Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę, że u większości praca wre...

U mnie też sporo się dzieje.

Ławy wylane, w poniedziałek ekipa rusza z murowaniem fundamentu.

Małe zamieszanie z bloczkami betonowymi.

Najprawdopodobniej kupię Leiera 25 na ściany, więc ekipa prosiła o bloczki fundamentowe 38/25/12 lub 14.

I tu pojawia się problem.

W Lublinie nie mają bloczków betonowych 25tek.

I kolejny problem.

Na forach dominuje opinia że bloczki powinny być zrobione z betonu B20.

Znajomi budowlańcy mówią, że B15 wystarczy w zupełności.

Znowu zagwozdka....

Wybiorę B15, bo mam chudziaka i dobry beton na ławach.

Poza tym nie buduję wieżowca.

Pochwalcie się swoimi dylematami:)

Pewnie jest ich nie mało...

Małe zamieszanie z bloczkami betonowymi.

Najprawdopodobniej kupię Leiera 25 na ściany, więc ekipa prosiła o bloczki fundamentowe 38/25/12 lub 14.

I tu pojawia się problem.

W Lublinie nie mają bloczków betonowych 25tek.

I kolejny problem.

Znowu zagwozdka....

Pochwalcie się swoimi dylematami:)

Pewnie jest ich nie mało...

Witaj!

Zamiast z bloczków betonowych wymuruj ściany fundamentowe z pustaków szalunkowych i zalej betonem B20 z gruchy.

Pozdrawiam

S76

Znowu zagwozdka....

Budowlańcy nie będą tam mieszkać więc im wszystko jedno. Jeżeli masz teren podmokły, ziemia urodzajna to lepiej daj lepsze fundamenty. A te mazidła co się nimi fundamenty smaruje to przecież nie będą wieczne.

Witajcie ;)

Monia - masz w pełni rację, nie ma czasu żeby się po tyłku podrapać nawet :) im bliżej końca tym gorzej z wygospodarowaniem chwili czasu... Pewnie to sprawa kiepskiej organizacji albo czegoś podobnego.

U mnie obecnie walka o zjazd, mam problem ze spięciem dokumentacji i do tego gminę która nie wybacza prowizorek i niczego nie da się zrobić na puszczenie oka.

Ale już są widoki że kostka będzie za 3 tygodnie zrobiona. Potem się pobawię aparatem i poopisuję.

Płytki mam nie pokończone, nie wiem czy już pisałem że hydraulik podjął się zamontowania kabiny szklanej i oczywiście ją rozwalił... no cóż... Ale już jest zamontowana i brakuje tylko magnesu żeby się drzwi domykały. Duperel.

Piszę mało dlatego że obecnie zajmuję się głównie nadrabianiem dwuletnich zaległości w pracy i urodziło nam się drugie bobo co oznacza że czasu wolnego którego nie było jest nagle jeszcze mniej ;)

Po powrocie do domu atakuję w ogrodzie co się da, zawsze jest tyle do zrobienia że nawet gdybym był na emeryturze to i tak przez rok pracując całymi dniami bym nie ogarnął ;) robimy tylko to co najpilniejsze, reszta musi poczekać na swój czas i kasę. Będziemy mieć swoje warzywa, żonka zaszalała z pomidorami, ja oczywiście boberek, drzewka owocowe ( coś około 50 szt ) no i moje oczko w głowie - winogrona deserowe.

Ale powiem Wam jedno - moja córka wcina poziomki i truskawki aż Jej się uszy trzęsą i jest szczęśliwym dzieckiem ;) umorusana, podrapana, pogryziona przez komary, opalona, biega sobie po działce i to wynagradza wszelkie trudy jakie trzeba podjąć. Brak trawnika i krajobraz księżycowy po budowie ma nawet swój urok ;) do tego wszystkiego moje dziecko uwielbia robactwo i wcale się nie boi takich stworków jak chrabąszcze, jaszczurki, pasikoniki itp. a ptaków jest tyle że rano jeden wielki świergot... dla mnie mistrzostwo świata i za nic nie wrócę do bloków.

Z tematów techniczno - przepisowych : czekam jeszcze na certyfikat, zrobimy zjazd , geodeta i finito ;)

Obiecuję się tutaj pojawiać bo jak się zakończy wreszcie budowa to może wreszcie i znajdzie się więcej czasu ;)

Trzymam za Was moi drodzy kciuki i życzę szybkich i dobrych decyzji ;)

Monia - piwka Ci nie odpuszczę ;) jak już ogarniemy się wokół chałupy na tyle że nie będzie wstyd zaprosić gości i będę miał jakieś meble w domu :)

Pozdr

• 1 month później...

Witajcie,

ciągle mamy dylemat czy budować Faworyta C183 (142 m2) czy C183b (160 m2)...

Czy ktoś z Was buduje się w okolicach Warszawy?

Musimy kupić projekt w tym tygodniu i sama nie wiem......

Pozdrawiam!

Witajcie,

ciągle mamy dylemat czy budować Faworyta C183 (142 m2) czy C183b (160 m2)...

Czy ktoś z Was buduje się w okolicach Warszawy?

Musimy kupić projekt w tym tygodniu i sama nie wiem......

Pozdrawiam!

Akurat buduje, tylko wersję 183a, w okolicach Zalesia Górnego. W razie czego to zapraszam.

Pozdrawiam.

AdamKKK23 na jakim jesteś etapie? Też buduję tą wersję, ale będę dopiero wylewać strop. Zastanawiam się jak podzielić na pomieszczenia górę domu.

Wykańczam. Mam zrobione tynki wewnątrz, robię instalację przed wylewkami.

Ja na górze wprowadziłem szereg zmian. Zlikwidowałem loggie nad wejściem, zmniejszyłem drugą nad garażem, kosztem pokoju nad garażem wydzieliłem miejsce na nową łazienkę. Łazienka z "planów" zostanie garderobą. Dodatkowo całość podwyższyłem i zmieniłem wymiary większości okien.

Też zlikwidowałam loggie nad wejściem oraz nad garażem. Nad garażem chciałabym wykroić jakąś pralnię. górę podwyższyłam. Chyba zmniejszę okna dachowe. Zmniejszyłam też duże okna w salonie.

Jeżeli nie masz nic przeciwko to pls napisz mi na priva jakiś namiarek na was i na dom. Nie ukrywam, że bardzo chętnie obejrzę.

Witajcie po dłuższej przerwie. Dawno nie zaglądaliśmy na forum, ale to dlatego, że bardzo dużo się działo. W międzyczasie, oprócz powstawania Faworyta remontowaliśmy łazienkę w naszym mieszkaniu i żyliśmy na wygnaniu.

Na szczęście wróciliśmy na stare śmieci i można by powiedzieć, że chyba prawie zakończyliśmy sezon budowlany 2011. Musimy później zabezpieczyć otwory przed zimą. Myśleliśmy, że budżetu wystarczy jeszcze na dachówkę, ale wyszło inaczej. A miało być tak pięknie ........ ;-)

Kamil, Malwina - jak Wasze postępy?

Faworyt od frontu wygląda następująco zachwycająco:

DSCN1802.jpg

• 2 weeks później...

Coś wątek zdechnięty ;) nic nie robicie ludziska ?

Ja się powoli ogarniam, zjazd zrobiony, kostka przed domem też, podbitka zrobiona, jutro będzie skończona elewacja to wrzucę zdjęcia.

Zostało nam skończyć płytki ( końcówki przy drzwiach ) i garaż, zamontować drzwi garaż/kotłownia i parę gniazdek. Żyrandole muszą zaczekać na swoją kolej.

Następny w kolejce jest taras, będzie na legarach, drewniany. No i do cholery roboty w ziemi w czasie urlopu będzie ;)

może jeszcze w tym roku czepię się kostki na opasce wokół budynku - tutaj to czekam aż ziemia siądzie

Chałupa mi się podoba zajebiaszczo, z zewnątrz wygląda prawie jak parterowy a jak ktoś wchodzi do środka i ogląda piętro to przeżywa szok że tyle jest tam miejsca ;)

Pozdrowienia dla wszystkich walczących

Coś wątek zdechnięty ;) nic nie robicie ludziska ?

Robimy Jacku, tylko nie ma czasu na uaktualnienie dziennika :-)

Na naszej budowie w ciągu ostatniego miesiąca wykonano następujące prace:

a) wstawiono drzwi docelowe, rolety okienne oraz bramę garażową,

b) budynek ocieplono oraz zaciągnięto siatką i klejem - w przyszłym tygodniu ma być tynkowany,

c) robi się podbitka, parapety zewnętrzne z klinkieru, gładzie oraz ocieplanie i zabudowa skosów poddasza,

d) dolna łazienka zrobiona w ~70 %.

Prace z punktów b oraz c wykonuje jedna ekipa - przy sprzyjających warunkach działają na zewnątrz a gdy leje to wewnątrz budynku. Jak na razie prace przebiegają bardzo sprawnie - szef ekipy to mój sąsiad z czasów mieszkania z rodzicami :-). W każdym razie roboty te mają być zakończone do połowy sierpnia a po ich zakończeniu będzie można ogłosić osiągnięcie stanu "deweloperskiego".

U mnie po zmianie ekipy budowlanej w końcu poszło do przodu. Zalany strop wiąże sie :) Na szczęście pada (przepraszam wszystkich urlopowiczów oraz etapy budowy czekające na słoneczną pogodę) więc nie muszę często podlewać. Za tydzień demontaż płyt i podpór no i zacznie się murowanie góry i więźba. Robiłam wycenę okien antywłamaniowych i cholerka ok. 37 tys. chcą (w Oknoplusie i Oknoplaście). Muszę jeszcze podzwonić po firmach, ale boje się mniej znanych firm - jednak okna muszą być porządne. Napiszcie o swoich oknach :) jakiej firmy i ile kaski?

pozdrawiam

U nas humus ściągnięty, zbrojenia gotowe, deski szalunkowe na placu. W poniedziałek, przy sprzyjających warunkach zostanie wykonany wykop pod fundamenty. Do stanu zero robię sam przy pomocy ojca, wsparcia teoretycznego z Internetu, wiedzy napotkanych mędrców, kierownika budowy (to też mędrzec) no i oczywiście wsparcia żony (głównie psychicznego). Oby pogoda była (sprzyjająca)!

Robiłam wycenę okien antywłamaniowych i cholerka ok. 37 tys. chcą (w Oknoplusie i Oknoplaście). Muszę jeszcze podzwonić po firmach, ale boje się mniej znanych firm - jednak okna muszą być porządne. Napiszcie o swoich oknach :) jakiej firmy i ile kaski?

pozdrawiam

My kupiliśmy standardowe okna PCV "Prestige VIP" firmy Termo Profil z Wodzisławia Śląskiego. Za komplet okien w kolorze orzech (obustronnie barwione) wraz z montażem zapłaciliśmy niecałe 15 tys. zł. Okna zamawialiśmy w styczniu, co miało istotny wpływ na cenę.

37 tys. to masa pieniędzy jest - powiem szczerze, że kompletny zestaw stolarki czyli okna + brama garażowa z napędem + drzwi zewnętrzne + komplet drzwi wewnętrznych wyjdzie u nas w granicach 33-34 tys. zł. Czy warto wydać taka kwotę na okna - nie wiem i w tej kwestii doradzać nie będę. Podpowiem jedynie, że zimą okna można kupić o 30-40% taniej :-).

Pozdrawiam

Co do okien antywłamaniowych to szczerze mówiąc złodziejom obojętne czy masz normalne czy antywłamaniowe, fachowcy doskonale wiedzą gdzie trzeba zrobić dziurkę i drutem otworzyć sobie okno klamką od środka bez wyważania, zainwestuj lepiej w klamki z zamkami, tylko że to kłopot bo klucze trzeba wyciągać żeby miało to zadziałać antywłamaniowo. W ten sposób obrobili mi kolegę, mała dziurka, a okno oczywiście antywłamaniowe... rodzina spała na piętrze a złodzieje w nocy zrobili cały parter. Policja podejrzewa że gaz był w użyciu dlatego nikt się nie obudził, może i dobrze...

Ja polecam dobry alarm i na noc uzbrajane wszystkie obwody zewnętrzne, drzwi, okna, jak ktoś otworzy okno czy drzwi ( nawet z klucza ) to i tak alarm zawyje i spłoszy złodzieja. Nie będę tutaj opisywał z oczywistych względów co jak u mnie zrobione ale jest dobrze ;)

Pogoda jaka jest to każdy widzi ale mała prowokacja nie zaszkodzi ;) dawno nie zaglądałem bo mam do diabła roboty po budowie ale nadejdzie kiedyś taka chwila że zajmę się wreszcie umieszczeniem zdjęć co i jak się działo, dużo tego ;) aktualnie tynki zewnętrzne skończone ( zostały glify do poprawki ale to już praktycznie można uznać że finito, podbitka zrobiona, płytki w garażu mają się skończyć w ciągu tygodnia. Zostało mi już tylko odebrać świadectwo energ ( leży i czeka już chyba z dwa miesiące ale nie miałem jakoś po drodze :) pomiary przez elektryka , ostatnie wpisy kierbuda i finisz. A potem to już tylko robota w polu od rana do nocy kiedy tylko dzień wolny jakiś będzie...