Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

SideInfo: Witaj, dziękujemy za spostrzeżenia. Podczas adaptacji usunęliśmy dwie loggie, została tylko nad wejściem. Jak oglądałem Twój projekt to lustrzane odbicie i dlatego złudzenie, że coś przesunęliśmy, schody są tam gdzie były. Planujemy zastosowanie rekuperatora z wymiennikiem GWC (taki glikolowy) oglądnij http://www.dospel.com . Firma wykonuje także projekty wentylacji. Zrobiłem Faworyta po adaptacji w 3D, więc wklejam dwie fotki. :wink:

Pozdrawiamy

Gagusia i Mariusz

http://images31.fotosik.pl/437/b68db8b773b6e5e0m.jpg

http://images37.fotosik.pl/49/80452dcf14998b8fm.jpg

• Odpowiedzi 950
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

marban: my zdecydowalismy sie usunac wszystkie loggie - a to ze wzgledu na trudnosci w wykonaniu dobrej izolacji cieplnej na loggii.

Tak jak obiecalem zalaczam rozrysowane poddasze - zawsze warto kilka wersji zoczaczyc, aby samemu dojsc do najlepszego dla siebie rozwiazania :)

Linia przerywana to wysokosc 1,9m przy standardowej izolacji cieplnel (takiej jaka jest w projekcie).

http://images36.fotosik.pl/49/4d9cbbf416932a9fm.png

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d9cbbf416932a9f.html

A macie moze juz wynece wentylacji? Jakim sposobem chcecie uzyskac dom 5-cio litrowy (jakie izolacje)? Czy ponadto dokonujecie jeszcze jakis zmian (np. zmiana wysokosci scianki kolankowej)?

BTW. Ja czekam na wycene z firmy http://fincomfort.pl/

Jestem ciekaw jakie urzadzenia dobiora - bo to chyba kluczowa sprawa (ile m^3/h).

Prawdopodobnie rekuperator bedzie to "ILTO 440" - zaleta jest wodna nagrzewniac zamiast grzalki elektrycznej, ktora podwyzsza koszty energii.

marban: Planujemy zmiany praktycznie identyczne do Twoich. Zamiast garderoby na poddaszu (w miejscu dawnej łazienki) zostawimy wolną przestrzeń, taki górny salonik z wyjściem na loggię. A w przyszłości jak będzie taka potrzeba zawsze go możemy zabudować na garderobę.

Zastanawiamy się też mocno nad boczną elewacją (tą która jest na Twoim zdjęciu 3D). Też kombinujemy podobnie do Ciebie, w salonie zamiast dwóch okien "balkonowych", jedno + zwykłe okno. To balkonowe dalej od ścianki oddzielającej kuchnię od jadalni (w projekcie jest tuż przy ściance), tak aby wypadło bardziej pomiędzy salonem i jadalnią, żeby było łatwe przejście do niego. Problemem jest to, że jak się nie doda dodatkowego okna w kuchni to elewacja z zewnątrz wygląda kiepsko. A z kolei dwa wielkie okna w kuchni to chyba za dużo.

Wczoraj też próbowałem przeklikać nasz dom do 3D, ale ciężko mi to idzie :wink:. Twój wygląda super. Robiłeś w Sweet Home 3D? Jeżeli tak, to jak zrobiłeś "cały dom", mi wypada, że będę miał parter i poddasze osobno, a Ty masz cały dom z ogródkiem w 3D.

edit: Teraz zauważyliśmy, że powiększyliście salon o te dodatkowe 120cm. Tego nie planujemy robić i chcemy zachować wyjście na ogród od elewacji ogrodowej.

Pozdrawiam

Marek

Projekt C183a zakupiony, o decyzji upewnił nas dom Maciejki w realu.

Maciejka: Dziękujemy serdecznie za wizję lokalną, dom super i "taki DUŻY" ! :)

SideInfo: Informację o rekuperatorze i firmie wykonującej instalację w Szczecinie mam z drugiej ręki. Koszt z wymiennikiem glikolowym i montażem około 30 000 PLN. Jak będę miał własną ofertę napiszę.

Dom 3 litrowy informacja dla architektów na http://www.polskidom2000.home.pl/dokumenty/3la.pdf . Co do ściany kolankowej, moim zdaniem podwyższenie powoduje zachwianie proporcji i potrzebę wprowadzania wielu zmian.

Maarek: Położenie naszej działki (wejście od południa) wymusiło dokonane zmiany i ucieczkę z oknem na ścianę zachodnią. Do domu muszę wpuścić jak najwięcej energii słonecznej z południa i zachodu.

Jeżeli chodzi o 3D, dobrze zauważyłeś, że użyłem programu http://sweethome3d.eu/ . Zrobiłem dół i górę, eksport do formatu x.obj i połączyłem w całość w programie http://www.blender3d.org , resztę zrobiłem w blenderze, powodzenia.

Pozdrawiamy

Gagusia i Mariusz

My też planujemy zrobić nasz domek bardziej energooszczędnym niż norma przewiduje, w co wejdzie wentylacja mechaniczna z odzyskiem i odpowiednie ocieplenie.

marban: tak myślałem, zostawienie południowej loggi i brak okien od ogrodu mocno to sugeruje. My też mamy wejście od południa, ale od ogrodu chciałbym zostawić jakieś wyjście bo tam jest większość działki. Od zachodu będę miał dosyć wąsko.

Lekkie podwyższenie ścianki kolankowej nie wpłynie bardzo na proporcje, Faworyt i tak jest bardzo niski, a grubsze ocieplenie dachu dodatkowo obniży poddasze. W każdym razie ja na tą chwilę też nie chcę podwyższać.

Maciejka: chyba możesz zacząć sprzedawać bilety na zwiedzanie. Koszty budowy Ci się zwrócą :D.

SideInfo: naprawdę loggia powoduje takie problemy z ociepleniem? Zakładam, że posadzka na loggi będzie powyżej posadzki w korytarzu (bo dojdzie dodatkowe z 15 cm steropianu), ale mostków cieplnych nie widzę. Ale oczywiście jestem (jeszcze :wink: ) zielony, więc nie wiem...

ha ha, to chyba zacznę pobierać prowizję od Muratora za sprzedane projekty Faworyta :D

u nas dach już prawie skończony, wczoraj skończyli wstawiać okna, marban wpadł w sam środek budowlanego zamieszania :)

jeszcze tylko drzwi te z tyłu budynku i pomiędzy garażem a wiatrołapem (które miały być wczoraj a będą we wtorek) i mam nadzieję,że już tynkarz zdecyduje się wejść ;) drzwi wejściowe zostawiamy narazie takie tymczasowe...

i nie straszcie mnie z tą izolacją loggii, bo ja mam dwie :roll:

wieczorem wrzucę jakieś fotki...

witam...

tak sobie pomyslalem, ze jak przynajmniej trzech z nas chcialoby miec wentylacje mechaniczna nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepla, to warto wymieniac sie doswiadczeniami - ja niebawem bede mial wycene dla mojego faworyta, wiec przedstawie informacje...

hmmm... dajecie do zrobienia projekt wentylacji? w jednej firmie zazyczyli sobie za projekt wentylacji 1000PLN - troche duzo, tym bardziej, ze znalazlem broszurke jak samemu zaprojektowac wentylacje (lacznie z obliczniem oporow, doborem central, srednic kanalow nawiewno-wywiewnych, itp.)

mam nadzieje, ze osoby mniej zainteresowane nie pogniewaja sie i tematu wentylacji nie potraktuja jako off-topic....

ja juz podpisalem umowe z architektem - aktualnie pracuje nad adaptacja projektu, planem zagospodarowania dzialki, projektem przylaczy mediowych (prad, woda)...

cena za wszytsko: 2850 PLN

Po zakonczonej pracy (architekta) powinienem dostac do reki pozwolenie na budowe. :)

BTW. Maciejka - dom z oknami nabiera ksztaltow... pieknie to wszytsko wyglada...

Witajcie towarzysze,

planujemy co prawda dopiero ale to już prawie pewne że będziemy budować Faworyta w wersji z dachem czterospadowym, lustro (C183b L). Jest moze ktoś kto już kupił ten projekt ? A moze nawet są jakieś realizacje ?

Mam pytanko odnośnie więźby, na rzutach poddasza nie widać słupów a jestem ciekaw czy ich tam przypadkiem nie ma. Mógłby ktoś podesłać projekt więźby albo chociaż odpisać że słupów na poddaszu nie ma ?

Jak tak się przyglądam realizacjom z dachem dwuspadowym to słupy tam widnieją, co prawda poukrywane w ścianach działowych ale jednak.( chyba że ja coś źle patrzę i ich tam nie ma tylko jakieś takie "tymczasówki" )

To zawsze oznacza problemy , szczególnie jak się chce namieszać trochę w ściankach działowych.

Dzięki z góry za pomoc wszystkim uczynnym ludziom.

Pozdrówka

Straszna cisza na forum... mam nadzieje, ze brak aktywnosci, to chwilowa bolaczka...

Pochwalcie sie swoimi postepami... :)

BTW Maarek: Polecam najnowszego muratora - jest artykul na temat "Jak zrobic balkon bez mostkow cieplnych"... moze jakies pomysly dzieki temu sie pojawia...

Pozdrawiam,

SideInfo

ja coś ostatnio nie mam czasu wejść, ale prace na budowie trwają...drzwi wyjściowe na ogródek zamontowane, pomiędzy garażem a kotłownia również, zostały tylko główne wejściowe, ale te dopiero mają być pod koniec stycznia...chociaż, patrząc jak kolejne ekipy obchodzą się z moim domem chyba zamontujemy je później...

ponadto:

dach skończony i ekipa budująca już się z nami pożegnała, został im jeszcze taras i schody wejściowe, ale uzgodniliśmy,że poczekamy aż pogoda będzie łaskawsza...no i muszę powiedzieć,że z dachóweczki jestem baaaardzo zadowolona, jest taka, jaką sobie wymarzyłam ;)

instalacja elektryczna "się kładzie", elektryk nie ma kompletnie czasu i robi to z doskoku, a goni go pan tynkarz, który na dobre zaczął :)

i tyle, może dzisiaj skoczę zrobić jakieś fotki, chociaż...brzydka dziś pogoda :( i najchętniej to człowiek nosa by z domu nie wychylał...

to czekam na ocenę stanu zaawansowania reszty Faworytowiczów :)

pozdrawiam, Maciejka :)

Witam....

Obiecalem, ze bede sie dzielil wiadomosciami dot. wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepla.

Oto odpowiedz jednej z firm:

stosowane przez ns rekuperatory to Stork Air koszt instalacji wraz z

rekuperatorem to kwota 24780 netto plus 10840 wykonanie GWC netto

..netto... :o no comments..

Rowniez wykonalem we wlasnym zakresie projekt takiej wentylacji (stosownie do zdobytej ostatnimi czasy wiedzy)... no i wyszlo mi okolo 12.000PLN za same materialy (z duza tolerancja in +)... (centrala Mistral)..

chyba troche przesadzaja z cenami... czekam rowniez na wycene z innej firmy..

BTW. Jezeli jest ktos zainteresowany konkretniejszymi danymi - prosze pytac.

Witamy ...

Projekt Faworyta dotarł w wielkim kartonie. Adaptacja rozpoczęta w przyszłym tygodniu dostaniemy pierwsze rysunki pokazowe po adaptacji (ostatnie zmiany wprowadziliśmy po wizycie w domku Maciejki).

SideInfo: w firmie instalującej rekuperatory "dospela" za projekt zaproponowali też 1000PLN. :roll:

Jestem zainteresowany Twoim projektem instalacji wentylacji mechanicznej z GWC, jeżeli możesz wrzuć jakieś szkice i wyliczenia dla wybranych materiałów :D . Mam nadzieję, że innym Faworytowiczą, także przyda się informacja do ewentualnego wyboru typu wentylacji.

Pozdrawiamy Wszystkich

Gagusia i Mariusz

Witam!

Niestety, ale uwazam, ze wyceny robione przez firmy wykonujace wentylacje to "czyste zlodziejstwo" - rynek nie jest na tyle rozwiniety, nie ma wielkiej konkurencji, wiec moga dowolnie ceny dyktowac.

Bardzo polecam przewodnik po projektowaniu central umieszczony tutaj:

http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf

ja wedlug tego przewodnika obliczylem kubature dla faworyta (mojego, bo nie mam logii, odliczylem garaz i pom. gospodarcze - nie bede wentylowal) i wyszlo:

- kubatura 484m^3

- ilosc powietrza usuwanego Vu=180m^3/h

- ilosc pow. usuwanego max. Vumax=Vu*50%=270m^3/h

-ilosc powietrza nawiewanego Vn=270m^3/h

Sprawdzenie krotnosci wymiany = Vn/Vdomu = 0,57l/h (OK)

Z obliczen wyszlo, ze powinnismy wybrac centrale o Vmax = 270m^3/h. Takie parametry spelnia juz centrala Mistral 250, ja jednak dobralem Mistral 400, aby pracowala na dolnych partiach przeplywowych centrali (czyli standardowo na "1" biegu, gdzie najmniej energii elektrycznej jest pobierane).

Ponadto, w salonie bedzie znajdowal sie dodatkowy "duzy" nawiew (fi 160), zalaczany tylko w prtzypadku koniecznosci (np. goscie), otwierany automatycznie przepustnica z silownikiem (koszt 100PLN).

Dodatkowo trzeba obliczyc sprez maksymalny dla przewodow - chodzi o to, aby kanaly wentylacyjne tak poprowadzic, aby spadek cisnienia na najdalszym odcinku przewodow byl jak najmniejszy. Mi wyszlo okolo 140 Pa - niestety troszke za duzo... musze zejsc do okolo 100Pa - mysle, ze jest to mozliwe, po dokladnym opracowaniu poprowadzenia kanalow (jak to liczyc? znajdziecie w przewodniku)

Ok. A teraz cennik:

Mistral 400 - 4 680,00 PLN

Nagrzewnica wodna - 840,00 PLN

Sterownik RC1+sterowanie nagrzewnica wodna - 1 988,00 PLN

Przewody wentylacyjne gietkie typu SOUNDECT fi 160 izolowany termicznie 50mb - 700,00 PLN

Przewody wentylacyjne gietkie typu SOUNDECT fi 100 izolowany termicznie 25mb - 250,00 PLN

Wyrzutnia - 105,00 PLN

Czerpnia - 110,00 PLN

Anemostaty nawiewne 7szt. - 210,00 PLN

Anemostaty wywiewne 6szt. - 180,00 PLN

Trojniki, laczniki, itp. - 500,00 PLN

SUMA 9 563,00 PLN

----------------------------------------------------

Vallox 130 z nagrzewnica wodna - 7 990,00 PLN

Sterownik ??

Rura grob fi 160 50mb - 125,00 PLN

Rura grob fi 100 25mb - 54,00 PLN

Ocieplenie (welna z tasma przylepna) - 75,00 PLN

Anemostaty nawiewne 7szt. - 210,00 PLN

Anemostaty wywiewne 6szt. - 180,00 PLN

Wyrzutnia - 105,00 PLN

Czerpnia - 110,00 PLN

Laczniki, trojniki, itp. - 500,00 PLN

SUMA 9 349,00 PLN

Wykonalem cenniki dla dwoch roznych wersji - roznych central i roznych przewodow wentylacyjnych. W pierwszym sa to przewody gietkie juz izolowane. W drugim sa to przewody sztywne, ktore nalezy samemu izolowac (jest dostepna welna do tego - "samoprzylepna" ;) )

Moim zdaniem mozna w zupelnosci nsamemu sobie poradzic... dodatkowo mysle, ze przy zakupie centrali sprzedawca moze jeszcze "rzucic okiem" na nasz projekt. 1000PLN za tak trywialne obliczenia to drobna przesada.

Jak Wy na to patrzycie?

Posumowujac i znajac "fachowosc" polskich ekip - zrobie to sam. Wynajme pracownika dop montarzu - w 3 dni za 300PLN pod moim nadzorem zrobi to pewnie lepiej niz niejedna firma.

Aha, zapomnialem dodac, ze rezygnuje z komina K1 i K3 :) Zaoszczedzone w ten sposob pieniadze mysle, ze akurat pokryja te 10k PLN (koszt kominow, obrobka dachu wokol kominow).

hejka

fotki zaraz wrzucę...już dawno zrobione, tylko jakoś same z aparatu nie chcą wyjść;)

teraz to długo nie będzie widać efektów, bo pan tynkarz baaaaaaaaaaaaaardzo powoli robi...nawet nie liczę,że przed końcem marca skończy, patrząc na jego zapał i ruchy - obstawiam koniec kwietnia :D

a co u reszty się dzieje??? pozdr