo też się do Silki skłaniam, ale jako, że droga jeszcze daleka lepiej dowiedzieć się jak najwięcej :)

Mail doszedł, własnie wysłałam Ci odpowiedz na priva na temat silki. Mi ten materiał bardzo odpowiada, chciałam dom z silkatów mieć zbudowany. Co do ścianki ryglowej to taka wysoka jest tylko na jednej ścianie, w innych pomieszczeniach jest ta niższa i jak widać ta niższa mniej miejsca pokojom zabiera ale jednak zabiera :)

Takie jeszcze zdjecie znalazłam z widokiem tej nizszej scianki ryglowej która występuje w projekcie z dachem czterospadowym

http://lh6.ggpht.com/_C835JRDlGNo/S6UiyJBMAQI/AAAAAAAABJc/6NML9FqbLp8/s512/Budowa_0634.JPG

Pozdrawiam

Monika

Co do pustaków z Owczar - pogadałem tam trochę z kierowcami z kolejki i jak twierdzą, w transporcie raczej się bardzo nie kruszą. Chyba że kierowca nie dba o ładunek. Z tego co na placu widziałem to pustaki są ładnie, równo wypalone ( jednolity czerwony kolor ) na palecie trafia się 1-2 szt pęknięte ( nie całkowicie tylko np jedna ścianka pęknięta wzdłuż )

Samochodów po odbiór stało kilkanaście w kolejce i odbierają na bieżąco produkcję. Moje ładować będą w środę i dotrą w czwartek lub piątek i wtedy się wypowiem co do jakości. Wiem o problemach z marglem jakie się zdarzały tej cegielni ale to się przekonam jak dojadą.

Na placu nie widziałem jakiejś "drugiej kategorii" i nie wiem czy takie coś jest w obrocie.

Owczary jako jedna z niewielu już cegielni nie poryzuje pustaków co dla mnie jest absolutnie zaletą. Z tego też powodu nie obawiam się kruchości. Współczynnik przewodzenia ciepła też mnie nie interesuje bo będzie 20cm styro. Problemy z wymiarami są dla mnie bez znaczenia bo to nie ja będę murował tylko murarz i za to ma płacone żeby ścianę postawił równą z tego co dostanie. To nie gazobeton na klej...

3,55/szt jakie mi zaoferowano jest nie do pobicia w moim regionie i taniej to już się prawdopodobnie nie da. Gdybym miał bliżej do niemieckich fabryk to tam można parę groszy taniej zdobyć ale to ceny loco szkoplandia.

Współczuję tym którzy budowali w latach 2006-2008, bloczki fundamentowe po 5 zł itp... teraz to mamy kryzysowy luzik.

U mnie kłopoty z kredytem. Zęby zaciskam mocno i liczę że się uda na dniach wreszcie ten etap zamknąć.

Ekipa gotowa, plan jest żeby do świąt parter stał.

Pozdr

mati__ my już na końcówce ale chętnie ci napiszę moje uwagi:

ściany kolankowej nie podnosiliśmy do wydawało się nam, że będzie za duża powierzchnia. Teraz bym podniosła - pokoje nie są wcale duże a ściana ryglowa jeszcze je pomniejszy. Niestety teraz to już po zawodach... :/

Garaż jak masz możliwość to powiększ - szczególnie jak macie 2 auta, dla nas jest za mały (chodź przy budowie wydawał się duży ;P). Gdybyśmy to przewidzieli to poszerzyłabym go nawet o metr bo jest ciasno. Dwa auta zaparkują ale będzie gorzej z wysiadaniem. My mamy dwie wielkie "krowy" więc średnio ciekawie. Na razie parkują tam dwa quady, taczki, trochę płytek i wapna i nie ma się gdzie ruszyć :o. Nie wiem jak się zmieścimy ...

My mamy podłogówkę na całym parterze prócz gabinetu + górna łazienka. Koszt 12000 - ale to za całość instalacji hydraulicznej. W do tego wczoraj się dowiedziałam, że nie potrzebnie robiliśmy przyłącze pod zmywarkę !!! (u Pana od mebli) bo zajmuje za dużo miejsca za zmywarką i jest problem z meblami i pewnie będzie trzeba ją zaślepić ...ooo i ze 3 stówki wywalone w błoto. A podłączenie robi się trójnikiem od zlewu ...

Acha i nim zrobisz adaptację to pomyśl o tarasie - w projekcie staaasznie malutki powiększyliśmy go 3-krotnie a i tak za duży to nie jest. A zmiany trzeba nanieść przed pozwoleniem na budowę !!!

I schody strasznie nam nie odpowiadają - zabieg mamy na 6 schodów (ciasno i nie wygodnie) inni robią na 4 i jest o niebo lepiej (patrz schody maciejki). I teraz powiększyłabym je kosztem łazienki.

To tak na wstępie :D

No to nas nie pocieszyłaś Olyv. :( Bo my ani nie poszerzyliśmy garażu, ani nie podnieśliśmy ściany kolankowej. Nie mówiąc już o powiększeniu tarasu. :roll: Jedyne co zrobiliśmy, aby powiększyć pokoje na poddaszu to zlikwidowanie balkonów. Pokoje powiększą się znacznie przez to, więc mam nadzięję, że będzie wystarczająco dużo miejsca.

Podniesienie ścianki kolankowej trzeba zgłosić przed pozwoleniem? Tzn. tylko architekt może nanieść taką zmianę?