Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dobra... zapomnijcie o tym powyzszym poscie :)

google maps tez takie cos ma:

http://maps.google.com/maps/mm?hl=pl

a propos, login do google maps: faworyt183, haslo murator123,

haslo jest takie rowniez dla konta [email protected] (konto potrzebne do zalogowania na maps.google.pl)

Dorzucicie swoje lokalizacje??

Pozdrawiam,

SideInfo

to post # 175

Wrzucam tutaj cytat gdyby ktoś jeszcze się chciał dopisać to będzie miał jak znalazł

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mati_ witam w szeregach budujących faworyta :)

Maciejka zdjęcia, zdjęcia prosimy. Fajnie jest popatrzeć jak to miło mieszka się w faworycie.

U mnie koniec maja , czerwiec zaczynamy w środku działać: tynki, podłogi, pianka na poddaszu. Na razie spokojnie sobie elektrycy pracują i czekamy na tynkarza, który musi skończyć prace na innej budowie. Na zewnątrz majster chce już grunt kłaść, cieżko wybrać jakiej firmy kupić gdyż grunt chyba juz decyduje o tym jaki rodzaj tynku będzie a tego jeszcze nie wiem.

Co u innych ??? Jacekh co u Ciebie - też czterospadowca przecież budujesz tak jak ja. Nie mogę na Twoj dziennik budowy się dostać, ktory masz w stopce.

Monika_76 - u mnie z powodu kredytu wszystko się przeciągnęło, dostaliśmy wreszcie kasę ale wykonawca nie mógł już dłużej czekać i poszedł na inną budowę, a teraz jak już jest finans to pogoda do bani...

Strop kupiony - czeka sobie na koniec deszczu, prawdopodobnie w poniedziałek zaleją strop na tej drugiej budowie i wchodzą potem do mnie.

Ekipa od dachu też mnie przesunęła w kolejce , plan był taki żeby końcem kwietnia dach się robił a przez bank plan szlag trafił.

Nic to, budowa to nie wyścigi.

Musiałem kupić pompę do brudnej wody i wypompowywałem z fundamentów ( mam cały czas nie obsypane ) izolacja przeciwwilgociowa działa bo mimo tego że wszystko pływa to woda nie podsiąka wyżej

A w środku mam wszędzie baseny pełne wody, u mnie chudziak jest poniżej bloczków bo daję grubo styropianu w podłogę i mam teraz brodziki we wszystkich pomieszczeniach. Dopóki nie ma dachu to tak się będzie działo. Ziemia na działce już nie przyjmuje wody.

Dziennik i mnie się nie otwiera, coś dłubią chyba bo wczoraj też niektóre dzienniki nie działały.

Mam nadzieję że po niedzieli się poprawi pogoda i będę mógł wrzucić foty stropu.

Muszę któregoś pięknego dnia zaktualizować listę budujących/zamierzających budować

A co u reszty ? Jakoś niemrawo się zrobiło.

Maciejka - no żeby mamę wątku trzeba było prosić o świeże foty ? ;) mnie bardzo interesuje etap po budowie, zagospodarowanie działki i ogrodzenie.

mati_ - witamy na mapce ;)

Edytowane przez jacekh

Witam wszystkich bardzo serdecznie i gratuluję postępów w budowie. Długo mnie nie było ale sami wiecie jak to jest budowa praca itd...tym bardziej, że pracuję za granicą i jest mi trudno być z wami na bieżąco. My stanęliśmy na etapie zasypania fundamentów i ocieplania ich. Teraz może uda się kupić część materiału na ściany i wylać chudziak a potem znów oczekiwanie na przypływ gotówki. Ostatecznie zdecydowaliśmy, że będziemy budować z porotonu 24 P+W winerbergera cena do nas z niemiec za sztukę to 5,37zł nie za tanio ale transport jest cholernie drogi. Jak mi się uda to założę dziennik z tego co już jest a póki co to trzymam kciuki za wszystkich budujących. Pozdrawiam i do usłyszenia.

jacekh Jak poradzisz sobie z izolacją poziomą fundamentów a izolacją poziomą na chudziaku, jak je połączysz - papa termozgrzewalna czy coś innego? Pytam, bo mam tak samo jak u ciebie - chudziak musi być poniżej bloczków 20cm( bo tyle daję styropianu) i dopiero wylewka ok 10cm i zastanawiam się jak uzyskać ciągłość izolacji poziomej. Myślałem o papie termozgrzewalnej ale nie wiem czy nie będzie pękać na załamaniach, dlatego też nie robię jeszcze chudziaka, zeby nie stała woda tak jak u ciebie. Nie wiem jak wstawić zdjęcie więc podaję Ci link do stronki z izolacją http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/51,61598,6989002.html?i=5 Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Sideinfo, polbud - coś dla Was ;)

http://images46.fotosik.pl/300/35abe3d9a64c90f5med.jpg

woda stoi ale wcale mnie to nie martwi bo nawet bloczki fundamentowe nie są mokre powyżej poziomu wody, ściany mają bardzo solidną izolację poziomą i są suchutkie.

co do papy - ja w to nie wchodzę, ograniczę się do folii. Nie wiem czy papa lubi styropian. izolacja pozioma jest szerokości 50 cm i dam duże zakłady z folią, nie będę tego zgrzewał

Woda u mnie stoi tylko dlatego że jej napadało do środka , jak zadaszę problem odejdzie w niepamięć. Chudziak był konieczny bo nic by się w środku nie dało zrobić, rusztowania, stęple, to wszystko solidnie podparte, a na gołym piachu to bym się bał...

W kuchni mam zostawioną dziurę w chudziaku i tą drogą woda schodzi a w pozostałych pomieszczeniach wylewka jest szczelna i woda stoi. Skoro nie chce wsiąkać to znaczy że beton jest szczelny, z ziemi przez beton też nie będzie chciała wchodzić, tym bardziej że to pod górkę...

w dzienniku więcej fotek

acha - ruszyło się z prądem i wodą, ale to już jutro bo dzisiaj padam.

Edytowane przez jacekh

Proponuje zastanowić się nad obniżeniem poziomu garażu w stosunku do poziomu podłogi w pom. mieszkalnych(schodki do garażu) - o tym trzeba pamiętać na etapie fundamentów. W projekcie jest wszystko na jednym poziomie.

Lepiej dać o 1 bloczek fundamentowy więcej dla pom. mieszkalnych bo woda... bo poziom nieutwardzonej drogi przy domu ...

Monika76 Majstry chyba kończyli podobne szkoły bo jak się tak przyglądam Twoim schodom to są takie same jak i u mnie będą. Majster stwierdził że projektant musiał być pijany jak to rysował... Jak się przyglądałem to w projekcie jest taki "półspocznik" trochę. Szeroki schodek który zajmuje cały "środek" zakrętu. A w wersji majstra jest to podzielone na dwa i przez środek zakrętu przechodzi krawędź jednego ze schodków. Nie wiem czy to dobrze opisałem. Zaraz ściągnę fotki z aparatu to wrzucę. Skończyli mi dzisiaj dopiero przygotowanie stropu i schodów i jutro rano lejemy.

Ja po dluzszej analizie doszedlem do wniosku, ze schody zrobie drewniane...zakladam, ze stolarz przyjdzie, wymierzy, i wstawi - przynajmniej bede mial wszytskie stopnie rowne, bo z tymi betonowymi to roznie bywa... poza tym nie bedzie to przeszkadzalo niczemu, zeby uzywac schowek jak do tej pory... a i tak zakladalem pokrycie drewnianie stopni...

U mnie przeważyło to że od razu można po nich chodzić i na czas budowy na poddaszu łatwo wtargać materiały.

Oto i schody po zalaniu :

http://images48.fotosik.pl/303/6894586360be1f3fmed.jpg

i z drugiej strony :

http://images40.fotosik.pl/298/3846a14af233e511med.jpg

Znowu coś grzebią przy dziennikach i się wyświatla wszystko jako sieczka. Nie dodam nowych zdjęć z dzisiaj.

Miałem dzisiaj ciężki dzień, przyłączony prąd i woda, lanie stropu i to wszystko jednego dnia. Aż mi się nie chce wierzyć że się udało.

Edytowane przez jacekh

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących Faworyty!

Czytam i obserwuję wątek od dawna, w końcu mamy działkę, a teraz zaczynamy etap zakupu i adaptacji projektu + pozwolenia na budowę. Następnie kredyt i rozpoczęcie budowy. Daleka droga przed nami, ale patrząc na Wasze rosnące domki aż się chce ;)

Chętnie przyjmę i przeczytam wszystkie rady i uwagi z ze strony budujących, w tym momencie najchętniej dotyczące zmian w projekcie.

Wstępnie planujemy (po lekturze forum):

*poszerzenie garażu o 1m,

*podniesienie ściany kolankowej - nie wiem o ile, jak radzicie?,

*powiększenie tarasu,

*schody - zmniejszenie zabiegu z 6 do 4 schodów,

*zastanawiam się również nad zmianami związanymi z oknami i ścianami ryglowymi - podobnymi do zmian Moniki_76 (dzięki Monika, Twój dziennik jest baaardzo pomocny!).

Na razie tyle, liczę na Wasz odzew:)

Dodałam naszą "budowę" do mapki Faworytów - mam nadzieję, że jest widoczny.

Witam!

Spiesze sie pochwalic, ze u mnie wlasnie wiezba dachowa sie stawia... niestety w dzienniku mozna zobaczyc tylko i wylacznie ylozona na kupce :)

Na razie podpory stropowe mam zdjete, ekipa murarzy dokladnie po sobie posprzatala i wyjechala na inna budowe... za 2 tygodnie wpadna postawic szczyty, komin oraz scianki dzialowe na parterze...

Pozdrawiam wszystkich!

Nie mogłem się powstrzymać żeby Wam tego nie pokazać, na zdjęciach widać to znacznie mniej niż na żywca i nie wiem co sobie "twórca" myślał jak to dzieło powstawało.

Ekipa się zmieniła, myślałem że widziałem już wszystkie metody jakimi się można opie***lać ale to co oni wyrabiają to już przekracza warunki brzegowe.

Ot i zdjęcie nr jeden, słup od strony wejścia :

http://images41.fotosik.pl/304/6e66c4268da32205med.jpg

Krzywa wieża w Pizie gdyby miała taki odchył to już by się dawno zwaliła na ziemię, majster który to murował ma obydwie lewe ręce i wolniej niż on to robił murować się nie da ale gdyby był nieco szybszy to za jakiś metr ten słup by go przygniótł i zabił mam nadzieję. A tak to mu uratuję życie debilowi.

I drugie ujęcie obiektu:

http://images43.fotosik.pl/308/a7e69fdcbc432af5med.jpg

najlepsze jest to że to dzieło powstało zapewne na siedząco na co wskazują pustaki które stoją obok i to w sumie nieco tłumaczy wyczyn murarza, murował sobie na siedząco ile mu rąk starczyło.

Dawajcie komentarze :)