Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam pytanie do wszystkich budujących (fanów) faworyta.

Co sądzicie o projekcie Aleksandra w wersji klasyk z horyzontu (http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/513//#top) w porównaniu z faworytem I.

Jesteśmy na etapie wyboru projektu i na polu bitwy pozostał Faworyt I, Nieoceniony z muratora i Aleksandra z Horyzontu.

Dziękuję za wszystkie opinie.

Pozdrawiam Jacek

Aleksandra to zupełnie inny projekt, choć z zewnątrz wygląda na podobny. Bardziej skomplikowany dach, brak wewnętrznego przejścia z garażu, zupełnie inny układ pomieszczeń. Ze względu na strony świata dla mnie by się nie nadał.

Fajne okna, ale zapłacisz za nie kupę kasy, nie wierzę w podaną kwotę jaka jest za wykończony dom ( że niby czterospadowa kosztuje tyle co dwuspadowa ?). Na górze fajnie że są garderoby ale powierzchnia ścian potężna - koszty koszty

Nieoceniony - nie ma takiego w wyszukiwarce muratora

Ja głosuję na Faworyta :)

Uzupełniłem dziennik - chętnych zapraszam

Edytowane przez jacekh

Witam,

również zaczynam budowę Faworyta 183a. Jestem na etapie szukania wykonawców. Z pewnością będe do was pisać w sprawie kosztów :) Jak na razie zorientowałam się że chyba niektorzy chcą mnie trochę naciągnac ;)

Co do zmian z projekcie: zlikwidowałam dwie loggie, połączyłam na dole wc z łazienką, zmniejszyłam okno w wiatrołapie. Na górze powiekszyłam łazienkę by za jakąś (może luksfery?) ścianką zrobić pralnie z suszarnią.

Buduję w okolicy Warszawy.

pozdrawiam wszystkich

Ja za całą robotę przy SSO a więc wykopanie fundamentów, zbrojenie i wylanie ław, murowanie ścian fundamentowych z ich ociepleniem i izolacją przeciwwilgociową , rozkład kanalizacji, wylewka chudziaka na podłogę, murowanie ścian parteru, rozłożenie stropu ( zmieniłem na terivę ) plus ścianki działowe płacę 33 tys. Jak dla mnie to chcą Cię zdoić. Ja bym pogonił.

Po mojej stronie był jedynie geodeta, reszta po stronie wykonawcy, nawet sobie koparkę wynajmował za swoje do wykopania i potem obsypania fundamentów. Inne wyceny miałem od 30 do 45 tys za cały SSO. Robocizna przy fundamentach powinna Cię kosztować mniej więcej między 5 a 10 tys. Ale to moja ocena z okolic Lublina. Mam nieco inną wersję ale parter prawie taki sam.

Witaj w klubie ;)

Witam,

A mi ta Aleksandra się podoba, nie patrzyłam na koszty budowy - bo one chyba na tych stronach z projektami są BARDZO zaniżone i to zawsze- ale na wygląd. Fajny jest ....

Ciekawe czy komus z nas uda się wybudować faworyta po kosztach z projektu :) Ja już odpadłam z tej licytacji bo koszty już przekroczyłam. Były u mnie spore róznice między kosztorysem a tym co było na budowie np: stal.

U nas powoli też do przodu, zakupiliśmy kominek, płytki do kotłowni, garażu.

Klaruje się sprawa z ociepleniem poddasza.

Fotki i wiecej informacji w dzienniku.

Pozdrawiam

Dzieki za wszystkie opinie dotyczące mojego pytania

Co do projektu nieoceniony to jest w muratorze symbol C166 Nieoceniony.

Na razie jesteśmy w fazie zakupy działki i rozważamy różne wersje ale te projekty najbardziej nam odpowiadają bo mamy działkę szerokości 22,5 m z wjazdem od zachodu.

Pytanie do jackh'a: buduje pan w okolicach lublina czy można by odwiedzić kiedyś Pana budowę i zobaczyć faworyta online?

Pozdrawiam Jacek

Bez projektu ciężko się wypowiadać, ja patrzyłem na Aleksandrę w wersji Modern i dach jest znacznie bardziej pokręcony niż u mnie. Dwuspadowy też jest trudniejszy bo pojawia się dodatkowo garaż poza bryłą, już widzę jak wykonawca będzie cmoktał i cmoktał jakie to trudne i drogie być musi.

Wpadać można bez problemu na budowę, proszę tylko uprzedzić.

Niocenionego po nazwie wyszukiwarka projektów nie pokazuje, przynajmniej u mnie.

Wjazd mam też od zachodu jakby coś.

Pozdr

Witam,

JacekH i SideInfo coś dla Was :), bo kojarzę ze wentylacje mechaniczną też robicie.

Zaktualizowałam właśnie dziennik o zdjęcia przewodów do wentylacji mechanicznej które mi dzisiaj w salonie i kuchni położyli.

Pozdrawiam wszystkich

Monika

Edytowane przez Monika_76

Dla tych co jeszcze nie pobudowali komin od kominka. Ten komin jest umieszczony cały w salonie przy ścianie nośnej wewn i dużo wystaje. Zamontowanie kominka z przodu tego kominka wydawał mi się zawsze tragiczny, z boku również nie wygląda wspaniale - moje poglądy zweryfikował gościu od kominków, lokalny spec. Oj ci architekci projektów domów :-(

Najlepszym rozwiązaniem, jaki ja zastosuje(potrzebna zgoda kier. budowy) jest rozpoczęcie komina od kominka dopiero od stropu. Wtedy komina w salonie nie ma. Strop trzeba tylko porządnie wzmocnić w tym miejscu. Od strony salonu w miejsce kominka należy wykonać wnękę w ścianie nośnej wewn. (100x200cm wys.) z nadprożem jak dla okien. Ścianka w tej wnęce wystarczy z 6cm. Wtedy kominek(wkład) wpycha się maksymalnie we wnękę. Rura spalinowa do kominka w tym wypadku to jakaś stal z ociepleniem :-), w stropie oczywiście trzeba zrobić dziury i dalej robić normalny komin.

Gdybym wiedział, że tak będzie to bym nie robił fundamentów pod komin dla kominka :-)

Edytowane przez phans

Dla tych co jeszcze nie pobudowali komin od kominka. Ten komin jest umieszczony cały w salonie przy ścianie nośnej wewn i dużo wystaje. Zamontowanie kominka z przodu tego kominka wydawał mi się zawsze tragiczny, z boku również nie wygląda wspaniale - moje poglądy zweryfikował gościu od kominków, lokalny spec. Oj ci architekci projektów domów :-(

Najlepszym rozwiązaniem, jaki ja zastosuje(potrzebna zgoda kier. budowy) jest rozpoczęcie komina od kominka dopiero od stropu. Wtedy komina w salonie nie ma. Strop trzeba tylko porządnie wzmocnić w tym miejscu. Od strony salonu w miejsce kominka należy wykonać wnękę w ścianie nośnej wewn. (100x200cm wys.) z nadprożem jak dla okien. Ścianka w tej wnęce wystarczy z 6cm. Wtedy kominek(wkład) wpycha się maksymalnie we wnękę. Rura spalinowa do kominka w tym wypadku to jakaś stal z ociepleniem :-), w stropie oczywiście trzeba zrobić dziury i dalej robić normalny komin.

Gdybym wiedział, że tak będzie to bym nie robił fundamentów pod komin dla kominka :-)

Można jeszcze przesunąć komin w róg jak to chyba miał w planach jacekh.

a czy jest ktoś kto nie przesuwał komina?

Ja na przykład :) Mam komin według projektu (projekt z dachem czterospadowym). I nie kojarzę żeby wszyscy w tym wątku pisali że przesuwali komin.

Ja od razu chciałam kominek z boku komina wrzucić, trochę się nie dogadałam z mężem i majstrami i otwór do kominka został z przodu a i tak wiadomo było że kominek w bok pojdzie wiec mozna było z boku go zrobić. Komin mamy systemowy Schiedel.

Edytowane przez Monika_76

Ja też od razu chciałem kominek w róg wrzucić i zamówiłem projekt ze z taką zmianą, ale to można było zmienić sobie samemu bez zmian w projekcie.

Kominek w rogu w moim przypadku zrodził problem z oknem. Ja zlikwidowałem wyjście na ścianie od strony tarasu i w to miejsce dałem okno identyczne z tym w kuchni. I tu zonk. Na projekcie wyglądało że się kominek zmieści i ładnie zabuduje w rogu. Ale z kominem odstającym od ściany już ciężko. Ściana zabudowy kominka wlazła na okno i teraz będę to okno zmniejszał. Będzie miało 180 cm szerokości i teraz już kominek wejdzie dowolny.

Dach się robi, wieczorkiem zaktualizuję dziennik.