Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Maciejka_1976, oj, jak ja zazdroszcze, ze tak praca wre...

Wlasnie umiescilem wizje poddasza (dolaczylem do posta, gdzie znajdziecie rysunek z rzutem parteru, czyli jakies 2-4 posty wyzej, zapraszam do komentowania). Zmian BAAAAARDZO duzo.

U mnie niestety ciezko tak szybko wszytsko pozalatwiac... bo... pracuje w Lodzi, a budowa pod Bydgoszcza :/ sic... no ale to tamtych terenow jestem wyjatkowo przywiazany i po zbudowaniu chcialbym sie tam przeniesc... takze nawet ciezko "z doskoku" zalatwiac mi formalnosci...biednemu zawsze wiatr w oczy...

jutro realizuje przebiegly plan PT. "Praca zdalna z domu" (czyli urlop bez urlopu ;) ) i jade zawiezc wniosek o warunki zabudowy....

eee, pomyslalem, ze jeszcze na jakis czas wkleje tutaj, a potem go usune - bedzie latwiej oceniac)

Ponizej moja wizja pietra (lazienka w miejscu, gdzie bedzie mozna podlaczyc sie do komina z dolu....hymmmm... chyba... w kazdym razie z grubsza tak to sobie wyobrazam....).

http://images26.fotosik.pl/285/fdd4a2f3ab467aa9.jpg

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maciejka_1976, oj, jak ja zazdroszcze, ze tak praca wre...

Ja też! :D

Maciejka, buduj, buduj kobieto. Będę miała kogo odwiedzić żeby sobie Faworyta obejrzeć.

I się wprosiłam. :oops: :wink:

Trzymam kciuki zeby Wam się pogoda sprzyjająca utrzymała.

W ostatnim numerze Muratora(listopad 2008), jest mała symulacja zestawienia kosztów założenia instalacji gazowej wewnętrznej w Faworycie C183.

SideInfo - fajna góra. Faktycznie przeniesienie łazienki stworzyło wiecej możliwości na przestrzeń na garderoby.

A co planujesz z tymi kominami?

Kompletnie nie rozumiem po co ten mały 4 komin który niby jest od pieca, przeciez da się podpiąc piec do tego dużego komina, najwyżej trochę go wysuwając w stronę pokoju, albo w ogóle wywalając na drugą stronę ściany do garażu i kotłowni. Tym bardziej że wykasowałeś małą łazienkę na dole, którą i tak można było zwentylować przewodem poziomym- do półtora metra można takie ciągnąć bez problemu.

Ja to jestem chora jak widzę taką ilosc kominów w tym projekcie. 4 kominy w jednym domu, normalnie rewelacyjny pomysł :evil:

Wiem ze są bo były. :-)

Utyskuję w stronę architekta, który IMO w takim fajnym projekcie coś pod tym względem się nie popisał i teraz własnie to my musimy siedzieć i myśleć jak się nie zrujnować budową tylu kominów. :-)

Też chciałabym żeby były tylko 2 kominy, ale na razie nie bardzo wiem jak to ugryźć żeby przeszlo w urzędzie. :-?

cava, oczywiście zapraszam do odwiedzenia mojej budowy :)

ja właśnie byłam dzisiaj odebrać więźbę, jezu...ale tego było :D

koszt: 11600 zł z łatami i kontrłatami

Side...kurdę, fajnie pokombinowałeś z tą górną łazienką...ale ja już nie zmieniam nic, bo mi chłopaki z budowy uciekną...jak tylko mnie widzą to pytają co to za zmiany dzisiaj idą? :D

a, no i oczywiście mury pną się do góry, w niektórych miejscach są już 2 warstwy cegły na nadprożach :) dzisiaj piękna pogoda, to pojadę pstryknąc kilka fotek...

wiecie...mój ślubny chodzi i jęczy po co nam taaaaki wielki dom???

a jeśli chodzi o kominy, to też nie wiem czemu ich tak dużo :D mieliśmy z kuchennego rezygnować, zrobić rurę wentylacyjną w ścianie, no ale się nie da, bo na górze ta rura wychodzi na środku drzwi łazienkowych :( najbardziej mi się nie podoba komin z kotłowni, bo jest przy samej ścianie zewnętrznej i będzie taaaaaaaaaki wielki ponad dachem, a to brzydko wygląda :(

witaj siekierko :)

fajnie,że szykuje się coraz więcej Faworytowiczów :)

nam się trochę spieszy, ponieważ mieszkamy w tymczasowym lokum - nie narzekam, bo to 120m2 a może nawet więcej, jest podwórko i nawet pies(z czego najbardziej się cieszy starszy synek :)) ale...to nie nasze...ja chcę mieć znowu swój własny dom!!! (jeden niedawno sprzedaliśmy ;)

dlatego zależy nam bardzo,żeby przed zimą zamknąć dach, okna, a środek można sobie nawet w mrozy dłubać...

na pierwszym zdjęciu od lewej - drzwi tarasowe poszerzone z 1,8 m do 2,4m(okno zlikwidowane) dalej okno 1,8 m od pokoiku na dole no i dalej garaż

teraz fajnie wszystko widać jak rośnie, mniej już będzie widać wykończeniówkę...no chyba,że po nas i po kasie wypływającej z konta :D

pod koniec tygodnia mają już zacząć szalować stropy, trochę im z tym zejdzie, bo i metrów jest sporo i szalunki ciężkie...

Tak prawdę mówiąc dopiero teraz znalazłam trochę czasu by poczytać na tym forum :-? . Patrząc na Wasze wszystkie zmiany zaczęłam się obawiać, że zbyt szybko "rozstałam sie" z moim architektem, grrr. No ale nic, trochę zmian już mam, a mianowicie:

1. zrezygnowałam z drzwi wyjściowych na taras w salonie,

2. powiększyłam drzwi wejściowe - planujemy wstawić drzwi ze szklanymi elementami bocznymi,

3. zrezygnowałam tym samym z okna przy drzwiach wejściowych,

4. schodów nie murujemy - będą drewniane stopnie,

góry w ogóle nie ruszałam

... reszta wyjdzie podczas budowy - w dalszym, ciągu czekamy na pozwolenie, buuuuuuuuu.

Na działce mamy juz bloczki findamentowe - musieliśmy dokupić drugie tyle bo zdecydowaliśmy się na SOLBET 42. O kosztach za bloczki napiszę jak wszystko podliczę :D

aha, zapomniałam o blaszaku - w środku mamy już fotele ogrodowe, ognicho można skombinować.

Pozdrawiam wszystkich :lol:

siekierka, hmmm, to jak bedziecie wychodzili na ten taras??

pomysł z drzwiami wejściowymi bardzo mi się podoba, ja też na niego wpadłam, ale za późno...ekipa stawiająca dom miała już dość moich zmian :D i chyba żałuję, bo bardzo podobają mi się drzwi z naświetlami bocznymi :(

co do schodów to też taki zamysł był, ale będą jednak wylewane...stopnie wykładane drewnem, a podstopnie w tynku strukturalnym...ściany klatki tez w takim tynku...kurczę, jak ja bym już chciała robić w tym domu schody, buuuuu...

czesc!

Oj, Siekierka... nie wiem czy dobrze zrobilas, ze sie pochwalilas - ja mam zamiar stawiac pod bydgoszcza (dokladnie Kruszyn, gm. Sicienko)... a do Borow Tucholskich nie jest daleko... ja bedziesz mocno wyprzedzala mnie w budowie, to z mila checia "rzucilbym okiem" jak to wszytsko wyglada podczas realizacji...:/

bezczelnie sie wprosilem?

Pozdrawiam i cisze sie, ze kolejna osoba stawia ten bardzo funkcjonalny dom :)

... a oto, ile wydałam na dzień dzisiejszy:

1. mapka geodezyjna - 570 zł,

2. bloczki fundamentowe 1200 sztuk - 4.200 zł,

3. studzienka - 470 zł,

4. garaż blaszak - 1570 zł,

5. zaliczka na przyłącze prądu - 957 zł (całość wyjdzie 2100,00 zł),

6. adaptacja projektu - 700 zł.

RAZEM: 8.467 zł

Narazie to tyle. Ekipa budowlana bierze od nas 26.000 zł za postawienie domu bez dachu. Za wykończenie środka - 25.000 zł.

Jednym słowem - nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekać na uzyskanie pozwolenia - myślę, że ruszymy jeszcze w tym roku :p

... a oto, ile wydałam na dzień dzisiejszy:

1. mapka geodezyjna - 570 zł,

2. bloczki fundamentowe 1200 sztuk - 4.200 zł,

3. studzienka - 470 zł,

4. garaż blaszak - 1570 zł,

5. zaliczka na przyłącze prądu - 957 zł (całość wyjdzie 2100,00 zł),

6. adaptacja projektu - 700 zł.

RAZEM: 8.467 zł

Narazie to tyle. Ekipa budowlana bierze od nas 26.000 zł za postawienie domu bez dachu. Za wykończenie środka - 25.000 zł.

Jednym słowem - nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekać na uzyskanie pozwolenia - myślę, że ruszymy jeszcze w tym roku :p

Będziemy budować pod Gadańskiem. No ale nieprędko zaczniemy, w najlepszym razie wiosną, ale jak będzie nadal taka zawierucha z kryzysem to może i odłożymy budowę o rok. :-?

Siekierka, ceny masz naprawdę ... REWELACYJNE!

U mnie na razie:

- warunki z wodociągów- 30zł

- mapa do celów informacyjnych: 35zł

- mapki od geologa 700zł (+ VAT) (zapłaciłam 350 przez niedogadanie się geologa z biurem, ale być moze przyjdzie mi dopłacić)

- mapki od geodety: 700zł (+ VAT)

- podstawowa adaptacja 1200zł + ew dopłaty za jakieś większe zmiany

- projekt szamba: 300zł

Ceny za postawienie takiego budynku podobne jak u Maciejki.

Zaczynam się zastanawiać, czy nie opłąciłoby mi się, przejąć ekipę z okolic Siekierki, zapewnić im tu jakieś spanie i catering i czy bym nie wyszła na tym i tak na +

Niech zaoszczędzę na tym 10 - 15 tysięcy. W końcu "drogą nie chodzi"

MCIEJKO, Ty dostałaś te 55tysięcy za dom z postawioną więźbą i położoną dachówką, czy za same mury?

Witam Wszystkich budujących.Postanowiłam do Was dołączyć-w grupie zawsze lepiej.Mamy zamiar budować na kaszubach.Zdecydowaliśmy się z mężem już na 100% na ten projekt.A jeszcze 2 mce temu miał być ten:http://opusdom.pl/images/Projekty/SyntiaII%20wersja%20B/wiz1.jpg

ale jak znaleźliśmy FAWORYTA WARIANT II,zatkało nas. :o Tylko ten i już nie szukamy innego.Oba projekty są do siebie podobne,ale Faworyt jest ciut mniejszy ,a w sumie takiego gabarytowo domu wcześniej szukaliśmy :D :D :D .

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_1050_10.jpg

Chcemy zacząć w przyszłym roku,mam nadzieję ,że wypali.Będzie to też budowa na odległość :roll: -ale co tam będzie fajnie :p