Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja o warunkach zabudowy...czy tak mogę?

Drapi

Recommended Posts

W decyzji o warunkach zabudowy w punkcie dotyczącym obsługi w zakresie infrastruktury technicznej mam napisane ze zasilanie w wodę mam zgodnie z opinią wydaną przez społke Aquanet(podłaczenie do ich wodociągu) czy w związku z tym wpisem jestem zobligowany podłaczyć sie do nich czy może moge na swojej działce wykopać studnię głębinową i z niej czerpać wodę i odpuścić sobie podłączenie do wodociągu?

Dodam,że zalężymi na studni bo napewno wyjdzie tanie, , ponieważ wodociąg mam oddalony od działki o około 200m:(

ok, w takim razie cytuję:

"Punkt III. Warunki obsługi w zakresie infrastruktury technicznej i komunikacji.

Zasilanie w wodę - zgodnie z warunkami technicznymi wydanymi przez (...) "

ot i cały zapis a w warunkach technicznych mam wskazany wodociąg do którego mam się podłączyć.

ok, w takim razie cytuję:

"Punkt III. Warunki obsługi w zakresie infrastruktury technicznej i komunikacji.

Zasilanie w wodę - zgodnie z warunkami technicznymi wydanymi przez (...) "

ot i cały zapis a w warunkach technicznych mam wskazany wodociąg do którego mam się podłączyć.

No to zgodnie z warunkami musisz się podłączyć do wodociągu.

Inna sprawa jest taka, że chyba możesz dodatkowo wybudować sobie studnię i z niej też korzystać.

Tak też myślałem:(.

A czy istnieje szansa, jakiś przepis który pozwoliłby na zmianę tego zapisu na tym etapie tzn. kiedy mam juz wydane warunki zabudowy i wydane pozwolenie na budowę , tak żebym nie musiał podłączać się do tego wodociągu a poprostu zasiłał dom ze swojej studni?

• 2 weeks później...

nie musisz podłączać się do wodociagu jeśli w miejscowym planie nie masz zapisu o tym, że wodę mozesz czerpać tylko z wodociagu. podobnie jest z gazem. jeśli plan nie określa ze musisz palić gazem, to mozesz palić nawet paletami i nikt nie zmusi Cię do podłączenia się do gazu. JEśli masz decyzję o warunkach zabudowy to czytaj w niej co jest na temat wody napisane. jeśli masz plan to podobnie. a warunki wydane przez Aquanet mozesz traktować jako opcję zasilania w wodę.

PS. Jesli wystąpiłeś o WZZIT i napisałeś we wniosku że zamierzasz zasilać sie z wodociągu miejskiego, to żal teraz mozesz mieć tylko do siebie

PS. Jesli wystąpiłeś o WZZIT i napisałeś we wniosku że zamierzasz zasilać sie z wodociągu miejskiego, to żal teraz mozesz mieć tylko do siebie

I to jest wlaśnie meritum sprawy - bo w wielszości przypadków to inwestor we wniosku o WZ określa wiekszość późniejszych zapisów w WZ.