Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ludziska, co jest ? Cisza zapadła straszliwa na forum.

Piszcie na pocieszenie co tam u Was słychać. U mnie murarze skończyli materiał i czekam nadal na kredyt.

Ale ściemniają w tym banku... Aż mi się nie chce pisać...

No kochani w końcu Was znalazłam ..... po tej reorganizacji forum, weszłam i nic znaleźć nie mogłam. Ufff juz jestem ze swoimi :)

Przez ten czas trochę i u mnie się działo. Mam juz połozoną dachóweczkę, okna na dole i na gorze, mam schody na poddasze, ścianki działowe kończą stawiać, mam pierwsze drzwi wejsciowe :) .

Teraz szukam gości do tynków.

Pozmieniałam tez trochę w domku przez ten czas ..... więc:

ściankę ryglową tą wyższą (jest na jednej sciane w czterodachowcu - umiesciałam jakiś czas temu na tym wątku zdjęcie) kazałam chłopakom przesunąć i zrobić tak jak jest w innych pokojach (czyli blizej sciany )

okno w łazience dziewczyn i naszej zmieniłam tak jak planowałam na 78x140 ( w pokojach zostawiłam 78x160)

z rozmieszczeniem okien trochę zaszalałam i w dwoch pokojach są inaczej niz w projekcie

Miałam szczescie i jednego dnia nie zdazyli wszystkich 10okien polaciowych zamontować i wieczorem jak przyjechałam na budowę to stwierdziłam że okno w pokoju jest według mnie za wysoko i poprosiłam o opuszczenie okien w pokoju jeszcze niżej. Wiązało to się z tym że w pokojach przy oknach musieli wyciąć sciankę ryglową (tylko pod oknami). W łazience okno umiescili mi tak jak jest w projekcie i jest bardzo wysoko, nie da się otworzyć, wyjrzeć. Coz siedząc w wannie będę patrzyła na gwiazdy, też super :)

Zamieszczam zdjecie jak wyglada teraz moj domek, na polaci tylko lekkie przekłamanie bo mam 3okna polaciowe (zdjecie zrobione zanim trzecie okno zamontowali chłopcy)

Pozdrawiam

Monika

taras_male..JPG

dachowka_male..JPG

Edytowane przez Monika_76

Jacekh - jak oceniasz jakość pustaków Leier? Były to pustaki polskie czy słowackie?

u mnie Leier z Tarnowa - zaraz wrzucę nowe zdjęcia ( albo już są w dzienniku ) to sobie oglądnij, te blade to Leiera a czerwone z Owczar. Po wmurowaniu nie widać różnicy w ilości spękań czy wytrzymałości na uderzenie, w opinii murarzy Leier twardszy ( przy docinaniu się pocili ) , oglądałem na składzie pustaki Leiera i Winerbergera i poza kolorem nie widzę różnic, drobne spękania mają wszystkie, tak to już ma ceramika.

Leier ma ciut większe ( dłuższe) te pustaki niż z Termoton

Po wszystkim gdybym miał wybierać znowu kupiłbym materiał z Owczar, problem tylko w tym że trzeba całosamochodowe ilości zamawiać...

gdyby Leier był w cenie 3,55 to brałbym Leiera a nie Owczary. A tak to 4,7 za Leiera zapłaciłem. Acha, Leier lepiej trzyma wymiary ale dla mnie to bez znaczenia większego, nie muruje się tego na klej ...

Side - gdyby nie kłopoty z kredytem to już też bym stropem się bawił ;) a dekarze już by pewnie czekali w blokach startowych z więźbą, a tak...

Jacekh - jak oceniasz jakość pustaków Leier? Były to pustaki polskie czy słowackie?

u mnie Leier z Tarnowa - zaraz wrzucę nowe zdjęcia ( albo już są w dzienniku ) to sobie oglądnij, te blade to Leiera a czerwone z Owczar. Po wmurowaniu nie widać różnicy w ilości spękań czy wytrzymałości na uderzenie, w opinii murarzy Leier twardszy ( przy docinaniu się pocili ) , oglądałem na składzie pustaki Leiera i Winerbergera i poza kolorem nie widzę różnic, drobne spękania mają wszystkie, tak to już ma ceramika.

Leier ma ciut większe ( dłuższe) te pustaki niż z Termoton

Po wszystkim gdybym miał wybierać znowu kupiłbym materiał z Owczar, problem tylko w tym że trzeba całosamochodowe ilości zamawiać...

gdyby Leier był w cenie 3,55 to brałbym Leiera a nie Owczary. A tak to 4,7 za Leiera zapłaciłem. Acha, Leier lepiej trzyma wymiary ale dla mnie to bez znaczenia większego, nie muruje się tego na klej ..

Side - gdyby nie kłopoty z kredytem to już też bym stropem się bawił ;) a dekarze już by pewnie czekali w blokach startowych z więźbą, a tak...

cześć inwestorzy - mam pytanie gdzie takie dobre ceny dostalicie na leiera i owczary - ja obecnie targuje sie o leiera i najniższą ofertę na na poziomie 5 brutto z transportem HDS - będę niezwykle wdzięczna za namiary

Owczary - na alledrogo jest firma która ma wystawioną taką cenę, mi wyliczyli z dostawą do Lublina (bez HDS) 3,55 za szt brutto z tym że trzeba zamówić całe auto - 24 palety, akurat w naszym projekcie potrzeba 33palety pustaków 25 cm, do tego na działówki 15 palet więc akurat dwa auta.

Ja z powodu braku kasy zamówiłem jedno auto i na tym koniec, resztę na ściany nośne kupiłem w miejscowej hurtowni (6 palet) właśnie w cenie 4,7 + dostawa i HDS 150 zł ( w dostawie był też cement i inne duperelki )

Namiary jeśli ktoś chce podam na priva coby nie reklamować.

SideInfo - możesz podać na jaką sumę Ci wycenili terivę i ile poszczególnych elementów wchodzi ? Ciekaw jestem czy podobnie jak u mnie, jestem tuż przed zamówieniem tego i dlatego pytam. Robisz deskowanie wieńca czy kształtkami tam gdzie się da ?

Kredyt oby nie zapeszyć ale chyba dojdzie wreszcie do skutku. Czekamy na umowę, jeszcze hipoteka, ubezpieczenie i finito.

Acha a to co poniżej mi zaproponowano :

teriva 1

belka 3,9m 17szt

belka 5,4m 19szt

belka 5,7m 14szt

pustak żużlobet 1008 szt

Cena : 7850 zł brutto

Edytowane przez jacekh

Strop STROPEX:

- pustaki stropowe keramzyt 4,0/1 Stropex 930szt. w tym 264 zadeklowane

jednostronnie (3,77PLN za szt.)

- belki stropowe 5,8m - 14szt. (104PLN za szt.)

- belki stropowe 5,4m - 18szt. (92PLN za szt.)

- belki stropowe 4,0m - 15szt. (82 PLN za szt.)

- kształtka wieńcowa zewn. KZE 305/240 - 104szt. (9,94PLN za szt.)

- kształtka wieńcowa wewn. KWE 240 - 30szt. (6,95PLN za szt.)

I siatka:

- Siatka P-1 - 8 szt.

- Siatka P-2 - 7szt.

Ceny brutto.

Calosc 9.000 Brutto, z czego 850PLN to transport i palety. Nad wejsciem i nad tarasem bedzie strop monolityczny.

Edytowane przez SideInfo

SideInfo -trzeba było tak od razu ;)

pozazdrościć.

Ja dostałem wycenę ze stropexu bezpośrednio na nieco ponad 11 tys...

Ale trafiłem też blisko Lublina dostawcę który mi strop wycenił na 7750 z dostawą i rozładunkiem HDS. Z tym że u mnie nie będzie jednak kształtek, już mam wymurowany wieniec z dwóch cegieł i jakbym dał jeszcze kształtki to się piętro podnosi i ze schodami trzeba kombinować.

Podpisaliśmy nareszcie umowę na kredyt i zaczniemy zabawę ;)

W międzyczasie kapnąłem się że z budowy zginęło 5 baniaków 60L które służyły mi do dowozu wody. Co to się ludziom nie przydaje...

Roślinki rosną na całego, małych klonów to mam z milion, jak ktoś chce to odstąpię ;)

Spore straty niestety w sadzie po zimie. Co nie wymarzło to nornice objadły korę i teraz takie smutne kikuty stoją...

Jak nie złodzieje to zima.

A co u reszty ? Nie wierzę że nic nie działacie. Dawać zdjęcia !!! :)

Pozdr

A co u reszty ? Nie wierzę że nic nie działacie. Dawać zdjęcia !!! :)

Pozdr

Dopiero rozpoczynam w wakacje bo ekipa mnie olała (kij im w ucho!) i podpisałem umowę z innymi (lokalnymi). Polecam zatrudnić architekta wnętrz(bez jakiś wizualizacji 3d) aby spojrzał swoim okiem na plan domu (ja jestem z tej decyzji zadowolony).

Z ciekawostek to fundament będę miał lany w grunt czyli zdejmuje humus z 30-40cm do żółtego piasku, następnie ekipa ręcznie wykopie rowy pod fundamenty i w to będą lać beton towarowy B20. Wyjdzie 2x więcej betonu (wys. lanego betonu nie będzie 30 tylko ~60cm) ale:

-fundament będzie lepszy zwłaszcza w tych miejscach co może być woda

-nie trzeba będzie tyle ziemi wyjmować a później nawozić (piach również kosztuje)

-nie trzeba będzie tyle zagęszczać ziemi a ziema ubita naturalnie jest lepsza od tej ubijanej mechanicznie

Na samym początku byłem przeciwny temu rozwiązaniu ale przekonali mnie wykonawcy, kierownik i architekt. Być może ten temat jest podobny do porównania folii na dach i z pełnym deskowaniem dachu.

Edytowane przez phans

Jak masz piach tak płytko to może i jest to jakiś pomysł. U mnie glina.

Teren leśny (głównie sosny i trochę brzozy i dęby) więc żółty piasek jest w miarę płytko ale takie wykonanie fundamentów to jakaś lokalna tradycja również poza terenem leśnym bo sporo ekip w okolicy tak robi. Ocieplenie fundamentów od bloczków fundamentowych więc będzie trochę płyciej wsadzone w ziemię (gdzieś z 30-40cm) ale dla domu nie podpiwniczonego to nie jest tak istotne.

Co do ścian to będzie ceramika poryzowana porotherm. Stal w stosunku do wczesnej wiosny b.mocno zdrożała.

U mnie nikt tak nie robi, co nie oznacza oczywiście że to jest rozwiązanie złe. Jak to kosztowo ma wyjść ? Żelaza oprócz zbrojenia ławy nie trzeba zrobić ?

Ja bym ten piach jeszcze sprawdził badaniem geotechnicznym tak do trzech metrów , to nie kosztuje wiele ( u mnie 300-400 zł za kilka odwiertów ) a dowiesz się wszystkiego co pod spodem. U mnie w trzech różnych miejscach gdzie były wiercenia okazało się że są zupełnie różne warunki i w miejscu gdzie chciałem pierwotnie umieścić rozsączalnik oczyszczalni jest sama glina a pod nią głazy. 20 m obok gdzie finalnie przeniosłem rozsączalnik od 1,5m mam piach. Badanie gruntu zrobiłem po sugestii architekta i nie żałuję. Przy okazji może się dowiesz jakie są wahania poziomu wód gruntowych.

I co do gruntu rodzimego wewnątrz - już wiele na ten temat było na forum i jak bym to wybrał. Piach być może i ubity mocno ale co z korzeniami roślin i robactwem ? Jak to zacznie gnić to będzie smrodek a i opada grunt wtedy, zapadnięta podłoga to najmniejszy z problemów jakie się pojawiają. Ale jak we wszystkim to Twoja decyzja i z pewnością przemyślana dobrze.

Majstry przy lanych fundamentach też się nie orobią tyle co przy bloczkach.

Monika_76: Co to za dachówka jest?

SideInfo troche póżno ale odpisuję .... położyliśmy dachówke ceramiczną firmy Tondach. Dachówka czeska, popularna na południu Polski u mnie na wschodzie mało kto ja ma. Widziałam na żywo - spodobała mi się. Jestem z niej bardzo zadowolona, wygląda świetnie, dekarze którzy kładli nam ją na dachu też pochlebnie się wyrażali o jej jakości.

Trochę zaniedbałam forum ale to z powodu nawału pracy na budowie. W środku juz elektryka sie rozprowadza, na zewnątrz styropian przykleja. Mimo że mieszkamy w Olsztynie styropian braliśmy z hurtowni z Wrocławia. Cena była dużo lepsza niz u lokalnych hurtowni.

Szczegółowe dane na temat etapu budowy w dzienniku.

Edytowane przez Monika_76

• 2 weeks później...

Witam serdecznie!

U mnie strop zalany - akurat w sobote znalazla sie 20h szczelina kiedy deszcz nie padal i udalo sie wszytsko zrobic. Teraz moze juz padac... oczywiscie bez przesady...

Wiezba juz zamowiona - odbior 04.06.2010, od razu wchodzi ciesla.

Ciagle mam wielkie dylematy jaka dachowke wybrac. Ostatnio widzialem plaska dachowke Wienerberger polozona na dachu - wygladala swietnie:

http://www.wienerberger.pl/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&c=SR_Product&cid=1216969172175&lpi=1087584651805&sl=wb_pl_home_pl

Drugi typ to kreaton, zakladkowa, miedziana....

Na chwile obecna nie jestem wybrac "faworyta" ;)

A co tam u wszystkich budujacych?

Pozdrawiam!

Side, no piękna ta płaska dachóweczka!! Chociaż...ja nadal jestem zakochana w swojej, to była miłość od pierwszego wejrzenia ;) sąsiadom też się podobała, jedni i drudzy mają taką samą na swoich dachach :D ja lubuję się w ciemnych, dlatego z tych dwóch Twoich typów pewnie wybrałabym tą płaską czarną :)

u nas pogoda krzyżuje wszystkie plany(chociaż nasze ulewy to nic, w porównaniu ze Śląskiem), na ukończeniu są ścieżki na ogródku, stoi już całkiem konkretna altanka, a w poniedziałek ma przyjść płytkarz kłaść cokół i kawałek ścian na tarasie(bo tynk przy 2 szatanach marne ma szanse ;)) potem biorę się za jakieś zagospodarowanie naszej działki, bo póki co to tylko całkiem konkretny plac zabaw się na niej znajduje, reszta to trawa, marnej jakości zresztą ;)

z sentymentem patrzę na Wasze fotki z budowy(na swoje również), szybko się zapomina to całe budowanie ;)

pięknej pogody i cierpliwości życzę :)

Magda

Witam. Ja tym razem chciałem się pochwalić zakupem projektu Faworyt 183aL (wersja z dachem dwuspadowym, lustrzana). Projekt już w adaptacji, lista zmian jeszcze nie zamknięta, ale na pewno będzie:

- poszerzenie garażu do ok 6.5m

- likwidacja loggi nad garażem i nad wejściem głównym,

- odwrócenie schodów

- likwidacja ściany WC na dole, przez to stworzy się pomieszczenie powiększone o przestrzeń pod schodami - prawdopodobnie będzie to pralnia

- zmniejszenie kotłowni (podział na dwa pomieszczenia) i utworzenie tam dodatkowego pomieszczenia gospodarczego na różne rzeczy ogrodowe - wejście tylko od ogrodu.

- w powiększonym pomieszczeniu nad garażem podzielenie go tak aby powstały dwa pokoje i garderoba (a jak to jeszcze się wyklaruje)

- likwidacja pokoju na piętrze (na planie to pokój nr18) i stworzenie tam pokoju otwartego (szczerze - ściągnięte od kogoś z tego forum, ale nie pamiętam już od kogo)

- likwidacja ściany oddzielającej kuchnię od salonu

- podniesienie ścianki kolankowej o chyba 1 pustak

Jeśli się uda w tym roku jeszcze chcemy postawić fundamenty, a jak nie to na pewno wiosną 2011 ruszamy.

Pozdrawiam!

Jak dopisać się do mapki Faworytów??????