Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tu jemy, czytamy, rysujemy, rozmawiamy.... I chyba funkcjonalnie wolę jednak od ulicy mieć kuchnię, a nie salon. Projekty specjalnie dla domów z wejściem od południa mają to właśnie odwrotnie. Kwestia wyboru.

Faktycznie temat domu z wejściem od południa jest trudny. U mnie jednym z kryteriów wyboru projektu była kuchnia od strony wejścia.

Ostatnio doświadczyłem pierwszego włamania do domu w stanie jeszcze SSO. No cóż muszę przyśpieszyć temat umowy z firmą ochroniarską na monitoring :-)

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiosna oj wiosna;) tyle czasu cisza była a tu łup i dwie strony więcej.

Co do okna - ja zrobiłem od południa duże okno i dzięki temu mogłem wyłączyć całkowicie ogrzewanie i od kilku dni w chałupie ciepło. Pewnie jak byłby mróz i słońce to byłoby znacznie gorzej ale to się przekonam kiedyś tam pewnie już przyszłej zimy dopiero. W lecie słońce będą tam przesłaniać markizy no i u mnie okap dachu jest szerszy co powoduje że słońce w lecie będzie miało trudniej żeby padać mi na podłogę. To duże okno ( 360 czy 380 cm szerokości i 230 bodajże wysokości ) ma być elementem łączącym wnętrze z tarasem i kiedy tylko się ogarniemy w środku domu zajmę się robotami na zewnątrz. Otwarcie tak dużego okna daje niesamowity efekt, już się nie mogę doczekać tego tarasu...

Jeszcze niedawno pisaliśmy, że do rozpoczęcia naszej budowy szmat czasu, aż tu w ubiegły weekend spotykamy się z "naszym panem Mirkiem" na jego aktualnej budowie i słyszymy, że stan zero naszego Faworyta najprawdopodobniej powstanie jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi !!! Informacja ta skoczyła nas nieco, jak zwykle zima zaskakuje drogowców. Niby wiadomo, że nadejdzie, a jednak kiedy już to ma nastąpić, to jesteśmy wielce zdziwieni, że to już.

Nie zastanawialiśmy się wiec długo i wczoraj właśnie zgłosiliśmy do nadzoru budowlanego naszego kierownika oraz rozpoczęcie budowy.

Zgodnie z literą prawa 15 kwietnia możemy zaczynać. Wow !!!! Toż to już za chwilę.

Najpierw nasza ekipa będzie się musiała zająć wyrębem sosen na działce (leśnej), ale wkrótce pewnie nasza obecność na forum się zintensyfikuje.

Mam wobec powyższego do aktualnie budujących pewne pytanie - jaką grubość ocieplenia macie w swoich posadzkach na gruncie ? Trendy są takie, żeby robić 20 cm w układzie np. 15 + 5, ale chciałam poznać Wasze opinie. Może wystarczy 15 (10+5) ???

Mam wobec powyższego do aktualnie budujących pewne pytanie - jaką grubość ocieplenia macie w swoich posadzkach na gruncie ? Trendy są takie, żeby robić 20 cm w układzie np. 15 + 5, ale chciałam poznać Wasze opinie. Może wystarczy 15 (10+5) ???

Nie słyszałem o trendach na 20cm na posadzkę, chociaż niektórzy dają jeszcze więcej. Wystarczy max. 15cm np. 3 warstwy po 5cm. Ja będę mieć elektrykę układaną w peszlach na chudziaku. Rury od co i cwu będą na warstwie ocieplenia (przypilnujcie to!), przykryte ostatnią warstwą ocieplenia. Wychodzi mi z 11-12 ocieplenia (3 warstwy) i nie uważam aby to było mało.

Tak samo z ociepleniem na ściany. 15cm (frezowany) wystarczy z uwagi na to aby okna nie były osadzone za głęboko. Można robić montaż okien w warstwie ocieplenia wtedy daje się więcej tego styropianu ale taki montaż oraz tak duża ilość styropianu nie jest opłacalna ekonomicznie (chyba że ktoś będzie ogrzewał dom prądem lub propan-butanem).

Edytowane przez phans

A moim zdaniem jeśli ktoś buduje tzw. dom energooszczędny, tzn. inwestuje w izolację po to by w trakcie eksploatacji oszczędzać na ogrzewaniu, to uzasadnienie znajduje 20 cm pod podłogę i 20 cm na ściany. Wszędzie zresztą przeczytać i usłyszeć można, że dobra izolacja jest najważniejsza i że zaniedbywanie tego etapu budowy to najczęstszy błąd, niestety często jeszcze powtarzany. Te 2x20 cm to przy "tradycyjnej" budowie, tzn. beton i pustak poryzowany, jeżeli chodzi o inne materiały to grubości warstw są pewnie inne. Może nie jest to opłacalne ekonomicznie jeżeli ktoś buduje dom na sprzedaż albo ma zamiar pomieszkać 5 lat i się wyprowadzić, ale jeżeli dla siebie i "do końca życia" to jest to wręcz opłacalne ekonomicznie z powodu, który podałem na początku.

w&m nie zgadzam się z tym co napisałeś ale każdy buduje jak chce. Należy pamiętać, że przy ekonomiczności danych rozwiązań nie zwraca się uwagi na koszty kredytów.

A czy wiecie jakie materiały do ociepleń będzie się stosować za 20-30lat? Być może obecne styropiany zostaną zastąpione o wiele lepszymi materiałami, które już są w sprzedaży ale są cholernie drogie. Dlatego pisanie 'do końca życia' nie ma tutaj uzasadnienia.

Niestety artykuły(takie normalne) spotykane w prasie budowlanej i wypowiedzi niektórych na forum są sponsorowane i reprezentują interesy pewnych firm/producentów.

Edytowane przez phans

Hm, no właśnie. Zadałam pytanie, na które sami jednak musimy sobie odpowiedzieć i to już niedługo, bo to decyzja do podjęcia na etapie przygotowania poziomu zero.

Oczywiście ja nie jestem zwolenniczką robienia wszystkiego najcieplej, naj...wszystko, bo to pociąga za sobą zwiększenie kosztów budowy, a zwrot nakładów finansowych nie musi być wcale tak widoczny w rachunku ekonomicznym. Rozmawiałam z różnymi fachowcami i zdania dot. ocieplenia posadzki na gruncie są różne. Są tacy, którzy mówią, że 10 cm wystarczy, ale my jednak planując ogrzewanie podłogowe nie chcemy tego ciepła emitować w grunt.

Edytowane przez guard

Witam wszystkich nowych i rozpoczynających, ja u siebie zgodnie z wolą naganiaczy i kryptoreklamy wpakować chciałem 40 cm styropianu w podłogę ale zmieściło mi się trochę mniej bo tylko 34 - 35 :)

Ja z tego powodu akurat nie płaczę że wydałem więcej kasy i zrobiłem to z premedytacją. I zrobię to ponownie w drugim domu z pewnością.

Teraz mam ciepełko w domu i mam gdzieś lobby energetyczno - gazowe. I bardzo mi z tym uczuciem dobrze :)

Co do elewacji to dałem owszem - 15 cm ale szarego - zgodnie z tym co pisze phans - niektóre materiały już obecnie są "lepsze" i "gorsze" i warto poprzebierać i czasem wydać więcej na coś co nam poprawi humor zamiast stanu konta. A w przyszłości to może tak się ociepli że może i 5 cm styro wystarczy... Ja nie czekam na to.

Zwolennicy minimalnych kosztów też mają swoje racje i ja nie będę nikogo przekonywał że warto wydać więcej kasy na styropian zamiast złote klamki ale i tak każdy musi podjąć decyzję sam. I bardzo dobrze. Budowa to ciągłe decyzje, styropian to pierdnięcie...

Ja osobiście, póki co, jestem za 20-stką. Moje koleżanki ze 2-3 lata temu budowały stan surowy i wtedy murarz tradycjonalista zostawił im miejsce chyba na 5 cm. Oczywiście już chwilę potem żałowały tego kroku, że trzeba było dać więcej.... Ale teraz to już musztarda po obiedzie. Dlatego ja skłaniam się jednak do 20-tki w kilku warstwach. Może 10+5+5. W środkowej warstwie instalacje wrażliwe na straty ciepła.

Ale to tak na moje babskie oko ;-)

Zwolennicy minimalnych kosztów też mają swoje racje i ja nie będę nikogo przekonywał że warto wydać więcej kasy na styropian zamiast złote klamki ale i tak każdy musi podjąć decyzję sam. I bardzo dobrze. Budowa to ciągłe decyzje, styropian to pierdnięcie...

Oj te 'złote klamki' :-) i maluczkie dylematy których b. dużo na budowie.

Straty przez podłogę to tylko kilka % ogólnych strat ciepła z domu.

Jeżeli 20cm na podłogę to ile trzeba dać na ściany i dach aby zachować proporcje strat ciepła przez przegrody? Z drugiej strony straty przez wentylację podawane w różnych artykułach są teoretyczne i wynikają z przyjętego dużego przepływu powietrza w domu z went. grawitacyjną. Praktycznie te przepływy i tym samym straty ciepła przez wentylacje są(i mogą być) kilka krotnie mniejsze.

Edytowane przez phans

• 2 weeks później...
U mnie glina, więc pojawiły się obawy z chłonięciem wody, różnie kombinowałem, ale sąsiad rozwiał moje wątpliwości. Ok. 50 m drenażu podsypanego żwirem rozwiązuje sprawę. Od 3 lat użytkuje i nie stwierdza problemów. Więc i w glinie się da rozprowadzać wodę. Ma oczyszczalnię ścieków z napowietrzaniem, moim jednak zdaniem szkoda prądu na pompkę do tego czegoś. Będę robił zwykłą oczyszczalnię, może dołożę po drodze jakieś dodatkowe studzienki chłonne pomiędzy zbiornikiem a drenażem. Tak czy siak trzeba zamawiać szambelanów co jakiś czas.

U nas kanalizacja w planie, ale budowa dopiero się zaczęła i to od strony W-wy, to my będziemy kiedyś może podłączeni ...... Póki co na 90% zdecydowaliśmy się na oczyszczalnię Sotralentz, ale nie z drenażem rozłączającym, a tunelami filtracyjnymi. Na drenaż nasza działka za bardzo zadrzewiona, a tunele się zmieszczą między drzewami. Dostaliśmy ofertę na ok. 7000 zł "na gotowo", więc w zasadzie postanowione. Czekamy właśnie na dokumenty od Wykonawcy.

Zmieniając na chwilkę temat chciałam się pochwalić, iż "nadejszła wiekopomna chwila" i otóż właśnie dziś inwestycja ruszyła. Ta-dam !!!

Witam

ja jeszcze odnośnie ocieplenia

podłoga 18cm styropian

ściany 20cm wełna

dach 23 cm wełna

koszt samego materiału ociepleniowego (styropian , wełna) nie jest duży więc na pewno warto

co do wyboru wełna/ styropian na ścianach to wełna ma 3 wielkie zalety - wycisza, oddycha, nie biorą się tego zwierzęta itp. (w grubym styropianie to można mieć dziuplę, mysią norę - znam przypadki)

Witajcie!

Od dłuższego czasu wątek jest zdominowany kwestiami grubości izolacji podłóg, ścian i dachu. W naszym Faworycie będzie to wyglądało następująco:

a) podłoga na gruncie - styropian FS30 ("parking") w części mieszkalnej 10 cm, w części technicznej (garaż, kotłownia) 8 cm,

b) elewacja - styropian 15 cm (najprawdopodobniej lepszy, szary),

c) dach - wełna 16 + 5 lub 8 cm

Jak wcześniej wspomniał Phans, przez podłogę "ucieka" tylko kilka % ogólnej ilości traconego ciepła, tak więc ładowanie 20 cm lub więcej styropianu w podłogę uważam za bezcelowe. Swoją drogą ciekaw jestem, czy osoby ładujące / planujące ładować na podłogę 20 cm lub więcej styropianu zdają sobie sprawę z tego, że jest to materiał sprężysty i po pewnym czasie trochę się "skompresuje", co z kolei spowoduje, że posadzka nieco "siądzie". Nie trudno sobie wyobrazić, że jeżeli styropian 10 cm pod wpływem obciążenia odkształci się o wartość "x", to styropian o grubości 20 cm przy tym samym obciążeniu odkształci się o wartość "2x" a styropian 30 cm o wartość "3x". Niedowiarkom polecam lekturę wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadająca-podłoga/page9&highlight=podłoga+osiada

a szczególnie wpisy nr 180 i 181

Dodam jeszcze, że w domu mojego kolegi (zakończenie budowy w 2008 roku) styropian w kuchni "sprasował" się o jakieś 0,5 cm przy warstwie 6 cm! Dlaczego akurat w kuchni - po pierwsze posadzka jest obciążona meblami, po drugie kolega ma w kuchni ogrzewanie podłogowe.

Pozdrawiam

S76

Styropian powinien sobie poleżeć z 6 tygodni od daty przygotowania go do sprzedaży w formie paczek. W tym czasie zmienia swoje wymiary, kurczy się :-)

S76 ja na razie myślę o ociepleniu poddasza 16 wełny skalnej(czyli twardej bo nie zmienia swoich wymiarów po zawilgoceniu) między krokwiami(krokwie 18 ) + min. 5cm styropianu(a może 2x5) pod krokwie patrząc od dołu. Dobre ocieplenie pod krokwiami to podstawa. Ale to dopiero na jesień.

Z tą osiadającą podłogą to mały pikuś gdy to z winy styropianu. O wiele gorszy jest z winy tego co jest pod chudziakiem i jak to zostało przygotowane.

U mnie już stan SSZ, teraz jest kładziona blachodachówka (a dlaczego bo teren leśny i dachówka w tym warunkach mocno obrasta, brudzi się).

Edytowane przez phans

Witam wszystkich!

Oficjalnie ogłaszam, że po długich i niespodziewanych walkach z bankami z budową ruszam i ja.

Prawdopodobnie jeszcze w tym tygodniu zgłoszę rozpoczęcie budowy.

Z biegu dołączam się do dyskusji dotyczącej ścian zewnętrznych.

Co sądzicie o takim oto połączeniu:

Pustak ceramiczny 24/25 (Eder/Cerpol) + 15 cm wełny?

Pustaki ceramiczne jakiej firmy polecanie/odradzacie?

Bardzo dobre opinie mają pustaki szlifowane Edera i Cerpolu (Kozłowice).

Wielu internautów krytykowało Leiera i Wienerbergera (tak ten drugi mimo dość wysokiej ceny bywa bardzo nierówny i współczynnik ciepła też nie jest najlepszy).

Leier ma współczynnik przenikania ciepła : 1,25 W/m2K (czyli masakra)

Wienerberger - 0,95 W/m2K

Eder - 0,80 W/m2K

Nie mogę znaleźć wartości dla pustaków Cerpolu, bo producent wartość U podaje w połączeniu z ociepleniem.

Oczywiście wartości U pięknie może zniszczyć ekipa, ale zawsze jest to jakieś kryterium porównawcze.

Może ktoś budował z innej ceramiki, która cenowo i jakościowo wypada równie dobrze i jest cenowo przystępna?

Ściany ceramiczne z wienerbergera 24cm. Na ściany tylko styro (frezowany). Nie patrz na współ. przenikania tak bardzo. Zobacz czy cena odpowiada, w czym ekipa jest dobra itd.

Maluczkie dylematy ma się na początku budowy...

Co nie wybierzesz i tak będzie w 80% ok. Każda technologia ma swoje zalety i wady. Jeżeli większość tak robi to w większości wybiera się poprawne rozwiązanie (jeżeli większość wybiera styro na ocieplenie ścian to tak należy robić, jeżeli większość ociepla dach wełną to tak należy robić itd).