Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olyv a co to jest ta zagródka w pom gospodarczym? Na ekogroszek?

Ja bym ekogroszku do mieszkania wnieść nie dała, to jest jednak brud niemiłosierny. Moze jednak lepiej w pom gospodarczym za garażem, tam gdzie jest piec w planie?

A choćby ubikacji na dole nie planujesz? jak goście przyjdą będziesz ich puszczać przez cały dom na górę na siusiu? Zresztą samemu warto mieć na dole przynajmniej prysznic.

Moze dramatyzuję, ale mieliśmy już sytuację że a to dysk wypadł domownikowi, a to makabrycznie bolesną kontuzję kolana zaliczyłam i taki człowiek po prostu nie jest w stanie wejść po 1 schodku, a co dopiero na poddasze.

witaj olyv :)

podobają mi się Twoje zmiany góry, wydaje mi się,że wersja z łazienką z oknem jednak fajniejsza i bardziej ustawna

cava, olyv na dole chyba narysowała łazienkę, czy się mylę??

na dole mam takie zmiany jak Ty planujesz, jeżeli chodzi o jedną łazienkę i powiększenie pokoju, ale nie przerzuciłam tej spiżarki na drugą stronę, i nie wiem czy dobrze zrobiłam, bo jakoś wszyscy ją przerzucają :-? no ale teraz to już za późno, więc będzie zgodnie z projektem

u mnie już w większości zaszalowany strop :D strasznie dużo kasy będzie kosztował, no ale cóż...póki co ok 9tys kosztowała sama stal na zbrojenie - prawie 3 tony :o

oto kilka fotek, niestety robiłam je po ciemku :(

http://images39.fotosik.pl/24/eb17aa1db5e43013.jpghttp://images32.fotosik.pl/389/8b25f36c6522e41e.jpg

http://images31.fotosik.pl/390/282af92489d1e072.jpghttp://images31.fotosik.pl/390/4b9188d7413094b4.jpg

http://images36.fotosik.pl/24/3a70f022eb366b22.jpghttp://images49.fotosik.pl/24/479b82e97e4e1d2f.jpg

mam jeszcze problem z tą moją górną łazienką, bo ona jakaś taka nieustawna mi wyszła, ta zabudowa, którą planowałam jest bez sensu, bo musiałaby zaczynać się od wys. 1,9 m, więc pewnie nawet tam bym nie wlazła :x no bo ja z tych wysokich, i sama nie wiem co z nią zrobić :evil: doradźcie coś, plisss

wklejam fotkę mojej pokombinowanej łazienki, ale nie wiem co zrobić z tą pralką i tym kątem...nie mam już innego miejsca na pralkę, więc musi tu stać...ale jak zabuduję ten kąt z pralką to nie może tam być wucet, bo nie będzie można wchodzić, wrrr

http://images31.fotosik.pl/390/38485a143aa72d29.jpg

Acha, bo ja myślałam ze Olyv zaprojektowała tam takie duże pom. gospodracze z miejscem na przechowywanie opału. :oops:

Maciejko, a co w ogóle planujesz w lazience mieć?

Wannę i prysznic? Umywalkę 1 czy 2? Tylko sedes, czy sedes i bidet?

Fajnie patrzeć jak Twój dom rośnie. SUPER! :D

A ja właśnie wróciłam ze spotkania z architektem, jest szansa, ze będą tylko 2 kominy.

1 od kominka z podpiętą wentylacją pokoju, łazienki na dole i salonu + 2 pokoje na górze.

2 komin przy kuchni w spiżarce gdzie bedzie poec i kanały wentylacyjne kuchni, górną łazienkę i 1 mały poikój na górze.

Dużą sypialnię na górze zwentyluje się "czymśtam"- zapomniałam nazwy a garaż po prostu kratką w ścianie. :-)

Jestem zadowolona, choć trochę mi to namiesza na dole, pewnie nie będzie tej szafy przy spiżarni tylko komin, a w spiżarni piec z zasobnikiem.

teraz tylko trzymam kciuki żeby to co omówiliśmy okazało się realne do zrealizowania po ponownym zrysowaniu projektu z naniesionymi poprawkami.

Ale jest i łyżka dziegciu:

- adapracja projektu skoczyła do 2 000zł

+ 300zł projekt szamba

+ 800zł porojekt zewnętrznej instalacji wodnej (wejście wody do domu i wyjście ścieków z domu) Myślałam ze padnę trupem jak usłyszałam cenę za narysowanie 2 kawałków rury. :-?

cava, chcę koniecznie na górze wannę i prysznic, dlatego pomyślałam o przesunięciu okna tak,żeby mógł tam stanąć prysznic, bo przy skosie to nie ma szans, umywalka jedna, sedes, a przy bidcie już mogłabym się nie upierać, chociaz bym chciała :D

kurczę, niezła kasa za adaptację, nie ma co...nas adaptacja nic nie kosztowała, bo mój tato ma uprawnienia ;) - bez instalacyjnych, no ale zawsze :) za projekt przyłącza wod-kan zewn i adaptację wewn.instalacji zapłaciliśmy 1600 zł, jeszcze została nam zewnętrzna elektryka, która dopiero się robi - 500zł

a...geodeta też nic nas nie kosztował, bo teść i brat męża są geodetami :D

a, no i powiem Wam,że chciałabym,żeby już była WIOSNA!!!

tak, to strop żelbetowy - lany :) taki zresztą jest w projekcie...chyba ;) dozbrajaliśmy w kilku miejscach, o ile się nie mylę to nie było w ogóle wieńców dookoła ścian, u nas zarządziliśmy z kier bud,że je robimy, ha ha - kier bud to mój tato, mąż też ma uprawnienia, nie wspominając o mnie;) - sami budowlańcy i się boją ;)

rozważaliśmy terivę, ale chyba taniej by nie wyszła, a ponoć przy takich rozpiętościach pęka... ja miałam w poprzednim domu terivę i przez 5 lat nie było śladów pęknięć, ale fakt - rozpiętości były mniejsze...

strop jest już zalany, na szcęście pogoda dopisała, jak tylko da się tam wejść to pstryknę fotki :)

dzisiaj muszę podjąć decyzję co do dachówki - dwa ostatnie typy to:

creaton nobless futura - brązowy

rupp ceramika - tekowy - tego niestety nie widziałam jeszcze na dachu, buuu, jakie to trudne....

wow... jak u Was tyle budowlancow, to pewnie kazdy ze swoja teoria ;)

Maciejka, to czekam na kolejne foty! milo sie patrzy jak pniecie sie do gory!!

mam rowniez prosbe - mozesz zrobic wejscie do domu tak z odleglosci ok. 10m - musze zobaczyc jak wyglada wraz z oknami kuchennymi.

aha... i prosba - jak bys mogal, to umieszczej foty jedna pod druga... bo jakos mi sie zlewaja i nie moge dojsc do ladu :)

z gory dziekuje...

pozdrawiam!

Maciejko, daj zdjęcia jak Side piosze. Od wejścia, zeby okna pokazać i napisz jakie w końcu masz szerokości tych okien.

Fajnie rośnie dom.:-)

Ja mam jakiś kryzys przedbudowlany. Nawet nie chciało mi się jechać w piątek obejrzeć czy architekt zrobiła adaptację jak trzeba, czy coś jest do poprawki. I gdzie w końcu te kominy i ile ich :oops:

Się zastanawiam, po co nam właściwie ten dom. :-?

witam ponownie :D

wszem i wobec ogłaszam, że projekt faworyt I został zakupiony i dostarczony. Budowa ruszyła.... wprawdzie na razie tylko słupki do ogrodzenia ale już się coś dzieje :D wreszcie.

Odebraliśmy mapy od geodety, dzisiaj rozmowa z elektrykiem na temat "załatwienia" przyłącza mam nadzieję, że się ładnie "postara" i dostaniemy je szybko albo bardzo szybko

Jutro jadę do wodociągów i złoże wniosek o przyłącze do kanalizacji i pewnie wieczorkiem do architektki by uzgodnić zmiany, ceny itp...

Wczoraj rozmawialiśmy już z murarzem wziął projekt i ma wycenić swoją robotę... hmmm zobaczymy czy drogo czy nie... Jakby się udało dojść do porozumienia to może jeszcze w tym roku fundamenty hmmm ale to przy bardzo lekkiej zimie....zobaczymy

A jak u was postęp prac

na wątku trochę ucichło, może jakieś fotki ktoś wklei ???

zrobię te fotki z 10 m:) wcześniej tak nie robiłam, ponieważ budynek stoi 5 m od granicy działki, która jest ogrodzona, a wjazd mamy tymczasowo od strony sąsiada, z którym mamy wspólne ogrodzenie, więc muszę obejść działkę naokoło, no ale czego się nie robi dla wielbicieli Faworyta ;)

słuchajcie kochani, mam mega problem z tą moją łazienką, plisss, podpowiedzcie coś, jutro musze dać szczegółowe zmiany pracownikom, a ja nie wiem...wymyśliłam odsunięcie okna w tej górnej łazience(co za tym idzie tego w pokoju obok też) i wpasowanie tam kabiny prysznicowej...jest to chyba jedyne miejsce w tej durnej łazience, gdzie da się ten prysznic władować...no i już nawet nie marzę o takim murowanym z samymi szklanymi drzwiami, bo takiego w okno nie wstawię, będzie zwykły półokrągły...ale jak to dalej rozwiązać???? nie mam pojęcia, buuuuuu, chyba zacznę wyć...

drugi mój problem to zmniejszona loggia nad garażem - wyjdzie taka dłuuuuga kicha :D, więc chyba jakoś zabudujemy jej boki,żeby nie była taka długa :)

no i zastanawiam się co zrobić nad tym garażem...no i sotatnia moja koncepcja to podzielenie tego pomieszczenie na pół - jedno to gardetobo-prasowalnia, a drugie jeszcze nie wiem...wtedy trzebaby rozdzielić to duże wyjście na loggię i zrobić dwa mniejsze...

no i kolejny mój problem - okna dachowe...jakoś nie zauważyłam,że w projekcie są nie dość,że podwójne to jeszcze jakieś takie strasznie duże - 160 cm, nie wydaje się Wam,że to za dużo?? nie chodzi mi o światło, ale w upały to przez te onka jest strasznie gorąco...chyba zmniejszymy do 120 lub 140 cm i damy pojedyncze...a Wy zostawiacie tak jak jest w projekcie??

doradźcie coś, bo zwariuję :D

aaaa, jeden plus - dachówka wybrana - creaton nobless futura brązowa glazurowana :) dzisiaj zamawiamy :)

Czesc, Maciejka!

drugi mój problem to zmniejszona loggia nad garażem - wyjdzie taka dłuuuuga kicha , więc chyba jakoś zabudujemy jej boki,żeby nie była taka długa

Zerknij jak rozwiazali zobudowe loggi w Letnim Wieczorze - ja myslallem o czyms takim we Faworycie.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=557&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=letni&symbol=&x=0&y=0&nr=4

no i kolejny mój problem - okna dachowe...jakoś nie zauważyłam,że w projekcie są nie dość,że podwójne to jeszcze jakieś takie strasznie duże - 160 cm, nie wydaje się Wam,że to za dużo?? nie chodzi mi o światło, ale w upały to przez te onka jest strasznie gorąco...chyba zmniejszymy do 120 lub 140 cm i damy pojedyncze...a Wy zostawiacie tak jak jest w projekcie??

Ja na Twoim miejscu zostawilbym dwa okna - bardzo ladnie to wyglada... a co z upalami? wystarczy zalozyc zewnetrzne zaluzje na okna :)

Co do lazienki, to nie za bardzo moge pomoc - niestety nie mam kupionego jeszcze projekty, wiec nie mem wymiarow dokladnych, aby cos pokombinowac...

hym... a moze, Maciejko, bys zrobila fotke rzutu pomieszczen na parterze i pietrze z dokladnymi wymiarami? Nie wiem czy jest to dozwolene...

hej Side, fajny pomysł z tą zabudową, już mi lepiej ;) pokażę mężowi...

podaj maila, to wyślę Ci rzuty i przekrój, który dostałam od muratora jako wersję demo, tam sa wszystkie wymiary...

kurdę, siedzę w pracy, mam masę roboty, a myśli krążą wokół Faworyta...

:) mi tez sie ta zabudowa podoba - tym bardziej, ze optycznie "wyciagnie" dom do gory...

Maciejka... z lazienka u gory no nietstety jest faktyczne problem... tym bardziej, ze jest ona od frontu - troche bez sensu...z przesynisciem okna moze byc problem - zauwaz, ze tam zaraz zaczyna sie skos dachu, wiec ciezko przesunac okno... niestety kabina prysznicowa za bardzo tez nie nadaje sie, poniewaz jak nie okno, to skos :/

caly czas mysle o innym rozwiazaniu...zauwaz, ze nad pomieszczeniem 18 masz lazienke na parterze, wiec zejsc z "pionami" nie byloby problemu - moze to pomieszczenie nalezy na DUZA laziene poswiecic? w tym pomieszczeniu masz tez 5 otworow kominowych - na pewno jeden z nich jest wentylacyjny, do ktorego mozna sie podlaczyc...

obiecana fotka i kilka innych:

od lewej: garaż, okno i drzwi wejściowe w wiatrołapie - okno 180 cm, drzwi 100 cm, i dalej okno kuchenne - 180 cm

http://images31.fotosik.pl/398/39643a8cf48386b0.jpg

http://images45.fotosik.pl/29/c33aec006e56173a.jpg

http://images43.fotosik.pl/29/cf5fd6c257a5c33b.jpg

i tu tył domu - niestety dopiero na zdjęciu widzę babola - nie zgrywa się górna linia drzwi i okna w garażu...obydwa otwory dodane - w projekcie ich nie było

http://images24.fotosik.pl/295/e920cff14739f58c.jpg

okna będą jeszcze podmurowane cegłą...mniej niż wysokość 1 pustaka...

a ja nadal walczę z łazienką, która niestety musi zostać w miejscu gdzie jest w projekcie...