Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podniesienie ścianki kolankowej trzeba zgłosić przed pozwoleniem? Tzn. tylko architekt może nanieść taką zmianę?

Ścianę kolankową można podnieść już po pozwoleniu- taką zmianę nanosi kierownik budowy.

Kierownik budowy może przymnąć oko(pozwolić) na niektóre odstępstwa od projektu, może wpisać w dziennik budowy, że były i jakie odstępstwa ale i tak taka zmiana to jest zmiana istotna!

Podniesienie ścianki kolankowej trzeba zgłosić przed pozwoleniem? Tzn. tylko architekt może nanieść taką zmianę?

Ścianę kolankową można podnieść już po pozwoleniu- taką zmianę nanosi kierownik budowy.

Kierownik budowy może przymnąć oko(pozwolić) na niektóre odstępstwa od projektu, może wpisać w dziennik budowy, że były i jakie odstępstwa ale i tak taka zmiana to jest zmiana istotna!

OK, super, bo wniosek o pozwolenie już złożony :D

Nie pomyśleliśmy o podniesieniu domu o jeden pustak pod wentylację mechaniczną. Jak Wy macie to rozwiązane? Mam nadzieję, że z kierownikiem budowy uda się to załatwić. :roll:

Owszem, jest to zmiana dość istotna (zwiększenie kubatury i wysokości budynku), jednakże nie słyszałem jeszcze o przypadku, aby jakikolwiek kierownik budowy robił z tego problem.

Owszem, jest to zmiana dość istotna (zwiększenie kubatury i wysokości budynku), jednakże nie słyszałem jeszcze o przypadku, aby jakikolwiek kierownik budowy robił z tego problem.

Jest to albo zmiana istotna albo nie istotna, nie ma zmian dość istotnych :-)

To kier. budowy podpisuje się w dzienniku czy były zmiany istotne czy nie - bierze to na siebie gdyby tego nie wpisał w dzienniku.

Co innego gdyby nadzór budowlany chciał zweryfikować wybudowany domek przed oddaniem go do użytkowania. Wtedy to może cały proces się przedłużyć, ew. trzeba będzie robić projekt zamienny(być może trzeba by się tego dowiedzieć). Ale np. gdybyś tym zwiększeniem ścianki kolankowej podniosła tak dom, że wyszedł by poza warunki zabudowy(wys. domu) jakie dostałaś w WZ to wtedy jest o wiele większy problem.

Reasumując - zwiększeniem o 1 pustak nikt się nie przejmuje do czasu wizyty z nadzoru który zdaża się b. rzadko.

Ja zwiększyłem o 2 pustaki ale zrobiłem to w ramach adaptacji projektu.

Aby nie być gołosłownym to znajoma mi opowiadała jak nadzór budowlany mierzył im wys. ścianki kolankowej i weryfikował z tym co było w projekcie.

jeszcze mam pytanie odnośnie okien dachowych, czy liczba okien i rozmiar zgadza Wam się z projektem?

czy naprawdę są potrzebne takie duże okna, jeśli dobrze pamiętam w projekcie jest 160x70? może ktoś zmieniał? myslałam o zmianie na mniejsze i wstawieniu tylko jednego zamiast dwóch. jak myslicie?

jeszcze mam pytanie odnośnie okien dachowych, czy liczba okien i rozmiar zgadza Wam się z projektem?

czy naprawdę są potrzebne takie duże okna, jeśli dobrze pamiętam w projekcie jest 160x70? może ktoś zmieniał? myslałam o zmianie na mniejsze i wstawieniu tylko jednego zamiast dwóch. jak myslicie?

W naszym najmniejszym C183 jest 6 wielkich okien dachowych (78x160 cm). Doszliśmy do wniosku, że po pierwsze wstawimy mniejsze okna (78x118) a po drugie zredukujemy ich ilość do 4 - po jednym w mniejszych pokojach oraz dwa w pokoju nad garażem.

Decyzję o zmniejszeniu ilości i wielkości okien podjęliśmy po wizycie u mojego kolegi, który w nowo wybudowanym domu wstawił okna dachowe o wymiarach 78x118 (po 1 sztuce na pokój).

Ja w swoim "czterospadowcu" (a taki sobie skrócik od dachu czterospadowego :lol: ) okien nie zmniejszam, chce zeby pokoje były dobrze oświetlone. Do dachu o 35stopniach polecają o długosci 160cm. W kazdym pokoju mam po dwa takie okna. Zastanawiałam sie czy w łazience nie zmniejszyc na 78x140cm, w pokojach na 100% zostawiam 78x160.

Jak juz jesteśmy przy oknach połaciowych to jak uważacie lepiej oświetlą mi pokój dwa okna połaciowe obok siebie na jednej ścianie tzw kombi czy po jednym na dwoch ścianach. Zastanawiam się czy nie przenieść po jednym oknie. Ciekawe czy gdzies mozna taką sylmulacje zrobić ???

Wy w "dwuspadowcach" macie w kazdym pokoju oprócz połaciowego i normalne okno które ładnie oswietli pokój. Wtedy może połaciowe nie musi byc takie duże. Nawet facet w hurtowni mówił że duże okna kupujemy, przeważnie idą 78x140 :)

Mam pytanie do tych którzy juz ocieplili poddasze bądz już mają koncepcję jak go ocieplić :) Chodzi mi o grubość wełny, my zastanawiamy się nad 25cm+5cm bądz 20cm+5cm. O jakiej grubości ocieplenia mysleliście? Gość od wentylacji mechanicznej truje nam głowe że ma być 25+5 a najlepiej jakby była pianka poliuretanowa zamiast wełny, ale skąd na to kasy brać :oops:

jacekh a jakie u Ciebie będzie ocieplenie poddasza? Wiem że projekt zmieniałeś na energooszczędny :)

co od ocieplenia poddasza - w projekcie mam 20 cm między krokwiami i do tego jeszcze 12 cm na ruszcie. Nie mam pojęcia jak to w praktyce wyjdzie i czy to tak dokładnie będzie wykonane. Obniża to pomieszczenia poddasza. Jak wiele innych rzeczy - wyjdzie w praniu.

Zamierzam zwiększyć wysokość krokwi po uzgodnieniu z wykonawcą dachu. Projektant już kiedyś mi odpisał że o 4 cm spokojnie można krokwie podnieść. Do tego można też dać wyższą murłatę i znowu parę centymetrów do przodu. Ja mam w projekcie 14x14. Po uzgodnieniu z dachowcami podniosę ile się da.

No i poważnie się zastanawiam nad tym żeby podnieć parter o jeden pustak i ściankę kolankową też o jeden. Ścianki ryglowej pewnie nie będzie. Kierownik mi to wybija z głowy. Marnotrawienie przestrzeni. Trudno się nie zgodzić. Gorzej jak nadzór wpadnie... z drugiej strony mniej karton-gipsu i pod skosami to koty tylko się zbierają...

Niech już się zacznie ;) ekipa gotowa , dostawca pustaków coś przeciąga. Czuję że nie pierwszy i nie ostatni to taki przypadek. Na szczęście nie mam włosów to nie ma co siwieć.

Ja w swoim "czterospadowcu" (a taki sobie skrócik od dachu czterospadowego :lol: ) okien nie zmniejszam, chce zeby pokoje były dobrze oświetlone. Do dachu o 35stopniach polecają o długosci 160cm. W kazdym pokoju mam po dwa takie okna. Zastanawiałam sie czy w łazience nie zmniejszyc na 78x140cm, w pokojach na 100% zostawiam 78x160.

Jak juz jesteśmy przy oknach połaciowych to jak uważacie lepiej oświetlą mi pokój dwa okna połaciowe obok siebie na jednej ścianie tzw kombi czy po jednym na dwoch ścianach. Zastanawiam się czy nie przenieść po jednym oknie. Ciekawe czy gdzies mozna taką sylmulacje zrobić ???

Wy w "dwuspadowcach" macie w kazdym pokoju oprócz połaciowego i normalne okno które ładnie oswietli pokój. Wtedy może połaciowe nie musi byc takie duże. Nawet facet w hurtowni mówił że duże okna kupujemy, przeważnie idą 78x140 :)

Mam pytanie do tych którzy juz ocieplili poddasze bądz już mają koncepcję jak go ocieplić :) Chodzi mi o grubość wełny, my zastanawiamy się nad 25cm+5cm bądz 20cm+5cm. O jakiej grubości ocieplenia mysleliście? Gość od wentylacji mechanicznej truje nam głowe że ma być 25+5 a najlepiej jakby była pianka poliuretanowa zamiast wełny, ale skąd na to kasy brać :oops:

jacekh a jakie u Ciebie będzie ocieplenie poddasza? Wiem że projekt zmieniałeś na energooszczędny :)

gdzieś czytałam, tylko oczywiście nie mogę znaleźć linku :-? , że lepiej doświetlają 2 okna obok siebie; a już nalepiej jakby było jedno nad drugim, bo im wyżej okno zamontowane tym lepiej.

jacekh, zwróć uwagę, że jak podniesiesz wysokość parteru, to będziesz musiał przeprojektować schody :)

ja prawdopodobnie będę ocieplał poddasze styropianem: między krokwie Termoorganika superpoddasze (20cm) + na krokwie (!nie pod krokwie!) zwykły styropian Dach/podłoga 10 (lub 12) cm... jeszcze to analizuję, ale coraz bardziej jestem przekonany do tego rozwiązania - muszę jeszcze pogadać z wykonawcą dachu

jacekh ja podniosłam wysokość parteru, ścianki kolankowej nie podnosiliśmy i teraz widzę że ten pokój na poddaszu nr 19 (wersja z dachem czterospadowym) będzie bardzo nisko miał skosy, patrząc na niego wypadałoby podnieść scianke kolankową o tej 1pustak. Do tego przyjrzyj sie projektowi, wg autora powinien jeszcze w tym pokoju stać słup. My z niego zrezygnowaliśmy. Scianka ryglowa wszedzie oprocz pokoju nr 17 jest do przyjęcia. W tym pokoju jest na dwoch roznych wysokościach i ta wyzsza doprowadza mnie do :evil: , trochę się miejsca marnuje, ale może zrobię tam jakieś półki na ksiązki bądz szafeczki (gdzieś coś takiego widziałam), teraz opuściłabym ta sciankę ryglową do tej niższej wysokości

Monika

jacekh, zwróć uwagę, że jak podniesiesz wysokość parteru, to będziesz musiał przeprojektować schody :)

ja prawdopodobnie będę ocieplał poddasze styropianem: między krokwie Termoorganika superpoddasze (20cm) + na krokwie (!nie pod krokwie!) zwykły styropian Dach/podłoga 10 (lub 12) cm... jeszcze to analizuję, ale coraz bardziej jestem przekonany do tego rozwiązania - muszę jeszcze pogadać z wykonawcą dachu

Sideinfo jak to na krokwie ale nie pod krokwie ??? :oops: Mozesz mi wytłumaczyć. Krokiew ma 22cm, wiec 20cm wejdzie miedzy krokwie, a te 10cm musi być chyba pod krokwiami.

Monika_76

Sideinfo jak to na krokwie ale nie pod krokwie ??? Mozesz mi wytłumaczyć. Krokiew ma 22cm, wiec 20cm wejdzie miedzy krokwie, a te 10cm musi być chyba pod krokwiami.

Monika, na właśnie cały szkopuł polega na tym, że stosując ocieplenie nakrokwiowo (tu znajdziesz cały wątek o tym: http://forum.muratordom.pl/ocieplenie-poddasza-styropian-vs-welna,t177463.htm) uniknąć można licznych mostków cieplnych, i dodatkowo unikniesz obniżania poddasza.

Początkowo chciałem dać wełnę między krokwie + styro na krokwie, ale coraz bardziej myślę o rozwiązaniu wyłącznie polegającym na styropianie.

Jak nie chcesz czytać całego wątku to można rzucić okiem na rysunek:

http://images36.fotosik.pl/131/3903f222e960f01c.png

01 - krokwie

02 - płyty styropianowe

03 - paroizolacja

04 - łata dociskowa

05 - warstwa wykończeniowa

06, 07 - płaskownik stężający

08 - łata podkładowa, POD ŁATĄ MUSI BYĆ FOLIA PAROPRZEPUSZCZALNA

09 - łata

10 - pokrycie dachu

Początkowo chciałem dać wełnę między krokwie + styro na krokwie, ale coraz bardziej myślę o rozwiązaniu wyłącznie polegającym na styropianie.

"Należy jednak zwrócić uwagę na właściwe zastosowanie materiałów, tzn. według zasady rosnącej paroprzepuszczalności w kierunku od wnętrza na zewnątrz, np. stropodach izolowany między krokwiami płytami z wełny mineralnej, a pod krokwiami płytami ze styropianu.

" na podst.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/technika,materialy_i_technologie,artykul,izolacje_termiczne_stropodachow_stromych,3307

Konstrukcyjnie wystarczy 18cm wys. krokwi (tak mam) a te 22 co jest w projekcie oryginalnym to tylko dla upchania tam więcej wełny. Znów ekonomiczniej(lepiej) jest pakować ocieplenie pod lub nad krokwie bo drewno nie jest dobrym izolatorem (w porównaniu z wełną czy styropianem).

"Należy jednak zwrócić uwagę na właściwe zastosowanie materiałów, tzn. według zasady rosnącej paroprzepuszczalności w kierunku od wnętrza na zewnątrz, np. stropodach izolowany między krokwiami płytami z wełny mineralnej, a pod krokwiami płytami ze styropianu."

I dlatego jeżeli już, to tylko styropian będzie, tak, aby para "wędrowała" w kierunku zewnętrznym.

ja powiem szczerze okien dachowych nie znoszę!wczoraj je myłam, wrrrr :D a dzisiaj pewnie już będą brudne (no chyba,że jakąś samoczyszczącą szybę sobie sprawicie, albo jakimś impregnatem (ha ha, do kabin prysznicowych np), ale to też ponoć na krótko wystacza)

najbardziej dały mi się we znaki jak były potężne śniegi, w pomieszczeniu od razu taka nora się robiła :roll: chcesz wyjrzeć a tu :roll:

u nas są zmniejszone i zrobione jako pojedyncze, światła jest wystarczająco dużo

pozdrawiam i dobrych wyborów życzę ;)

Magda

Cieszy mnie bardzo że forum się ruszyło. W tym roku to będzie co podziwiać.

U mnie dzisiaj dotarły pustaki. Poślizg dwa dni ale dobrze że dojechały nareszcie.

Chłopaki mieli dzisiaj zacząć murowanie ale jak to zawsze coś się musi wydarzyć - dzisiaj wypadło na wywalone korki u sąsiadki od której pożyczam prąd.

Ten tydzień to ogólnie w stresie minął. A to z wodą problem, a to czekanie na pustaki, ekipa wkurza się bo za bezczynność nie płacę, no i jeszcze prąd... Mam nadzieję że to na razie wyczerpało limit drobnych przeciwności.

Co do pustaków z Owczar, tzw Termoton - szału nie ma. Strasznie wysoko paletują - 72 szt na palecie - wygląda jakby dwie warstwy były za dużo. Na paletach 5 warstw dolnych leży na boku i dwie ostatnie dopiero "normalnie" , to powoduje że przy rozładunku są straty - wysoka paleta na nierównym gruncie się "buja" aż trzeszczy. Niedelikatne postawienie i pękają. Na aucie nie było widać żeby pękały. Niestety rozładunek robił gość który nie ma w tym doświadczenia i się nie popisał , wywalił jedną paletę na bok - 21 sztuk rozwalone.

Z pozostałych palet około 20 szt zepsutych. Część z nich pójdzie na docinki.

Co do samych pustaków - spękań mają sporo, mimo tego dzwonią ładnie. Spękania raczej nie mają miejsca na wewnętrznej i zewnętrznej ściance pustaków, po wmurowaniu nie będą widoczne. Kruszą się mocno narożniki. Jak pierwszą paletę zobaczyłem to się załamałem - sporo spękań na zamkach. Ale majster mnie uspokoił - ceramika tak ma. Jak twierdzi poryzowane jeszcze bardziej kruche. Po wmurowaniu spękania nie mają znaczenia.

Jak dla mnie materiał do zaakceptowania. Zrobię trochę zdjęć to sobie zainteresowani ocenią.

Gdyby nie prąd to już by dzisiaj były jakieś foty "ścian"...

ciach pach i kuchnię już powoli widać :)

http://images49.fotosik.pl/279/101e8a9f16da3abfmed.jpg

reszta w dzienniku.

Ekipa się uwija, materiału trzeba było domówić bo to co mieli na tydzień w dwa dni wmurowali.

Mam nadzieję że bank szybko się określi i wreszcie uda się uruchomić kredyt, lawina wydatków czeka....

• 2 weeks później...