Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie tak jest z tymi klamkami, nie znam się na tym ale widziałem te po włamaniu, to były właściwie drzwi balkonowe i zostały otwarte klamką od środka więc albo były bez zamka w klamce albo kluczyk został w zamku na noc... jedna dziurka wiertłem na oko 10-tką i po oknie antywłamaniowym... na drugi dzień kolega zmieniał już system alarmowy a to okno ma do dzisiaj z tą dziurką ;) złodziej już tak łatwo teraz nie będzie miał ;)

Acha - winien jestem wynik ze świadectwa -zapotrzebowanie na Energię Pierwotną : 33 kWh/m2 - zobaczymy jak to w zimie będzie wychodziło ;) zapotrzebowanie na energię końcową 98,8 kWh/m2

Kurcze, muszę się wziąć za dziennik wreszcie, może w weekend.

Edytowane przez jacekh

Okna jeszcze muszą mieć specjalne okucia. Ja chyba bez okien antywłamaniowych i alarmu to bym w domu w życiu nie zasnęła. Boje się jak diabli. Mam schizę, że mnie zaraz napadną - już czyhają :D Za dużo filmów się naoglądałam ;)

Co do dalszych robót - mam nadzieję, że w poniedziałek wróci ekipa, rozszaluje strop i weźmie się za ściany poddasza i dach . Tyle, że znowu jakieś mało optymistyczne prognozy pogody nadchodzą.

No i muszę zamówić te okna... oraz drewno na więźbę, dachówkę itd.

Wrzuciłem trochę zdjęć do dziennika, zabieramy się w najbliższym czasie za ogród i taras, kostkę naokoło budynku odpuścimy prawdopodobnie w tym roku bo ziemia cały czas siada i szkoda roboty. Elewacja skończona, podbitka też, z bratem i ojcem postawiliśmy bramę i furtkę, czeka teraz na napęd i domofon. Coraz mniej rzeczy do dokończenia ale wciąż daleko do końca ;)

Witam tych co mnie pamiętają i tych którzy widzą mnie po raz pierwszy.

Trzeba sie przyznać że zaniedbałam swoj dziennik, wątek faworyta ...... ...... odkad wprowadzilismy sie do faworyta jakoś przystopowaliśmy z tempem prac w domu. Zajelismy sie ogrodem warzywnym, rabatkami, rownaniem terenu, sianiem trawy, jej koszeniem, ostatnio nawet postanowiłam doprowadzic do porządku nasz zagajniczek. Teraz myslę o wrzosach, rozach, azaliach, tulipanach a tym samym odpoczywam od wszystkich decyzji zwiazanych z kostkami, bramami wjazdowymi - odkładam te drugie decyzje na pozniej :)

JAcekH obejrzałam twoj dziennik, pięknie jest, no i już elewacja, kostka. U nas ani elewacji, ani podbitki, ani kostki :( Tylko pozazdrościć tempa. Co do domu, masz racje z zewnatrz wyglada jak zgrabny parterowy :)

Malwina ja kupowałam okna w Oknoplascie w zimę - były wtedy duże promocje świąteczne :) Jesli nie musisz teraz miec okien to poczekaj może na okres grudzień- styczeń wtedy ceny spadają. O swoich oknach pisałam w moim dzienniku.

Pozdrawiam wszystkich i do uslyszenia.

P.S. zaktualizowałam troche moj dziennik :)

Monika

Okna kupuję (na 99%) w Oknoplusie. Jest o ok. 10 tys. tańszy z tymi samymi parametrami co Oknoplast. Nietstety nie mogę czekać do zimy. Chciałabym jeszcze jesienią uruchomic piec by przez zimę dom był już ogrzewany.

Na razie zamówiłam więźbę - impregnowaną po 800 PLN brutto za m3(po raz pierwszy sprzedający - oprócz dużej hurtowni - podał mi od razu cenę brutto!! szok). Chyba ostatnio drewno podrożało. W innych tartakach chcieli nawet po 1000.

Wrzuciłem jeszcze parę fotek z widokiem na podjazd i kostkę, nie zamieciona z piasku ale jak się zmoczy deszczem to wygląda pięknie.

Monia - widzę że zacięcie ogrodnicze masz i roślinki u Ciebie mają dobrze, jak chcesz na przyszły rok trochę nasionek to myślę że żonka nie będzie stawiać bardzo oporu i możemy Ci zapodać trochę ciekawostek ;) jeśli chcesz się pobawić w bardzo ciekawe i "inne" pomidory i dynie ( pomidory np "zebra" , takie w paski itp właściwie każdy krzaczek inny, to na forumogrodnicze.info wrzuć w wyszukiwarkę "pomidory Kozuli" - jest co poczytać. A co roku jest tam akcja darmowego rozdawania nasion pomidorów , dyni, melonów i co kto tam jeszcze ma z nadwyżek, moim zdaniem to rewelacja i szacun dla pomysłodawców tej akcji - żonka tam zapodała ludziom nasiona dyni i to wielka radość że u kogoś rosną sobie nasionka która u nas wyhodowaliśmy, można też podglądać u niektórych jak wyglądają rośliny z naszych nasion) mamy wiele różnych dziwadeł u siebie z tych nasion a dynie niektóre ma tylko parę osób w Polsce ;) są bardzo dalekie od tych które rozumiemy pod pojęciem "dynia" :) pyszności.

Mieszka się za***ście ;) piję sobie właśnie piwko i pozdrawiam budujących ;)

Co do okien - moje kosztowały z tego co pamiętam około 16 tys z montażem. Tyle że moja wersja to czterospadowy, do tego dochodzi jeszcze 9 okien dachowych, około 10 tys.

Pozdr

Monika, Jacek - ależ Wam zazdroszczę Waszego stanu Faworytów, mam nadzieję, że Wam się dobrze mieszka.

Trochę Wy, a trochę kolejni potencjalni "faworytowi" inwestorzy odwiedzający dzisiaj nasz dom, skłonili mnie do nadrobienia zaległości w dzienniku.

My, aktualnie żadnych poważnych prac nie planujemy, zajmujemy się raczej porządkowaniem działki i rozmyślaniem, co powinniśmy zrobić następnie. Czy skupić się na gromadzeniu funduszy na pokrycie dachowe, czy może na przyłącza, a może zamontować oczyszczalnię ?

A tak naprawdę, to musimy poczekać, aż ktoś zechce kupić nasze aktualne mieszkanie by Faworyta można było pchnąć dalej.

Monika, jak z perspektywy czasu oceniasz decyzję o ociepleniu dachu pianką. Pamiętam, że z ekipą coś było nie tak, ale jak ogólne wrażenia piankowe ? Z tego co czytałam pianka wymaga cieńszej warstwy (przy tym samym efekcie izolacyjnym) co wełna. My nie podnosiliśmy ścianki kolankowej, wiec ta pianka mnie ciekawi.

Tak na poważnie to rozmawiamy z dachowcami oraz ludźmi od oczyszczalni.

Okna antywłamaniowe muszą mieć klamkę z kluczykiem oraz szybę co najmniej P4. Jeżeli nie mają to nie są antywłamaniowe :(

Okna antywłamaniowe to okucia WK2 + szyba P4. Przy zakupie okuć WK1 masz już antywłamaniowe klamki i nie muszą być z kluczykiem :-) zresztą jak ktoś będzie chciał to sobie zrobi otwór w ścianie i wyniesie to co chce. Wtedy też jakieś hiper okna nie pomogą.

• 2 weeks później...

Witajcie

Guard dziękujemy za możliwość obejrzenia Waszego Faworyta.

Po oględzinach zdecydowaliśmy się na zakup tegoż projektu. Na razie geodeta robi mapki, czekamy na odbiór wypisu z plany zagospodarowania przestrzennego. Czas chyba wybrać się do architekta i omówić zmiany. Na razie jestem na etapie zastanawiania. Zapewne przesuniemy spiżarkę w stronę drzwi wejściowych, chciałam zmniejszyć trochę kuchnię, żeby zwiększyć salon. Zastanawiam się też nad zwiększeniem salonu o podcień. Standardowo likwidacja jednej łazienki na dolę, poszerzenie schodów. I ciągle myślę o podniesieniu ścianki kolankowej.

Czy ktoś wyliczał jak to zwiększy powierzchnię użytkową poddasza?

Do likwidacji pójdą prawdopodobnie dwie loggie, zostanie ta od frontu.

Planujemy zacząć na wiosnę, mam ciągle nadzieję, że jest to realny termin. Będziemy budować w okolicy Warszawy.

witam :)

czy możecie mi napisać jak ocieplaliście poddasze tzn. co (w zasadzie nie co tylko jaka wełna) na podłogę między ścianki kolankowe i na ścianki? muszę zamówić wełnę i nie bardzo wiem którą. Chyba kupię rockwoola - niestety ja muszę podjąć decyzję jaki rodzaj i grubość - nie jest to łatwe ;) Jaką grubość kładliście i ew. rodzaj? Za kilka dni deskują dach i w te miejsca muszą już coś wcisnąć - później nie będzie dostępu.

witam :)

czy możecie mi napisać jak ocieplaliście poddasze tzn. co (w zasadzie nie co tylko jaka wełna) na podłogę między ścianki kolankowe i na ścianki? muszę zamówić wełnę i nie bardzo wiem którą. Chyba kupię rockwoola - niestety ja muszę podjąć decyzję jaki rodzaj i grubość - nie jest to łatwe ;) Jaką grubość kładliście i ew. rodzaj? Za kilka dni deskują dach i w te miejsca muszą już coś wcisnąć - później nie będzie dostępu.

Nie bardzo rozumiem "Za kilka dni deskują dach i w te miejsca muszą już coś wcisnąć - później nie będzie dostępu"? Mi to tylko przypomina ocieplenie ścian szczytowych od góry. Co do rodzaju wełny na poddasze (jeszcze nie mam ocieplenia) to czytałem że dobra jest w płytach. Co do grubości to zależy gdzie ale jeżeli pomiędzy krokwie i masz pełne deskowanie to odejmujesz 3 cm od wys. krokwi i taką wełnę należy kupić. Niestety niektórzy kupują grubszą i nie wiedzą że wełny nie wolno ściskać. Co do ścianki kolankowej i ryglowej bo chyba o to się pytasz to daj na podłogę i na ściankę kolankową i troszkę ryglową. Ja prawdopodobnie będę robił ściankę ryglową oddaloną od kolankowej ok. 20cm więc tam wypełnię to wełną (podnosiłem ściankę kolankową dla C183a).

Zresztą ściankę kolankową powinno się w miarę możliwości ocieplić i obłożyć ją płytami g-k aby połączyć się systemowo ze skosami ściany.

A u mnie zakończony etap wylewek.

Dawno nie zaglądałem ale w kwestii wełny - ja dałem 20 cm między krokwie i 10 cm w poprzek krokwi na ruszcie. Nie mam deskowania tylko folię paroprzepuszczalną, gdyby było deskowanie to między krokwie musiałbym dać cieniej, tak jak pisze phans. Tam gdzie się dało dopchałem jeszcze ścinki ( nad sufitami z k-g) tak więc miejscami jest pół metra i lepiej.

Rodzajów wełny jest wiele, ja dałem kombinację Toprock/Superrock z Rockwoola. Ta w matach między krokwie, a w płytach w poprzek. Wybór podyktowany parametrami - współczynnik 0,35 był tutaj decydujący. Chcesz mieć ciepło w zimie a chłodniej latem daj grubo wełny, im gorsze będzie miała ona parametry tym więcej jej trzeba dać żeby osiągnąć cel. Szczególnie to ważne kiedy dach będzie kryty blachą, mam dwóch kumpli którzy tutaj sobie nie przemyśleli tematu i w lecie piec a w zimie to już szkoda gadać. Wełna 0,45...

Wełna 0,45...
Wełna stosowana przez developerów :-)

Co do tych okien antywłamaniowych wspomnianych wyżej i zasadności wydawania na nich sporej kasy to równie prosto można takie okna całe wyjąć ze ściany bo ich mocowanie ze ścianą jest przeważnie kiepskie :-(

W przypadku ocieplenia to najważniejsza jest ciągłość izolacji i dokładność z jaką się to zrobi. A wykonawcy w budownictwie dobrzy są do brania pieniędzy. Chcesz mieć dobrze zrób to sam...

Co do tematów przeciekających kominów z klinkieru(klinkier nie pełny i z niepełną fugą) to nie zawsze ten problem jest na styku bocznej obróbki komina z dachem. U mnie i kolegi (który w zamieszkanym już domu szukał długo skąd ma przecieki na płytach g-k) problem był na czapie kominowej na styku połączenia tej czapy z rurą od kotła lub kominka. Kropelka po kropelce... Tak więc pamiętajcie aby dokładnie po deszczach a jeszcze przed ociepleniem i położeniem płyt g-k dokładnie sprawdzić czy nie cieknie.

Nie martwcie się, że czegoś zapomnicie, nie dopilnujecie lub nie będziecie wiedzieli podczas budowy.

Sorki za brak mojego dziennika. A skąd macie tyle sił, czasu i zapału aby swoje prowadzić?

Edytowane przez phans

• 3 weeks później...

Pytanie do tych co mają loggie, wykonali ocieplenie domu (+obróbka blacharska?) lub do tych co dopiero to zamierzają.

Otóż w przekrojach P1 i P2 do projektu C183a dla loggi (ST2, ST3) ocieplenie ściany(fasady) kończy się na równi z ociepleniem pod wylewką. Faktycznie ta wylewka nad loggia jest również nad styropianem fasadowym. Barierka jest bezpośrednio nad wylewką 5cm i dalej styropianem fasadowym.

Teraz mam nad płytą żelbetową loggi styropian i wylewkę. Nie mam jeszcze ocieplenia ścian i zastanawiam się jak wysoko zakończyć styropian fasadowy, czy dawać nad nim wylewkę i jak zrobić obróbkę blacharską (podobną jak na parapety?) + barierki?

• 1 month później...

U mnie po ociepleniu i tynkach zewnętrznych na domu. Poszło tam 15cm fasadowego na zakładkę Knaufa.

Już mam położone 15cm wełny Rockwoola pomiędzy krokwie (nie zmniejsza tak swych wymiarów po latach), pod krokwie planuje 10cm - wykonawcy wolą układać wełnę która rośnie po wyłożeniu z rolki :-) ale jak to bywa to co dobre dla wykonawcy nie zawsze jest dobre dla inwestora. Zresztą wełnę układałem sam z pomocą.

Dzisiaj wpuścili mi gaz ziemny do instalacji do domu więc jestem przygotowany na grzanie i dalsze prace w domu w zimę. Kociołek kondensacyjny z zasobnikiem Vaillant 150l w pakiecie kupiony przez internet. Grzejniki purmo poprzez sklep ale z rabatem prawie jak przez internet. Gdybym miał czas to bym więcej w ten sposób kupował i sporo zaoszczędził.

Trochę ten faworyt drogi w budowie/wykańczaniu :-( i tak się zastanawiam przez ile lat będę niewolnikiem banków...

Edytowane przez phans

Ja kończę dach i wstawiam okna, tynki wewnętrzne już są. Przed zimą chcę zrobić instalację c.o. by ogrzewać dom. Elewacja już prawie skończona :) Szukam pomysłu na górną łazienkę - może ktoś już coś ma?

Co do loggi to Panowie od elewacji powiedzieli by wylać podłogę ciut wyżej i zainstalować nad elewacja parapet blaszany - z blachy od obróbki dachu.