Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Side, super,że chociaż Ty ;)

ja obecnie wałkuję temat okien...już mi ręce opadają, bo nie wiem co zamówić, jakie profile czy antywłamy, czy nie...już mam dość...pierwsza wycena na profilach foris okucia antywyważeniowe i szyby bezpieczne - 25tys lekko zwaliła mnie z nóg :x

chyba muszę wieczorem zasiąść do lektury forum i poczytać o tych oknach...

Z mojego doswiadczenia - zamawialbym zwykle okna + rolety antywlamaniowe :)

Co do profilu to nietstety nie wiem - prawdopodobnie jest tego tyle, ze nic tylko za glowe sie zlapac :)

Maciejka, zagladam tutaj czesto i naprawde bacznie sledze Wasze postepy! Sa imponujace!!

Kusi mnie, aby poprosic Ciebie o mozliwosc "odwiedzenia" Waszej budowy, jak tylko polozycie dachowke... i dokladnie obejrzec domek... no i jesli by mozna porobic troche fotek... wroce na pewno z tym tematem do Ciebie niebawem :) (mam jakies 180km do przejechania, takze nie jest to az tak daleko...)

Side, nie ma najmniejszego problemu z odwiedzinami naszego Faworyta :) jak tylko będziesz miał ochotę - zapraszamy!! 180 km to nie koniec świata ;)

mam chwilkę, to napiszę trochę o moich przemyśleniach...wyszło nam tak dziwnie(jeszcze nie wybadaliśmy czy to błąd w projekcie czy wina ekipy budującej) ale w tym szczycie od tyłu budynku - nad salonem nie zmieszczą się nam takie otwory okienne jak w projekcie...powinny wejść dwuskrzydłowe drzwi balkonowe o szer otworu 180 cm...ja zamieniłam jedno skrzydło na okno, ale niestety nie ma jak zrobić nadproża...chłopaki muszą zmniejszyć otwór do 160 cm...nie wiem czemu tak wyszło, no ale wyszło i nic się z tym nie da zrobić...tak więc będziemy mieli 80cm wyjście i 80cm okno... taki sam szczyt jest nad wejściem do budynku i tu ten sam problem...tzn chłopaki zrobili mi okno z pokoju i łazienki o szer 120 cm, ale wysokość nie będzie standardowa 150cm tylko chyba 120cm, bo inaczej okno byłoby na wys 75 cm a to za nisko, zwłaszcza w łazience...

dalej mamy nie rozwiązaną kwestię górnej łazienki, piony mamy nie tu, gdzie teraz są potrzebne, mąż nie chce nic kombinować, ale powiedziałam,że choćbym miała własnoręcznie kuć ten beton, to będzie tak jak sobie wymarzyłam-ma być prysznic i wanna na górze...szkoda,że nie udało nam się tego przewidzieć zanim kładli nam początki kanalizy...no ale nie da się chyba uniknąć wszystkich błędów...a w ogóle to jeden pion kanalizacyjny wyszedł nam na środku w wejściu do łazienki, niby bylo robione to wg projektu...to też muszę sprawdzić...w każdym razie nie może tam być :x

poza tym budynek jest ładny, zgrabny i ogólnie jestem zadowolona :) nie wiem jeszcze jak duże, tak wizualnie wyjdą pomieszczenia na górze, bo jeszcze nie ma ścianek działowych i tych ścianek ryglowych(chyba tak się nazywają w projekcie) wokół budynku...teraz ścianka kolankowa ma chyba 38 cm, te ścianki ryglowe zmniejszą pow podłogi i tym samym ścianka kolankowa bedzie miała ok 90 cm...zobaczymy wtedy jak to będzie wyglądało...

• 2 weeks później...

na budowie robota wre, panowie chcą zdąrzyć przed zimą :) ha ha, ponoć w tym roku ma jej nie być, więc mają szanse :D bo dachówki nadal nie ma...dziś mijają 4 tygodnie...na szczęście orynnowanie dojechało na budowę, więc mają co robić...ale aktualnych fotek nie ma, przedstawiam stan sprzed tygodnia :)

http://images31.fotosik.pl/418/f13ec1076b0e4ee0med.jpg

reszta w moim dzienniku, zapraszam :)

i powiem Wam, że byłam dzisiaj na budowie(oczywiście bez aparatu ;)) i mamy już założone rynny, deskę czołową i wymurowane 1,5 komina w klinkierze :)

pieknie, pieknie,...

Maciejka, bylem na stoinie Waszego dziennika - a gdzie reszta fotek (z drugiej strony)? podejrzewam, ze na razie lezy dachowka tylko z jednej - i tylko dlatego z pozostalych stron nie ma fotek...

ogolnie musze powiedziec, ze bardzo ladny kolor... dom na pewno bedzie sie pieknie prezentowal!

czekam z niecierpliwoscia az panowie poloza reszte i podeslesz foty z kazdej strony...:)

Wesolych Swiat dla budujacych Faworyta!!

P.S.Dostalem plan zagospodarowania przestrzennego, ktory uwzglednia moja chatke... jeszcze 20kg papierow i pozwolenie na budowe bedzie wystwione :)

no niestety pogoda nas nie rozpieszcza :( pada deszcz i są położone 2 połacie, trzecia czeka na ładniejszą pogodę...może dzisiaj kładą, bo się przejaśniło??!!

ale za to mamy wylane schody na górę:) no ale jeszcze nie widzialam, bo wpadłam w wir świątecznych przygotowań ;)

Wesołych Świąt wszystkim zaglądającym!!!

Witam wszystkich :)

zamierzam budować dom Faworyt 183a. Mam już pozwolenie na budowę. Ruszam wiosną. Mam pytanko - czy posiadacie może powierzchnie ścian bez otworów okiennych? Muszę zrobić kalkulację a z cyferek na planie jakoś nic nie wnioskuję. Szukam też ekipy która wybuduje dom z silikatów (silka) + wełna + klinkier. Ten klinkier to chyba strzeli mnie po kieszeni :(. Czy jest ktoś z woj. mazowieckiego kto buduje ten dom? Nie ukrywam, że chętnie obejrzę dom (budowę) i wysłucham porad :))

Pozdrawiam wszystkich :)

:) witaj Kania...fajnie,ze kolejna osoba będzie budowała faworyta, i to nawet tą wersję co ja...no prawie, bo ja lustro ;)

nie mam niestety pow ścian, chociaż pewnie po ilości pustaków da się to jakoś policzyć...zerknę w domu na faktury...o ile je znajdę ;)

a co do klinkieru, hmmm, cudnie to wygląda, ale niestety kasa nieziemska :(

Ja buduję w zach-pom,kawałek drogi, ale jeśli masz ochotę to zapraszam :)

Powodzenia w budowaniu!!! i oczywiście zapraszamy tu do chwalenia się postępami na budowie :)

• 2 weeks później...

Maarek, nie ma sprawy ;)

Fajnie,ze kolejne domki będą się budowały...u nas narazie zima...panowie kończą dach, została im jedna strona,dużo czasu zajmuje docinanie koszy... 3 okna dachowe już zamontowane, okna na cały dom czekają już 10 dni na zamontowanie, ale ciągle temperatura minusowa...mam nadzieję,że dzisiaj zaczną, przynajmniej tak obiecali, brama garażowa też już czeka, ale najpierw musi być otynkowany sufit i ściana w garażu, na której ma być montowana...a tynkarz stwierdził,że wejdzie dopiero jak bedą zamontowane okna i koło się zamyka...wszystkiemu winna pogoda :)

Witamy wszystkich sympatyków Faworyta. Temat obserwujemy od pierwszych postów. Zamierzamy zakupić projekt Faworyta C183a. Będziemy budowali w okolicach Szczecina. Po zakupie projektu i adaptacji do naszych potrzeb projekt zostanie przystosowany do budowy w technologi szkieletowej, dom 3- litrowy. Załączamy rzuty z góry pomieszczeń po adaptacji. Przepraszam za jakość sam robiłem. :D

Gagusia i Mariusz

Rzut dół:

http://images44.fotosik.pl/49/85525f1da39f5673m.png

Rzut góra:

http://images46.fotosik.pl/49/05f171f0656e33c3m.png

marban: pamietaj, ze na poddaszu sa "bele" wzmacniajce konstrukcje - chyba u Was wypadnie to centralnie na korytarzu. POza tym nie wiem czy przesuwaliscie scianke w lazience... tak na pierwszy rzut oka wyglada, ze tak... a tam przeciez schody sa...

BTW. Robicie wentylacje mechaniczna z odzyskiem? Macie juz jakies projekty do tego? Jutro podrzuce skan poddasza wykonany przeze mnie - moze cos Wam podsune...

Aha, no i przede wszystkim witamy na forum Faworyta!

To Maciejka: Dzieki za udostepnienie budowy :) Tak jak mowilem, wizyta spowodowala, ze nie podnosze scianki konalnkowej...